Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων


Recommended Posts

Το ερώτημα ποιο είναι;

Στον οριοθετημένο οικισμό ισχύουν οι διατάξεις του ΦΕΚ 181/Δ/85 ως τροποποιήθηκε με το ΑΑΠ 289/11 και τη σχετική απόφαση Νομάρχη περί οριοθέτησης του συγκεκριμένου οικισμού. Για το εκτός οικισμού ισχύει το ΦΕΚ 270/Δ/85 με Ν. 3212/03 αναφορικά με τις γενικές διατάξεις. Η έρευνα για το εκτός οικισμού επικεντρώνεται πρωτίστως στο αν στην περιοχή υπάρχει ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, περιοχή νατούρα 2000, κυρωμένος, μερικώς κυρωμένος ή σε φάση ανάρτησης δασικός χάρτης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 311
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Από την μικρή μου εμπειρία (πολύ νέος μηχανικός) δεν θα έπρεπε να μου δώσουν αυτή την απάντηση που μου δώσατε ? Συνήθως στις  πολεοδομίες εδώ στην Αθήνα παίρνω συγκεκριμένα ΦΕΚ και τροποποιήσεις τους και ξεκινώ την μελέτη που πρέπει να κάνω. Γενικά στην περιοχή υπάρχει νατούρα 2000 αλλά οι περιπτώσεις που έχω δεν είναι εντός του πολυγώνου της. Γενικά μου είπα ότι ισχύει ότι ισχύει σε οικισμό κάτω των 2000.

Link to comment
Share on other sites

Συμπερασματικά λοιπόν κοιτώ ότι ισχύει για όλους τους οικισμούς κάτω των 2000 και να βρώ διάφορες τροποποιήσεις που έχουν υποστεί οι παλαιοί νόμοι.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Συνάδελφοι, καλησπέρα!

Έχω περίπτωση οικοπέδου σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων με εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη με απόφαση νομάρχη του 1994, η οποία ορίζει τομείς και όρους δόμησης για τον κάθε τομέα. Μέχρι και πέρσι έχουμε εκδώσει ΟΑ σε συγκεκριμένο τομέα με κλιμακωτό συντελεστή και με μαξ 400τ.μ. Σήμερα, μου λένε από την αρμόδια ΥΔΟΜ πως πρέπει να λάβω υπόψη το ΦΕΚ289/04-11-2011, επειδή είναι δυσμενέστερο, κι αντί για 400τ.μ. να πάω σε 240τ.μ. για οικόπεδα<700τ.μ. Ότι δηλαδή οι γενικές διατάξεις κατισχύουν των ειδικών. Έχετε κάποια άποψη επί του θέματος; Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

εδω δεν εχεις  θεμα  με γενικες με ειδικες  διαταξεις......εχεις τροποποιηση των όρων δομησης  "εν γενει"

[οι μεταβατικες του ΑΑΠ 289/11,  μιλανε για τυχον αυστηροτερες που υπερισχυουν του παροντος

Αρα οι "ευμενεστερες" δεν κατισχουν.]

αρθρο  5 του Δ181, μετα το  ΑΑΠ289/11,

β.1) Για γήπεδα μικρότερα των 700 τ.μ. επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίου οποιασδήποτε χρήσης (κύριας και βοηθητικής) μέγιστης επιτρεπόμενης συνολικής επιφάνειας ορόφων 240 τ.μ. Επιπλέον της επιφάνειας αυτής επιτρέπεται η κατασκευή παταριού ξηράς δόμησης επιφανείας έως 40 τ.μ. β.2) Για γήπεδα μεγαλύτερα ή ίσα των 700 τ.μ. επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίου οποιασδήποτε χρήσης (κύριας και βοηθητικής) μέγιστης επιτρεπόμενης συνολικής επιφάνειας ορόφων 400 τ.μ. γ) Για γήπεδα μικρότερα των 200 τ.μ. ορίζεται σ.δ 1,0 και προκειμένου να είναι δυνατή η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση συνολικής επιφανείας 200 τ.μ. η κάλυψη επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του 60% χωρίς σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 70% της επιφανείας του γηπέδου.

μεταβατικες του ΑΑΠ 289/11

Άρθρο 4 Μεταβατικές διατάξεις 1. Οικοδομικές άδειες, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και εξακολουθούν να ισχύουν, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν. 2. Επίσης, κατά τις προϊσχύουσες διατάξεις εκδίδονται και εκτελούνται οικοδομικές άδειες για τις εξής περιπτώσεις: α) εάν έχουν θεωρηθεί από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία τα σχέδια του προελέγχου που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις ή έχει υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση της οικοδομικής αδείας, με όλα τα απαιτούμενα σχέδια και δικαιολογητικά, και η οικοδομική άδεια εκδοθεί το αργότερο εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, και β) εάν έχει προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός βάσει των σχετικών διατάξεων και η οικοδομική άδεια εκδοθεί το αργότερο εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. 3. Οικοδομική άδεια υφισταμένου κτηρίου ή αποπερατωμένου τμήματος του, η οποία εκδόθηκε κατ` εφαρμογή της παραγράφου 1, αναθεωρείται εντός του χρόνου ισχύος της σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι με την αναθεώρηση δεν επέρχεται αύξηση του συντελεστή δόμησης, του συντελεστή κατ` όγκο εκμετάλλευσης, του ποσοστού κάλυψης και του επιτρεπόμενου ύψους που καθορίζονται από τις διατάξεις του παρόντος.

4. Τυχόν αυστηρότερες ειδικές διατάξεις, που έχουν θεσπιστεί για λόγους προστασίας συγκεκριμένων οικιστικών συνόλων ή του περιβάλλοντος εν γένει, κατισχύουν των διατάξεων του παρόντος.

 

δξ γιατι εξεδιδαν αδειες με τον τροπο που λες.

Κι αν θυμαμαι καλα απο την πρωτη μερα  του ΑΑΠ 289  υπηρχε σχετικη διαφωνια  ως προς τον εννοια του "αυστηροτερες" απο τον φιλο Σακη......

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, Δημήτρη, κι ευχαριστώ για την ανταπόκριση! Έχω υπόψη την παρ. 4 και έτσι την ερμηνεύω κι εγώ. Δεν ξέρω αν έχει κάποια ισχύ η παρ. 2 του άρθρου 9 του ΠΔ85 (ψάχνω ακόμα να δω αν ισχύει):

2. Εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά διατάγµατα ή αποφάσεις Νοµαρχών που καθορίζουν όρους δόµησης σε οικισµούς ή τµήµατα αυτών µε εγκεκριµένο σχέδιο.    

Δεν θα το έψαχνα αν δεν εκδίδαμε τόσα χρόνια άδειες, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις τροποποιήσεις του 2011. Μου κάνει εντύπωση που στη συγκεκριμένη ΥΔΟΜ το «θυμήθηκαν» 8 χρόνια μετά... (Ειλικρινής απορία: με τις εκδοθείσες άδειες τι συμβαίνει; Σε πιθανή καταγγελία ανακαλούνται;)

Edited by fotini.cv
Link to comment
Share on other sites

αν εβγαζαν αδειες  μεχρι περισυ

εφαρμοζοντας είτε τις "ευμενεστερες"  παλαιες διαταξεις

είτε τις ευμενεστερες του Νομαρχη

ρωτα τους να σου πουνε το γιατι

Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Γεια σας, έχω περίπτωση δύο οικοπέδων που ανήκουν σε δύο αδέλφια και είναι εντός οικισμού μικρότερο των 2000 κατοίκων και από συμβόλαια φαίνεται ότι είναι προ του '46. Το οικόπεδο Α έχει πρόσοψη σε δρόμο  και θέλω να κάνω κατάτμηση αυτού, ενώ το οικόπεδο Β δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής 1) πότε δεν απαιτείται πρόσοψη σε δρόμο? και 2) θέλω να δώσω δουλεία διόδου από το οικόπεδο Α στο οικόπεδο Β, σε αυτή την περίπτωση τι απόσταση πρέπει να έχουν τα κτίρια που θα κατασκευαστούν μεταξύ τους? Ευχαριστώ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.