Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ειδικό τέλος για ακίνητα που «βλέπουν» σε κοινόχρηστους χώρους


gio

Recommended Posts

Ειδικό τέλος για ακίνητα που «βλέπουν» σε κοινόχρηστους χώρους

 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ωφελούνται από τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων σε δήμους θα πληρώνουν σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις. Αυτό προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Σηφουνάκη.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το 'Έθνος, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που «βλέπουν» τον κοινόχρηστο χώρο θα καταβάλλουν το 70% του συνόλου της αποζημίωσης ανάλογα με το εμβαδόν του ακινήτου τους. Ο δήμος θα πληρώνει το 30%. Τα ακίνητα, μάλιστα, που έχουν «πρόσωπο» στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο θα επιβαρυνθούν περαιτέρω καθώς το μερίδιό τους θα πολλαπλασιάζεται επί 3. Η εισφορά που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες θα εισπράττεται ως δημοτικό τέλος. Ποσό μέχρι 500 ευρώ θα καταβάλλεται στον δήμο εφάπαξ μέσα σε 3 μήνες από την ειδοποίηση. Μεγαλύτερα ποσά θα καταβάλλονται σε 8 το πολύ ίσες τριμηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση το παραπάνω ποσό.

Ο νέος ΓΟΚ αφιερώνει σειρά διατάξεων στην έγκριση των ρυμοτομικών σχεδίων, την επίσπευση των απαλλοτριώσεων και την αντιμετώπιση του φαινομένου να δεσμεύονται επί χρόνια ιδιοκτησίες χωρίς να προχωρούν οι απαλλοτριώσεις.

 

Ο Οικοδομικός Κανονισμός που κατατέθηκε στη Βουλή βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τις ανακοινώσεις που είχε κάνει το αρμόδιο υπουργείο πριν από περίπου 10 ημέρες. Οι δυνατότητες μεγάλης αύξησης του συντελεστή δόμησης (έως 50% στις περιπτώσεις δημόσιων και δημοτικών ακινήτων που συγκροτούν μητροπολιτικούς πόλους) και του ύψους (επιπλέον 30% το επιτρεπομένου, όταν ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου δίδεται σε δημόσια χρήση), δεν αντισταθμίζονται από σημαντική μείωση της κάλυψης.

 

Ο μέγιστος συντελεστής κάλυψης ενός οικοπέδου ορίζεται στο 60%, ωστόσο αν δεν εξασφαλίζεται επιφάνεια 120 τ.μ. κτιρίου, η κάλυψη μπορεί να φτάσει το 70%.

 

Οι ημιυπαίθριοι δεν καταργούνται τελικά. Μαζί με τους εξώστες εξαιρούνται από τη δόμηση μέχρι το 40% του επιτρεπομένου συντελεστή. Προβλέπονται πολεοδομικά κίνητρα, δηλαδή αύξηση δόμησης και ύψους, για συνενώσεις οικοπέδων, αποσύρσεις παλιών κτιρίων, ενοποίηση ακάλυπτων χώρων, μικρών οικοδομικών τετραγώνων και ανέγερση βιοκλιματικών κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

 

Δημιουργείται νέα κατηγορία κτιρίων, τα υπόσκαφα, τα οποία δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης κατά 50% σε χρήση κατοικία και κατά 20% σε άλλες χρήσεις.

Ημερομηνία: 11-03-2012

 

http://www.newsbeast.gr/

http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=2432

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eπιτέλους . Ετσι θα σταματήσουν οι βλαχοδήμαρχοι και οι διάφοροι εξωραιστικοί σύλλογοι να μπλοκάρουν δημόσια έργα .

 

Ελπίζω το πρώτο που θα αλλάξει είναι η υπογειοποίηση του τρένου στα Σεπόλια , ώστε κάποτε να τελειώσει το έργο .

Link to comment
Share on other sites

κάνεις κακή χρήση του όρου βλάχος, διότι το βλάχος αποτελεί καταγωγή και μάλιστα τιμητική ( μακάρι να ήμουν κι εγώ) και όχι προσβολή...προτίμησε να χρησιμοποιείς πολιτικούς όρους

Link to comment
Share on other sites

Τα Σεπόλια ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων . Αρα μιλάω γιά τους εδώ βλαχοδήμαρχους . Οπότε δεν είναι φυλετικός όρος , αλλά πολιτικός που δείχνει τους απαίδευτους λαικιστές . Αλλωστε έτσι έχει καθιερωθεί , αφού δεν υπάρχει Δήμος Βλάχων που θα δημιουργούσε μπέρδεμα .

Link to comment
Share on other sites

Ειδικό τέλος για ακίνητα που «βλέπουν» σε κοινόχρηστους χώρους

...

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το 'Έθνος, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που «βλέπουν» τον κοινόχρηστο χώρο θα καταβάλλουν το 70% του συνόλου της αποζημίωσης ανάλογα με το εμβαδόν του ακινήτου τους. Ο δήμος θα πληρώνει το 30%. Τα ακίνητα, μάλιστα, που έχουν «πρόσωπο» στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο θα επιβαρυνθούν περαιτέρω καθώς το μερίδιό τους θα πολλαπλασιάζεται επί 3. Η εισφορά που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες θα εισπράττεται ως δημοτικό τέλος. Ποσό μέχρι 500 ευρώ θα καταβάλλεται στον δήμο εφάπαξ μέσα σε 3 μήνες από την ειδοποίηση. Μεγαλύτερα ποσά θα καταβάλλονται σε 8 το πολύ ίσες τριμηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση το παραπάνω ποσό. ...

 

Επειδή τα δημοσιεύματα πολλές φορές ξεχνάνε τα μισά, παραθέτω το σχετικό κείμενο του ΝΟΚ και εντοπίζω τη διαφορά :

 

Άρθρο 34

Χρηματοδότηση και ειδική εισφορά εφαρμογής ρυμοτομικών σχεδίων

 

1. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 33, καθώς και στις περιπτώσεις στις οποίες έχουν παρέλθει τουλάχιστον δέκα (10) έτη από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου, με το οποίο καθορίστηκε το ακίνητο ως κοινόχρηστος χώρος, πλην οδών, είναι δυνατό να τηρούνται οι γενικές διατάξεις του ν. 2882/2001 ( Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων) αντί των διατάξεων περί ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων. Για την εξασφάλιση των προς απαλλοτρίωση ακινήτων για τη δημιουργία των παραπάνω κοινόχρηστων χώρων, καταβάλλεται με επίσπευση του οικείου Δήμου το σύνολο της αποζημίωσης, όπως αυτή καθορίζεται είτε δικαστικά, είτε εξωδικαστικά, μέχρι ύψους που υπολογίζεται βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών.

2. α. Από την κατά τα ανωτέρω αποζημίωση ποσοστό ίσο προς το 30% της αξίας των προς απαλλοτρίωση ή απόκτηση ακινήτων βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, ενώ το υπόλοιπο 70% κατανέμεται και βαρύνει, ως ειδική εισφορά, ανάλογα με το εμβαδό του οικοπέδου, τους κύριους ή νομείς όλων των άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων, των Οικοδομικών Τετραγώνων πού έχουν πλευρά έστω και σημειακά στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο καθώς και των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή τέμνονται από κύκλο που χαράσσεται με κέντρο το γεωμετρικό κέντρο του προς διάνοιξη κοινοχρήστου χώρου και ακτίνα διακόσια πενήντα (250) μέτρα. Όταν ο προς διάνοιξη κοινόχρηστος χώρος έχει ευρύτερη σημασία για την πολεοδομική ενότητα ή και την πόλη γενικότερα η ακτίνα μπορεί να αυξάνεται αναλόγως δυναμένη να φθάνει τα πεντακόσια (500) μέτρα. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου καθορίζεται για κάθε κοινόχρηστο χώρο, το ακριβές μέγεθος της παραπάνω ακτίνας.

Ειδικότερα το μερίδιο των ακινήτων που έχουν πρόσωπο στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο επιβαρύνεται επιπλέον, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 3.

Το μερίδιο ακινήτων τα οποία είναι μη άρτια αλλά οικοδομήσιμα κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.1337/1983, όπως ισχύει, μειώνεται κατά 40%, ενώ σε ακίνητα στα οποία υπάρχουν κτίρια κηρυγμένα ως διατηρητέα ή ως μνημεία μειώνεται κατά 60%.

Link to comment
Share on other sites

συνεχίζεις να κάνεις λάθος, μαζί με πάρα πολύ κόσμο, αλλά εσύ ως μηχανικός καλύτερα να μην πέφτεις σε αυτή την παγίδα των αμόρφωτων

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

off topic

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε όρους που έχουν επικρατήσει στη γλώσσα μας "προσβάλλοντας" κοινωνικές ομάδες, καταγωγές, μορφές κτλ.

Κλασικό παράδειγμα το καραγκιόζης. Έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές η ατάκα ότι ο καραγκιόζης ήταν λαϊκός ήρωας κτλ κτλ.

ok, επικράτησε όμως και χρησιμοποιείται για "συγκεκριμένο" σκοπό...

Ας μην το κάνουμε θέμα...

Προφανώς κανείς δεν προσβάλει, ούτε έχει τη δύναμη να το κάνει έτσι και το θελήσει, τους βλάχους, τους πόντιους, τον καραγκιόζη κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.