Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε χώρο γραφείων 80τ.μ.και ύψος 3.35μ (σε βιομηχανικό κτίριο στο οποίο τελικά ο μηχανολόγος της πολεοδομίας ζήτησε ΚΕΝΑΚ) πως θα κάνατε τον κλιματισμό-εξαερισμό? Σκέφτηκα να βάλω μια εξωτερική μονάδα και μια εσωτερική καναλατη για σύνδεση με αεραγωγούς. Στην είσοδο νωπού αέρα της καναλατης μονάδας θα βάλω εναλλακτη αέρα αέρα (για να πιάσω και το Β). Υπολόγισα ψυκτικά φορτία και θερμικές απώλειες σε κάθε χώρο με 4 εναλλαγές την ώρα (αναλυτικά οι χώροι είναι δυο γραφεία, κουζίνα, λουτρό και ένα WC). Δουλεύω τα προγράμματα της 4Μ. Μετά τον υπολογισμό των φορτίων, θερμικών και ψυκτικών, έκανα έξοδο σε ψυχρομετρία και εκεί πήρα τα συνολικά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα ανά χώρο. Η ψυχρομετρία μου βγάζει σαν συνολικά αποτελέσματα 1100m3/h νωπό αέρα, 835 m3/h αέρα ανακυκλοφοριας, 14kW απόδοση στην ψύξη και 15kW θερμική απόδοση. Οι απορίες μου είναι οι έξης:

  1. Αρχικά είναι σωστός ο τρόπος σκέψης μου?
  2. Όλα τα παραπάνω μήπως πρέπει να γίνουν μονό στα δυο γραφεία (στους άλλους χώρους πως θα κάνω θέρμανση?)
  3. Στην ψυχρομετρία μου βγάζει άλλο ποσοστό ανακυκλοφοριας στην θέρμανση και άλλο στην ψύξη ανά χώρο, αυτό πως θα το λύσω?
  4. Έτσι όπως το σκέφτηκα πρέπει σε κάθε χώρο να βάλω τρία στόμια, ένα που θα προσάγει αέρα από την μονάδα, ένα ανακυκλοφοριας που θα πρέπει να πηγαίνει στην μονάδα και ένα απαγωγής που θα πρέπει να πηγαίνει στον εναλλακτη.

Συγγνώμη εκ των προτέρων για το μέγεθος του μηνύματος άπλα ο κλιματισμός-εξαερισμός είναι πολύ δύσκολος με πολλές παραμέτρους

Δημοσιεύτηκε (edited)

Μια απλή και λειτουργική λύση είναι να χρησιμοποιήσεις δύο μηχανήματα, ένα για αερισμό, με εναλλάκτη και θερμαντικό στοιχείο (που μπορεί να είναι DX) και ένα μόνο για θέρμανση-ψύξη. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, καθώς δεν κατάλαβα ακριβώς τη διάταξη και τις πραγματικές ανάγκες των χώρων σου, οι οποίες πιθανότατα διαφέρουν από τις "ανάγκες" του κτιρίου αναφοράς, με βάση τις οποίες φαντάζομαι ότι έκανες τη μελέτη. Απλά το αναφέρω σαν ιδέα.

 

Το παραπάνω απαντά στο 3.

Δεν κατάλαβα τι εννοείς στο 4.

Το 2 γιατί σε προβληματίζει?

Edited by miltos
Δημοσιεύτηκε

Milto ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.

 

Το 2 με προβληματίζει γιατί είναι διαφορετικά τα συνολικά αποτελέσματα αν κάνω ψύξη – θέρμανση – αερισμός σε όλους τους χώρους και άλλο να κάνω μόνο στα δυο γραφεία και στους υπόλοιπους χώρους άπλα να βάλω αερόθερμα για να καλύψω τα θερμικά φορτία.

 

Στο 4 εννοώ ότι πρέπει να κάνω ένα δίκτυο αεραγωγών και στομίων για την προσαγωγή αέρα στους χώρους, ένα χώρο για την ανακυκλοφορια που να καταλήγει στην καναλατη μονάδα και ένα δίκτυο απαγωγής που να καταλήγει στον εναλλακτη.

 

Η άλλη λύση που προτείνεις αν κατάλαβα καλά είναι ένας εναλλακτης παροχής 82τ.μ. * 3.35μ * 4εν/h = 1098m3/h ( 4 εν/h είναι σωστό?) και ένα split σε κάθε χώρο για την θέρμανση και την ψύξη των χώρων. Σ’ αυτή την περίπτωση με απασχολούν τα παρακάτω:

  1. Τις εναλλαγές ανά ώρα πρέπει να τις κάνω για όλους τους χώρους, οπότε και το δίκτυο μου (απαγωγής και προσαγωγής) να περιλαμβάνει όλους τους χώρους? Δεν είναι λίγο υπερβολικό να γίνεται αυτό στην κουζίνα, στο λουτρό και στο WC?

  1. Με τα split πρέπει να καλύψω και τα φορτία αερισμού. Τώρα που έχω εναλλακτη αυτά πως θα τα υπολογίσω? Στην 4Μ βάζοντας 4εν/h νωπού αέρα σε κάθε χώρο θεώρει τον αέρα με θερμοκρασία εξωτερικού χώρου ενώ στην περίπτωση μας θα έχουμε 60% ανάκτηση.

  1. Τι εννοείς «εναλλάκτη και θερμαντικό στοιχείο (που μπορεί να είναι DX)» Αυτό συνδέεται με εξωτερική μονάδα όπως και τα split? Μπορείς να στείλεις κάποιο τέτοιο μηχάνημα? Βάζοντας αυτό καλύπτω τα φορτία αερισμού οπότε με τα split πρέπει να καλύψω μόνο τα φορτία χώρου?

post-6641-0-59471500-1331293371_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε (edited)

1. Τι να σου πω και γω τώρα με τον ΚΕΝΑΚ...

 

2. Δε θυμάμαι πως ακριβώς δουλεύει το 4Μ σε αυτό το σημείο και δεν μπορώ να το κοιτάξω τώρα. Σε κάθε περίπτωση με λίγο χέρι βγαίνει ο υπολογισμός.

 

3. Δε χρειάζεται εξωτερική μονάδα. Βγαίνει σε compact. Το εξωτερικό στοιχείο, εναλλάσει θερμότητα με το ρεύμα του απορριπτόμενου αέρα, μετά τον εναλλάκτη ανάκτησης. Δουλεύει δηλαδή σε καλύτερες συνθήκες θερμοκρασίας σε σχέση με μια split μονάδα, αλλά με μικρότερη παροχή αέρα. Ψάξε λίγο τα COP που προκύπτουν.

 

Βάζοντας αυτό καλύπτω τα φορτία αερισμού οπότε με τα split πρέπει να καλύψω μόνο τα φορτία χώρου?

 

Κατά τη λειτουργία της μια τέτοια μονάδα μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη θερμικών απωλλειών ή ψυκτικών φορτίων του χώρου, οπότε μένει ακόμα λιγότερη δουλειά στα split.

 

Σαν παράδειγμα τέτοιου μηχανήματος, δες αυτό

Edited by miltos
Δημοσιεύτηκε
82τ.μ. * 3.35μ * 4εν/h = 1098m3/h

 

Milto συμφωνείς με 4εν/h για το συνολικό εμβαδό και στόμια απαγωγής και προσαγωγής στα λουτρά και την κουζίνα?

Στην ΤΟΤΕΕ των ψυκτικών φορτίων για γραφεία αναφέρει 4εν/h ενώ στην ΤΟΤΤΕΕ του ΚΕΝΑΚ αναφέρει 3m3/h/m2, στην πρώτη περίπτωση προκύπτει 1098m3/h ενω στην δεύτερη 246m3/h

Δημοσιεύτηκε

Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες? Πόσες θέσεις εργασίας υπάρχουν (γενικά ποια θα είναι η παρουσία ατόμων)? Καπνίζουν? Το πιο πιθανό είναι να σου ταιριάζει μια ενδιάμεση παροχή νωπού, ίσως μέχρι 500-700m3/h.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.