Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας. Είμαι Ηλεκτρολόγος μηχανικός ΑΕΙ. Θέλω να ρωτήσω σχετικά με τα δικαιώματα που αφορούν τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Τι πρέπει να κάνω ώστε να κάνω έναρξη στην εφορία σαν μελετητής και σαν εγκαταστάτης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, υδραυλικών, θερμουδραυλικών, ανελκυστήρων, πυρόσβεσης και φυσικού αερίου; Χρειάζεται κάτι διαφορετικό μεταξύ των δύο ιδιοτήτων(μελετητής και εγκαταστάτης);

Επίσης, τι χρειάζεται για να εκδίδω πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης καυστήρα υγρών καυσίμων καθώς και υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρικής εγκατάστασης σύμφωνα με το HD384;

Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφε,

 

Καταρχήν καλή αρχή στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία!

Για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα υπάρχουν τα σχετικα ΣΤΑΚΟΔ (ΚΑΔ) στην εφορία που αναφέρουν την αντιστοίχηση κάθε δραστηριότητας σε ένα συγκεκριμένο κωδικό δραστηριοτήτων.

 

Καταρχήν θα διαλέξεις ορισμένους κωδικούς που αφορούν τη δραστηριότητα μελετών, όπως ενδεικτικά:

Εκπόνηση Η/Μ κτιριακών μελετών,

Παροχή λοιπών συμβουλευτικών υπηρεσιών,

Εκπόνηση μελετών παραγωγής και βιομηχανίας

 

Σε αυτές εντάσσεται η έκδοση κάθε είδους πιστοποιητικού που γίνεται στο πλαίσιο δραστηριότητας σου ως μηχανικό.

 

Η επόμενη κατηγορία δραστηριοτήτων που αναφέρεις (κατασκευή, συντήρηση κτλ) είναι εμπορικής μορφής και θέλει προσοχή....

 

Ως προς τις εγκαταστάσεις υπάρχουν ουσιαστικά 2 δρόμοι: Ο ένας να βγάλεις κωδικούς κατασκευής τεχνικών έργων δηλαδή ότι είσαι ουσιαστικά τεχνική εταιρεία, και ο άλλος ένας να βγάλεις ο ίδιος κωδικούς ως εγκαταστάτης.

 

Στην 1η περίπτωση μπορεί η έδρα σου να είναι και σε όροφο και είναι η πιο εύκολη και απλή αλλά απευθύνεται σε περιπτώσεις τεχνικού έργου. Ως τεχνικό έργο μπορεί να "κοβεις" τιμολόγιο έργου μόνο όταν το κόστος των υλικών σε σχέση με το κόστος εργασίας είναι σχετικά περιορισμένο (είναι ένα ποσοστό σχετικά μικρό, αν θες να κάνεις απλό εμπόριο και τοποθέτηση δεν κάνει αυτή η δραστηριότητα). Σε αυτή τη περίπτωση να ξες ότι υπάρχουν και άλλοι περιορισμοί όπως περακράτηση για τεχνικό έργο (ήταν 3% παλιά, δεν ξέρω αν άλλαξε).

 

Στην 2η περίπτωση θα πρέπει ο ίδιος να κάνεις έναρξη για αυτές τις δραστηριότητες. Δηλαδή ως υδραυλικός, ως ηλεκτρολόγος, ως συντηρητής/εγκαταστάτης για συσκευές αερίων καυσίμων κ.α

Πρόσεχε γιατί σε αρκετές από αυτές τις δραστηριότητες (σίγουρα για υδραυλικό και νομίζω και για ηλεκτρολόγο) υπάρχει η δραστηριότητα με χρήση υλικών του πελάτη (δηλαδή τα υλικά κόβονται κατευθείαν στον πελάτη) ή με υλικά που του παρέχεις έσυ. Όταν είναι η δραστηριότητα με υλικά του πελάτη μπορεί να έχεις έδρα ότι θες (και σε όροφο) και δεν απαιτείται ταμιακή ή φορ. μηχανισμός... εσύ του παρέχεις μόνο εργασία (και μόνο μερικά μικρουλικά ευτελούς αξίας), που είναι απλή υπόθεση καθώς δεν απαιτείται να έχεις αποθήκη.

Η δύσκολη περίπτωση είναι όταν θες να παρέχεις και τα υλικά μαζί οπότε πρέπει να έχεις αποθήκη... τότε θες ταμειακή ή πρόγραμμα εμπορικής διαχείρισης ή μηχανισμό και άρα βιβλία απογραφής και να έχεις ισόγεια έδρα - κατάστημα. Σε αυτή τη περίπτωση θα πληρώνεις και προκαταβλητέο φόρο ετησίως κτλ και γενικά θα μπλέξεις. Αυτή όμως η περίπτωση είναι και η πιο "ικανή" γιατί μπορείς να κόψεις και να κάνεις ότι θες, όμως μπλέκεις πιο πολύ φορολογικά και πληρώνεις και πιο πολλά εντέλει.. (προκαταβάλεις...μέρος των κερδων.. που θα έχεις...)..

 

Πριν αποφασίσεις τι θα ακολουθήσεις σε συμβουλεύω να αποταθείς σε έναν καλό λογιστή για να σου εξηγήσει τη φορολογία που διέπει κάθε επιλογή σου.

Η δική μου συμβουλή είναι να ξεκινήσεις με τα απλά και εντελώς απαραίτητα ειδικά στα εμπορικές δραστηριότητες που χρειάζεσαι και να μην βάλεις περιττές δραστηριότητες στην εφορία ως κωδικούς γιατί μπορεί να μπλέξεις τα φορολογικά χωρίς ουσιαστικό όφελος..

αν στην πορεία προκύψει ανάγκη είναι πανεύκολο να προσθέσεις κωδικούς...

Edited by abouts
Δημοσιεύτηκε (edited)

Κατά εξαίρεση, ειδικά για το πιστοποιητικό ηλεκτρολογικης εγκατάστασης κατά ΗD384, επειδή πρόκειται επί της ουσίας για ηλεκτρολογικούς ελέγχους που εκτελούνται από όσους έχουν άδειες ηλεκτρολόγου, θεωρώ ότι πρέπει να έχεις έναρξη στην εφορία για ηλεκτρολογικές εργασιες για να είσαι φορολογικά εντάξει για να τις υπογράψεις. Αυτό είναι προφανές καθώς υπογράφεις βασιζόμενος στην ηλεκτρολογική άδεια που έχεις... (αν δεν έχεις πάρει από την σχετική υπηρεσία να πας να πάρεις γιατί χρειάζεται να έχεις αριθμό ηλεκ. αδείας για τις ηλεκτρολογικές εργασίες-σχέδια για ΔΕΗ κτλ, μαζί με αυτή σου δίνουν και μια για μηχανολογικές μελέτες...)

Edited by abouts
Δημοσιεύτηκε

Για το πιστοποιητικό, για την ακρίβεια για την υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη (ΥΔΕ) πρέπει να είσαι αδειούχος εγκαταστάτης.

 

Οι απόφοιτοι πολυτεχνείου την δικαιούνται χωρίς πολλά δικαιολογητικά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.