Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Επιμερισμός των βοηθητικών συστημάτων (και ανάλογα με την περίπτωση και του δικτύου διανομής) των κοινών α.θ., ναι. Αλλά των μονάδων παραγωγής, σίγουρα όχι.

Δημοσιεύτηκε

Η προσαύξηση κατά 24% αναφέρεται κυρίως σε τοιχοποιίες με συμβατικό κονίαμα, το οποίο έχει αυξημένο ποσοστό υγρασίας

Η σύνδεση των πλίνθων ytong γίνεται με ειδικό κονίαμα "κόλλα", με σχεδόν μηδενική υγρασία, κι ελάχιστο πάχος αρμού

Με την εφαρμογή +24% (και κλασικό κονίαμα), έχουμε Uτοίχου=0,47

Το 0,45 που πρότεινα, νομίζω πως καλύπτει την περίπτωση του ειδικού κονιάματος

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Τελικά , από το φυλλάδιο της εταιρείας (σελ 62), είδα οτι για πάχος τοίχου 0,25 επιχρισμένο το Κ=0,31 δηλ το U= 0.361.  Για μεγαλύτερη ασφάλεια ίσως κάνω και την προσαύξηση του 24% και έτσι το U=0.447.

Όμως προκύπτει και ένα άλλο θέμα τώρα με το U της στέγης. Από τη μελέτη θερμομόνωσης έχω το Κ της κεκλιμένης πλάκας (μπετό) με κεραμίδια ΟΜΩΣ η πραγματική κατασκευή της στέγης  είναι ξύλινη στεγή με κεραμίδια (τουλάχιστον αυτά μπορώ να δω ... δε ξέρω αν υπάρχει πχ θερμομόνωση και πόσα cm είναι κτλ). Απο οτι διάβασα στην ΤΟΤΕΕ 1 στον πίνακα 3.6  λέει να πάρω την τιμή του U απο τον πίνακα 3.4 δηλ U=1 (ισχύς ΚΘΚ - με ανεπαρκή θερμομόνωση). Μετά σκέφτηκα οτι ίσως θα μπορούσα να ρωτήσω τον ιδιοκτήτη μήπως θυμάται αν είναι θερμομονωμένη η στεγη  και υπολογίσω  το U της με ελάχιστα πάχη υλικών χρησιμοποιώντας το πινακα 2 της ΤΟΤΕΕ 2. Ο λόγος που το ψάχνω είναι γιατί η στεγη είναι πολλά τμ και το U της αλλάζει κατηγορία στο πιστοποιητικό    

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα.

 

Μία ερώτηση στην ερμηνεία του ορισμού του κτιριακού κελύφους θα ήθελα να κάνω, σε σχέση με τον υπολογισμό της τιμής Α για τον έλεγχο υπερδιαστασιολόγησης.

 

Ως κτιριακό κέλυφος σε μία πολυκατοικία ορίζεται το σύνολο των επιφανειών που περικλείουν θερμαινόμενους χώρους και όχι υπόγειες αποθήκες ή υπόγεια γκαράζ που έχουν πολλές νέες πολυκατοικίες. Σωστά?

 

Δηλαδή σε μία τετραόροφη πολυκατοικία με υπόγειο γκαραζ, πυλωτή, και 1ο, 2ο, 3ο, 4ο όροφο με διαμερίσματα, στο Α συμπεριλαμβάνονται η οροφή του 4ου, το δάπεδο του 1ου στην πυλωτή και τα εξωτερικά κατακόρυφα δομικά στοιχεία κάθε ορόφου?

Edited by janus
Δημοσιεύτηκε

και οι διαχωριστικές επιφάνειες προς μθχ (κλιμακοστάσιο, διάδρομοι), εφόσον αυτοί δεν θερμαίνονται

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε στα εξής:

 

1) σε κτίριο που έχει Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι Καταστήματα και 1ος-6ος όροφος κατοικίες μπορώ να βγάλω ένα ΠΕΑ για όλα τα καταστήματα που βρίσκονται σε υπόγειο-ισόγειο-πατάρι. Αν ναι ονομάζω πως πρόκειται για τμήμα κτιρίου (κτιριακή μονάδα) ή κτίριο.

 

2) σε διαμέρισμα υπάρχει Ψιλός κύριος και Επικαρπωτής. Μου ζήτησαν να εκδώσω ΠΕΑ. Στους ιδιοκτήτες βάζω και τους δύο. Έχει σημασία ποιός φαίνεται πρώτος ?

 

3) όταν στην περιοχή έχει εφαρμοστεί Κτηματολόγιο αλλά ο ιδιοκτήτης δεν έχει το ΚΑΕΚ ή δεν το γνωρίζει έχω υποχρέωση να το βάλω ή επιλέγω "δεν έχω σχετική πληροφόρηση". 

 

4) σε χρήση ΠΕΑ για μίσθωση, η ΔΟΥ ασχολείται μόνο με το πρωτόκολο και τον αριθμό Πεα και με κανένα άλλο στοιχείο σωστά ? Μου έτυχε σε περίπτωση πολλαπλών ιδιοκτησιών να ζητάνε το όνομα του ιδιοκτήτη διαμερίσματος ενώ στο ΠΕΑ έγραφε μόνο το διαχειριστή. Από όσο γνωρίζω από την ΥΠΑΠΕΝ, το μοναδικό στοιχείο που πρέπει να απασχολεί τη ΔΟΥ είναι οι αριθμοί του ΠΕΑ και τίποτε άλλο.

 

5) μετά την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ σε κτίρια < 50 μ2, ισχύει το αντίστοιχο στην υποχρέωση μελέτης ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια < 50 μ2

Edited by Vasili
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε στα εξής:

 

1) σε κτίριο που έχει Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι Καταστήματα και 1ος-6ος όροφος κατοικίες μπορώ να βγάλω ένα ΠΕΑ για όλα τα καταστήματα που βρίσκονται σε υπόγειο-ισόγειο-πατάρι. Αν ναι ονομάζω πως πρόκειται για τμήμα κτιρίου (κτιριακή μονάδα) ή κτίριο. Μπορείς να βγάλεις ένα ΠΕΑ για όλα τα καταστήματα. Θα το χαρακτηρίσεις κτήριο και όχι τμήμα κτηρίου.

 

2) σε διαμέρισμα υπάρχει Ψιλός κύριος και Επικαρπωτής. Μου ζήτησαν να εκδώσω ΠΕΑ. Στους ιδιοκτήτες βάζω και τους δύο. Έχει σημασία ποιός φαίνεται πρώτος ? Εγώ βάζω τον ψιλό κύριο, που ουσιαστικά του ανήκει το διαμέρισμα.

 

3) όταν στην περιοχή έχει εφαρμοστεί Κτηματολόγιο αλλά ο ιδιοκτήτης δεν έχει το ΚΑΕΚ ή δεν το γνωρίζει έχω υποχρέωση να το βάλω ή επιλέγω "δεν έχω σχετική πληροφόρηση".  Φαντάζομαι αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η επιλογή.

 

4) σε χρήση ΠΕΑ για μίσθωση, η ΔΟΥ ασχολείται μόνο με το πρωτόκολο και τον αριθμό Πεα και με κανένα άλλο στοιχείο σωστά ? Μου έτυχε σε περίπτωση πολλαπλών ιδιοκτησιών να ζητάνε το όνομα του ιδιοκτήτη διαμερίσματος ενώ στο ΠΕΑ έγραφε μόνο το διαχειριστή. Από όσο γνωρίζω από την ΥΠΑΠΕΝ, το μοναδικό στοιχείο που πρέπει να απασχολεί τη ΔΟΥ είναι οι αριθμοί του ΠΕΑ και τίποτε άλλο. Ναι αυτό. Εξάλλου το ΠΕΑ χαρακτηρίζει το κτήριο και όχι τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του, ο οποίος στα 10 χρόνια της ισχύος του μπορεί να αλλάξει πολλές φορές.

 

5) μετά την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ σε κτίρια < 50 μ2, ισχύει το αντίστοιχο στην υποχρέωση μελέτης ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια < 50 μ2. Όχι, ΜΕΑ κάνουμε σε κτήρια > 50m2. Υπάρχει όμως η υποχρέωση μελέτης θερμομονωτικής επάρκειας για κτήρια < 50m2.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα και από εμένα,

 

Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με ένα ΠΕΑ καταστήματος σύμφωνα με την οικοδομική άδεια.

Στην πράξη αυτή την στιγμή λειτουργεί ως συνεργείο αυτοκινήτων, τμήμα του οποίου έχει γραφεία/λογιστήριο (όγκος>10% του συνόλου).

 

Ο χώρος του συνεργείου δεν έχει θέρμασνη/ψύξη, τα κουφώματα και της κυρίας όψης και του πίσω ακαλύπτου είναι πτυσσόμενα και είναι διαρκώς ανοικτά, δηλαδή λειτουργεί ουσιαστικά σαν pilotis, κλείνουν μόνο το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

Το εμβαδό του γραφείου είναι >50τμ αλλά δεν έχει δική του είσοδο δηλαδή δεν έχει αυτονομία.

 

Κοιτώ τις εξαιρέσεις ΜΕΑ στην ΤΟΤΕΕ-1 σελ 15 και δεν εμπίπτει καθαρά σε κάποια από αυτές. Ούτε στις βιομηχανίες-βιοτεχνίες, ούτε στα εργαστήρια εμπίπτει.

Κοιτώ την Εγκύκλιο ΥΠΕΚΑ ΑΠ 2012 έχει πάλι  εξαιρέσεις ΜΕΑ με διευκρινήσεις πχ αναφέρεται σε πρατήρια καυσίμων και parkinh αυτοκινήτων.Καθώς και στο θέμα της λειτουργικής ανεξαρτησίας που με προβληματίζει για το γραφείο. Καθώς το γραφείο είναι σαφώς χωρισμένο από το λοιπό συνεργείο (με τζάμι και τοίχους) όμως δεν έχει χωριστή είσοδο. Πρέπει να μπεις στο συνεργείο για να πας στο γραφείο. 

Τέλος την  Εγκύκλιο ΥΠΕΚΑ ΑΔΑ 6ΛΣΗ4653Π8-ΖΡΠ που αναφέρεται στις εξαιρέσεις για την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ.

 

Ποια είναι η γνώμη σας;

 

(1) Βγάζω ΠΕΑ; Σαν κατάστημα θεωρώντας πως το συνεργείο είναι κοντινή χρήση στο κατάστημα και δεν ασχολούμαι με τον διαχωρισμό του γαρφείου;

 

(2) Δεν βγάζω καθόλου θεωρώντας πως η χρήση συνεργείου ταιριάζει με βιοτεχνία/εργαστήριο άρα εξαιρείται;

 

(3) Βγάζω ΠΕΑ μόνο για το γραφείο; Θεωρώντας πως η χρήση συνεργείου ταιριάζει με βιοτεχνία/εργαστήριο άρα εξαιρείται αλλά το γραφείο όχι;

Edited by myri
Δημοσιεύτηκε

@myri

 

Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να βγεί ΠΕΑ μόνο για τα γραφεία καθότι δεν είναι αυτόνομα αλλά μέρος του τμήματος κτιρίου που εξετάζεις.

Σε αυτή τη κατεύθυνση έχω υπόψη μου (αλλα δεν έχω την έχω υλοποιήσει) λύση που αφορά μελέτη του χώρου των γραφείων ως ΘΖ σε επαφή με τον ΜΘΧ χώρο του συνεργείου (όπου ενδεχομένως κανένα δομικό στοιχείο της ΘΖ να είναι επαφή με εξωτερικό αέρα) και χρήση κτιρίου γραφεία, όπου στο συνολικό εμβαδόν θα περιλαμβάνεται και ο χώρος του συνεργείου (ΜΘΧ)

Προσωπικά σε ανάλογη περίπτωση έχω επιλέξει τη λύση (2), εφόσον το συνεργείο συνεχίσει να λειτουργεί ως τέτοιο στο άμεσο μέλλον, 

καθότι θεωρώ ότι οι συνθήκες σχεδιασμού και λειτουργίας ενός συνεργείου αυτοκινήτων δεν ταιριάζουν με αυτές του καταστήματος (θέρμανση,ψύξη,φωτισμός κλπ) και είναι σίγουρα πιο κοντά σε αυτές της Βιοτεχνίας-Βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση όπως λες, η συγκεκριμένη χρήση δεν αναφέρεται πουθενά ξεκάθαρα ούτε στις χρήσεις που απαιτούν ΠΕΑ ούτε σε αυτές που εξαιρούνται οπότε κρίνεις και επιλέγεις ποια επιχειρηματολογία είναι ισχυρότερη.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ @themoiko, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.

Και εγώ με βάση την κοινή λογική προσπαθώ να αποφασίσω :)

Την σκέψη να βάλω το συνεργείο ως ΜΘΧ δεν την είχα κάνει.

 

Και πάλι ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Η πραγματική χρήση του κτιρίου που εξετάζεις είναι συνεργείο αυτοκινήτων.

Σε αυτή την περίπτωση αγνοείς τη χρήση > της οικ. άδειας.

 

Σε αυτό το κτίριο υπάρχει χώρος που εξυπηρετεί αποκλειστικά το συνεργείο και δεν είναι ούτε αυτόνομος ούτε λειτουργικά ανεξάρτητος.

 

Για το συνεργείο αυτοκινήτων μπορεί να μην αναφέρεται σαφώς ούτε στον Ν4122 ούτε στην ΤΟΤΕΕ παρ. 1.5 ούτε στην τελευταία εγκύκλιο ΔΕΠΕΑ/Γ/172335 16.02.2016 αλλά προσωπικά πιστεύω ότι είναι στην κατηγορία > της εγκυκλίου.

 

Ετσι πιστεύω ότι δεν επιτρέπεται να βγάλεις ΠΕΑ ούτε την κύρια χρήση ούτε στον λειτουργικά εξαρτημένο χώρο γραφείου.

 

Επειδή στις τελευταίες ποινές Ενεργ. Επιθεωρητών που είδα ήταν η περίπτωση κάποιου που έβγαλε ΠΕΑ σε κτίριο που δεν έπρεπε, αν θέλεις να είσαι 100% σίγουρη Myr, στείλε ένα e-mail ή πάρε τηλέφωνο στο Τμήμα Επιθεώρησης Ενέργειας.

Edited by hkamp
  • Upvote 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.