Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

άστα και εμένα το 1ο που έκανα με ΜΕΑ μου έβγαλε τη πίστη, μπήκα μέσα κανονικότατα

άκου, λύση λίγο μπακαλίστικη, αλλά για να μη ταλαιπωρείσαι

πάρε την EUROPA και πες να σου στείλουν αυτοί τα στοιχεία που θες ή και να σου στείλουν απευθείας τα U που βγάζουν τα συγκεκριμένα κουφώματα 

εμένα είχαν βάλει EXALCO, και μου έδωσε ο κατασκευαστής πλήρη λίστα των κουφωμάτων με συνολικό U του καθενός

 

edit:

βλακεία είπα EXALCO είναι και τα EUROPA από ότι θυμάμαι

anyway, you got my point

Edited by AristidisZ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ΠΕΑ μιας ΜΕΑ δεν πρέπει να παίρνεις τους <<περίπου>> τύπους της ΤΟΤΕΕ1.Θα ακολουθήσεις δηλαδή ότι σου λέει η ΤΟΤΕΕ1 παρ. 3.2.3.

 

Υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

α. Να έχεις πιστοποιητικά για τα Uw από τον κουφωματά ανά κούφωμα και δελτία αποστολής όπου συνήθως γράφονται και τα Uf,Ug. Τσεκάρεις τις διαστάσεις και αν είναι εντάξει τα δέχεσαι. Αλλιώς τα υπολογίζεις.

 

β. Να έχεις Uf και Ug και δελτία αποστολής. Αν ταιριάζουν με αυτά της ΜΕΑ (πράγμα σπάνιο βέβαια γιατί εκτός από τη σύμπτωση να ταιριάζουν ακριβώς τα Uf,Ug,διαστάσεις της ΜΕΑ με της κατασκευής υπάρχει και το θέμα των ρολών) παίρνεις της ΜΕΑ και τελείωσε. Αλλιώς τα υπολογίζεις.

 

γ. Να μην υπάρχει τίποτα. Ούτε δελτία αποστολής ούτε πιστοποιητικά. Τότε είναι τα ζόρικα. Του λες ότι θα κάνεις ότι εκτίμηση νομίζεις σαν επιθεωρητής και αυτός το πιθανόν να πάρει το Γ στην κατάταξη εκτός του ότι μπορεί να μην πληροί της ελάχιστες προϋποθέσεις του ΚΕΝΑΚ. Αν θέλει ας φωνάξει (και πληρώσει) όποιο διαπιστευμένο εργαστήριο θέλει ώστε να του υπολογίσουν αυτοί τα U και να σου δώσει τα πιστοποιητικά.

 

Αν χρειαστεί τώρα να υπολογίσεις μόνος σου τα Uw:

Υπολογίζεις τα Uw των κουφωμάτων με τα Uf και Ug που σου δίνει ο κατασκευαστής όπως σου περιγράφει η ΤΟΤΕΕ2 και αναφέρεται και στην ΤΟΤΕΕ1.

Αν δεν έχεις πιστοποιητικό για το Uf και τα δελτία αποστολής (προσοχή δελτία αποστολής ή δελτία αποστολής-τιμολόγια και όχι σκέτο τιμολόγια, έτσι ώστε να σιγουρευτείς ότι τα συγκεκριμένα κουφώματα πήγανε τότε που έπρεπε εκεί που έπρεπε) γράφουν τον συγκεκριμένο τύπο του πλαισίου τότε μπορείς να μπεις στην ιστοσελίδα της εταιρίας και να αναζητήσεις το Uf. Ή ακόμα καλύτερα να ζητήσεις από την εταιρία να σου στείλει το Uf.

Το πρόβλημα συνήθως είναι στο Ug. Εκεί πρέπει να έχεις κάποιο πιστοποιητικό γιατί αλλιώς πας στην περίπτωση γ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κατανοητό, αλλά προφανώς μέσα στα χαρτιά θα δίνονται στοιχεία για τα τζάμια που χρησιμοποιήθηκαν, οπότε στον κατασκευαστή θα αρκεί ο τύπος του κουφώματος και η διάσταση, ούτως ώστε να βγάλει Uf. 

Τώρα αυτό που λες για δελτίο αποστολής - τιμολόγιο, πολύ σωστό, αλλά θα μου λύσεις μια απορία (χωρίς καμία διάθεση ειρωνείας, στο λέω με πάσα ειλικρίνεια)

 

την έχεις πατήσει από κάτι και είσαι τόσο τυπικός, ή είσαι έτσι εκ του φυσικού σου ; 

 

προσπαθώ να θυμηθώ τι χαρτιά ακριβώς ήταν αυτά που μου δωσαν για το σπίτι που είχα κάνει το ΠΕΑ και δε μου ρχεται...

Edited by AristidisZ
Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος προβλέπει πως πρέπει να περνάς τις τιμές U των υλικών από τα πιστοποιητικά τους εφόσον υπάρχουν τα πιστοποιητικά και τα δελτία αποστολής.

Διαφορετικά παίρνεις τις τυπικές τιμές από τις ΤΟΤΕΕ. Μπορεί π.χ. να έχεις βάλει διπλό τζάμι με U=1 αλλά να σου λείπουν τα δελτία αποστολής. Αναγκαστικά βάζεις το U από την αντίστοιχη ΤΟΤΕΕ το οποίο θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Αριστείδη, δεν είναι θέμα τυπολατρείας. Τα δελτίο αποστολής αναφέρονται ξεκάθαρα στην ΤΟΤΕΕ1. Δε λέει <<τιμολόγια>> γι αυτόν ακριβώς τον λόγο που εξήγησα παραπάνω.

 

Υποτίθεται ότι σαν ενεργειακός επιθεωρητής πρέπει να είμαι άριστος γνώστης της σχετικής νομοθεσίας και των οδηγιών.

Κάθε φορά που κάνω μια επιλογή έχω στο μυαλό μου ότι έχω δίπλα μου τον ελεγκτή που θα πρέπει να του εξηγήσω για ποιο λόγο την έκανα.

Ετσι όχι μόνο πρέπει να ζητάς όλα τα χαρτιά αλλά βγάζεις και φωτοτυπίες για το αρχείο σου.

Σε έλεγχο δε στρέχει το <<θυμάμαι ότι μου δώσανε κάτι χαρτιά αλλά τώρα δε μούρχεται..>> :)

 

Και κάτι ακόμα, αν δεν έχεις στοιχεία για το τι κουφώματα μπήκανε, τότε δεν μπορείς να πάρεις τους συντελεστές του πιν. 3.26 για τα πιστοποιημένα κουφώματα.

Το Γ στην κατάταξη του νέου κτιρίου έχει αρκετές πιθανότητες.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και είναι περί κουφωμάτων η συζήτηση να κάνω και εγώ μία θεωρητική ερώτηση... Το συζητούσαμε με κάποιον σήμερα. Θέλει κάποιος να φτιάξει σπίτι καινούριο και του έχουν μείνει κάποια παλιά ομορφα ξύλινα παράθυρα από άλλη κατασκευή ή δεν ξέρω και εγώ από που.. Πιστεύετε πώς υπάρχει κάποιος τρόπος να τα χρησιμοποιήσει στην καινουρια κατασκευή. Εκτιμώ πώς εφόσον είναι παλιά και ξύλινα δε θα πιάνουν τον επιτρεπόμενο συντελεστή U και ούτε θα έχουν κάποιο πιστοποιητικό κατασκευαστή εφόσον είναι παλιά..

 

Υπάρχει κάποια δικλείδα για τη χρησιμοποίηση τους πιστεύετε; Η δεν γίνεται με τπτ;

 

Αν υποθέσουμε πώς πραγματοποιείται μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης που προβλέπει ενεργειακά κουφώματα κλπ για μία νέα κατοικία αλλά πάει μετά ο ιδιοκτήτης και βάλει τα παλιά κουφώματα, ποιος έχει την ευθύνη ο επιβλέπων; Έτσι δεν είναι;;;

 

Και τέλος πάνω σε αυτό επειδη δεν ξέρω κάποια περίπτωση νέας οικοδομής στην οποία να έγινε ενεργειακή επιθεώρηση με την ολοκλήρωσή της, εσείς που έχετε κάνει, βρίσκετε πάντα τιμολόγια, πιστοποιητικά και συναφή αποδεικτικά στοιχεία;;;

Link to comment
Share on other sites

κατάλαβα πως το λες, και φυσικά πολύ καλά κάνεις

τώρα μου έβαλες φυτιλιά, θα ανεβάσω εδώ το απόγευμα από το σπίτι τα χαρτιά που μου έδωσαν, έχω την αίσθηση ότι ήταν πιστοποιητικά για τα κουφώματα και όχι τιμολόγια...

πάω να τα ζητήσω να τα πάρω και αυτά, είσαι υπεύθυνος για τις βενζίνες μου να ξέρεις :D

Link to comment
Share on other sites

Στο θέμα της δικλείδας fade2black (έτσι όπως το θέτεις) δε θα ήθελες να σου πω τη γνώμη μου.

Ο ΚΕΝΑΚ πάντως λέει για το μέγιστο U που πρέπει να έχει κάθε δομικό στοιχείο ανά ζώνη.

 

Για το θέμα της ευθύνης, αν πάνε στραβά τα πράγματα και εφαρμοστεί το <<σε νέο κτίριο το Γ σημαίνει μέτρα για να γίνει σε ένα χρόνο Β αλλιώς αυθαίρετο>> τότε οι δικηγόροι του ιδιοκτήτη ξέρουν ποιον θα ανασκολπήσουν. Υποθέτω τον επιβλέποντα προκαταβολικά αλλά θα <<παίξει>> και ο μελετητής για το αν έκανε τη μελέτη σωστά.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω πώς ακούστηκε hkamp αλλα δεν το είπα με πονηρό τρόπο.. Εννοούσα απλά αν υπάρχει κάποιος τρόπος που να είναι νόμιμος πάντα. Γιατί δεν γνωρίζω. Από τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει οπότε οκ μένω σε αυτό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.