Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεμελίωση κτηρίων... πάκτωση ή κύλιση;


Gyro Gearloose

Recommended Posts

Συγχωρείστε και εμένα τον άσχετο που παρεμβάλομαι στη συζήτηση, αλλα μορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί οι τοίχοι πρέπει να δένονται με το θεμέλιο για καλή σεισμική συμπεριφορά?

Σκεφτόμενος απο αποψη φυσικής θα είταν ποθητό είτε όλη η κατασκευή να κινείται μαζί σε σεισμό (πχ κύβος απο σκυρόδεμα άδειος στη μέση) είτε η κατασκευή να κινείται ανεξαρτητα απο το έδαφος όπως οι αρχαίες λιθοδομές (ξερολιθιά όπου οι πέτρες κλειδωνουν οι μία με την άλλη) στο Περού που πατούν πάνω σε στρόγγυλες πέτρες που με τη σειρά τους πατούν πάνω σε πέτρινο δάπεδο θεμελίωσης. Το Περού πάντοτε είχε δυνατούς σεισμούς και τα αρχαία κτίρια ακόμη στέκουν.

Η συμπεριφορά των αλληλεμπλεκόμενων λίθων των τοίχων στο Περού υποθέτω πως θα έχουν παρόμοια συμπεριφορά με τη λαξευτή πέτρα συνδεδεμένη με τσιμέντο όπως στην Ελλάδα.

Τώρα άν το κτίριο μετά το σεισμό είναι πέντε πόντους πιό δεξιά ή αριστερά δεν πειράζει και πολύ εφόσον στέκεται όρθιο χωρίς ζημιές.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα άν το κτίριο μετά το σεισμό είναι πέντε πόντους πιό δεξιά ή αριστερά δεν πειράζει και πολύ εφόσον στέκεται όρθιο χωρίς ζημιές.

 

Λειτουργικές απαιτήσεις καθιστούν τέτοιες μετατοπίσεις απαγορευτικές: Σύνδεση με δίκτυα υποδομών,πρόσβαση σε δρόμους κλπ

 

Εν γέννει,επιδιώκεται υπερστατικότητα (π.χ. μέσω πακτώσεων) των φορέων ώστε υπό σεισμικές δράσεις η απώλεια βαθμών ελευθερίας τους να μην τους καθιστά μηχανισμούς. Στη προκειμένη περίπτωση αυτό επιτυγχάνεται με το "δέσιμο" των κατακόρυφων στοιχείων (φέρουσες τοιχοποίες) με τη βάση τους (θεμέλιο).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.