Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Χρόνια πολλά κ Χριστός Ανέστη!

 

Έχετε ξεκαθαρίσει πώς εξετάζουμε την περίπτωση που έχουμε ως συστήματα θέρμανσης (κ ΖΝΧ) ταυτόχρονα κ κεντρικό λέβητα πετρελαίου κ ενεργειακό τζάκι συνδεδεμένο με τα σώματα καλοριφέρ; (Μελετάται τμήμα κτηρίου - διαμέρισμα πολυκατοικίας)

Θα εισαχθούν κ τα 2 συστήματα με σταθμισμένη μηνιαία κάλυψη ανάλογα με την ισχύ του καθενός;

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφοι εγώ εννοούσα κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε τη θέωρηση με U/2 (αποθήκη εκτός διαμερίσματος). Ποια είναι η άποψη σας?

Κάτοψη2.pdf

Δημοσιεύτηκε

Δες το # 1647, παρόμοια περίπτωση (αλλά με διαφοροποίηση του U στους τοίχους)...

Δημοσιεύτηκε

Τελικά στο TAXIS η συμπλήρωση του ΠΕΑ παραμένει προαιρετική ? Το πεδίο υπάρχει, δεν ξέρω εάν ΠΡΕΠΕΙ υποχρεωτικά να συμπληρωθεί.

Δημοσιεύτηκε (edited)
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ενεργειακή επιθεώρηση διαμερίσματος 1ου ορόφου διώροφης οικοδομής, κατασκευής προ του έτους 1955. Ερωτήματα που έθεσα στο teekenak@tee.gr στις 31 Μαρτίου και οι σημερινές τους απαντήσεις. Συνάδελφοι θα ήθελα τη βοήθειά σας.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

 

1)Το διαμέρισμα δεν έχει πλάκα οροφής. Έχει μόνο ξύλινο ταβάνι και από πάνω σκεπή. Ως θερμαινόμενο και συνολικό όγκο θα συμπεριλάβω και τον όγκο που δημιουργείται ανάμεσα σε ταβάνι και σκεπή; Με τι ύψος; Με το μέσο ύφος της σκεπής + το εσωτερικό ύψος του διαμερίσματος; Ή η επιφάνεια του ταβανιού θα καταχωρηθεί ως αδιαφανής επιφάνεια; Γενικά πώς θα πρέπει να εξετάσω την οροφή του διαμερίσματος; Ποιες θα είναι οι αδιαφανείς επιφάνειες που θα πρέπει να λάβω υπόψη;

 

2)Το διαμέρισμα θερμαίνεται και έχει ΖΝΧ τόσο από ενεργειακό τζάκι, όσο καιαπό κεντρικό λέβητα πετρελαίου. Το ενεργειακό τζάκι είναι συνδεδεμένο με τα σώματα καλοριφέρ. (Ο κεντρικός λέβητας πετρελαίου, καθώς και το ενεργειακό τζάκι είναι κοινά για το εξεταζόμενο διαμέρισμα, καθώς και το διπλανό του, τα οποία αποτελούν και τα μοναδικά διαμερίσματα της οικοδομής). Το ενεργειακό τζάκι θεωρείται εφεδρικό ή μη εφεδρικό σύστημα; Ως τύπο παραγωγής θέρμανσης και ΖΝΧ, θα θεωρήσω και το ενεργειακό τζάκι και τον λέβητα, όπου ο κάθε τύπος θα έχει ποσοστό κάλυψης ανάλογα με την αποδιδόμενη ισχύ του (4.1.2.8. - ΤΟΤΕΕ 1); Το ενεργειακό τζάκι ως τι είδους τύπος παραγωγής εισάγεται; Ως λέβητας βιομάζας ή ως ανοιχτή εστία καύσης;

 

3)Το δάπεδο του εξεταζόμενου διαμερίσματος βρίσκεται σε επαφή με ΜΘΧ χώρο ισογείου, που λειτουργεί εδώ και χρόνια σαν αποθήκη του διαμερίσματος. Παλιότερα λειτουργούσε ως κατάστημα. Στο κτηματολόγιο δηλώνεται με χρήση εμπόριο, αλλά άδεια για κατάστημα δεν υφίσταται, αφού η οικοδομή χτίστηκε προ του 1955.

Επομένως το δάπεδο πώς θα το θεωρήσω; Ως σε επαφή με ΜΘΧ (ο οποίος δε θα μελετηθεί) με την απλοποιητική παραδοχή του U/2;

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

 

1)Στην παρ. 2.2 της ΤΟΤΕΕ-1, σελ 18, αναφέρεται ότι: Οι δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν θερμαίνονται και που συνδέονται λειτουργικά με μια θερμική ζώνη (π.χ. αποθηκευτικός χώρος εντός διαμερίσματος, ψευδοροφή που διαχωρίζεται από το θερμαινόμενο χώρο με δομικό στοιχείο που δεν είναι θερμομονωμένο) λαμβάνονται ως τμήμα της θερμικής ζώνης. Το ξύλινο ταβάνι είναι λοιπόν μια ψευδοροφή και ο χώρος μεταξύ αυτής και της στέγης είναι ενιαίος λειτουργικά με την υπόλοιπη θερμική ζώνη. Κατά συνέπεια ο χώρος αυτός λαμβάνεται υπόψη στο συνολικό όγκος της θερμικής ζώνης και ως ύψος λαμβάνεται το μέσο ύψος. Η επιφάνεια του ταβανιού θα καταχωρηθεί ως αδιαφανής επιφάνεια. 

 

2)Το ενεργειακό τζάκι εισάγεται ως ανοιχτή εστία καύσης με καύσιμο βιομάζα, εφόσον οριστεί ως κύριο σύστημα. Στις ερωτήσεις - απαντήσεις που αφορούν στον ΚΕΝΑΚ στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, αναφέρει τα εξής:«Στη περίπτωση που μια κατοικία διαθέτει δύο συστήματα θέρμανσης και τα οποία έχουν και τα δύο τη δυνατότητα κάλυψης του 100% των απαιτήσεων θέρμανσης για το σύνολο των θερμαινόμενων χώρων, τότε, κατά την ενεργειακή επίθεώρηση προτείνεται ως βέλτιστη λύση, να οριστεί ως σύστημα θέρμανσης αυτό που διαθέτει την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και καταναλώνει την χαμηλότερη πρωτογενή ενέργεια για να καλυφθούν τα απαιτούμενα φορτία θέρμανσης.» Στην περίπτωσή σας θα ορίσεται ένα κύριο σύστημα αφού λειτουργούν παράλλλα με το ίδιο σύστημα διανομής και απόδοσης θερμότητα. Μάλλον ο λέβητας έχει καλύτερη απόδοση. 

 

3)Το δάπεδο του εξεταζόμενου διαμερίσματος θεωρείται σε επαφή με ΜΘΧ και το ορίζεται όπως θέλετε, είτε ως ΜΘΧ με διαχωριστική επιφάνεια το δάπεδο, είτε με την απλοποιητική παροδοχή.

 

 

Μετά απ’ αυτά θέλω να ρωτήσω τα εξής:

 

1)Γιατί η επιφάνεια του ξύλινου ταβανιού πρέπει να θεωρηθεί ως αδιαφανής επιφάνεια; Εγώ θεωρώ ότι μόνο οι κεκλιμένες επιφάνειες της στέγης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να θεωρηθούν αδιαφανείς επιφάνειες.

2)Τι λέτε;

3)Γιατί το δάπεδο του εξεταζόμενου διαμερίσματος να θεωρηθεί σε επαφή με ΜΘΧ, από τη στιγμή που ο χώρος ισογείου (κατασκευασμένος προ του 55) στο κτηματολόγιο έχει χρήση εμπόριο, στα συμβόλαια φαίνεται ως κατάστημα, επομένως είναι εν δυνάμει θερμαινόμενος χώρος; Βέβαια στην παρούσα φάση δε χρησιμοποιείται ως κάτι, ούτε έχει κάποιο σύστημα θέρμανσης. 

Edited by γ.ταφ
Δημοσιεύτηκε

1. Μάλλον τα έχουν μπερδέψει λίγο. Θεώρησε πως δεν υπάρχει ψευδοροφή.

2. Σωστά

3. Επειδή οι απόψεις διίστανται, θεώρησε την απάντηση σωστή. Άλλωστε, καταγράφεις ό,τι βλέπεις.

Δημοσιεύτηκε

tetris,

 

1. Ούτε κ γω βρίσκω λόγο ώστε να θεωρηθεί αδιαφανής επιφάνεια το ξύλινο ταβάνι.

 

2. Το ενεργειακό τζάκι είναι ανοικτή εστία καύσης; Όχι λέβητας βιομάζας; Όσο για το γεγονός ότι συνυπάρχουν αυτά τα 2 συστήματα θέρμανσης, λένε ουσιαστικά ότι θα πρέπει το ενεργειακό τζάκι να μη ληφθεί καθόλου υπόψη κ να εξετάσω μόνο τον κεντρικό λέβητα πετρελαίου που είναι το σύστημα με το μέγιστο βαθμό απόδοσης.  

 

3. Αναρωτιέμαι γιατί ναι μεν τώρα είναι ΜΘΧ, αλλά από τις ΤΟΤΕΕ καταλαβαίνω ότι για τους εν δυνάμει θερμαινόμενους χώρους, δε θεωρείται ΜΘΧ.

Δημοσιεύτηκε (edited)

1. Νομίζω ο,τι σωστά τα λέει η απάντηση.

 

Απ' ότι καταλαβαίνω υπονοεί τα εξής:  

 

α) Υπολόγισε τον πραγματικό όγκο Vστέγης, που υπάρχει μεταξύ ταβανιού και στέγης, αυτό είναι εύκολο να το κάνεις 

 

β) Διαίρεσε αυτόν τον όγκο με το εμβαδόν του ταβανιού (E). Έτσι βρίσκεις ένα "μέσο ύψος" μεταξύ ταβανιού και στέγης. Ας πούμε ότι είναι h2=Vστέγης/Ε

 

γ) Αν h1 είναι το ύψος μεταξύ του πατώματος και του άνω μέρους του ταβανιού τότε:

 

θα θεωρήσεις ότι έχεις μία κατοικία με όγκο V=(h1+h2)*E και βέβαια θα ορίσεις ως οροφή το ταβάνι με εμβαδόν Ε, που θα είναι οριζόντια και θα βρίσκεται σε ύψος (h1+h2). Έτσι θα έχεις προσομοιώσει την πραγματική κατοικία με μία κατοικία που θα έχει τον ίδιο όγκο αλλά θα έχει οριζόντια στέγη (δηλαδή οροφή), αντί για κεκλιμένη

Edited by emnikol
Δημοσιεύτηκε

emnikol, ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στην κουβέντα.

 

Γιατί να μη θεωρήσω τον συνολικό όγκο όπως λες, Vδιαμερίσματος + Vστέγης = Vολ, επιφάνεια Ε την επιφάνεια του διαμερίσματος και ύψος ένα μέσο ύψος Η=V/Ε κ αδιαφανείς επιφάνειες μόνο τις κεκλιμένες επιφάνειες της στέγης (και τους κατακόρυφους τοίχους προφανώς) κ να παραλείψω τελείως το ξύλινο ταβάνι; Δεν είναι ρεαλιστικότερο το μοντέλο έτσι;

 

Για τα υπόλοιπα τι άποψη έχεις;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.