Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας


Recommended Posts

Σε ποιό "νέο οικόπεδο" αναφέρεσαι? Το οικόπεδο είναι ένα, με τέσσερις κάθετες. Άρα, ασχολείσαι μόνο με τη δική σου.

Η δόμηση σε κάθε κάθετη ελέγχεται με τους όρους που ίσχυαν κατά την έκδοση της τελευταίας άδειας (αφού η σύσταση είναι μεταγενέστερη αυτής), σε συνδυασμό με το ποσοστό της σύστασης. Από τη στιγμή που η υπαγωγή είναι για "λοιπές παραβάσεις" (κι εφόσον είναι σωστή), δεν υπάρχει υπέρβασης δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 172
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

26 λεπτά πριν, dimitris GM said:

Αφου η συσταση καθετων εγινε πριν το 2011 [και ανηκουν σε δισφορετικους ιδιοκτητες]

καθε καθετη τακτοποιειται χωριστα.

Με σδ. 0,7 προφανως εχεις και καθετη και συσταση ΟΙ σε καθε μια.

αρα εχεις "ξεχωριστα" οικοπεδα

ΦΕΚ Β 334/2021

Α) Καταχώριση Οικοπέδου / Γηπέδου: Προσδιορισμός
του οικοπέδου ή γηπέδου με αναφορά των κτισμάτων
και της σύστασης οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας επί
αυτού, εφόσον υφίστανται.
α. Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο, αντιστοιχεί μία καταχώ-
ριση Οικοπέδου / Γηπέδου. Σε περίπτωση ύπαρξης σύ-
στασης καθέτου ιδιοκτησίας, δύναται να γίνει ξεχωριστή
καταχώριση για κάθε τμήμα του οικοπέδου ή γηπέδου
που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία. Εφόσον έχει συσταθεί
οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου, γίνεται υποχρεωτικά
ξεχωριστή καταχώριση Οικοπέδου / Γηπέδου για κάθε
κάθετη ιδιοκτησία.
 

Δεν γίνεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας μόνο κάθετης. Συμφωνώ πως η ταυτότητα θα γινει για τη μία κάθετη, αναρωτιέμαι απλά, αν είναι πρόβλημα ότι σύμφωνα με τα τετραγωνικά της κάθετης και με το ΣΔ (δεν έχει αλλάξει) τα υλοποιημένα τετραγωνικά είναι κατά 200τμ περισσότερα από τα επιτρεπόμενα. 

Link to comment
Share on other sites

Chrysimv το ερώτημα αυτό θα σε απασχολούσε αν είχες να τακτοποιήσεις υπέρβαση δόμησης και μόνο !!!

Σε κάθε άλλη περίπτωση ισχύει το ότι έγινε, έγινε!! Στις λοιπές παραβάσεις του 4495/17 και στην ΗΤΚ δεν ασχολούμαστε με αναλογούν ποσοστό Σ.Δ.

Link to comment
Share on other sites

Aν στους νόμους για τις τακτοποιήσεις υπήρχε και ένα αρθρο που θα έλεγε:

Τόσο θα είναι και το πρόστιμο  στον μηχανικό που έκανε-υπέγραψε την επίβλεψη του κτίσματος κατά την έκδοση της Ο.Α.!!

Ε! ότε θα βλέπαμε πως καταπολεμάται η αυθαίρετη δόμηση. Αν ο μηχανικός έφυγε από την ζωή? Το πρόστιμο θα πάει στους κληρονόμους. (Άκου 200τμ υπέρβαση!!! Αυτό είναι ένα από τα πολλά αυθαίρετα).......... Δουλίτσα να υπάρχει !! Κάποιος έγραψε παραπάνω: Ότι έγινε έγινε! 

Edited by nbr
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@nbr απαντάω με πολύ εκτίμηση προς τις απαντήσεις σου (έχω βοηθηθεί πάμπολλες φορές από αυτές), απλά για τη συνέχεια της κουβέντας: Θαυμάσια ιδέα το πρόστιμο για τον μηχανικό (φαντάζομαι κάποια ευθύνη έχει κι αυτός), αλλά θα πρέπει να μπει και ένα χρονικό όριο ελέγχου... δεν μπορεί μετά από Χ χρόνια να σου λένε ότι τώρα μας ήρθε να σε ψάξουμε, γιατί τότε θα είναι αργά για τους υπόλοιπους ...

Δυστυχώς η πολιτεία δεν κατάφερε να βρει κανένα τρόπο ελέγχου των κατασκευών... ή μήπως αυτοί που διοικούν παρεούλα με αυτούς που του καθοδηγούν, ήθελαν να κάνουν ανενόχλητοι αυθαίρετα, οπότε άφησαν το σύστημα ανοχύρωτο??? μπααα λες?? 😉

Το "ότι έγινε, έγινε" αφορούσε στη συγκεκριμένη περίπτωση στην ορθότητα της οικοδομικής άδειας, όπου η άδεια που βγήκε μισό αιώνα πριν και μάλιστα πριν τη σύσταση καθέτων, πιθανόν να βγήκε καλώς (δεν έχουμε όλα τα στοιχεία), διαφορετικά την ευθύνη έχει η πολεοδομία που δεν έκανε σωστό έλεγχο ποσοστών συνιδιοκτητών (δεν το αποκλείω), αλλά δεν είναι δουλειά μας να ελέγξουμε την ορθότητα όλων των οικοδομικών αδειών που μας προσκομίζουν.

Επιπρόσθετα το 200% υπέρβαση, αν κατάλαβα καλά, προκύπτει με τα σημερινά δεδομένα και όχι με εκείνα που ίσχυαν το 1980 στο συγκεκριμένο οικόπεδο, όπου δεν υπήρχε κάθετη σύσταση για να ορίζει το όριο δόμησης του κάθε συνιδιοκτήτη και δεν είναι αυθαίρετη δόμηση, αλλά με άδεια, στην οποία όμως μάλλον δεν πρόσεξαν ότι αυτός ο ιδιοκτήτης δεν είχε το ανάλογο ποσοστό ιδιοκτησίας στο οικόπεδο, που να δικαιολογεί την δόμηση που αιτήθηκε.

Edited by ppanag
Link to comment
Share on other sites

φίλε ppanag όλα αυτά που έχεις γράψει θα μπορούσα να τα είχα γράψει ΚΑΙ εγώ. Τα υπογράφω όλα!

(είσαι Δημ. υπάλληλος σε πολεοδομία?)

Εγώ εννοούσα εκείνα τα κτίρια που με την ανοχή του επιβλέποντα, αλλά, το τραγικότερο, με την προτροπή του γινόταν τα κτίρια "φούσκες" και μεγάλωναν -μεγάλωναν. Λέω "προτροπή" γιατί ήξερε πως ΔΕΝ θα γίνει ποτέ κάποιος  έλεγχος από την υπηρεσία ή αν γίνει??? Ε! αυτό λύνεται................. (και λυνόταν)

Έχουμε εδώ στον Βορρά την Χαλκιδική, και όχι μόνο, για την οποία έχω ακούσει όλων των ειδών τις ιστορίες........... περί  αυθαιρεσίας και τα συναφή ! 

Δηλαδή? Τέρατα και σημεία. Αστα! 

Απλά μέσα στην κρίση, που πάγωσαν τα πάντα και αντί οι συνάδελφοι να ασχολούνται με την επιστήμη τους, προσπαθούσαν (μάλλον τους το επέβαλαν για τα εσωτερικά δάνεια προς τα ταμεία του κράτους) να βρουν τρόπους ντεμέκ να νομιμοποιήσουν πατάρια, σοφίτες και πλυσταριά. 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Να φανταστώ επιτρέπεται να βάλω ότι θέλω ως ποσοστό συνιδιοκτησίας (άρα και αναλογούν εμβαδόν), ή πρέπει να είναι αυστηρά το ποσοστό που προκύπτει από τη διαίρεση εμβαδού αποκλειστικής χρήσης προς το συνολικό (μείον τους κοινόχρηστους φυσικά) ;;;

Πιο συγκεκριμένα, έχω σύσταση καθέτου με διαθήκη (πάνε για αποδοχή κληρονομιάς). Το οικόπεδο είναι 2.500 τ.μ. και η διαθήκη λέει: "Το 1/3 του οικοπέδου και συγκεκριμένα αυτό που [***λεκτική περιγραφή - υπάρχουν φυσικά όρια***] θα ανήκει στον ***, και τα υπόλοιπα 2/3 στον ***.

Προφανώς το 1/3 που περιγράφει λεκτικά, δεν μου βγαίνει ακριβώς το 1/3 του συνολικού εμβαδού.

Οπότε στον πίνακα λέω να βάλω ως εμβαδόν αποκλειστικής χρήσης τα 1.000 τ.μ. (που είναι στην πραγματικότητα), ποσοστό συνιδιοκτησίας το 1/3, και επομένως αναλογούν εμβαδόν 2.500/3 τ.μ. (ώστε να μοιραστεί τουλάχιστον η επιτρεπόμενη δόμηση στα 3).

Συνεχίζω κανονικά έτσι;

 

Link to comment
Share on other sites

Ασαφειες ή  λαθος λεκτικες διατυπωσεις σε μια διαθηκη, "λυνονται" με συναποφαση των τετιμημενων [προφανως στα ορια και εντος του πνευματος της διαθηκης]

Το 1/3 και τα 2/3 της διαθηκης ειναι "τυπικα"  ποσοστα.

Με βαση αυτα οριζεται η οικοδομησιμοτητα που δικαιουται καθε "τμημα" καθετης.

Αυτα δεν αλλαζουν.

Ακομα και αν το 1/3 ετσι οπως περιγραφεται στη διαθηκη με καποια ορια, δεν δινει  εμβαδον σε τμ.  το αντιστοιχο 1/3, μπορεις να εχεις λιγωτερα" τμ., αλλα το 1/3 παραμενει.

Να μιλησεις οπωσδηποτε με τον συμβ/φο, [που πιθανον να ειναι ο ιδιος που συνεταξε την διαθηκη]

Εσυ δεν θα παρεις αποφασεις για τπτ.

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Περιμένω απάντηση από τον συμβολαιογράφο.

Γενικώς πάντως, και αν πήγαιναν οι ιδιοκτήτες να κάνουν για τους δικούς τους λόγους αυτή τη σύσταση, με εντελώς τυχαία ποσοστά συνιδιοκτησίας, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.