Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το topic απευθυνεται σε εμπειρους ηλεκτρολογους μηχανικους με δικαιωμα υπογραφης ηλεκτρικων εγκαταστασεων.

 

Αν και το απεφευγα μεχρι τωρα πρεπει να κανω νεα ΥΔΕ σε καποιες βιομηχανικες μοναδες. Το προβλημα μου ειναι η απαιτηση της ΥΔΕ να υπογραψω πως εχει εφαρμοστει στο συνολο η ΚΥΑ που αφορα τις ΔΔΕ.

Το προβλημα εχει συζητηθει σε προηγουμενα νηματα ως προς την αδυναμια της Χρησεις ΔΔΕ σε μεγαλους βιομηχανικους κινητηρες λογο επαγωγικων/χωρητικων ρευματων κατα την εκκινηση τους. Η ερωτηση ειναι, τι κανουμε εν τελη εαν θελουμε να ειμαστε συννομοι δηλ. να καλυψουμε τον κωλο μας;

 

Τα δεδομενα:

1.Μια Βιομηχανικη μοναδα πρεπει να παρει ΥΔΕ. Εχει κινητηρες μεγαλυτερους απο 300kW τοποθετημενους σε ενα μηχανοστασιο.

2. Ενας ΔΔΕ προστατευει απο ηλεκτροπληξια μονο οταν δεν ξεπερναει τα 30mA.

3. Το ρευμα Διαρροης εκκινησης ενος 300kW++ κινητηρα ξεπερνα τα 30mA.

4. Εγκαταστασεις που βρισκονται εξω και τις τρωει η βροχη π.χ. (ασφαλταδικα, λατομεια, τσιμενταδικα) εχουν τουλαχιστο κατα την εκκινηση μεγαλυτερα ρευματα διαρροης

 

Πιθανες λυσεις:

α) Οριζεις το Μηχανοστασιο σαν "ειδικο ηλεκτρολογικο χωρο με ελεγχο προσβασης" και τοποθετεις ΔΔΕ μονο σε αναχωρησεις που πανε σε π.χ. γραφεια,λουτρα,συνεργεια κ.λ.π.?(γινεται? νομικα στεκει?)

 

β) Τοποθετεις ΔΔΕ απο συνδιασμο επιτηρητη με αθροιστικο Μ/Σ μετα τον Γενικο (400-4000Α) και τον ριχνεις με ενα βοηθητικο πηνιο οταν ξεπερνιεται το ελαχιστο κατωφλι που ειναι δυνατον να ρυθμισεις, ? (Αυτη η περιπτωση οχι μονο απο ηλεκτροπληξια δεν προστατευει αλλα θα προκαλεσει και προβληματα στην εγκατασταση)

 

γ) Βαζεις διαρροης στον διακοπτη Μ.Τ. στα 30mA που στην χαμηλη θα αντιστοιχει σε ρευμα διαροης 2,6Α?(Και αυτη η περιπτωση απο ηλεκτροπληξια δεν προστατευει αλλα εμενα μου ακουγεται νομμικα αριστη)

 

Ολα αυτα δεδομενο πως δεν μπορεις να εξηγησεις στον καθε ασχετο σε ΔΕΗ ή Βιομηχανιας οτι ΔΔΕ δεν μπαινει παντου αλλα ο πελατης σου χρειαζεται αδεια ή ηλεκτροδοτηση χωρις να υπογραφεις κατι που δεν ισχυει.

 

Ευχαριστω!

  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

α) Δε στέκει. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ο ΔΔΕ πρέπει να μπαίνει σε όλες τις εγκαταστάσεις του πεδίου εφαρμογής του 384.

 

β) Επίσης δε στέκει, επειδή το ΙΔΝ του ΔΔΕ πρέπει να είναι 30mA

 

Γ) Ούτε αυτό σε καλύπτει, για δύο λόγους.

α) Η διαρροή στη ΧΤ γίνεται αντιληπτή στη ΜΤ απλά σαν κατανάλωση.

β) Ο 384 δεν καλύπτει τη μέση τάση.

 

Το θέμα έχει ενδιαφέρον...

Edited by miltos
Δημοσιεύτηκε

Αυτό ακριβός το πρόβλημα αντιμετωπίζω κ’ εγώ στα ελαιουργία και δεν μπορώ να βρω λύση, ''κούμπωσα'' κάποτε ένα δδε σε ένα ελαιουργίο κ’ έγινε ο χαμός

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνω συναδελφοι. Αλλες λυσεις μηπως εχετε να προτεινετε;

Παρεπιπτοντος για οποιον ξερει γερμανικα μια πραγματικη βιβλο οτι αφορα RCD...

http://www.automation.siemens.com/mcms/infocenter/dokumentencenter/lv/Documentsu20Brochures/beta_all_technik-fibel-fehlerstrom_tpi_de.pdf

Δημοσιεύτηκε

δυστυχώς ο νομοθέτης επιβάλει καθολικά τη χρήση ΔΔΕ των 30mA σε κυκλώματα/μηχανήματα που δύσκολα λόγω κατασκευής θα λειτουργήσει ΔΔΕ αλλά και σε κυκλώματα που γενικά απαγορεύεται η προστασία απο διαρροές.

στα αγγλικά ένα καλό κείμενο για την λειτουργία και χρήση ΔΔΕ είναι αυτό

Δημοσιεύτηκε

Φτού σου ρε ... να πάρει η ευχή!

Θα έλεγα ότι δεν προβλέπει πουθενά ο νόμος να bypass-άρουμε τον ΔΔΕ, αλλά διαβάζοντας την ΚΥΑ είδα ότι

 

6. Για τις διατάξεις διαφορικού ρεύματος που πρέπει

να εγκαθίστανται με βάση τις απαιτήσεις του Προτύπου

ΕΛΟΤ HD 384, όπως και για αυτές που αναφέρθηκαν στις

παραπάνω παραγράφους 1 έως και 4 του παρόντος άρ−

θρου
δεν θα πρέπει να δίδεται δυνατότητα παράκαμψής

τους από τον χρήστη
.

 

 

Εντάξει. Από τον χρήστη δεν θα δίδεται δυνατότητα παράκαμψης. Αλλά από τον εγκαταστάτη; Απαγορεύει ο νόμος να παρακάμπτεται ο ΔΔΕ από τον εγκαταστάτη; Οχι. Αρα.....

 

Παίδες, δεν ύπάρχει τεχνική λύση στο ερώτημα του πρώτου μηνύματος. Μία λέξη (όλες) κάνει τον νόμο ανεφάρμοστο.

 

Η εγκατάσταση διατάξεων διαφορικού ρεύματος καθί−

σταται υποχρεωτική για πρόσθετη προστασία από ηλε−

κτροπληξία
σε όλες
τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκατα−

στάσεις (Ε.Η.Ε.) που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής

του άρθρου 103 του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384
Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς, συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Όπως είναι διατυπωμένη η ΥΑ, φαίνεται ότι υπάρχει η υποχρέωση κάλυψης όλης της ηλεκτρικής εγκατάστασης (κατάντη του μετρητή) από ΔΔΡ 30mA. Αυτό, όπως είναι φανερό, οδηγεί, πέρα από υπερβολές, ακόμα και στην περίπτωση χρήσης ΔΔΡ με χρονοκαθυστέρηση, σε αδιέξοδες καταστάσεις (όπως αυτές που περιγράφηκαν στο #1).

Βέβαια, μια δεύτερη εναλλακτική ερμηνευτική προσέγγιση της ίδιας ΥΑ, δείχνει ότι, αρκεί να καλύπτεται από ΔΔΡ κάθε τερματικό κύκλωμα. Αυτό όμως είναι ερμηνεία, και σε περίπτωση ηλεκτρικού ατυχήματος η άκρη θα βρεθεί στα δικαστήρια!

Εντωμεταξύ τι πρέπει να γίνει; Κατά την άποψή μου, πρέπει να εξαντλείται κάθε περιθώριο για κάλυψη όλης της ΕΗΕ με ΔΔΡ 30mA. Σε εκτεταμένες εγκαταστάσεις, με αναμενόμενα μεγάλα ρεύματα διαφυγής, η εγκατάσταση πρέπει να κατατμηθεί σε περισσότερα μέρη σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Σημ.2 της παρ.531.2.1.2 του ΕΛΟΤ ΗΔ384 (ρεύματα διαφυγής μικρότερα από το 1/3 του ονομαστικού του ΔΔΡ)

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ως μη ηλεκτρολόγος δυσκολεύομαι να αντιληφθώ κάποιες έννοιες:

Η ΚΥΑ αναφέρεται σε "εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση", και προφανώς αυτό σημαίνει ο,τι υπάρχει πίσω από τον μετρητή, όμως ορισμός δεν υπάρχει πουθενά (ο όρος ΕΗΕ δεν υπάρχει στο 384).

Από τις §202.1.1 και §202.1.2 είναι σαφές ότι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση ξεκινάει από τον μετρητή.

 

Η ΚΥΑ λέει ότι η εγκατάσταση διατάξεων προστασίας είναι υποχρεωτική σε όλες τις ΕΗΕ σύμφωνα με την §531.2 του 384. Δεν λέει ότι είναι υποχρεωτική η προστασία των ΕΗΕ.

 

Από τα συμφραζόμενα της §531.2.1.2 προκύπτει ότι προστατεύονται τα τερματικά κυκλώματα και όχι κατ΄ ανάγκη τα κυκλώματα διανομής.

Τούτο φαίνεται καλύτερα και σε συνδυασμό με τις §202.5.1,2,3 και §473.1.1.1 και §473.2.1.

 

Επομένως το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά στο τερματικό κύκλωμα του κινητήρα.

Διότι τα κυκλώματα διανομής μπορούν να είναι απροστάτευτα, και τα λοιπά τερματικά κυκλώματα δεν έχουν πρόβλημα με τον ΔΔΕ.

 

Ερώτηση:

Αν ο τελικός πίνακας διανομής μπει δίπλα στον κινητήρα, σημαίνει ότι μπορεί κανείς να βάλει τον ΔΔΕ του κυκλώματος του κινητήρα εκεί μέσα, σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από αυτόν;

Κι αν η χρονοκαθυστέρηση των 5sec είναι αποδεκτή, επιτρέπεται να παρεμποδίζεται η λειτουργία του ΔΔΕ για 4sec μετά το κλείσιμο του ρελέ;

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

η ΚΥΑ αναφέρει οτι οι ΔΔΕ εγκαθίστανται στις ΕΗΕ του αρθρου 103 του HD384 άρα αυτές εννοεί ως ΕΗΕ.

 

ο σκοπός των ΔΔΕ στα 30mA που επιβάλει η ΚΥΑ δεν είναι η προστασία της ΕΗΕ αλλά του χρήστη της.

 

στο άρθρο 1.1 της ΚΥΑ αναφέρεται ότι ο ΔΔΕ πρέπει να καλύπτει τα κυκλώματα ισχυρών που δεν καλύπτονται από ΔΔΕ σύμφωνα το HD384 δηλαδή τα τερματικά, άρα πρέπει να καλύπτονται υποχρεωτικά όλα εκτός των εξαιρέσεων του άρθρου 1.5 που καλύπτονται προαιρετικά

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Αλεξη,

1. Και γω αναρωτιεμαι τι σημαινει ακριβως εσωτερικη ηλεκτρικη εγκατασταση... και τι εξωτερικη.

2. Σε ενα Λατομειο πχ. δεν μπορεις να βαζεις πινακες παντου. Συνηθως μονο σε ενα σημειο εξασφαλιζονται οι περιβαντολογικες συνθηκες για την τοποθετηση ηλεκτρολογικου υλικου. Στο Λατομειο που ημουν σημερα ειχε 7 κινητηρες >200kW... σε διαφορετικα σημεια.

3. Νομιζω οτι η προστασια εναντι ηλεκτροπληξιας ειναι μεγιστο 5 δευτερα με 30mA. Σε μεγαλυτερα ρευματα διαφυγης ισχυουν πιο συντομοι χρονοι.

3. Ενας Κινητηρας 300kW θα χρειαζοταν εναν ΔΔΕ με ονομαστικο ρευμα της 630Α, ρυθμιζομενη χρονοκαθυστερηση κι ρυθμιζομενο ρευμα διαφυγης. Δεν τα εχω πετυχει σε Siemens, ουτε ΑΒΒ ή Merin Gerin.

4. Νοημα στην Χρηση ΔΔΕ βλεπω μονο σε εσωτερικους χωρους με ρευματοληπτες και φωτισμο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.