Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Παιδιά ήθελα να σας ρωτήσω.. Μου έτυχε ΜΕΑ όπου η κατασκευή θα γίνει με κολόνες/δοκούς με εξωτερική μόνωση αλλά τα στοιχεία πλήρωσης θα είναι θερμομονωτικά τούβλα Χαλκίς.. αυτά έχουν από μόνα τους τις ιδιότητες και δεν απαιτείται κάποια άλλη μόνωση. Το πρόβλημά μου είναι στις θερμογεφυρες με τα κουφώματα και τις κολώνες/δοκούς. Που θα θεωρήσω εγώ ότι υπάρχει μόνωση στην τουβλιέρα; Στο μέσο, έξω ή μέσα;

Link to comment
Share on other sites

Θεώρησέ τα όπως σου ταιριάζει με τη μόνωση των δοκών/υποστυλωμάτων, δηλαδή εξωτερική μόνωση. Αν και φέρνει προς τον πυρήνα. Κα΄τ΄τι ανάλογο ισχύει και για τους ελαφροβαρείς τσιμεντόλιθους, και γι' αυτούς, στα FAQs του ΤΕΕ λέει ότι:

<<Ελαφροβαρείς τσιμεντόλιθοι και υπολογισμός θερμογεφυρών

Επειδή οι ελαφροβαρείς τσιμεντόλιθοι εμφανίζουν θερμομονωτικές ιδιότητες και μπορούν να θεωρηθούν στην πράξη ως θερμομονωτικά υλικά. Για τον υπολογισμό του γραμμικού συντελεστή Ψ, μέσω της κατάλληλης επιλογής λεπτομέρειας θερμογεφυρών, ο μελετητής μπορεί να θεωρήσει την ευμενέστερη δυνατή θέση θερμομόνωσης ανά περίπτωση.
Προσοχή, κατά τους υπολογισμούς πρέπει να γίνεται χρήση του συντελεστή αγωγιμότητας (λ) σχεδιασμού, δηλαδή της αγωγιμότητας για 4% κατ' όγκο υγρασία και όχι του "λ" ξηρού (dry) που ενδεχομένως να δίνει η εταιρεία στην σήμανση CE>>
.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή μπορώ όταν έχω τοιχοποιία σε επαφή με δοκό να θεωρήσω ότι έχει εξωτερική μόνωση και όταν είναι επαφή με κούφωμα τοποθετημένο εσωτερικά να θεωρήσω ότι έχει τη μόνωση εσωτερικά;

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω πως εννοεί μια ενιαία θεώρηση. Όχι και έτσι και γιουβέτσι.

Αλλά μπορεί και να λαθεύω. Πράγμα που είναι πολύ πιθανό, καθώς στο θερμομπλόκ η μόνωση υπάρχει σε όλη την έκταση του δομικού υλικού. Οπότε γιατί όχι όπως μας βολεύει.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Είμαι σίγουρος ότι είναι χιλιοσυζητημένο αλλά δεν βρήκα κάτι, οπότε το ρωτάω. 

 

Όταν δε'ιτε λέβητα που είναι σε αθλία κατάσταση, χωρίς ταμπελάκια, χωρίς στοιχεία για αυτόν, γενικά ένα χάλι τι κάνετε;

Link to comment
Share on other sites

Για το β.α. του λέβητα, οκ το παίρνουμε από τον καυστηρατζή, ο οποίος τον μετράει και μας δίνει μια τελική απόδοση (χωρίς να μπαίνουν διαστασιολογήσεις στην μέτρησή του).

Για την μόνωση, τι κοιτάμε; Εξωτερικές φθορές; Μέχρι τώρα μου έχουν τύχει καινούριοι καυστήρες, και δεν;; χρειάστηκε να το ψάξω παραπάνω.

 

Μετά το παραπάνω ποστ,

διάβαζα εδώ και εκεί με λίγο ψάξιμο ότι η μόνωση αφορά το δοχείο του ζεστού νερού ή ότι σε περίπτωση φθαρμένης μόνωσης, αντικαθιστούν αυτή που είναι στην πόρτα. Έκανα τη σκέψη ότι, η όποια μόνωση καυστήρα θα είναι καλυμμένη/προστατευμένη και ίσως μη προσβάσιμη, αν δεν αρχίσεις να λύνεις τον καυστήρα.

Επειδή δεν νομίζω ότι σκαλίζουμε τον καυστήρα, είναι κάτι άλλο που προσέχουμε;

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως το πλήρωσα το παράβολο των 100€ για ανανέωση ενός χρόνου, προχθές. Είχε λήξει το παλιό στις 28/1 και δεν είχα σκοπό να ανανεώσω, αλλά μου έτυχαν δύο ΠΕΑ μαζεμένα, το ένα μάλιστα γραφείο με σύστημα θερμανσης/ψύξης 17KW, δηλαδή πάνω από 15KW :mrgreen:...

 

Στις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων δεν παίζει ρόλο η ισχύς των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης.

Μόνο τα τ.μ. του χώρου.

Το έχω επιβεβαιώσει με την ΕΥΕΠΕΝ.

 

Μία ερώτηση που έχει χιλιοαπαντηθεί στο παρελθόν σχετικά με το δίκτυο διανομής.

Κάνω ΠΕΑ διαμερίσματος σε 4όροφη οικοδομή με κεντρικό λέβητα πετρελαίου.

 

Πώς κάνω τον επιμερισμό της ισχύος στο δίκτυο διανομής της θέρμανσης;

Το σύστημα είναι μονοσωλήνιο;

Στον όροφο υπάρχουν συνολικά 7 συλλέκτες (για 7 διαμερίσματα), όπως αυτό της εικόνας (που αφορά 2 από τα 7 διαμερίσματα).

post-75593-0-44059400-1487756917_thumb.jpg

post-75593-0-09068400-1487756924_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.