Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρύθμιση GPS


Recommended Posts

Καλησπέρα !

 

Καταρχήν να δηλώσω εξαρχής ότι δεν είμαι τοπογράφος μηχανικός, αλλά μηχανικός περιβάλλοντος.

 

Εχω αγοράσει γεωδαιτικό GPS, το οποίο και έχω ρυθμίσει σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ '87.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω όμως εσάς ως γνώστες το εξής:

 

Χρειάζομαι να πάρω συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ, ενός και μόνο σημείου, όχι για να κάνω τοπογραφικό, αλλά για άλλη χρήση που μία απόκλιση και 5 μέτρων δεν μας είναι πρόβλημα. Ρωτάω λοιπόν, Επειδή βρίσκομαι εκτός έδρας και προέκυψε δουλειά, αλλά δεν έχω μαζί μου το γεωδαιτικό GPS, αλλά έχω του αυτοκινήτου μου ( εταιρεία Navimate), μπορώ να το ρυθμίσω σε ΕΓΣΑ έτσι ώστε να μου πάρει συντεταγμένες που θέλω???

Γίνεται ή είναι ανέφικτο ?????

 

Σας ευχαριστώ εκ των πρωτέρων !!!

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, τα Navigator σου δίνουν συντεταγμένες σε φ,λ .

Εάν ναι, με ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού συντεταγμένων (βλ. coordgr) μπορείς να έχεις το φ,λ <=> ΕΓΣΑ Χ,Υ .

 

Ωστόσο δεν γνωρίζω για την ακρίβεια μέτρησης των navigator..

Link to comment
Share on other sites

Οσα gps πλοήγησης έχω δει δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Μου φαίνεται απίθανο να έχει το δικό σου.

Πάρε ένα στίγμα στο σύστημα στο οποίο είναι ρυθμισμένο το GPS του αυτοκινήτου σου και δοκίμασε να τις μετατρέψεις. Αλλά ακόμα και τα 5 μέτρα αποκλείεται να τα πιάσεις.

Στην τελική τι να πιάσεις ακρίβεις 10 μέτρων από το GPS αυτοκινήτου, τι να παίξεις με το Google Earth ... Ετσι κι αλλιώς σοβάρό και αξιοποιήσιμο αποτέλεσμα δεν μπορείς να έχεις με τέτοιες πατέντες, όποια και αν είναι η δουλειά...

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ yian και DIMITRIS80 !

 

ΥΙΑΝ θα μπορούσες να με κατατοπίσεις για την μετατροπή συντεταγμένων, γιατί όντως σε φ και λ μου τις βγάζει. Δεν γνωρίζω καθόλου που μπορώ να βρώ αυτό το πρόγραμμα coordgr. Θα κάνω μια προσπάθεια και με αυτό και βλέπουμε !

 

Και πάλι σας ευχαριστώ !

Link to comment
Share on other sites

Δεν πιάνεις ακρίβεια 5m με τίποτα. Θα σου πρότεινα επιπλέον να μην προσπαθήσεις καν να βρεις συντεταγμένες με πρόγραμμα πλοήγησης όπως είναι το Navimate καθώς εκτός της περιορισμένης ακρίβειας του δέκτη σου, αυτά τα προγράμματα έχουν αλογορίθμους που "κλειδώνουν" τη θέση πάνω στο οδικό δίκτυο του υποβάθρου τους. Ή τουλάχιστον το προσπαθούν. Αυτό σημαίνει ότι αν πας να βρεις συντεταγμένες π.χ. ενός σημείου εντός ενός χωραφιού το οποίο σημείο απέχει από τον κοντινότερο δρόμο 20-30μ, πιθανότατα θα σε "κλειδώσει" και θα σου δώσει συντεταγμένες για τον ...δρόμο και όχι για το σημείο σου. Αν είναι απολύτως απαραίτητο να βρεις συντεταγμένες με το gps πλοήγησης, και εφόσον αυτό είναι pda, βάλε ένα από τα προγραμματάκια που κυκλοφορούν για Windows mobile ως "διαγνωστικά" του gps (νομίζω το Oziexplorer είναι ένα από αυτά για παράδειγμά). Αν το navimate το έχεις σε συσκευή αποκλειστικά για πλοήγηση ξέχνα το εγχείρημα. Συνοπτικά, ξέχνα το εγχείρημα ούτως ή άλλως. Επειδή υποπτεύομαι ότι τις συντεταγμένες τις θέλεις για κάτι παραπάνω από απλό εντοπισμό (άδεια χρήσης νερού ίσως; ) είναι επικίνδυνο ακόμα και για τέτοια χρήση να δουλέψεις έτσι.

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Από το να παίξεις με τον πλοηγό σου με τις τεράστιες αποκλίσεις και τους αλγοριθμους, προτιμώτερο είναι να εντοπίσεις το σημείο σου από το ktimanet.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.