Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόματος έλεγχος υπέρβασης κατανάλωσης μετρητών ΕΥΔΑΠ


kosmas85

Recommended Posts

Χαιρετω τους συναδελφους και φιλους, Απουσιαζα λογω προσωπικων απο το forum.

Να σας βαλω και εγω ενα προβληματακι παλι.

 

Εχουμε μια οικια με 2 ξεχωριστους μετρητες. Προφανως ηταν δυο οικοπεδα και ενωθηκαν για να χτιστει. Απο τοτε ο ενας χρησιμοποιειται για πισινες και ποτισμα και ο αλλος για τις καταναλωσεις εντος κτηριου.Το προβλημα ειναι οτι οπως ειναι φυσικο ο ενας εχει τεραστια καταναλωση με δυσαναλογο κοστος για τον ιδιοκτητη. Καλουμε να βρω λυση. Σκεφτηκα να τοποθετησω μετα τους μετρητες ενα by pass με τρεις ηλεκτροβανες και πινακακι αυτοματισμου ωστε οταν υπερβαινει τα κυβικα της καθε κλιμακας να αλλαζει μετρητης. Αυτο ειναι δυνατο? υπαρχει καποια πιο εξυπνη λυση? κατι ετοιμο ισως? ειναι νομιμο?

Link to comment
Share on other sites

Το φθηνοτερο συνολικο κοστος θα το εχουμε αν την συνολικη καταναλωση την μοιραζονται εξισου τα 2 ρολογια. Οποτε πρεπει να υλοποιησεις κατι ωστε καθε φορα που ζητας Χ ποσοτητα νερου το καθε ρολοι να σου δινει απο Χ/2

Αν τα 2 κομματια σωληνωσης απο τον κεντρικο αγωγο μεχρι τα ρολογια εχουν παραπλησια χαρακτηριστικα (μηκος εσωτ διαμετρος κτλ) τοτε θα εχεις ιδιες πτωσεις πιεσης σε καθε τμημα και θελω να πιστευω οτι απο καθε τμημα θα διερχεται παρομοια ποσοτητα νερου σε σχεση με το αλλο τμημα. Αν το σκεπτικο μου στεκει, (ετσι οπως το βλεπω μαλλον στεκει) τοτε αρκει να ριξεις τις 2 παροχες σε κοινο συλλεκτη, γεωμετρικα αν το σκεφτεις ο συλλεκτης να ειναι διαμορφωμενος ετσι ωστε ο μισος να ειναι σαν να εχεις κανει mirror το αλλο μισο. Τα ρολογια να πεφτουν πχ στις 2 ακρες, και στην μεση να εχεις την αναχωρηση για τις καταναλωσεις.

 

Αν επιτρεπεται να ριξεις τις 2 παροχες σε κοινο κυκλωμα το βλεπω ως καλη κ φθηνη λυση που θα σου κανει τη δουλεια που θες.

Edited by ckiriako
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ckiriako σε ευχαριστω, δεν ειναι κακος ο συλλογισμος σου. Ειναι ομως σιγουρο οτι με το collecter θα αντλουμε την ιδια ποσοτητα και απο τα δυο ρολογια ? Αρκει μεχρι το συλλεκτη να εχουμε τις ιδιες διατομες και πτωση πιεσης ωστε να υπαρχει ισορροπια ?Μηπως θα χρειαστει και ρυθμιστικη βανα η κατι τετοιο ?

Edited by kosmas85
Link to comment
Share on other sites

Σε πρωτη φαση θα μπορουσες να το δοκιμασεις ως εχει, αν σου φαινεται σωστο. Θα σημειωσεις τις ενδειξεις που βλεπεις στα ρολογια, μετα απο ενα διαστημα (πχ λιγες μερες) να ξαναδεις ενδειξεις, αφαιρεση τις παλιες απο τις νεες ενδειξεις για να βρεις ποσο τραβηξες απο την καθε παροχη. Στην περιπτωση που εχεις μεγαλες διαφορες βαζεις ρυθμιστικες βανες και παιζεις μεχρι να βρεις το σημειο που θες.

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά!

 

Δε μπορώ να φανταστώ ότι η επέμβαση θα είναι σύμφωνη με τον κανονισμό της ΔΕΥΑ της περιοχής σου. Η ύπαρξη και μόνο δυο μετρητών που αφορούσαν διαφορετικά οικόπεδα, θέλει ρύθμιση. Κάνε και μια ερώτηση μήπως δίνουν φθηνότερο τιμολόγιο για πότισμα (δηλαδή για τον έναν μετρητή).

 

Ας πούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη ΔΕΥΑ. Οι μετρητές είναι ίδιας διατομής? Αν είναι και ίδια μοντέλα, τότε δε χρειάζεται κάτι παραπάνω για να ισομοιραστεί η κατανάλωση με καλή ακρίβεια.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Χρονια πολλα!

Στο ποστ #2 Μιλτο αναφερθηκα κ εγω με επιφυλαξη στο αν θα επιτρεπεται να ριξει κ τις 2 παροχες σε κοινο κυκλωμα.

Τωρα ισως η δευα να μην το εχει προβλεψει αυτο, πιθανο ειναι, ειδικα αν προκειται για δευα σε μικρη πολη.

 

Ο κοσμας το σκεφτηκε αλλιως αρχικα, με αυτοματισμο. 2 μετρητες 2 ηλεκτροβανες και πχ ενα plc θα ηταν νομιμη λυση οπως και να εχει.

Θα μπορουσε να τραβαει εναλλαξ απο καθε παροχη μια μικρη ποσοτητα νερου και στο τελος της περιοδου να καταληγει με ομοιες χρεωσεις στην χαμηλοτερη κλιμακα.

Link to comment
Share on other sites

Στην ουσία έχουμε δύο μετρητές για την ίδια κατανάλωση. Δύσκολο να το δεχθεί η ΔΕΥΑ. Θα ζητούσαν όλοι δύο μετρητές για να μην ανεβαίνουν κλίμακα (για όσες ΔΕΥΑ χρεώνουν κλιμακωτά). Ομοίως με τη ΔΕΗ.

 

Ακόμα και αν το δούμε σαν δύο καταναλώσεις, δηλαδή δύο εσωτερικά δίκτυα (όπως και είναι), θα απαγορεύεται να συνδεθούν μεταξύ τους αυτά τα δίκτυα.

 

Edit Τώρα πρόσεξα ότι μιλάμε για την ΕΥΔΑΠ (το γράφει και ο τίτλος :smile:)

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

 

 

Edit Τώρα πρόσεξα ότι μιλάμε για την ΕΥΔΑΠ (το γράφει και ο τίτλος :smile:)

Λεπτομερεια που μας ξεφυγε :grin:

Ελπιζω να μην διαβαζουν το φορουμ απο την ευδαπ! Γιατι δεν τον βλεπω καλα τον κοσμα :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Από περιέργεια, οι λογαριασμοί νερού είναι οικιακοί ή άλλου τύπου;

 

Κοίταξε πόσα είναι τα πάγια. Αν δεν γεμίζεις συχνά την πισίνα μάλλον σε συμφέρει να διακόψεις την μια παροχή αντί να συντηρείς δύο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.