Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το ΦΕΚ 181Δ/85 και το ΦΕΚ 289Δ/11 εφαρμόζεται σε παραδοσιακούς οικισμούς;


Recommended Posts

Συνάδελφοι,

To ΦΕΚ 181Δ/85 (οικισμοί κάτω από 2000 κατοίκους) και η τροποποίηση του ΦΕΚ 289Δ/11 ισχύει και για παραδοσιακούς οικισμούς που έχουν χαρακτηριστεί με το ΦΕΚ 594Δ/78.

Η ερώτηση λοιπόν είναι αν ισχύει και για παραδοσιακούς οικισμούς που έχουν χαρακτιριστεί με το ΦΕΚ 504δ/88.

Link to comment
Share on other sites

Οι μεταβατικές διατάξεις του 289 Δ λένε:

 

4. Τυχόν αυστηρότερες ειδικές διατάξεις, που έχουν

θεσπιστεί για λόγους προστασίας συγκεκριμένων οι−

κιστικών συνόλων ή του περιβάλλοντος εν γένει, κατι−

σχύουν των διατάξεων του παρόντος.

 

Αν λοιπόν είσαι αυστηρότερος ισχύουν του 504 Δ αν όχι τότε του 289 Δ.

Link to comment
Share on other sites

Το ΦΕΚ των οικισμών κάτω απο 2000 κατοίκους 181Δ/85 και η τροποποίηση του το οποίο προϋπήρχε του ΦΕΚ 504Δ/88 με το οποίο κυριχτηκαν παραδοσιακοί κάποιοι οικισμοί και απέκτησαν συγκεκριμένους όρους δόμησης. Πως λοιπόν ένας προγενέστερες νόμος που αυτός τροποποιείται επιρεαζει έναν μεταγενέστερο νομό; Επίσης στον 289/11 που ειναι η τροποποίηση αναφέρεται καθαρά το ΦΕΚ 594/85 και πως οι οικισμοί που κυριχτηκαν παραδοσιακοί με αυτό επηρεάζονται. Αν πιάνει και τους οικισμούς του 504 γιατί δεν το αναφέρει; Υπάρχει κάποια λογική; Ρωτάω διότι απο δυο πολεοδομίας των Κυκλάδων μου έδωσαν διαφορετικές απαντησεις

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω πως υπάρχουν πολλά προεδρικά διατάγματα που κατά περιοχές κυρήταν νέους παραδοσιακούς οικισμούς από το 85 και μετά.Δε νομίζω ότι είναι εφικτό να αναφερθεί ένας νόμος σε όλα αυτά.Γιαυτό υπάρχουν οι μεταβατικές διατάξεις με μια πιο γενικότερη αναφορά σε αυστηρότερες ειδικές διατάξεις που είναι αυτές των παραδοσιακών οικισμών.Αλλά δε μας είπες , είναι αυστηρότερες του 504/88 απο του 289/11?

 

Υ.Γ. τους διάβασα και είδα ότι είναι κλιμακωτοί οι συντελεστές.Εχω λοιπόν και εγώ την ίδια απορία σε άλλο ΦΕΚ εδώ του 1998 που ξεκινάνε οι συντελεστές πιο αυστηροί από του 289/11 αλλά μετά τα 500 μ2 οικόπεδο γίνονται ευνοϊκότεροι.Τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση , που μάλλον μοιάζει με τη δική σου απ' ότι κατάλαβα?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, θα γίνω πιο συγκεκριμένος γιατί μπορεί να είναι ένα θέμα που μας αγγίζει ή θα μας αγγίξει όσους δουλεύουμε επαρχεία.

Τό όλο πρόβλημα ξεκίνησε από μια πολεοδομία στην οποία δέχονται (προς στιγμή) πως εφαρμόζουμε το 289/11 σε όλους τους οικισμους κάτω από 2000 κατοίκους ανεξαρτητα αν είναι παραδοσιακοί και με πιο ΦΕΚ έχουν κυριχτεί βασιζόμενοι στο άρθρο 1 το οποίο λέει πως το άρθρο 1 δεν εφαρμόζεται στους παραδοσιακούς οικισμους. Αρα με την εις άτοπο απαγωγή όλα τα υπόλοιπα άρθρα εφαρμόζονται και στους παραδοσιακούς οικισμούς.

Η συγκεκριμένη πολεοδομία έχει κάνει ερώτημα στη ΔΟΚΚ και αναμένει.

έκανα ερώτημα και σε άλλη πολεοδομία και μου απάντησαν πως αφού ο οικισμός έχει κυριχτεί με δικό του ΦΕΚ που υπάρχουν όροι δόμησης χρεισιμοποιώ τους όρους δόμησης και σε ότι δεν υπάρχει π.χ. πρόσωπο και πλάτος δρόμων χρεισιμοποιώ το 289/11.

Καμιά αποψη;

 

Αυστηρότερα ίσως ναι ίσως όχι δεν μπορώ να απαντήσω. Εξαρτάται το οικόπεδο. Μόνο στην αφετηρία μέτρησης ύψους είναι σίγουρα αυστηρότερο.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Στο άρθρο 9 παρ. 4 του 181Δ/85 ΠΔ λέει ότι:

Ειδικά διατάγματα που χαρακτηρίζουν παραδοσιακούς οικισμούς και όρους δόμησης αυτών εξακολουθούν να ισχύουν.

Για τους οικισμούς που χαρακτηρίστηκαν παραδοσιακοί με το από 19.10.1978 π.δ. (ΦΕΚ 594 Δ), εφαρμόζονται οι όροι δόμησης που καθορίζονται με το άρθρο 5 παρ. 2 και 3 αυτού του δ/τος, αντί των αντίστοιχων όρων δόμησης του ως άνω από 19.10.1978 π. δ/τος.

Επίσης, σε όλες τις αποφάσεις καθορισμού ορίων και όρων δόμησης παραδοσιακών οικισμών που έχω υπ' όψη μου αναφέρεται ότι για τους οικισμούς αυτούς έχουν εφαρμογή οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 5 του 181Δ/85 ΠΔ και κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι του 594Δ/78.

 

Άρα στο μόνο που επηρεάζει τους παραδοσιακούς οικισμούς το 289Δ/11 είναι στην κάλυψη και δόμηση και μόνο.

 

Αυτό φυσικά κατά τη γνώμη μου και κατά το πως καταλαβαίνω εγώ αυτά που λένε τα ΠΔ. Το τι καταλαβαίνει η κάθε πολεοδομία και η ΔΟΚΚ είναι άλλη ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

Οπως λέει το απόσπασμα που έβαλε ο tsak1 , οι όροι δόμησης που άλλαξαν είναι του 181 Δ, και αυτοί που αντικατέστησαν αυτούς που αναφέρονταν στο άρθρο 5 παρ 2 και 3 ισχύουν για τους παραδοσιακούς που χαρακτηρίστηκαν με το ΠΔ. (ΦΕΚ 594 Δ). Για τους άλλους παραδοσιακούς που έχουν δικό τους ΦΕΚ με όρους δόμησης, μάλλον δεν έχει αλλάξει κάτι και συνεχίζει να ισχύει ότι λέει στο δικό τους ΦΕΚ γιατί αλλιώς θα γίνει μπάχαλο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σε όλους!

Θα ήθελα μια βοήθεια ….

Ενδιαφέρομαι να κατασκευάσω ένα μικρό ξενοδοχείο σε ένα οικόπεδο 1 στρ. σε παραδοσιακό οικισμό .Το οικόπεδο είναι 494 τμ εντός σχεδίου το υπόλοιπο εκτός.

Έχω όρους δόμησης από ένα παλαιό τοπογραφικό για κατοικια .

Το πρόβλημα μου είναι ότι ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να βγάλει καινούργιο τοπογραφικό μέχρι τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στην τιμή. Ο μηχανικός μου πήγε στην πολεοδομία να ρωτήσει και του είπαν ότι ισχύουν οι όροι του παλαιού τοπογραφικού αλλά με μερικά αλλά….

Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζει κάποιος ,κάποια στοιχεία για να ψάξω παραπάνω και αν έχω αυξημένο συντελεστή δόμησης για κατασκευή Ξενοδοχείου.

 

 

Ευχαριστώ Πολύ

Link to comment
Share on other sites

Ολόκληρο ξενοδοχείο θα κτίσεις φίλε μου αφού αγοράσεις το οικόπεδο. Πλήρωσε ένα νέο τοπογραφικό από τοπογράφο της περιοχής σου να σου δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Το κέρδος σου θα είναι διπλό. Αν συνεχίσεις στην αγορά, θα έχεις ένα τοπογραφικό που θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για την άδεια δόμησης.

Μεγαλύτερο κέρδος θα έχεις στην περίπτωση που δεν θα συνεχίσεις στην αγορά γιατί τότε θα γλιτώσεις τα χρήματα που θα έχανες στην περίπτωση που υπάρχουν ιδιαίτερα ''μυστικά'' στο οικόπεδο που σκοπεύεις να αγοράσεις.

Με τηλεχειρισμό αυτά τα θέματα δεν λύνονται.

 

Ελπίζω να σε κατατόπισα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.