pirsogiannis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23 , 2013 διάβασα την εγκύκλιο του υπεκα και βλέπω ότι στην επεξήγηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας αναφέρεται ο "σαφής διαχωρισμός του ενός τμήματος από το άλλο μέσω δομικών στοιχείων"....μάλλον θέλει διερεύνηση... hkamp μάλλον δεν εννοείς τοτεε2 γιατί αυτή περιέχει ιδιότητες και θερμομονωτική επάρκεια.. αύριο θα προσπαθήσω να μιλήσω με ευεπεν, αν βγάλω άκρη θα ενημερώσω.. ευχαριστώ παιδιά, καλό βράδυ.
hkamp Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 23 , 2013 Την ΤΟΤΕΕ2 εννοώ. Σου δίνει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θεωρείται <<κτίριο>>. Περιμένουμε την ενημέρωση συνάδελφε.
TomA Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24 , 2013 Ο όρος λειτουργικώς εξαρτημένα κτίρια στα πλαίσια ΚΕΝΑΚ δεν αφορά κτίρια ανεξάρτητα και απομακρυσμένα (όπως τα παραπάνω που είναι το ένα στο ένα άκρο του οικοπέδου και το άλλο στο άλλο άκρο), που η χρήση του ενός εξυπηρετεί τις ανάγκες του άλλου. Συγνώμη, για την απάντηση που έδωσα. Από τη περιγραφή δεν κατάλαβα ότι είναι απομακρυσμένα τα δύο κτίρια. Σε αυτή τη περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε λειτουργικώς εξαρτημένα κτίρια κατά ΚΕΝΑΚ. Ο συνάδελφος hkamp έχει δίκιο!
Fade2Black Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Καλημέρα να κάνω άλλη μία θεωρητική ερώτηση, μιας και είμαι ακόμα στη φάση σεμιναρίων και δεν έχω κάνει κάποια επιθεώρηση στην πράξη. Από ότι κατάλαβα από τα μαθήματα λοιπόν όταν επιθεωρώ ένα σπίτι υποθετικά, έναν τοίχο που συνορεύει με κλιμακοστάσιο μπορώ να τον θεωρήσω σαν τοίχο που συνορεύει με εξωτερικό αέρα αλλά με U/2 και πλήρη σκίαση, για να μη χρειαστεί να ορίσω το κλιμακοστάσιο ως ΜΘΧ. Σωστά; Στις μελέτες ΚΕΝΑΚ τι ακριβώς γίνεται; Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα διώροφο με κλιμακοστάσιο ή ακόμα καλύτερα μία προσθήκη ορόφου, σε κτίριο με κλιμακοστάσιο και το κλιμακοστάσιο είναι μικρότερο από το 10% της συνολικής επιφάνειας του κτιρίου, για να μπορούμε να κάνουμε την παραδοχή ότι το εντάσσουμε στην ίδια θερμική ζώνη με το κτίριο. Τότε τι ορίζουμε ως κέλυφος; Το γύρω γύρω (δηλ. εννοώ τους τοίχους που επικοινωνούν με τον αέρα, ανεξαρτήτως αν ανήκουν και στο κλιμακοστάσιο κάποιοι; Οι τοίχοι του διαμερίσματος που επικοινωνούν με το κλιμακοστάσιο δεν με ενδιαφέρουν πως θα είναι; Και αν η μόνωση στους από κάτω ορόφους του κλιμακοστασίου είναι μικρή ή ανύπαρκτη δε θα έχω πρόβλημα; Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Στην πράξη, μετράει κανένας αυτό το 10% των κλιμακοστασίων ή του υπογείου; Δηλαδή αν είναι 15% θα ορίσετε ΜΘΧ; Ευχαριστώ πολύ!
NEADERTAL Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 (edited) Συνάδελφοι μας ζητήθηκε να δώσουμε πεα για μεταβίβαση 'επαγγελματικού χώρου- γραφείο' (έτσι αναφέρεται στα συμβόλαια και στο δήμο) αλλά ο τωρινός ιδιοκτήτης έχει πάρει άδεια χώρου κύριας χρήσης και τον έχει μετατρέψει σε εργαστήριο που εμπίπτει στις εξαιρέσεις, παρόλα αυτά έχει εντός του χώρου και ένα δωμάτιο- γραφείο. Εξαιρείται ο χώρος από την έκδοση ΠΕΑ; Edited Απρίλιος 25 , 2013 by NEADERTAL
hkamp Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Fade2Black Οι απλοποιητική παραδοχή του U/2 εφαρμόζεται μόνο σε ΠΕΑ τμημάτων κτιρίου. Δηλαδή όχι σε ΜΕΑ ούτε σε ΠΕΑ ολόκληρου κτιρίου (π.χ. μονοκατοικία). Σε ΜΕΑ και ολόκληρα κτίρια, περιγράφεις τους μθχ κανονικά. Δες ΤΟΤΕΕ1 παρ. 2.2 σελ. 19 κ.ά. Το 10% ποσοστό που αναφέρει η παρ. 2.2 δεν αφορά χώρους μθχ. Αφορά χώρους που μπορούν να χαρακτηριστούν ζώνες.
Fade2Black Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Fade2Black Οι απλοποιητική παραδοχή του U/2 εφαρμόζεται μόνο σε ΠΕΑ τμημάτων κτιρίου. Δηλαδή όχι σε ΜΕΑ ούτε σε ΠΕΑ ολόκληρου κτιρίου (π.χ. μονοκατοικία). Σε ΜΕΑ και ολόκληρα κτίρια, περιγράφεις τους μθχ κανονικά. Δες ΤΟΤΕΕ1 παρ. 2.2 σελ. 19 κ.ά. Το 10% ποσοστό που αναφέρει η παρ. 2.2 δεν αφορά χώρους μθχ. Αφορά χώρους που μπορούν να χαρακτηριστούν ζώνες. Ναι hkamp δεν διαφωνώ για το θέμα του U/2. Ξέρω ότι αναφέρεται σε τμήμα κτιρίου. Η δεύτερη ερώτηση για το τι γίνεται στην περίπτωση μελέτης ήταν άσχετη με το U/2. Από κει και πέρα δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι "σε ΜΕΑ και ολόκληρα κτίρια, περιγράφεις τους μθχ κανονικά". Σύμφωνα με τη σελίδα της ΤΟΤΕΕ που αναφέρεις (και εγώ σε αυτή βασίζω την ερώτησή μου άλλωστε) "Τμήματα του κτιρίου με όγκο μικρότερο από το 10% του όγκου του συνολικού όγκου του κτιρίου να εξετάζονται ενταγμένα σε άλλες θερμικές ζώνες κλπ". Εξάλλου και στο παράδειγμα με την εξαώροφη της Θεσ/νίκης που είχε εκδώσει το ΤΕΕ στην αρχή, το κλιμακοστάσιο το είχε ενταγμένο μέσα στην ίδια θερμική ζώνη με τις κατοικίες... Έτσι δεν είναι; Εγώ αυτό που κατάλαβα και για τα ολόκληρα κτίρια είναι ότι ισχύει αυτό, ότι δηλαδή προσπαθούμε να εντάξουμε μικρούς χώρους στην ίδια θερμική ζώνη και το κάνουμε με το κλιμακοστάσιο όπως ακριβώς κάνει και το ΤΕΕ στο παράδειγμα με την εξαώροφη. Έχω καταλάβει λάθος;
hkamp Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 (edited) Στην ΤΟΤΕΕ1 λέει στο σημείο που αναφέρεις παρακάτω σαν κλπ: <<... ενταγμένα σε άλλες θερμικές ζώνες, κατά το δυνατόν παρόμοιες, ακόμη και αν οι συνθήκες λειτουργίας τους δικαιολογούν τη θεώρησή τους ως ανεξάρτητων ζωνών>>. Και παρακάτω στην τελευταία παράγραφο της σελίδας <<Χώροι που καταλαμβάνουν όγκο μικρότερο του 10% .... δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυτόνομες θερμικές ζώνες>>. Οπως καταλαβαίνεις, η όλη κουβέντα γίνεται για χώρους που θα μπορούσαν μόνοι τους να χαρακτηριστούν ως θερμικές ζώνες (π.χ. ένα κυλικείο σε ένα νοσοκομείο) και όχι για τους ΜΘΧ οι οποίοι δεν αποτελούν θερμικές ζώνες και είναι <<ενεργειακά αδρανείς>>. Το γιατί εντάχθηκε το κλιμακοστάσιο στο παράδειγμα της ΜΕΑ δεν εξηγείται με αυτό το 10%. Θα το δεις στην ΤΟΤΕΕ2 παρ. 2.14 στην παράγρ. <<Ο χώρος της εισόδου μονοκατοικίας ή πολυκατοικία, το κλιμακοστάσιο.... >>. Για να ισχύει αυτό (δηλ. να εντάξεις το κλιμακοστάσιο σε ζώνη θεωρώντας το ως θερμαινόμενο κατά σύμβαση) θα πρέπει να είναι θερμοπροστατευμένο. Οπως και να χει είναι άσχετο με το 10%. Ισχυρή προτροπή: μην εντάσσεις κλιμακοστάσια (σε ΜΕΑ) σε ζώνη. Περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται παρά λύνονται. Edited Απρίλιος 25 , 2013 by hkamp 2
Fade2Black Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Ισχυρή προτροπή: μην εντάσσεις κλιμακοστάσια (σε ΜΕΑ) σε ζώνη. 1) Καλά σε τμήμα κτιρίου προφανώς και όχι. Ούτε σε ολόκληρο κτίριο δε θα το πρότεινες; Με γλιτώνει από το να ορίσω ΜΘΧ, δεν γλιτώνω δουλειά; 2) Εφόσον θεωρώ το κλιμακοστάσιο θερμαινόμενο χώρο συμβατικά, πρέπει να είναι θερμομονωμένοι οι τοίχοι του έτσι; Στην περίπτωση αυτή οι τοίχοι που χωρίζουν το διαμέρισμα με το κλιμακοστάσιο δεν εξετάζονται καν; (εφόσον δεν αποτελούν κέλυφος) 3) Αν έχω μία μονοκατοικία που επικοινωνεί εσωτερικά με το υπόγειο με σκάλα, όπου το υπόγειο δε θερμαίνεται στην πράξη, αλλά το σπίτι θερμαίνεται χωρίς να υπάρχει πόρτα ανάμεσα τους το ορίζω όλο ως μία θερμική ζώνη; Πρέπει να υπάρχει κάποιο άνοιγμα μεταξύ του υπογείου και του ισογείου για να ορίσω ΜΘΧ το υπόγειο; 4) Τέλος, αν εξετάζω ένα ισόγειο διαμέρισμα με υπόγειο από κάτω, αν ας πούμε δεν έχω μελέτη θερμομόνωσης τι κάνω για το δάπεδο και το U του; Πάω από πίνακα (πχ τον 3.5 για μετά το 79) και παίρνω τιμή για δάπεδο σε επαφή με έδαφος ή ,με κλειστό μθχ, έτσι δεν είναι; ΥΓ. Εγώ πάντως από τα μαθήματα κατάλαβα ότι το να θεωρήσω το κλιμακοστάσιο θερμαινόμενο χώρο έχει να κάνει και με το 10%. Αν δεν ισχύει αυτό και ισχύει μόνο αυτό που λέει στην ΤΟΤΕΕ 2 όπως μου είπες, τότε κάνω απλά ότι γουστάρω ανεξαρτήτως μεγέθους κλιμακοστασίου; Δηλαδή είναι καθαρά στο τι θέλω εγώ σαν μελετητής; Και ας είναι και 15% το κλιμακοστάσιο; Συγνώμη αν σας έχω πρήξει, απλά είναι οι πρώτες επαφές με επιθεωρήσεις και έχει μαζευτεί όλη η γνώση στο κεφάλι αυτή τη στιγμή και έχουν μπερδευτεί μεταξύ τους! Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις!!!
mixmentzos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25 , 2013 (edited) Εξάλλου και στο παράδειγμα με την εξαώροφη της Θεσ/νίκης που είχε εκδώσει το ΤΕΕ στην αρχή, το κλιμακοστάσιο το είχε ενταγμένο μέσα στην ίδια θερμική ζώνη με τις κατοικίες... Έτσι δεν είναι; Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό που γράφεται.. (Βλέπε συν.) Edited Απρίλιος 25 , 2013 by mixmentzos
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα