sundance Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11 , 2008 βλεπω τελευταια στη πολη μου οικοδομες προσηλιες με οψεις σε σκουρα χρωματα οπως καφε,σκουρο γκρι κλπ. γενικα πως εξασφαλιζονται απο αποψη θερμοτητας στο εσωτερικο του κτιριου?εχετε αναλογες περιπτωσεις?
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11 , 2008 Για μεγαλύτερο "άμεσο ηλιακό κέρδος", νομίζω ότι λέγεται στον ενεργειακό σχεδιασμό, οφείλουμε να έχουμε μεγάλα ανοίγματα στο νότιο προσανατολισμό και σκούρα χρώματα θα βοηθούσαν στην απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτά το χειμώνα που ο ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα. Το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι ψηλά (στο νότιο προσανατολισμό πάντα), ένα στέγαστρο μας προστατεύει από την υπερθέρμανση. Αν δεις και τους τοίχους Trombe, η πλευρά του τοίχου μέσα από το τζάμι βάφεται με σκούρα χρώματα για επαύξηση της απόδοσής τους.
sundance Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17 , 2008 αυτο που αναπτυσσεις ισχυει για τα κουφωματα των κτιριων.πως να τα εκμεταλλευτουμε ηλιακα. η περιπτωση που αναφερω δεν εχει σχεση πιστευω γιατι ο τοιχος με το σκουρο χρωμα το καλοκαιρι θα χτυπησει 80αρες(κελσιου) και αυτο ανοφευκτα οδηγει στη θερμανση του εσωτερικου χωρου... δεν μπορω να καταλαβω πως το αντιπαρερχονται αυτο?μηπως με τον ιδρωτα των μελλοντικων ιδιοκτητων...?
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2008 Επαναλαμβάνω: "Το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι ψηλά (στο νότιο προσανατολισμό πάντα), ένα στέγαστρο μας προστατεύει από την υπερθέρμανση."
Charlie Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2008 Επισης ειναι καλο στην Νοτια, Ανατολικη και Δυτικη πλευρα του κτισματος να υπαρχουν φυλλοβολα δεντρα. Γιατι αφενος μεν σκιαζουν το καλοκαιρι οταν εχουν τα φυλλα τους, αφετερου δε, επιτρεπουν τις ακτινες του ηλιου να μας ζεσταινουν οταν εχει ερ8ει ο χειμωνας και εχουν πεσει τα φυλλα τους.
sundance Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2008 Επαναλαμβάνω:"Το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι ψηλά (στο νότιο προσανατολισμό πάντα), ένα στέγαστρο μας προστατεύει από την υπερθέρμανση." δεν μπορει ολοι οι τοιχοι να εχουν στεγαστρο...τα κουφωματα και γενικα οι γυαλινες επιφανειες γινεται να εχουν π.χ περσιδες εξωτερικες αλλα οι τοιχοι δεν γινεται...
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18 , 2008 Έχεις δίκιο. Οπότε βάψε με σκούρα χρώματα μόνο όσους τοίχους έχουν στέγαστρο ή σκιάζονται το καλοκαίρι από δέντρα φυλλοβόλα όπως ανέφερε ο Charlie.
Γιάννης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19 , 2008 Τη σήμερον ημέρα όπου το πετρέλαιο έχει φτάσει τα 100 $ το βαρέλι, οι μηχανικοί της Ελλάδας σχεδιάζουν βάφοντας τυχαία, κάνοντας θερμομόνωση "επειδή το ζητάει η πολεοδομία" και δεν γνωρίζουν (και δεν εφαρμόζουν φυσικά) απλές αρχιτεκτονικές μεθόδους για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων. Αυτό πιστεύω είναι η μεγάλη αποτυχία των Πολυτεχνείων αλλά και της Πολιτείας η οποία δεν δίνει κανένα κίνητρο για να σχεδιάζονται έστω τα δημόσια κτίρια με ενεργειακά κριτήρια.
Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2008 Πάντως στο ΑΠΘ από τα τέλη της δεκαετίας του '80 διδάσκεται ως επιλογή το μάθημα του "Ενεργειακού Σχεδιασμού των Κτιρίων" πέρα από το μάθημα της Θερμομόνωσης που διδάσκονταν αρκετά νωρίτερα. Το μάθημα αυτό διδάσκονταν στους Πολιτικούς Μηχανικούς και ήταν το ίδιο σε ύλη που διδάσκονταν οι Αρχιτέκτονες και από τους ίδιους καθηγητές. Θεωρώ ότι τα εφόδια δίνονται στο συγκεκριμένο τομέα από τα Πανεπιστήμια, αλλά από εκεί και πέρα η εφαρμογή τους στην πράξη είναι θέμα δύο παραγόντων όπως ανέφερες Γιάννη. 1) Θέμα πολιτείας, να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που να επιβάλλει την εφαρμογή ενεργειακού σχεδιασμού στα κτίρια και 2) Θέμα νοοτροπίας του κόσμου που αγοράζει σπίτι και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν γραφεία και καταστήματα να αντιληφθούν τα οφέλη από την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων στα κτίρια. Στο θέμα της θερμομόνωσης έχουν γίνει τεράστια βήματα μπροστά από το 1979 που ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος. Αφενός τα υλικά έχουν βελτιωθεί και αφετέρου ο κόσμος άρχισε να απαιτεί το σπίτι που θα πάρει να έχει θερμομόνωση, διπλά τζάμια κλπ. Απόδειξη αυτού είναι η θερμομόνωση με εξηλασμένη πολυστερίνη σε δοκούς και στύλους που στις αρχές της δεκαετίας του '80 απλώς δεν υλοποιούνταν, η θερμομόνωση ακόμα και των διαζωμάτων (σενάζ), η εφαρμογή σύγχρονων συνθετικών κουφωμάτων με διπλά τζάμια που όταν γίνεται εφαρμογή τους σε ιδιόκτητα σπίτια θα έχουν και θερμοδιακοπή κ.ά. Τα παραπάνω δε, εφαρμόζονται και σε οικοδομές που ανεγείρονται σε λιγότερο "πλούσιες" περιοχές όπου το κατασκευαστικό κόστος είναι μικρότερο. Αυτά τουλάχιστον γίνονται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου καταλαβαίνουμε περισσότερο το κρύο και τα οφέλη από ένα σωστά θερμομονωμένο κτίριο και όπου η απόσβεση του όποιου κόστους γίνεται ταχύτερα.
Παναγιώτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20 , 2008 Μερικά ενδεικτικά βιντεάκια σχετικά με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. http://rapidshare.com/files/85265991/video.rar.html Δεν έχουν ιδιαίτερα καλή ποιότητα ήχου και εικόνας αλλά είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Και μερικές γενικότερες πληροφορίες επί του θέματος. Τα ενεργειακά συστήματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες, τα παθητικά και να ενεργητικά. α) Τα παθητικά συστήματα είναι ορισμένες απλές αλλά ειδικά μελετημένες διατάξεις και συνδυασμοί υλικών χώρων στη νότια (μεσημβρινή) περιοχή του κελύφους των κτιρίων που σκοπό έχουν να αυξήσουν τα θερμικά κέρδη, αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται ένα κτίριο (βλ. Γεωργιάδου Έλλη - ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ / ΚΑΘΑΡΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συστήματα όπως : Νότια ανοίγματα, θερμοκήπια, τοίχοι μάζας, τοίχοι Trombe, τοιχοι Νερού, αεροσυλλέκτες κ.α. β) Τα ενεργητικά συστήματα μπορούμε να πούμε ότι έιναι συστήματα στα οποία χρείαζεται να καταναλώσουμε επιπλέον ενέργεια για τη λειτουργία τους. Π.χ. οι κινητές περσίδες που θα δείτε στο 1ο βίντεο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πάντως όσον αφορά την εφαρμογή των συστημάτων αυτών, δε νομίζω ότι έιναι αρκετή η υιοθέτηση τους χωρίς την ύπαρξη ειδικής μελέτης διότι το ζητούμενο είναι η ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας για τη θέρμανση και τη ψύξη του κτιρίου καθ'ολη τη διάρκεια του έτους, παραμένωντας όμως πάντα μέσα στα επίπεδα θερμικής άνεσης. Η υπερδιαστασιολόγηση των συστημάτων αυτών μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε υπερβολική θέρμανση του χώρου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα