Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

έχω να εκδόσω ΠΕΑ για γραφεία σε βιοτεχνικό χώρο, όπως στο συνημμένο σκαρίφημα. Ο λόγος της έκδοσης του ΠΕΑ είναι ότι θα γίνουν οριζόντιες ιδιοκτησίες, ανά στάθμη, δηλ. μια οριζόντια ολόκληρη η στάθμη του ισογείου (σχέδιο) και από μια ο κάθε όροφος (πάνω από το χώρο των γραφείων και της αποθήκης).

Το ερωτήμά μου είναι το εξής:

Πως θα το χωρίζατε σε ζώνες και τι επιφάνειες θα δηλώνατε στο ΠΕΑ;

Δεν υπάρχει κανένα σύστημα θέρμανσης, ψύξης και μηχανικού αερισμού.

Ευχαριστώ.

sxedio.pdf

Δημοσιεύτηκε

Θα θεωρούσα:

  • Χρήση κτιρίου: "Γραφεία".
  • Συνολική επιφάνεια = Θερμαινόμενη επιφάνεια = Ψυχόμενη επιφάνεια = 200m2 (γραφεία) + 100m2 (κουζίνα+διάδρομος+WC) = 300m2.
  • Αριθμός Θερμικών Ζωνών = 2. Μια θ.ζ. τα γραφεία και μια, με χρήση "Διάδρομοι και άλλοι κοινόχρηστοι βοηθητικοί χώροι", που θα περιλαμβάνει την κουζίνα, τον διάδρομο έξω από αυτήν και το WC.
  • Τις επιφάνειες προς τον βιοτεχνικό χώρο, σαν αδιαβατικές (επειδή -θεωρητικά τουλάχιστον- θερμαίνεται/ψύχεται).
  • Και τέλος, τις επιφάνειες προς το δεξί κλιμακοστάσιο και προς την ισόγεια αποθήκη, με χρήση της απλοποιητικής παραδοχής U/2. Το ίδιο και για τα δάπεδα.

Το σκεπτικό μου είναι ότι, τόσο το δεξί κλιμακοστάσιο όσο και η ισόγεια αποθήκη, συνορεύουν και με τον επάνω όροφο. Έτσι, προκύπτει ένας ενιαίος μ.θ.χ. που συμπεριλαμβάνει: το δεξί κλιμακοστάσιο, την υπόγεια αποθήκη και το κάτω αριστερά κλιμακοστάσιο. Κι αυτό, παρά το ότι θα δηλωθεί ως "ολόκληρο κτίριο". Επίσης, το γεγονός, ότι για να πάει κανείς από τον ένα χώρο γραφείου στον άλλο, χρειάζεται να περάσει μέσα από την αποθήκη, δεν θεωρώ ότι σηματοδοτεί λειτουργική σύνδεση αυτής με την κύρια χρήση "γραφεία". Η αποθήκη (και τα κλιμακοστάσια) δεν αποτελούν βοηθητική χρήση της κύριας.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε ευχαριστώ.

Να διευκρινήσω-ρωτήσω δύο, τρία ακόμη πράγματα:

1. Ότι επειδή δεν υπάρχει λειτουργική σύνδεση μεταξύ γραφείων και του ενιαίου (όπως σωστά ονομάζεις) Μ.Θ.Χ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το U/2 χωρίς να περιγράψουμε τον Μ.Θ.Χ; Αυτό από που προκύπτει;

2. Θεωρητικά ο βιομηχανικός χώρος πρέπει πάντα να θερμαίνεται/ψύχεται; (στη δική μου περίπτωση δεν θερμαίνεται/ψύχεται)

Σημ: Ο 1ος και 2ος όροφος (πάνω από τα γραφεία και την αποθήκη) είναι κατοικίες.

Ευχαριστώ και πάλι

Edited by ay8airetos
Δημοσιεύτηκε

Λόγω των αρμών έχεις συνθήκες "όμορου σε επαφή", οπότε σε αυτή την περίπτωση (και ανεξαρτήτως της επικοινωνίας μεταξύ τους) θα θεωρούσα τους συγκεκριμένους τοίχους "σε επαφή με αέρα" και πλήρη σκίαση.

Την αποθήκη θα την περιέγραφα κανονικά ως μθχ, ενώ την επαφή με το κλιμακοστάσιο με U/2.

Ο βιομηχανικός χώρος δεν είναι απαραίτητο να θερμαίνεται/ψύχετα (άλλωστε δεν κάνουμε ΠΕΑ για τέτοιους χώρους)

Για να θεωρήσεις 2 θ.ζ., θα πρέπει να έχεις διαφορετικές συνθήκες.

Δημοσιεύτηκε

@ay8airetos  σχετικά με το 1 που ρωτάς.

Το ανέφερα σε σχέση με την επισήμανση της 1ης ΤΟΤΕΕ (ενότητα 2.2.) για τις θερμικές ζώνες. Γράφει ότι: <<Επίσης, δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν
θερµαίνονται και που συνδέονται λειτουργικά µε µια θερµική ζώνη (π.χ. αποθηκευτικός χώρος εντός διαµερίσµατος, ψευδοροφή που διαχωρίζεται από το θερµαινόµενο χώρο µε δοµικό στοιχείο που δεν είναι θερµοµονωµένο) λαµβάνονται ως τµήµα της θερµικής ζώνης>>
. Λέω λοιπόν, πως η αποθήκη δεν αποτελεί δευτερεύοντα βοηθητικό χώρο της κύριας χρήσης (όπως π.χ. τα WC), ώστε να θεωρηθεί τμήμα της θερμικής ζώνης των γραφείων (ή όλης της θερμικής ζώνης, εάν επιλέξεις να κάνεις μια μόνο θερμική ζώνη). Είναι αποθηκευτικός χώρος που εξυπηρετεί τη βιοτεχνία. -Βέβαια, την βιοτεχνία εξυπηρετούν και τα γραφεία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα-. Ως μη θερμική ζώνη (ή μέρος θερμικής ζώνης) λοιπόν, και ταυτόχρονα ως μη θερμαινόμενος χώρος που εφάπτεται με άλλους μη θερμαινόμενους οι οποίοι εφάπτονται και με άλλες χρήσεις-τμήματα του ιδίου κτιρίου, μπορούν οι διαχωριστικές επιφάνειες προς αυτήν, να αντιμετωπιστούν με χρήση της παραδοχής του U/2, παρόλο που θα δηλωθεί σαν "ολόκληρο κτίριο" και όχι σαν τμήμα κτιρίου. Αυτό εννοούσα. Βεβαίως, κανείς δεν σου απαγορεύει να εξετάσεις κανονικά τους μ.θ.χ. (όλους όμως). Φτάνει να πληρώνουν καλά :P.

 

Σχετικά με το 2. Οι χώροι παραμονής, εργασίας, διαμονής και λατρείας, πρέπει να θερμαίνονται. Άδεια χωρίς τις σχετικές μελέτες δεν εκδίδεται. Το αν εγκαθίστανται ή όχι τα συστήματα που προβλέπονται στη μελέτη, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Εξαιρούνται οι αποθήκες και τα συνεργεία επισκευής οχημάτων (τα δεύτερα βάσει υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη αν θυμάμαι καλά). Το ότι δεν εξετάζεται η ενεργειακή απόδοση αυτών των χώρων, δεν έχει καμία σχέση με την απαίτηση θερμικής άνεσης, αερισμού, φιλτραρίσματος του αέρα κλπ.

 

@tetris

Δεν ξέρω αν η ύπαρξη αντισεισμικών αρμών συνεπάγεται επαφή με όμορο. Θα φέρω το εξής παράδειγμα. Εάν στο παραπάνω κτίριο (σαν σύνολο) κάναμε έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας, αυτός θα αφορούσε ολόκληρο το συγκρότημα, δηλαδή: βιοτεχνικό χώρο, κουζίνα, γραφεία, WC και κατοικίες. Δηλαδή, δεν θα εξετάζαμε δύο "κουτιά", αλλά ένα και μόνο. Αυτά που δεν θα είχαμε υποχρέωση να θερμομονώσουμε, θα ήταν οι αποθήκες και τα κλιμακοστάσια. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος.

Στο υπάρχον κτίριο τώρα, παρόλο που ο βιοτεχνικός χώρος στην πραγματικότητα δεν θερμαίνεται, ωστόσο θεωρείται ως θερμαινόμενος λόγω της χρήσης του. Οπότε και ως όμορο κτίριο αν αντιμετωπιστεί, πάλι ως αδιαβατικά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δομικά στοιχεία που εφάπτονται με αυτόν.

 

Οι δύο θερμικές ζώνες... Μεγάλες διαφορές στις απαιτήσεις (σχεδιασμού) θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και αερισμού δεν υπάρχουν. Για τον αερισμό, και μια μόνο θερμική ζώνη αν επιλεγεί, οι υπολογισμοί θα πρέπει να γίνουν με διαφορετικές τυπικές τιμές για κάθε χώρο. Για το Ζ.Ν.Χ., αν επιλεχθεί μια μόνο θ.ζ. θα αφαιρεθεί η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων για τους υπολογισμούς, ενώ αν γίνουν δύο οι ζώνες, θα θεωρηθεί μηδενική κατανάλωση γι' αυτούς. Μια από τα ίδια δηλαδή. Και μάλιστα εδώ που η χρήση είναι γραφεία, έτσι κι αλλιώς έχουν μηδενική κατανάλωση. Στον φωτισμό είναι που αλλάζουν τα πράγματα. Άλλο το να έχεις απαίτηση 500 lux για 300 τ.μ. και άλλο 500 για τα 200 τ.μ. των γραφείων και 200 για τα 100 τ.μ. των βοηθητικών χώρων. Συν ό,τι απαιτήσεις θα υπάρξουν σε περίπτωση σεναρίων για τον φωτισμό. Και μια ακόμη σημαντική διαφορά: η διαφορά στα εσωτερικά θερμικά κέρδη από χρήστες και εξοπλισμό.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Συνεπώς σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό και στο ΠΕΑ των ορόφων-κατοικιών, θα χρησιμοποιηθεί το U/2 για το δάπεδο των κατοικιών προς την αποθήκη, όμως θα πρέπει να περιγραφεί το δεξί κλιμακοστάσιο ως Μ,Θ.Χ. Σωστά;

Ευχαριστώ και πάλι

Δημοσιεύτηκε

Κοίτα. Αν αποφασίσεις να αντιμετωπίσεις την καθεμιά από τις δύο χρήσεις ("γραφεία" και "κατοικίες") σαν "τμήματα κτιρίου", παρότι θα δηλωθούν σαν "ολόκληρο κτίριο", τότε κάνεις χρήση του U/2 και για το δάπεδο των κατοικιών προς την αποθήκη αλλά και για τα κατακόρυφα δομικά στοιχεία που εφάπτονται με το δεξί κλιμακοστάσιο. Κι αυτό, γιατί έχεις ένα ενιαίο μη θερμαινόμενο χώρο, όπως τον περιέγραψα σε προηγούμενο μήνυμα. Το ίδιο και για την χρήση "γραφεία".

 

Αν πάλι αποφασίσεις να μην κάνεις χρήση της απλοποιητικής παραδοχής, τότε θα πρέπει να καταχωρήσεις μ.θ.χ. και στις δύο χρήσεις. Άποψή μου πάντα.

Δες αν θες κι εδώ.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

 

Έχω περίπτωση ΠΕΑ για ενοικίαση σε κατάστημα 180 τ.μ. το οποίο όμως στα συμβόλαια είναι δύο καταστήματα απο 90 τ.μ. το καθένα με κοινό όμορρο τοίχο που έχει όμως γκρεμιστει. Υπόψη οτι θα γίνουν δυο ξεχωριστά μισθωτήρια συμβόλαια.

 

Πως το αντιμετωπίζω; Φτιάχνω ένα ΠΕΑ γι αυτο που βλέπω; Φτιαχνω δυο ΠΕΑ θεωρόντας οτι υπαρχει η διαχωριστική τοιχοποιία μεταξύ τους που γκρεμιστηκε (εξάλλου θεωρείται αδιαβατική);

 

Sent from my MI 3W using Tapatalk

Δημοσιεύτηκε

Δύο ΠΕΑ, και ο κοινός τοίχος αδιαβατικός, μόνο για την περίπτωση που και τα δυό ανήκουν στο ίδιο κτίριο.

Αν ανήκουν σε όμορα, ο κοινός τοίχος αντιμετωπίζεται ως εξωτερικός με πλήρη σκίαση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.