Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχολιασμός ηλεκτρικών πινάκων εγκατάστασης 10kW


gnusselt

Recommended Posts

Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος. Ποιες ελλείψεις βλέπεις που θα έπρεπε να ενοχλούν τη ΔΕΗ?

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Καλα πλακα με κανετε? Οταν εδωσα το μονογραμικο σχέδιο στη ΔΕΗ μου καναν παρατηρηση πως θα ειναι σχεδιασμενη η γείωση, τα αμπερ των διακοπτων, αν θα εχει rcd στα 30mA. Να φαινονται οι ασφαλισεις κλπ. Και δω το μονο που εχει η εγκατασταση εκτος τα των μετατροπεων ειναι ενας γενικος διακοπτης και μια γενικη ασφαλεια. Δεν εχω ασχοληθει με sma αλλα απο συζητησεις, ζητανε και επιτηρητη τάσης.

Αλλα ας αφήσουμε λιγο το τι θελει η ΔΕΗ, αυτοι που κατασκευάζουν και υπογράφουν, δεν νομιζω να σχεδιαζουν και να υπογραφουν καποιο μονογραμικο που θα δειχνει μόνο τα πανελ, το μετατροπεα, γενικο διακοπτη και ασφαλεια! Τελος παντων, το θεμα ειναι οτι υπαρχουν καποιοι "επαγγελματιες" μηχανικοι" στο να κονομανε χοντρά με εξυπνο τρόπο. Αρπαχτές που λέγαμε.

 

ΥΣ. ειδα και αλλες εγκαταστασεις της εταιριας. Ολες την ιδια λογικη και κατασκευη, με sma κυριως αλλα και refusol.

Link to comment
Share on other sites

Κάποιες παρατηρήσεις πάνω στην εγκατάσταση.

 

Δεν ξέρω πως είναι η αρχιτεκτονική πάντω το 1x4000TL kai to 2 x 3000 (μάλλον έτσι είναι, θεωρητικά σου δίνει μια ασσυμετρία στην τάση) γιατί αν τα πάνελ είναι παραπλήσια οι 3αρηδες θα είναι υπερδιαστασιολογημένοι και ο 4αρις θα είναι υπο-

 

Ο Πϊνακας έχει ασφάλεια και διακόπτη, SPD δεν είδα, δεν είναι υπωχρεωτικό. ΤΟ RCD δεν είναι υπωχρεωτικά και μερικές φορές το 30αρι δημιουργει προβλήματα. Η γείωση προφανώς θα πρέπει να φαίνεται στο μονογραμμικό. Η ΔΕΗ δεν θέλει ασυμετρία και δεν θέλει παραμένουσες, οι 3 μονοφασικοί δεν επιστρέφουν παραμένουσα τάση.

Ο επιτηρητής μπαίνει σε πολλές περιπτώσεις για να κόψει τις παραμένουσες τάσεις χωρίς να είναι αυτή η δουλειά του, απλά χρησιμοποιήτε για αυτό το λόγο γιατί κανένας ΔΕΗτζής δεν κάνει το έλεγχο με τα φορτία τα οποία μηδενίζουν τις παραμένουσες.

Καταλήγοντας στο τυπικό η εγκατάσταση δεν μπάζει. Στου ουσιαστικό είναι φτωχή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που θεωρώ σχεδόν απαραίτητο, αν και δε γνωρίζω να προβλέπεται από κάποιον κανονισμό, το οποίο δεν υπάρχει στην εγκατάσταση, είναι ένας διακόπτης δίπλα στους αντιστροφείς.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Πάντως η SMA επισημαίνει (και έτσι είναι δηλαδή) ότι οι μετατροπείς της έχουν ενσωματωμένα ασφάλειες DC, ρελέ διαρροής,αντικεραυνικά (προαιρετικά) και φυσικά το διακόπτη στο DC. Δηλαδή που είναι φάουλ μια εγκατάσταση με ένα μετατροπέα SMA και χωρίς καθόλου πίνακα στο DC? Σίγουρα δεν είναι εκτός κανονισμού. Καλά τα είπες jsk.

Link to comment
Share on other sites

Οκ, παραδινομαι! Τοτε οι υπολοιποι εγκαταστατες που φτιαχνουν πλήρεις πίνακες Dc και AC ειναι βλάκες και "δουλευουν" μετατροπεις που δεν τα εχουν ολα αυτα "μεσα".

Παντως, ειλικρινα αν τα συμπ[εριλαμβανει ολα αυτα ο sma μπορω να πω μαγκια του. Φανταζομαι θα εχει και τα απαραιτητα εγγραφα που δηλωνει την υπαρξη τους.

Link to comment
Share on other sites

. Φανταζομαι θα εχει και τα απαραιτητα εγγραφα που δηλωνει την υπαρξη τους.

 

μπορείς να πάρεις την SMA Hellas τηλφ στο τμήμα service κ να σου λυθούν κάποιες απορίες.

 

αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο ΔΕΔΔΗ της περιοχή σου ζητάει μόνο νέα ΥΔΕ για τα φ/β?

υπάρχει ρε παιδιά κάποιο φεκ που να το λέει ?

Link to comment
Share on other sites

Στη sma δνε παιρνω τηλ, δεν ειναι δικη μου εγκατασταση και ουτε εχω καποιο κερδος να το ψαξω παραπανω. Μπηκα ομως στο site οτι ναι μεν προσφερουν προεγκατεστημενη προστασια οι μετατροπεις, αλλα αντικεραυνικα δεν μπορουν να τοποθετηθουν, τουλαχιστον στα μοντελα αυτα.

Ετσι κρατω δύο προτασεις που εκφραζουν την ολη εγκατασταση οπως και τον μελετητη-εγκαταστατη.

Η εγκατασταση δεν μπαζει απο καπου αλλά ειναι φτωχη και εξαρταται απο τον εγκαταστατη ποσο πληρη και λειτουργικη μπορει να παραδοσει μια εγκατασταση.

Link to comment
Share on other sites

 

Η εγκατασταση δεν μπαζει απο καπου αλλά ειναι φτωχη και εξαρταται απο τον εγκαταστατη ποσο πληρη και λειτουργικη μπορει να παραδοσει μια εγκατασταση.

 

ετσι ακριβώς :wink:

Link to comment
Share on other sites

εδω υπαρχει θέμα σχετικα με τις απορειες μου.

 

http://www.michaniko...82/page__st__10

 

Σεμιναριο Sma δεν εχω παρακολουθησει αλλα καταλαβαινω οτι μονο οι τριφασικοι sma tripower και με ενσωματωμενα αντικεραυνικα μπορουν να οδηγησουν στον εγκαταστατη για τη μή τοποθετηση πίνακα DC. Ετσι στη περιγραφη της εγκαταστασης νομιμη και λειτουργική ομως φτωχή μπορώ να προσθέσω και το επικίνδυνη ( για την ιδια την εγκατασταση).

Edited by corsakias
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.