Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

α) μιλάει σίγουρα για στάθμες ως 7,50μ στο σύνολο και όχι ανά στάθμη. Δηλαδή αν έχεις τρεις πχ στάθμες, η υωηλότερη θα πρέπει να είναι στο +7,50 για να μην προσμετρηθεί το ανοικτό κλιμακοστάσιο. Και όχι 7,50μ η κάθε στάθμη. Τώρα για το αν από εκεί και πάνω μετράει στην δόμηση, υποθέτω πως ναι.

β) δεν υπάρχει απαίτηση ανελκυστήρα για κατοικίες που έχουν την υψηλότερη στάθμη τους στα 9,00μ από τον οριστικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο (Κτριοδομικός κανονισμός ΦΕΚ59Δ΄/1989, άρθρο 29). Αν όμως είναι υποχρεωτικός, τότε δεν μετράει στην δόμηση (περίπτωση δ, άρθρο 11 ΝΟΚ) υποθέτω με τις ελάχιστα επιτρεπόμενες διαστάσεις για προσβασιμότητα (σίγουρα 1,50Χ1,70 εσωτερικές διαστάσεις φρεατίου)

  • Like 1
  • Upvote 1
  • Απαντήσεις 371
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Να ρωτήσω και κάτι ακόμη σχετικά με τη θέση του κτιρίου και την πλευρά 9,00μ. Επειδή το οικόπεδο είναι μικρό (γωνιακό οικόπεδο), από το ένα όμμορο όριο θα κολλήσει (όπως και ο γείτονας) και θα έχω όψη κτιρίου 9,00μ. ακριβώς και από το άλλο πλάγιο όριο αφήνω δ αλλά επειδή δεν εξασφαλίζεται 9,00μ. όψη, θα μπει το κτίριο στο δ, αφήνωντας απόσταση >1,00μ από τον γείτονα, άρα δεν θα κολλήσει και θα αφήσει ακάλυπτο.

Μέσα σε αυτό το δομήσιμο τμήμα (το 9χ9) θα χρειαστεί να μπει και το κλιμακοστάσιο. Άρα, δεν θα έχω 9,00μ. όψη από την πλευρά που θα μπει το κλιμακοστάσιο. Είναι αυτό πρόβλημα; Τα 9,00μ. ειναι υποχρεωτική ελάχιστη όψη ή πας και παρακάτω αν χρειαστεί;

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Στην όψη του κτιρίου εννοείται ότι περιλαμβάνειται και το κλιμακοστάσιο.

Αν μπορείς να σχεδιάσεις το κτίριο σου με όψη μικρότερη των 9,00μ, υποθέτω ότι δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσεις στα 9,00μ. Απλά υποθέτω ότι δεν μπορείς να επεκταθείς προς τα Δ και δ με μικρότερη όψη των 9,00μ

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε

Μια γενική απορία από την πλευρά μου. Ο ΝΟΚ προβλέπει μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου σε συνάρτηση με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης της περιοχής. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις εντός σχεδίου πόλεως διακρίνω να λαμβάνεται μικρότερο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος(π.χ. το ύψος που ορίζεται από τη ζώνη που ανήκει το Ο. Τ.). Που μπορώ να ανατρέξω για να διαβάσω σε επίσημο κείμενο σε ποιες περιπτώσεις κατισχύουν μικρότερα ύψη από τα γενικά οριζόμενα του ΝΟΚ;

Δημοσιεύτηκε

@MichanikosM Πάντα κατισχύουν τα τοπικά διατάγματα έναντι των γενικών διαταγμάτων (όπως είναι ο ΝΟΚ).

Για πληροφορίες σχετικά με τα τοπικά διατάγματα (όροι δόμησης, χρήσεις γης, ρυμοτομικά, τεχνικές εκθέσεις, υψομετρικές μελέτες κλπ.) αρμόδιες είναι οι κατά τόπους πολεοδομίες και λαμβάνονται με τη σχετική αίτηση ΓΡΑΠΤΑ.

Φυσικά όλα αυτά αναγράφονται υποχρεωτικά στο τοπογραφικό διάγραμμα με την προϋπόθεση να είναι σύγχρονο και να έχει συνταχθεί αποκλειστικά και μόνο για έκδοση οικοδομικής άδειας.

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ρωτώ διότι οι εξωτερικές μονώσεις δεν μετρούν ούτε στον όγκο ούτε στη δόμηση και ούτε στην κάλυψη . Αλλά συμπεριλαμβάνεται και η μόνωση σε οριζόντια θέση στο δώμα ; Ή μόνο οι κάθετες  μονωσεις . 
 

Μήπως προσμετράται στο ύψος αλλά όχι  στον όγκο ; 

Edited by subrosaval
Δημοσιεύτηκε

Μονώσεις και επιστρώσεις / επικαλύψεις δεν μετράνε πουθενά ούτε σε ύψος, ούτε σε όγκο, ούτε σε συντελεστή δόμησης. Το ίδιο ισχύει και για την μόνωση της οροφής της πιλοτής. "οριζόντιες όψεις" ή  "5η όψη" .

Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίου είναι το ύψος του ανώτατου επιπέδου του κτιρίου, πάνω από το οποίο απαγορεύεται κάθε δόμηση εκτός από τις εγκαταστάσεις που επιτρέπονται ειδικά και περιοριστικά. Η μόνωση και η επίστρωση- επικάλυψη της τελικής άνω επιφάνειας του ανώτατου επιπέδου του κτιρίου, δύνανται να βρίσκονται πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίου.

Ύψος κτιρίου σε κάθε σημείο είναι η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο τομής της όψης του κτιρίου με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος έως τη στάθμη της τελικής άνω επιφάνειας του τελευταίου ορόφου στη θέση αυτήν, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η μόνωση και η επίστρωση-επικάλυψη. Σε περίπτωση κτιρίου με στέγη, το ύψος κτιρίου σε κάθε σημείο είναι η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο τομής της όψης του κτιρίου με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος έως τη στάθμη της κάτω επιφάνειας της χαμηλότερης από τις εδράσεις της στέγης. Το μεγαλύτερο από τα ύψη που πραγματοποιούνται είναι το μέγιστο πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου.

  • Like 1
  • Upvote 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.