Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανονισμός Πυροπροστασίας κτηρίων Π.Δ. 71/88


petra mantw

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

παιδιά να συμπληρώσω ένα ερώτημα που αφορά την παθητική

σε κτίριο με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν το 88

και σήμερα τμήμα του ισογείου αλλάζει χρήση σε κατάστημα

απαιτείται παθητική από την Πολεοδομία

 

αν ΝΑΙ συμφωνα με την ΦΕΚ 276 02/03/ 2007

 

αν ΟΧΙ τότε πότε χρησιμοποιούμε την παραπάνω διάταξη

 

σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
3.2.10. Όλα τα κουφώματα σε τοίχους πυροδιαμερισμάτων ή σε πυροπροστατευμένα

φρέατα (παράγραφος 3.2.9.) πρέπει να είναι πυράντοχα, με δείκτη πυραντίστασης τον

απαιτούμενο για τον αντίστοιχο τοίχο.

Σε περίπτωση που η επιφάνεια όλων των κουφωμάτων ενός ορόφου είναι μικρότερη από

το 25% της αντίστοιχης συνολικής επιφάνειας των τοίχων και ο απαιτούμενος δείκτης

πυραντίστασης είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 90 λεπτών, επιτρέπεται να μειώνεται ο δείκτης

πυραντίστασης των πυράντοχων κουφωμάτων κατά 30 λεπτά.

Τα πυράντοχα κουφώματα πρέπει να είναι αυτοκλειόμενα. Επιτρέπεται η χρήση

υαλοπινάκων, με ενσωματωμένο συρματόπλεγμα, σε πυράντοχα κουφώματα, έτσι ώστε σε

καμμιά περίπτωση ο δείκτης πυραντίστασης να είναι μικρότερος των 30 λεπτών.

 

Αν κάποιος από τους συναδέλφους μπορεί να μου λύσει την ακόλουθη απορία, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα :

 

Στα πυροδιαμερίσματα, είτε είναι αυτά κλιμακοστάσια είτε είναι τμήματα του κτιρίου, από το επισυναπτόμενο απόσπασμα του κανονισμού πυροπροστασίας, φαίνεται ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται πυράντοχα κουφώματα αυτοκλειόμενα και όταν υπάρχει τζάμι, αυτό να είναι ενισχυμένο με συρματόπλεγμα, με τον ανάλογο δείκτη πυραντίστσης του πυροδιαμερίσματος.

Η λογική μου λέει ότι δεν είναι δυνατόν ο κανονισμός να απαιτεί, στα τζάμια των κουφωμάτων των διαμερισμάτων που είναι μέρος του εξωτερικού κελύφους του πυροδιαμερίσματος να απαιτείται ενίσχυση με συρματόπλεγμα (ας πούμε στο καθιστικό). Στα τζάμια του πυροπροστατευμένου κλιμακοστασίου το καταλαβαίνω να ζητά ο κανονισμός πλέγμα και ας μην το βλέπω να μπαίνει πουθενά στα κτίρια..... Μπορείτε να μου πείτε σε ποιό σημείο ο κανονισμός δίνει παρέκκλιση και απαλάσσει από την χρήση συρματοπλέγματος τα τζάμια των διαμερισμάτων ;

Link to comment
Share on other sites

Για τα εξωτερικά κουφώματα ενός κτηρίου δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις εκτός του να απέχουν >1,40μ από τα κουφώματα του γειτονικού πυροδιαμερίσματος. (βλ. σχετικά σκίτσα του κανονισμού)

Απαίτηση ενός ελάχιστου δείκτη πυραντίστασης έχουν οι τοίχοι και τα δάπεδα που χωρίζουν πυροδιαμερίσματα και πυροπροστατευμένες οδεύσεις διαφυγής και όχι οι όψεις του κτηρίου.

Τα θυμάμαι καλά;

Link to comment
Share on other sites

Αν καταλαβαίνω καλά Χάρη, λαμβάνεις την έννοια του πυροδιαμερίσματος μόνον όσον αφορά την διάδοση της πυρκαϊάς εντός του όγκου του κτιρίου. Όμως το πυροδιαμέρισμα είναι ένας περίκλειστος χώρος και οι απαιτήσεις πυροπροστασίας αφορούν όλο το κέλυφος.

 

Ο ορισμός του πυροδιαμερίσματος είναι :

Πυροδιαμέρισμα: τμήμα κτιρίου ή και ολόκληρο κτίριο που περικλείεται ερμητικά από δομικά στοιχεία με προκαθοριζόμενο, κατά περίπτωση, δείκτη πυραντίστασης.

 

Η παράγραφος όμως 3.2.10 του κανονισμού πυροπροστασίας την οποία έχω πραθέσει στην προηγούμενη δημοσίευση αναφέρει σαφώς "όλα τα κουφώματα σε τοίχους πυροδιαμερισμάτων πρέπει να είναι πυράντοχα κλπ κλπ". Το ερώτημα νομίζω παραμένει σύμφωνα με ποία δίαταξη τα κουφώματα του καθιστικού μας μπορούν να μην έχουν τζάμια με ενσωματωμένο συρματόπλεγμα...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Από ότι καταλαβαίνω το ερώτημα που με προβλημάτιζε πριν τρείς εβδομάδες ή δεν έγινε αντιληπτό από τους συναδέλφους λόγω φόρτου εργασίας ή δεν γνωρίζει κανείς την απάντηση. Μάλλον θα πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιο μηχανικό. :lol:

Link to comment
Share on other sites

sgp η 3.2.10 λέει ότι "Επιτρέπεται η χρήση υαλοπινάκων, με ενσωματωμένο συρματόπλεγμα, σε πυράντοχα κουφώματα, έτσι ώστε σε καμμιά περίπτωση ο δείκτης πυραντίστασης να είναι μικρότερος των 30 λεπτών" δεν επιβάλλει την χρήση συρματοπλέγματος.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου erling, έχεις δίκιο, όσον αφορά το συρματόπλεγμα και σε ευχαριστώ γιά την ανταπόκριση. Αν καταλαβαίνω όμως σωστά διαβάζοντας τον κανονισμό, θα πρέπει τα εξωτερικά κουφώματα του πυροδιαμερίσματος να έχουν (τις όποιες) προδιαγραφές πυράντοχου κουφώματος. Μήπως γνωρίζεις τι δείκτη πυραντίστασης έχει ένα κούφωμα αλουμινίου με διπλό τζάμι, από αυτά που χρησιμοποιούμε στις οικοδομές και άν με τις σιλικόνες και τα λαστιχάκια που χρησιμοποιούνται θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί καν ότι είναι πυράντοχο;

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω ψάξει αν υπάρχει κάτι που να απαιτεί την υποχρέωση πυράντοχων κουφωμάτων στους εξωτερικούς τοίχους ενός κτιρίου.

 

Ομως, το 3.2 λέει για έλεγχο εξάπλωσης της φωτιάς μέσα στο κτίριο.

Αρα όταν λέει κουφώματα, εννοεί τα κουφώματα που διαχωρίζουν χώρους του κτιρίου, δηλαδή τα κουφώματα μεταξύ πυροδιαμερισμάτων στο ίδιο το κτίριο (πχ κατοικία με κλιμακοστάσιο).

Βέβαια το βασικό για εμένα δεν είναι τόσο το αν το τζάμι έχει αντοχή στην πυρά αλλά το ότι πρέπει να είναι αυτοκλυόμενο του κούφωμα.

 

 

http://www.andromedabt.gr/fireres.html

 

Πυράντοχα κουφώματα είναι μόνο τα πιστοποιημένα πυράντοχα κουφώματα που το σύνολο της κατασκευής (πλαίσιο, κλειδαριά, μεντεσέδες, λάστιχα, σιλικόνη, κρύσταλλο, βαφή) σε συγκεκριμένες διαστάσεις, έχει καεί σε εξουσιοδοτημένη τράπεζα δοκιμών και αντέδρασε με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένες συνθήκες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σημαντικό επίσης είναι το συνεργείο τοποθέτησης να είναι εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο από τον προμηθευτικό οίκο που δημιούργησε το σύστημα και παράγει τεχνογνωσία και πρώτες ύλες για να τοποθετεί αντίστοιχες κατασκευές.

 

Το πλέον όμως απαραίτητο είναι η όποια κατασκευή να σχεδιάζεται με τον σωστό τρόπο από μηχανικούς πού γνωρίζουν απόλυτα τις δεσμεύσεις των υλικών σε μέγιστες διαστάσεις, τρόπους στήριξης και συνδυασμούς πρόσθετου εξοπλισμού. Μόνον τότε είμαστε σίγουροι ότι η κατασκευή θα αντιδράσει με γνωστό και αποδεκτό τρόπο στη φωτιά (συστολές διαστολές, διαφυγή καπνού, διάτρηση πλαισίου, μετάδοση θερμότητας) στο περιοριστικό χρονικό διάστημα. Ένα πιστοποιητικό που πιστοποιεί διαφορετική κατασκευή από αυτή που τελικά τοποθετείται είναι παραπλανητικό και άκυρο. Το τραγικό είναι ότι αυτό γίνεται προφανές μόνο μετά από απώλεια ανθρώπινης ζωής.

 

Σε κοινό Ευρωπαϊκό σύστημα προδιαγραφών, κατηγοριοποιούνται σε:

-Εw

-ei

-rei

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.