Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Ναι για τις ισχύες έχεις δίκιο, εγώ παρέβλεψα την τιμή του RLA για τον συμπιεστή. Είναι Pcompr. = 3*Uφ*Iφ*cοσφ = 3*3,4*230*1 = 2346 W = 2,346 kW.

Συνολική Pinput = 2,346 + 0,149 = 2,495 kW. Αλλά δεν γνωρίζεις την αποδιδόμενη. Οπότε, για EER=2,0 βγαίνει ένα Pout = Pinput * EER = 2,495 * 2,0 = 4,99 [kW].

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Το 0,149 νομιζω ειναι η ισχυς του ανεμιστηρα.

Το 2,346 πως προκυπτει?

Το 3,4 και το 230 απο που προκυπτουν?

 

Το RLA ειναι 5,4 οποτε το Pinput βγαινει 3,875 kW, αν το 3,4 της σχεσης ειναι 5,4 εν τελει.

 

Η αληθεια ειναι οτι το EER=2 ειναι απλως μια παραδοχη ελλειψει αλλων στοιχειων ισχυος, λογω παλαιοτητας.

Σε αλλα Manuals που βλεπω, βρισκω φερ ειπειν οτι το TWA075 μοντελο εχει COP 3.3 οποτε γι αυτο το COP η ισχυς του δικου μου μοντελου προκυπτει 43.000 Btu/h, κατι αρκετα κοντα στις 40.000 Btu/h που υπολογιζω βασει του κωδικου TWA036 του μοντελου.

Link to comment
Share on other sites

Τα 3,4 (ή 5,4) είναι Amperes και τα 230 είναι Volts και είναι η φασική τάση. Ισχύει ότι P=3*Uφασική*Iφ*cοσφ. Το cosφ (συντελεστής ισχύος με τιμές μικρότερες ή ίσες της μονάδας) το παίρνω ίσο με μονάδα καθώς δεν δίνεται τιμή. Αν και θα έπρεπε ο υπολογισμός να γίνει για το ονομαστικό ρεύμα (nominal current) και όχι για το Rated Load Amperes. Για τα υπόλοιπα τι να σου πω. Αφού δεν γνωρίζεις στοιχεία μπορείς και να θεωρήσεις ότι οι δύο μονάδες μαζί επαρκούν, με το σκεπτικό ότι αν δεν, τότε θα πρόσθεταν κι άλλη οι ιδιοκτήτες.

Link to comment
Share on other sites

Για την ακρίβεια όσο δούλευε τελευταία, την TRANE μονάδα δεν τη λειτουργούσαν καθόλου γιατί έλεγαν ότι επαρκουσε η θέρμανση με τη ντουλάπα έξω των 48.000 Btu/h και την αεροκουρτινα. Και όταν δούλευαν και την TRANE γινόταν φούρνος.

 

Απλα είχα την εντύπωση ότι οι αντλίες θερμότητας αυτού του τύπου έχουν συγκεκριμένο εμβαδόν κάλυψης. Τυπικά μου είχαν αναφέρει τα 2 τ.μ./1000Btu/h αλλά νομίζω είναι αρκετά προσεγγιστικο και μπακαλιστικο αυτό το νούμερο, ειδικά όταν μιλάμε για ενιαίου χώρους.

 

Οπότε λες δύο μηχανήματα συνολικής ισχύος 90-100.000 Btu/h καλύπτουν ανάγκες σε θέρμανση 350 τ.μ. καταστήματος?

Link to comment
Share on other sites

Το έχουμε πει ότι ο μπακάλικος τρόπος 2 τ.μ./1000Btu/h μπορεί κάποιες φορές να εξυπηρετεί, αλλά άλλες οδηγεί σε μεγαλα σφάλματα. Τα ψυκτικά φορτία, ειδικά σε κτήρια του τριτογενούς τομέα εξαρτώνται και από άλλα πράγματα όπως θερμικά κέρδη από συσκευές, πληθυσμό κλπ. Οι ΤΟΤΕΕ στο κομμάτι της κάλυψης των αναγκών δεν είναι σαφής. Θα συμφωνήσω με τον panos-vicious στην παραδοχή ότι αφού οι χρήστες δεν εκφράζουν παράπονα, εγκατεστημένες συσκευές επαρκούν, τουλάχιστον στη συντριπτική πλειοψηφία των ημερών λειτουργιας και δεν θα συμπλήρωνα με θεωρητικό σύστημα.

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Όσο για cop και eer, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία, τότε από ΤΟΤΕΕ για 20ετια κλπ. Γνώμη μου με τέτοιες εγκαταστάσεις δεν χρειάζεται να το ψειριζουμε πολύ. Και να βάζουμε σενάριο αντικατάστασης των συσκευών με σύγχρονες υψηλής απόδοσης.

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δες, αν πάρεις 1000 [bTU/h]  ανά 2 [τ.μ.], δηλαδή 500 [bTU/h/τ.μ.] και θεωρήσεις ότι το (0)36 του μοντέλου αναφέρεται σε 3,6 ψυκτικούς τόνους (RT), τότε για 3,6 [RT] έχεις 1 [RT] = 12000 [bTU/hr] οπότε: 3,6*12000 = 43200 [bTU/h] = 12,65 [KW] για την TRANE. Σύνολο: 43200 (η TRANE) + 48000 (η ντουλάπα) = 91200 [bTU/h] = 26,7 [kW].

Αυτά καλύπτουν (με την παραπάνω παραδοχή): 91200*2 / 1000 = 182,4 [τ.μ.].

 

Φυσικά ισχύουν αυτά που λέει ο akaliak για τις συνθήκες του χώρου, τις ανάγκες και τα φορτία ή κέρδη ανάλογα με την περίοδο λειτουργίας.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Καπως ετσι το ειχα υπολογισει κι εγω, οτι δηλαδη τα μηχανηματα καλυπτουν σε θερμανση και ψυξη το 50% του χωρου και το αλλο 50% παει με θεωρητικο συστημα με λεβητα πετρελαιου κλπ

 

Απλα μου κανει πολυ μπακαλιστικος αυτος ο τροπος και φυσικα ατεκμηριωτος. Σε περιπτωση ελεγχου πως θα ισχυριστω οτι τα μηχανηματα καλυπτουν το 50% του χωρου κι οχι περισσοτερο η ολο?

Βασει μιας παραδοχης που απλα επικρατει...?

 

Ειναι και ενιαιος ο χωρος, νομιζω πως το βελτιστο ειναι να θεωρησω οτι τα μηχανηματα καλυπτουν το 100% του χωρου για ψυξη και θερμανση. Ετσι κι αλλιως, πανω απο 50 τ.μ. ειναι οι τοιχοποιιες μου (90αρηδες τοιχοι προ 55) οποτε ο καθαρος θερμαινομενος και ψυχομενος χωρος ειναι αισθητα μικροτερος απο το θερμαινομενο εμβαδον οπως το υπολογιζουμε στον ΚΕΝΑΚ...

 

Νομιζω εν τελει οτι δε θα χρησιμοποιησω την παραδοχη των 2 τ.μ. / 1000 Btu/h

Link to comment
Share on other sites

Ισογειο οικοδομης εχει διπλασια καλυψη απο τον ανω οροφο, στον οποιο υπαρχει κατοικια.

Στο τμημα της ακαλυπτης οροφης, εμβαδου περι τα 170 τ.μ. (που αποτελει μπαλκονι-αυλη της κατοικιας By the way) εχει κατασκευαστει αυθαιρετη κουζινουλα με στεγαστρο περιμετρικα....

 

Αναφορικα με τις οποιες ενδεχομενες απωλειες της οροφης, την κουζινουλα να τη θεωρησουμε θερμαινομενο χωρο η ΜΘΧ τυπου αποθηκη?

Link to comment
Share on other sites

Αν στην κουζίνα μπαίνεις από εξωτερικό χώρο (βγαίνεις στην βεράντα πρώτα), το πιθανότερο σενάριο είναι να μην θερμαίνεται, παρόλα αυτά έχεις δυσανάλογα μεγάλη πηγή θερμότητας από συσκευές, σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι. Μόνο η θερμότητα της κουζίνας θα μπορούσε να σε κάνει να ανοίξεις παράθυρα ή να είσαι με το φανελάκι (βλέπε ψήστες σε σουβλατζίδικα). Θα το έβαζα θερμαινόμενο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.