Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πρεπει να υπολογίσω δηλ ακριβώς ποσα τετραγωνικά καταλαμβάνει ο φερων οργανισμός και ποσα η τοιχοποιία; Και μετα να χρησιμοποιήσω τις τιμες του πίνακα 3.4...;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν δεν υπάρχει μελέτη θερμο/σης (που μάλλον αυτό συμβαίνει στην περίπτωσή σου) ναι.  Δηλ, εάν το σκυρ. είναι 30% της όψης , 0,7* U τοίχου + 0,3 * Uσκυρ. Μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις τα κουφώματα. Το κάνω αυτό το λάθος συνήθως.

Edited by iks
Δημοσιεύτηκε

Οκ ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια! Δεν μου είχε ξανατύχει κτίριο για αυτήν περίοδο.Πάντα παλιότερα τύχαιναν και σχεδόν πάντα χωρίς μελέτη θερμομόνωσης, οπότε το είχα συνηθίσει λίγο τυφλοσούρτη. 

Δημοσιεύτηκε

Του πίνακα 3.5. (οπότε και δεν έχει νόημα να υπολογίσεις χωριστά φέροντα οργανισμό και τοιχοποιίες πλήρωσης, εκτός κι αν υπάρχουν εμφανείς αρχιτεκτονικές αλλαγές, αυθαίρετες προσθήκες και άλλα τέτοια), εφόσον όμως αποδεικνύεται, με βάση το στέλεχος της οικ. άδειας, ότι υπήρξε και κατατέθηκε, στην οικεία δ/νση πολεοδομίας, μελέτη θερμομόνωσης και δεν συντρέχει εμφανής λόγος αμφισβήτησης της εφαρμογής της, αλλά (κι εδώ θα το 'θελα πολύ να μου εξηγήσει ο ποιητής, αν μας θεωρεί Κάλχες, Πυθίες, ικανούς να μπαίνουμε σε σήραγγες χρόνου ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο), ωστόσο δεν υφίσταται πλέον η ίδια η μελέτη (λόγω απώλειας, καταστροφής κ.τ.λ.). Πραγματικά απώλειας και όχι απώλειας ενδιαφέροντος για την αναζήτησή της.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδερφοι.  Έχω δυο απορίες, που πολύ πιθανόν να έχουναπαντηθεί μεν, αλλά τα θρεντ έχουν παρει τεράστιες διαστάσεις για να μπορώ να ανατρέξω σε αυτά. Επίσης συγχωρέστε αν ακούγονται χαζές -είναι καιρός από τότε που έκανα τα σεμινάρια σε σχέση με τώρα που αποφάσισα κ γω να δραστηριοποιηθώ με τα ΠΕΑ.

 

1. Αδιαφανείς Επιφάνειες

Στις περιπτώσεις ισογείων κ ορόφων πάνω από εσοχές/πιλοτίς, όπου το ύψος τοίχου λαμβάνεται ως δάπεδο+καθαρό+οροφή, αυτό είναι το ύψος που αφορά μόνο τον υπολογισμό του θερμ/ψυχόμενου όγκου, δηλ ύψος ορόφου ή ταυτίζεται κ με το ύψος τοίχου? Μέχρι στιγμής λαμβάνω το ύψος τοίχου ως καθαρό+οροφή, όπως το έχω καταλάβει δηλ από τα σχήματα των σκιάσεων (πχ σχήμα 3.6, σελ 71). Είμαι σωστή?

 

2. Σύστημα Θέρμανσης-Βοηθητικά συστήματα

Οι σημειώσεις των σεμιναρίων μου λένε πως σε ό,τι αφορά τους κυκλοφορητές, επιμερίζουμε την ισχύ τους με των αρ. διαμερισμάτων. Το ταμπελάκι του κυκλοφορητή όμως (πχ wilo) αναγράφει 3 τιμές ισχύος. Ποια διαλέγω? Την ελάχιστη, τη μεσαία ή τη μέγιστη?

 

Σας ευχαριστώ πολύ

Δημοσιεύτηκε

1. Ταυτίζονται. Αν η κάτω ίνα της πλάκας δαπέδου, πατά στο έδαφος ή βρίσκεται πάνω από υπόγειο ή "βλέπει" προς εξωτερικό αέρα (πυλωτή ή δάπεδο ορόφου σε προεξοχή), όλος ο τοίχος δεν εκτίθεται τόσο στον εξωτερικό αέρα όσο και στην ηλιακή ακτινοβολία;

 

2. Ο επιμερισμός της ισχύος των βοηθητικών συστημάτων, γίνεται βάσει του ποσοστού του θερμικού ή ψυκτικού φορτίου που παρέχεται σε κάθε θερμική ζώνη. Για τη θέρμανση, μπορείς να πάρεις χιλιοστά θέρμανσης, από πίνακα κοινοχρήστων (για κτήρια πριν την έναρξη ισχύος του κανονισμού κατανομής δαπανών θέρμανσης (ΦΕΚ Δ' 631, 07/11/1985) ή τους συντελεστές εi από τον πίνακα κατανομής δαπανών θέρμανσης (ή και από τον πίνακα κοινοχρήστων),για κτήρια μετά την εφαρμογή του παραπάνω κανονισμού. Η απορροφώμενη ηλεκτρική ισχύς (P1), έχει να κάνει με το σε ποια ταχύτητα έχει ρυθμιστεί ο κυκλοφορητής. Σε μικρούς κυκλοφορητές, βλέπεις τη θέση του σχετικού διακόπτη. Σε μεγαλύτερους,υπάρχει μια ένδειξη της επιλεγμένης ταχύτητας (με γραμμούλες), καλυμμένη με ένα διαφανές πλαστικό. Χρειάζεται λίγο σκαρφάλωμα και το σχετικό μουτζούρωμα καμιά φορά, για να την δεις.

Δημοσιεύτηκε

4-5 περιπτώσεις για να καταλάβω κάποια πράγματα. Το βασικό ερώτημα στην αποτύπωση του κτιρίου ποιες τιμές U χρησιμοποιώ για τα κατακόρυφα αδιαφανή


 


1) Σπίτι του 1985 χωρίς μελέτη μόνωσης που είναι αμόνωτο. Παίρνω τις τιμές του πίνακα 3.4;


2) Σπίτι του 1985 με μελέτη μόνωσης, το οποίο στην πράξη είναι όμως αμόνωτο. Πάλι το ίδιο;


3) Σπίτι του 1985 χωρίς μελέτη το οποίο διακρίνουμε ότι έχει κάποια μόνωση. Πάμε με τον 3.4 και το δεξιά μέρος του πίνακα;


4) Σπίτι του 2008 με μελέτη θερμομόνωσης η οποία δεν έχει εφαρμοστεί. 


5) Σπίτι του 2008 χωρίς μελέτη και μονωμένο. Από τον 3.5;


 


Βασικά μπερδεύομαι λίγο να καταλάβω πότε χρησιμοποιούμε το κομμάτι του πίνακα 3.4.α που λέει με ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία... Πότε ακριβώς ισχύει αυτό;


 


 


edit. Συγνώμη αλλά κατα λάθος έκανα το εν λόγω πόστ στο θέμα Συζητηση γενικά για τον Κενακ. Αν μπορεί κάποιος μόντ να το σβήσει από κεί γιατί το μετέφερα από δω.


Δημοσιεύτηκε

Πάνο σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

 

Να ρωτήσω κ κάτι ακόμα (τώρα που βρήκαμε παπά..):

Άδεια του '79 αναθεωρημένη το '88 για ολοκλήρωση εργασιών, να φανταστώ πως ολοκληρώθηκε βάσει της μελέτης του '79, έτσι δεν είναι? Θέλω να πω, υπάρχει περίπτωση να απαιτήθηκε μελέτη θερμομόνωσης το 88?

 

Y.Γ. Fade2black, όντως τα ερωτήματα που θέτεις έχουν ενδιαφέρον κ αναμένω τις απαντήσεις των έμπειρων μελών. Από ότι θυμάμαι από τα σεμινάρια, στις περιπτώσεις με μελέτη θερμομόνωσης παίρνουμε τα U της μελέτης. Η ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία μέχρι στιγμής με έχει απασχολήσει μόνο ως προς τη μόνωση των κλάδων διέλευσης της θέρμανσης, οπότε σε αυτή την περίπτωση κρίνω βάσει των πινάκων που δίνουν τα ελάχιστα απαιτούμενα πάχη μόνωσης-δεν θυμάμαι νούμερο πίνακα.

Δημοσιεύτηκε

@Fade2Black

1) "Σπίτι του 1985 χωρίς μελέτη μόνωσης, που είναι αμόνωτο". Αυθαίρετο ή με άδεια υφιστάμενη πριν από τις 04/07/1979; Γιατί νόμιμο και με φάκελο υποβληθέντα μετά απ' αυτή την ημερομηνία, χλωμό να πέρασε χωρίς μελέτη θερμομόνωσης. Τέλος πάντων, αν όντως δεν υπάρχει μελέτη θερμομόνωσης και είναι ντιπ για ντιπ αμόνωτο, πίνακας 3.4. οι τρεις πρώτες στήλες (μετά την πρώτη).

2) "Σπίτι του 1985 με μελέτη μόνωσης, το οποίο στην πράξη είναι όμως αμόνωτο". Αν μπορέσεις να αποδείξεις σε πιθανό έλεγχο, ότι πράγματι είναι τελείως αμόνωτο ή ότι η μελέτη θερμομόνωσης έχει εφαρμοστεί πλημμελώς, τότε πίνακας 3.4.

3) "Σπίτι του 1985 χωρίς μελέτη το οποίο διακρίνουμε ότι έχει κάποια μόνωση".  Ό,τι και στο 1). αλλά από τις τρεις τελευταίες στήλες, για όσα αδιαφανή δομικά στοιχεία, εκτιμάς πως έχουν μια κάποια θερμομονωτική προστασία. Για τα υπόλοιπα, οι τρεις πρώτες.

4) "Σπίτι του 2008 με μελέτη θερμομόνωσης η οποία δεν έχει εφαρμοστεί". Ό,τι και στο 2).

5) "Σπίτι του 2008 χωρίς μελέτη και μονωμένο. Από τον 3.5;". Γιατί από τον 3.5.; Ο 3.5. είναι για τις περιπτώσεις που κάπου χάθηκε, καταστράφηκε (ποντίκια, πλημμύρες κλπ), ή "χάθηκε" ή "καταστράφηκε", μελέτη θερμομονωτικής προστασίας ή ενεργειακής απόδοσης, για την οποία, με βάση το στέλεχος έκδοσης οικοδομικής άδειας, αποδεικνύεται ότι υπήρξε και κατατέθηκε, στην οικία διεύθυνση πολεοδομίας, και για την οποία μελέτη, δεν συντρέχει εμφανής λόγος αμφισβήτησης της εφαρμογής της *.

Εδώ, έχεις κτήριο χωρίς μελέτη, αλλά που έχει μονωθεί (ολικά ή μερικά και επαρκώς ή μη με βάση τον Κ.Θ.Κ.). Αν όντως δεν υπήρξε μελέτη, τότε πίνακας 3.4.

Η "ανεπαρκής θερμομονωτική προστασία κατά Κ.Θ.Κ." αναφέρεται σε καθένα αδιαφανές δομικό στοιχείο, ξεχωριστά. Αν συμβαίνει να ισχύει για όλα τα δομικά στοιχεία του κελύφους, τότε τα εξετάζεις όλα έτσι. Αν όχι, τότε το καθένα το εξετάζεις ως πραγματικά έχει (ή κρίνεις πως έχει).

* Πως στα κομμάτια γίνεται κάποιος, να αμφισβητήσει ή όχι, την εφαρμογή ή μη μιας μελέτης που δεν έχει στα χέρια του, ειλικρινά αδυνατώ να το καταλάβω. Έτσι, γενικά και αόριστα, να πει πως "εκτιμώ πως δεν έχει γίνει τίποτα σε ότι αφορά στη θερμομόνωση" ή πως "εκτιμώ ότι η όποια θερμομόνωση έχει γίνει, ξεπερνά τα μέγιστα όρια που έθετε ο Κ.Θ.Κ. ανάλογα με τη θερμική ζώνη και τη θέση του δομικού στοιχείου", "οπότε, αν υπήρξε μελέτη θερμομόνωσης, είτε αυτή δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου, είτε έχει εφαρμοστεί σε κάποια μόνο δομικά στοιχεία, είτε έχουν εφαρμοστεί μικρά πάχη μονωτικού υλικού, τέτοια που αποκλείεται να έβγαινε εντός ορίων το κτίριο αν είχαν χρησιμοποιηθεί στη μελέτη", μπορώ να το καταλάβω και να το δεχτώ ως ένα σημείο, με πολλές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις. Αλλά να αμφισβητήσω ή όχι την ίδια την μελέτη; Αφού ΔΕΝ την έχω.

 

@pardamaskou

Δες στο Π.Δ. της 8/13.7.93 (ΦΕΚ 795Δ’/1993) καθώς και στην παράγραφο 1 του άρθρου 334 του "Κώδικα βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας" (ΦΕΚ Δ'580 27.7.1999 (Π.Δ. 14.7.1999)). Εκεί, στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 (Π.Δ. της 8/13.7.93), έλεγε πως:

<<3. Η οικοδομική άδεια αναθεωρείται για την παράταση της ισχύος της (χωρίς να απαιτούνται νέες μελέτες) μετά από αυτοψία με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:  α) Αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας, έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής, η άδεια αναθεωρείται για αόριστο χρόνο, επιφυλλασσομένων των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν.1577/1985 (ΓΟΚ).   β) Αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας δεν έγιναν οικοδομικές εργασίες ή δεν έχει περατωθεί πλήρως ο φέρων οργανισμός της οικοδομής η άδεια αναθεωρείται για τέσσερα (4) χρόνια από την ημερομηνία λήξης της.  γ) Αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της αναθεώρησης, κατά τα ανωτέρω έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής, εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης α της παρούσας παραγράφου>>.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.