Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανονισμός για Μέση Τάση


TheoTDM900

Recommended Posts

Συνάδελφοι μπορεί κάποιος να βοηθήσει στο που θα βρώ τους κανονισμούς που διέπουν τη Μέση τάση.

 

δλδ προδιαγραφές και κανονισμούς για μετασχηματιστές - διανομή - γειώσεις κλπ κλπ κλπ

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων lads

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ...........αλλά Λευτέρη εκφράζοντας το αυτονόητο δεν με βοηθάς βρε συνάδελφε.

 

:D :D :wink:

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς κανονισμούς για εγκατάσταση Υποσταθμού σε κτίριο ?

 

Επίσης χρόνια πολλά για τα γεννέθλια σου, τώρα το είδα ! :)

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς κανονισμούς για εγκατάσταση Υποσταθμού σε κτίριο ?

 

Επίσης χρόνια πολλά για τα γεννέθλια σου, τώρα το είδα ! :)

 

Ναι.....νομίζω.

 

Σε ευχαριστώ συνάδελφε .....να σαι καλά.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν είμαι στο γραφείο να δω τι προδιαγραφές έχω (κάπου πεταμένες σε ένα σωρό χαρτιά :) ) , αναφέρω προς το παρών μερικές προδιαγραφές απο Υ/Σ σε κτίρια που έχω μελετήσει (οτι θυμάμαι) :

 

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ :

 

1. Οι χώροι του ή των Μ/Σ είναι πυροδιαμερίσματα κατασκευασμένα από πυράντοχα υλικά (συνήθως διπλές πυράντοχες γυψοσανίδες στις αναδιαμορφώσεις ) ή άλλα συμβατά υλικά. Επίσης πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες αποστάσεις περιμετρικά του Μ/Σ (απόστάσεις απο τις τοιχοποιίες) ο οποίος τοποθετείται στο κέντρο του χώρου. Δεν θυμάμαι τώρα ποιές ακριβώς είναι, κάπου 1-1.5μ ετσι οπως το σκεφτομαι αλλά υπάρχει ακριβές πρότυπο.

 

2. Ομοίως, πυροδιαμέρισμα είναι και ο χώρος κυψέλης Μέσης Τάσης του καταναλωτή.

 

3. Οι παραπάνω χώροι διαθέτουν πυράντοχες θύρες με αντοχή νομίζω για 60 λεπτά (δεν το θυμάμαι).

 

4. Ο χώρος των πεδίων χαμηλής τάσης (χώρος διανομής) μπορεί να μην είναι πυροδιαμέρισμα, αν και συνήθως πολλοί επιλέγουν να τον κάνουν και αυτόν.

 

5. Αν υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ο χώρος αυτών συνήθως είναι επίσης πυροδιαμέρισμα.

 

ΓΕΙΩΣΕΙΣ :

 

1. Ο ουδέτερος κόμβος των ή του Μ/Σ γειώνεται με τρίγωνο γειώσεως ή ταινείες σε ανεξάρτητη γείωση. Αν έχουμε 2 Μ/Σ, δύο ξεχωριστές γείωσεις.

 

2. Όλα τα μεταλικά μέρη (πεδία μέσης τάσης, κέλυφος Μ/Σ, σχάρες καλωδίων, κέλυφος Η/Ζ αν υπάρχει κλπ) γειώνονται σε ξεχωριστή γείωση η οποία γίνεται είτε με τρίγωνο γειώσεως είτε με ταινείες (γειώσεις τύπου Ε ή Π, βλέπε ΕΛΕΜΚΟ) σε κατάλληλη απόσταση απο τη γείωση του ουδετέρου κόμβου του Μ/Σ. Επίσης, ειδικά για τους χώρους των Μ/Σ, της κυψέλης Μέσης Τάσης (πλευρά καταναλωτή) και των πεδίων Χαμηλής Τάσης προβλέπεται η εγκατάσταση υποδαπέδιου μεταλλικού πλέγματος για περαιτέρω προστασία. Περιμετρική ταινεία υπαρχει επίσης σε όλους αυτούς τους χώρους η οποία συνδέεται με χαλκό και με το υποδαπέδιο πλέγμα.

 

3. Αν υπάρχουν Η/Ζ, ο ουδέτερος κόμβος αυτών γειώνεται ξεχωριστά, ενό το μεταλλικό μέρος τους όπως παραπάνω (2).

 

Παρατήρηση : Υπάρχει μια άποψη, πως αν η αντίσταση γείωσης στο κτίριο είναι κάτω από 1 Ohm είναι δυνατόν ο ουδέτερος κόμβος και τα μεταλλικά μέρη να γειωθούν στο ίδιο σύστημα γείωσης. Αυτό ισχύει επίσης όταν υπάρχει και θεμελιακή γείωση. Προσωπικά, επειδή δεν μου έχει τύχει θεμελιακή γείωση, ακόμα κι αν ο εργολάβος μετρήσει και βρει τη γείωση μικρότερη απο 1 ohm θα πρότεινα, εφόσον είναι εφικτό κατασκευαστικά, να κάνει κανείς ξεχωριστές γειώσεις.

 

Επίσης, οποιοδήποτε μεταλλικό στοιχείο βρίσκεται μέσα στο χώρο των Μ/Σ και της κυψέλης Μ.Τ. γειώνεται στο δικτυο μεταλλικών μερών. Δηλαδή, σχάρες, στόμια αερισμού, ακόμα και οι πόρτες γειώνονται. Δεν ειμαι σίγουρος για το δίκτυο πυρόσβεσης.

 

ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ - ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗ

 

Οι χώροι των ή του Μ/Σ, των πεδίων Χ.Τ. και του χώρου Μ.Τ. (κυψέλη Μ.Τ.) διαθέτου υποχρεωτικά (καθώτι πυροδιαμερισματα) δίκτυο πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης με φιάλες CO2 (εναλλακτικά Inergen).

Το ίδιο και για εκεί που υπάρχουν (αν υπαρχουν) Η/Ζ.

Εγκαθιστούμε στους χώρους αυτούς, διπλούς πυρανιχνευτές ώστε να αποφύγουμε ψευδοσήματα. Υποχρεωτικά (για μένα) έξω απο τις πόρτες εγκαθίσταται φωτεινή ένδειξη τύπου "GAS" και κομβία αυτόματου σταματήματος της κατάσβεσης και αντίστροφα.

 

ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

 

Οι καλωδιώσεις Μέσης Τάσης γίνονται με κατάλληλα καλώδια (δεν θυμάμαι τωρα των ακριβή τύπο) σε μεταλλική κλειστή σχάρα γειωμένη σε διάφορα σημεία κατά το μήκος της. Η σχάρα πρέπει να φέρει σχετική ένδειξη. Επίσης άποψη μου είναι οτι αντί για 3 καλώδια μέσης τάσης να ρίχνει κανείς και ένα τέταρτο μαζί με τα σχετικά ακροφύσια ως εφεδρεία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε παλιά κτίρια με αυξημένες υγρασίες κλπ κλπ, μπορεί τα καλώδια αυτά να αστοχήσουν (σπάνιο μεν αλλά...) και άντε τρέχα γύρευε αν δεν έχεις ενα εφεδρικό έτοιμο.

 

ΑΕΡΙΣΜΟΣ

 

Οι χώροι των ή του Μ/Σ πρέπει υποχρεωτικά να αερίζονται. Ο αερισμός γίνεται με δίκτυο αεραγωγών και σχετικά πεσιδωτά ανοίγματα, όλα με fire damper. Τα περσιδωτά ανοίγματα τοποθετούνται συνήθως χαμηλά στο χώρο (περίπου 50-100cm πάνω απο το έδαφος). Σε άλλους υποσταθμούς χρησιμοποιούνται μεταλλικές περσιδωτές πόρτες (έτσι όμως δεν έχεις πυροδιαμέρισμα). Σε κάποιους άλλους, αντί για αερισμό βάζουμε κλιματισμό όπως έκανα πρόσφατα εγώ. Ο κανονισμός όμως μιλάει για αερισμό και όχι για κλιματισμό. Η παροχή εξαρτάται από την ισχύ του Μ/Σ και συνήθως είναι μεγάλη καθώτι και το "ψυκτικό" (ας το ονομάσω έτσι τώρα) φορτίο του Μ/Σ ειναι αρκετά μεγάλο. Εξαερισμός χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις (αλλά με fire dampers αν είναι πυροδιαμερίσματα) τοποθετείται και στους χώρους της Μ.Τ. και των πεδίων Χ.Τ.

 

Αν στο κτίριο προβλέπεται και χώρος UPS (κεντρικού UPS) εκεί πρεπει να γίνει πρόσθετη εγκατάσταση ψύξης.

 

αυτά τα ολίγα, ελπίζω να διαφώτισα λιγο.

 

Υ.Γ. Τα παραπάνω αφορούν Υποσταθμούς κτιρίων σε κλειστούς χώρους (συνήθως υπόγεια). Για Υ/Σ σε εξωτερικούς χώρους υπάρχουν άλλες προδιαγραφές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλημέρα. θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. επιβλέπω την κατασκευή ενός εργοστασίου που έχει έναν οικίσκο για μέση τάση δεη και δύο μετασχηματιστές των 400kva ο καθένας. εκεί που τον έχει τοποθετήσει ο συνάδελφος μελετητής, εμποδίζει τον ιδιοκτήτη στην πρόσβαση και μου ζητά να μπεί κολλητά στο εργοστάσιο. γνωρίζετε αν μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στο εργοστάσιο ή αν απαγορεύεται απο τη δεη ή απο κάποιο νόμο. απο τον μελετητή δεν μπόρεσα να πάρω κάποια απάντηση γιατί τον έβαλε μέσα στο δρόμο.

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται μάλλον για εξωτερικό υποσταθμό. Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να μπει (δεν είμαι όμως απολύτως σίγουρος) και σε άλλο σημείο όπως λες. Το θέμα είναι ότι αν έχει τραβήξει καλώδια τα πράγματα θα είναι δύσκολα γιατί θα πρέπει να ξεμονταριστούν και αν φτάνουν έχει καλώς. Αν δεν φτάνουν νέα καλώδια απο την αρχή.

Link to comment
Share on other sites

είναι εξωτερικός υποσταθμός και μέχρι στιγμής δεν τον έχουμε κατασκευάσει. θέλαμε να αρχίσουμε την κατασκευή του όταν μας ζήτησε ο ιδιοκτήτης να αλλάξει θέση. μήπως γνωρίζεις που μπορώ να βρω πληροφορίες για το αν γίνεται να μπει κολλητά στο κτίσμα του εργοστασίου; απο τη δεη δεν πηρα καποια απαντηση για το αν δεν το επιτρεπει εκεινη για καποιο λογο και δεν ξέρω που αλλού να απευθυνθώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.