Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφε ΙΑΣΟΝΑ,

Η έννοια «αυθαίρετο» δεν είναι αυτό που λες. Αυτή είναι η έννοια που κατάφεραν και μας πέρασαν για να αισθανόμαστε συνεχώς «παράνομοι». Η πραγματική έννοια «αυθαίρετο» είναι αυτή που λέει η βεβαίωση που δίνουμε για την μεταβίβαση: το κτίριο που παραβιάζει το ύψος ή την κάλυψη ή την δόμηση ή την χρήση. Αν δεν ήταν έτσι, τότε ΚΑΝΕΝΑ!!! κτίριο δεν θα ήταν νόμιμο και θα είχαν μπλοκάρει ΟΛΕΣ οι μεταβιβάσεις. Όλα τα άλλα είναι επινοήσεις για να μην ξέρουμε τι μας γίνεται. Ειδικά με τον νόμο 4014 με τα κενά και τις αντιφάσεις που έχει, κατάφεραν και μας έκαναν να αισθανόμαστε συνεχώς απειλούμενοι ότι κάτι μπορεί να μην το κάνουμε σωστά. Και για να είμαστε καλυμμένοι να επιβαρύνουμε αδικαιολόγητα τους πελάτες μας. Ξεχνώντας την βασική μας υποχρέωση που απορρέει από το 1ο άρθρο του «Επαγγελματικού Κώδικα των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών» του ΤΕΕ (18-2-1961), και να μας αναγκάζουν να γινόμαστε ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ!!

 

«Ο Διπλωματούχος Μηχανικός, υποχρεούμενος να τηρεί αυστηρώς το γράμμα και το πνεύμα των κατωτέρω τιθεμένων κανόνων,

οίτινες καθορίζουν τα πλαίσια των βασικών ηθικών υποχρεώσεων, τας οποίας υπέχει εν τι αρμοζούσι εις Επιστήμονα ενασκήσει

του επαγγέλματός του.

 

Οφείλει

 

1ον

 

-Να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα του εντολέως του κατά τον καλύτερον δυνατόν τρόπον,

συμφώνως προς τας γνώσεις του, την πείραν του και τας κειμένας διατάξεις,

τηρών αυστηρώς το επαγγελματικόν μυστικόν και τους κανόνας του παρόντος Κώδικος.

 

-Να βοηθεί τον εντολέα του, διαφωτίζων αυτόν, όπως κατανοεί ορθώς την φύσιν και πραγματικήν θέσιν της ανατιθεμένης εργασίας,

αντιμαχόμενος πεπλανημένας απόψεις, τεινούσας να οδηγήσουν εις τεχνικά λάθη ή οικονομικήν ζημίαν.»

Edited by Quo vadis?
  • Upvote 2
  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Και για να μην ξεχνιόμαστε, αλλά κυρίως για να θυμηθούμε όλοι μας, ο επαγγελματίας μηχανικός οφείλει επιπροσθέτως (μεταφέρω κι εγώ τα υπόλοιπα άρθρα και τα εναποθέτω στην κρίση του καθενός):

 

2ον

-Να μην προβαίνει εις οιανδήποτε ενέργειαν δυναμένην να θέσει εν κινδύνι την υπόληψιν αυτού του ιδίου ή της τάξεώς του, αλλ' αντιθέτως να επιδιώκει εν παντί την ανύψωσιν του κύρους αυτής.

 

3ον

-Να μην επιδιώκει να υποκαταστήσει έτερον συνάδελφόν του, δια τον οποίον ελήφθησαν αποφάσεις αναθέσεως εντολής ή προσλήψεως αυτού εις υπηρεσίαν, ή και ακόμη, ορμώμενος εξ ιδιοτελείας, να μειώνει τας προς τους άνω σκοπούς πιθανότητας του Συναδέλφου του δι' αυτοκλήτου κριτικής.

-Να μην επιδιώκει εξασφάλισιν εντολής υποβιβάζων την αμοιβήν του, εφόσον επληροφορήθη την καθορισθείσαν αμοιβήν προς άλλον Συνάδελφον.

-Να μην αναλαμβάνει εντολήν, εφόσον, είτε εγγράφως είτε οπωσδήποτε άλλως, αποδεδειγμένως έλαβε γνώσιν, ότι υφίσταται απαίτησις Συναδέλφου του, ασχοληθέντος προηγουμένως επί του αυτού αντικειμένου, δι' αμοιβήν ή αποζημίωσιν ή και αμφότερα. Η εντολή δύναται να αναληφθεί μόνον κατόπιν εγγράφου αδείας του έχοντος την απαίτησιν Συναδέλφου ή μετά την νόμιμον αποχώρησιν αυτού.

-Να μην παραχωρεί αμέσως ή εμμέσως ανταλλάγματα προς ανάληψιν εντολής ή κατάληψιν θέσεως και να μην επιδιώκει δι' αναξιοπρεπών ή γενικώς δι' ανοικείων μέσων ταύτας.

 

4ον

-Να λαμβάνει αμοιβήν δια πάσαν προσφερομένην παρ' αυτού υπηρεσίαν.

-Να συμφωνεί ελευθέρως την αμοιβήν του μετά του εντολέως του, μην υποβιβάζων αυτήν κάτω των ελαχίστων νομίμων ορίων και να μην παρέχει δωρεάν τας υπηρεσίας του άνευ προγενεστέρας εγκρίσεως της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, αποφευγομένου ούτω του αθεμίτου ανταγωνισμού. Ούτω, δωρεά της ληφθείσης αμοιβής δια παρασχεθείσας υπηρεσίας του προς τον εργοδότην επιτρέπεται, εν μέρει ή εν όλω, μόνον ένεκα δικαιολογημένης αιτίας, υποκειμένη εις την προγενεστέραν έγκρισιν της Διοικούσης Επιτροπής του ΤΕΕ, ήτις αποφαίνεται επί του δικαιολογημένου της δωρεάς.

 

5ον

-Να μην υποτάσσει τας απαιτήσεις της Επιστήμης και της Τάξεώς του εις το ατομικόν του συμφέρον ή εις συμφέροντα τρίτων.

-Να μην προσφέρει οιανδήποτε προς οιονδήποτε υπηρεσίαν, όταν η γενική εντολή μελέτης ή η ανωτέρα τεχνική θέσις, ούσαι αρμοδιότητος διπλωματούχου Μηχανικού, έχουν εν τούτοις ανατεθεί εις μη διπλωματούχον Μηχανικόν, αρνούμενος, εις τας ως άνω περιπτώσεις, όπως η επιστημονική του εργασία τίθεται υπό τον έλεγχον ή την έγκρισιν μη διπλωματούχου Μηχανικού.

-Να μην καλύπτει δια της υπογραφής του έτερα πρόσωπα, φύσει και θέσει αναρμόδια προς εκτέλεσιν ωρισμένης τεχνικής εργασίας.

 

6ον

-Να μην καταχράται οιασδήποτε θέσεως ην κατέχει, και των εκ ταύτης πλεονεκτημάτων ή ασφαλείας του, δια να συναγωνίζεται προς ανάληψιν εντολής ελευθέρους επαγγελματίας Συναδέλφους του ή να καταπιέζει τούτους εν τη ασκήσει του επαγγέλματός των, ιδία δε δια λόγους προσωπικούς ή ιδίου οφέλους.

 

7ον

-Να τηρεί, ως εμπειρογνώμων ή διαιτητής, αυστηράν αντικειμενικότητα, ως μάρτυς δε να εκφέρει γνώμην επί θεμάτων της επιστήμης του, μόνον όταν αύτη στηρίζεται επί πλήρους γνώσεως και ειλικρινούς πεποιθήσεως.

Προς τούτο δέον να μην αποδέχεται τα ως άνω λειτουργήματα, εφόσον ο ίδιος κατά συνείδησιν κρίνει ότι δεν κέκτηται τον βαθμόν ειδικεύσεως, τον οποίον απαιτούν κατά περίπτωσιν τα εν λόγω λειτουργήματα.

-Να μη συντάσσει έκθεσιν, αιτήσει ενδιαφερομενων, δυναμένην να χρησιμοποιηθεί δημοσία, εάν δεν αναφέρει εν αυτή δια λογαριασμόν τίνος εγένετο η έκθεσις αύτη.

-Να μην εκφέρει δημοσία γνώμην, εκτός εάν είναι καλώς πληροφορημένος περί των σχετικών γεγονότων και ειλικρινώς πιστεύει εις τα υπ' αυτού υποστηριζόμενα.

 

8ον

-Να σέβεται την εργασίαν των Συναδέλφων του, όπως επιθυμεί να βλέπει εκτιμώμενην εις την πραγματικήν της αξίαν και την ιδικήν του εργασίαν.

-Να αποφεύγει να ασκεί κριτικήν επί της εργασίας ετέρου Συναδέλφου, εν αγνοία αυτού, εκτός εάν αι υπηρεσίαι αυτού επερατώθησαν. Αλλά και τότε η τοιαύτη κριτική πρέπει να είναι αντικειμενική και εις το αρμόζον επίπεδον και εν πάση περιπτώσει να περιφρουρείται η αξιοπρέπεια του επαγγέλματος.

-Να μην παραβλάπτει, αμέσως ή εμμέσως, την εργασίαν άλλου Συναδέλφου, αποφεύγων ακόμη και επανάληψιν φημών δυσφημιστικών δι' αυτόν.

 

9ον

-Να περιβάλλει δια σεβασμού τους αρχαιοτέρους Συναδέλφους και δια στοργής τους νεωτέρους, υποβοηθών τούτους εις την κτήσιν εμπειρίας και την εν γένει πρόοδόν των.

-Να υποβοηθεί τους Συναδέλφους του Δημοσίους Λειτουργούς εις την εκτέλεσιν του καθήκοντός των, ων δε ο ιδιος Δημόσιος Λειτουργός, να εξυπηρετεί πάντα Διπλωματούχον Μηχανικόν, ικανοποιών προθύμως τα λογικά, δίκαια και νόμιμα αιτήματά του.

 

10ον

-Να ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επιστημονικών του εργασιών και της πείρας του και να βοηθεί την προαγωγή εν τη Επιστήμη και τω επαγγέλματι των υπ' αυτόν Συναδέλφων του, ούτως ώστε να αποκτήσουν ανάλογον πρός την ικανότητά των θέσιν, έχων υπ' όψιν ότι αι γνώσεις, τας οποίας ο ίδιος απέκτησεν, αποτελούν τμήμα κοινής πνευματικής κληρονομίας, αποταμιευθείσης εις διάστημα πολλών γενεών, ταύτην δε έχει ούτος καθήκον να προσαυξάνει και διαμοιράζει μετά των Συναδέλφων του.

 

11ον

-Να περιβάλλει δι' ευρείας δημοσιότητος τους σκοπούς, την πρόοδον και τας επιτεύξεις του επαγγέλματος ως και τας ατομικάς του επιτεύξεις, εφόσον η δημοσιότης αύτη σκοπεί εις επιστημονικήν ενημέρωσιν και δεν αποβλέπει εις εμπορικούς σκοπούς.

-Να αποφεύγει την άμεσον ή έμμεσον αυτοδιαφήμισιν, κατά τρόπον ασυμβίβαστον προς επιστήμονα.

 

12ον

-Να προσπαθεί να βοηθεί το κοινόν, όπως τούτο κατανοεί ορθώς τα τεχνικής φύσεως δημόσια θέματα και να διαφωτίζει αυτό επί της πραγματικής θέσεως αυτών, αντιμαχόμενος αναληθείς ή εξωγκωμένας απόψεις, όταν αύται τείνουν να οδηγήσουν εις ζημίαν του δημοσίου συμφέροντος.

-Να βοηθεί, καλούμενος, τους Δημοσίους Λειτουργούς δια των γνώσεων και της πείρας του προς κατάρτισιν ή βελτίωσιν διατάξεων επί θεμάτων τεχνικού περιεχομένου.»

 

 

Καληνύχτα!!!!!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

Ωραίο ποστ το προγούμενο....αλλά θα μας γειώσω πάλι.

 

Έχω ισόγεια κατοικία τακτοποιημένη με ν.1337/83 και ολοκληρωμένη Γ' φάση. Η κατοικία εκ των υστέρων χωρίστηκε σε δύο ίσα τμήματα (ΙΣ1) και (ΙΣ2). Χρειάζεται αλλαγή διαμερισμάτωσης για αυτήν την αλλαγή ?

 

Δεν υπάρχει συμβόλαιο που να περιγράφει την ιδιοκτησία ή την νέα κατάσταση. Έχω ένα συμβόλαιο μόνο που το περιγράφει σαν μία ενιαία αποθήκη.

Δημοσιεύτηκε

Ο ν1337 έχει εγκεκριμένα σχέδια. Με βάση αυτά προχωράς στον ν4014. Αν δείχνει κατοικία τότε μόνο "διαμερισμάτωση" αν όμως δείχνει αποθήκη, όπως το συμβόλαιο, τότε και αλλαγή χρήσης.

Αυτό που δεν θυμάμαι είναι αν θα "κλικάρεις" την επιλογή με ή χωρίς ΟΑ.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ο 1337 είναι κατοικία. Όμως έλεγα μήπως δεν χρειάζεται διαμερισμάτωση αφού δεν υπάρχει συμβόλαιο και είναι απλή διαρρύθμιση.

 

Αλλά τώρα που το σκέφτομαι και ξανακοιτάω τον νόμο, θα το κάνω γιατί αφού δεν υπάρχει συμβόλαιο δεν υπάρχει και οριζόντια ιδιοκτησία άρα η κατοικία θεωρείται "όροφος" στον οποίο έχει γίνει αλλαγή διαμερισμάτωσης (έχουν αλλάξει και τα μηχανολογικά).

Edited by nik
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συγνώμη συνάδελφε ΙΑΣΟΝΑ που επιμένω,

 

αλλά δεν βρίσκω ότι από τα άρθρα του Επαγγελματικού Κώδικα που παρέθεσες, αντικρούεται αυτό που είπα, ή ίσως δεν το κατάλαβες.

 

Όταν επικαλούμαι το 1ο άρθρο, δεν το κάνω για να υποστηρίξω ότι πρέπει να βοηθάμε τους εντολείς μας (πελάτες) ψάχνοντας τρόπους να ξεγελάσουμε το κράτος.

Αυτό δεν λέγεται «προάσπιση συμφερόντων» αλλά «λαμογιά». Και το άρθρο 1 που ανέφερα δεν λέει απλά ότι έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε

«τα συμφέροντα του εντολέως μας», αλλά τα «νόμιμα συμφέροντα του εντολέως μας».

 

Θεωρώ λοιπόν, ότι λόγω των αντιφάσεων και ασαφειών των νόμων δεν έχουμε δικαίωμα προκειμένου να καλύπτουμε τα νώτα μας

να υποβάλουμε τους πελάτες μας σε περιττές δαπάνες και ταλαιπωρίες. Η λογική αυτή είναι των υπηρεσιών.

Εμείς έχουμε υποχρέωση να απαιτήσουμε από το κράτος να βγάζει νόμους σαφείς και χωρίς περιθώρια πολυερμηνειών και να βοηθούμε τους εντολείς μας

«αντιμαχόμενοι πεπλανημένας απόψεις, τεινούσας να οδηγήσουν εις τεχνικά λάθη ή οικονομικήν ζημίαν.»

 

Έχεις αντιρρήσεις πάνω σ΄ αυτά;

Edited by Quo vadis?
Δημοσιεύτηκε

Καμία!

Συμπληρώνω απλώς αυτό που κατά κόρον έχω αναφέρει σε αρκετά post του site αυτού ".....όπως στρώνει ο καθένας έτσι κοιμάται"!!!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ιάσονα, ιδιοκτήτης έχει βγάλει (ανέθεσε σε μηχανικό, πλήρωσε μελέτη-επίβλεψη, φπα κλπ) άδεια διαρρυθμίσεων/διαχωρισμού της κατοικίας του σε δύο . Κατά την εκτέλεση των εργασιών κάτι δε βόλεψε, κάνει λίγο πιο πέρα την τοιχοποιία. Σ' αυτόν τον ιδιοκτήτη δεν μπορώ να γίνω ψυχρός εκτελεστής. Ούτε τον άλλον που αγόρασε πριν την κατασκευή (όπως προκύπτει από ημερομηνία συμβολαίου και ημερομηνία έκδοσης αδείας), σπίτι 50τ.μ. σε συμβόλαιο και πραγματικότητα, αλλά στα εγκεκριμένα σχέδια φαίνεται 60τ.μ. Κατά τα άλλα είναι όπως το λες.

Όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Αναλόγως, ο καθένας κρίνει, αποφασίζει και υπερασπίζεται την οδό που ακολουθεί, αναλαμβάνοντας τις όποιες ευθύνες.

Edited by Ιάμβλιχος
Δημοσιεύτηκε

Για παράδειγμα προσωπικά θα συμβούλευα;

 

- Τον πρώτο ιδιοκτήτη που λες να έλεγε στον μηχανικό του να κάνει "ενημέρωση του φακέλου της άδειας διαχωρισμού". Κόστος μηδέν. Δεν το έκανε. Τώρα θα το πληρώσει. Κόστος π.χ.2.000 ευρώ....

 

- Τον δεύτερο ιδιοκτήτη που λες πριν την αγορά να "αποκτούσε" ένα μηχανικό ως σύμβουλο - "δεξί χέρι". Κόστος π.χ. 300 ευρώ. Δεν το έκανε. Τώρα θα το πληρώσει. Κόστος π.χ. 2.000 ευρώ.

 

Τι να κάνουμε, τα "λάθη" ή αλλιώς "μαγκιές" πληρώνονται....

Δημοσιεύτηκε (edited)

Mπορεί να γίνει ενημέρωση φακέλου σε άδεια (διαρρυθμίσεων) που έχει λήξει?

Για τη δεύτερη περίπτωση είσαι σωστός, αλλά λέω να μην ψάξω να βρω γιατί έκανε μαγκιές πριν 41 χρόνια

Edited by Ιάμβλιχος

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.