Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Βγήκε το ΦΕΚ. Τεχνικός Κανονισμός Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar.

 

το link.

 

http://www.et.gr/ido...3R2aYKcuSw8Ae8.

Δημοσιεύτηκε (edited)

γραμμένος στο πόδι, όπως και ο προηγούμενος με αρκετές ασάφειες.

 

ας πουμε έτσι πρόχειρα διαβάζοντάς τον, ενα σημείο που μου έκανε εντύπωση ειναι στην παράγραφο 8.5.3.1

που λεει οτι αν χρησιμοποιήσεις αεραγωγούς για τον αερισμό ο απαγωγής πρέπει να είναι οριζόντιος. δηλαδη αν ειναι υπογειο λεβητοστασιο ή υπόγειο λεβητοστάσιο εγκατεστημενο σε υπογειο χώρο ή ημιυπόγειο χώρο με μεγαλύτερο ύψος απο το λεβητοστασιο , όπου αναγκαστικα ο αεραγωγός θα έχει και κάθετο τμήμα , το απαγορεύει.

 

ασε που ειναι τοσο προχειροδουλειά που εχουν παρει ολα τα σχεδια απο τον προηγούμενο κανονισμό και σε μερικά (π.χ τα 0,4μετρα στις στεγες για τις καμινάδες) τα έσβησαν και έβαλαν 0,7 και φαίνεται ένα χάλι μαύρο.

Edited by electrical_salonika
Δημοσιεύτηκε (edited)

άλλο παράδειγμα. Λεει στην 8.5.3.1 για τα λεβητοστάσια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του κτιριοδομικού οτι το άνοιγμα προσαγωγής για άμεσο αερισμό θα πρέπει να ειναι 100% προσαυξημένο. για το άνοιγμα απαγωγής δεν λεει τίποτα. Στην επόμενη παράγραφο λεει οτι το άνοιγμα απαγωγής πρεπει να ειναι ισο με το άνοιγμα προσαγωγής. δηλαδή και αυτο θα πρεπει να ειναι προσαυξημένο κατα 100% σε σχέση με τον υπολογισμό του γνωστού τύπου 2,5*F.a.....???Δεν το διευκρινίζει.

 

Επίσης για συσκευή αερίου τύπου C (π.χ C12) τοποθετημένη μέσα σε διαμέρισμα δεν λεει πλεον πουθενά για αερισμό, όπως ελεγε παλια τα 150cm2. Δεν διευκρινίζει αν χρειάζεται άνοιγμα. (περίεργο να μην χρειάζεται). απλα λεει τοποθετούνται ανεξάρτητα απο τον αερισμό του χώρου αρκεί να έχεις τα 6m3 ως ελάχιστο όγκο χώρου εγκατάστασης. Δηλαδή θα βάλεις συσκευή και χωρίς ένδειξη "Χ" σε κλειστό χώρο χωρίς αερισμό??

 

Παράγραφος 8.6.8 για συσκευες τύπου C>50kw το σύνολο σε λεβητοστάσιο. Λεει αρκούν 2 ανόιγματα αερισμού με βάση τον τύπο 0,5% του εμβαδού του λεβητοσίου. Δεν διευκρινιζει αν το καθένα θα εχει τετοια διατομή ή και τα 2 μαζί. επισης βγαίνει το συμπέρασμα οτι ή 50kw εχω ή 100kw ή 200kw πάλι 0,5% χρειάζομαι. Δηλαδη και ενα τεραστιο λεβητοστασιο που θα μπορούσε να χωρέσει αρκετές συσκευες και 2 35kw να βάλω μόνο πάλι τον ίδιο αερισμό θα χρειάζομαι. Δεν βγάζουν νόημα αυτα.

Edited by electrical_salonika
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μάλλον θα διαφωνήσω (μερικώς) στις διαπιστώσεις σου. Καταρχήν στην 8.5.3.1 αν παρατηρήσεις για τον οριζόντιο αεραγωγό δίπλα γράφει τη λέξη φρεάτιο. Το φρεάτιο είναι συνήθως κατακόρυφος αεραγωγός κατασκευασμένος από δομικά υλικά, που δεν προσδιορίζεται αν θα είναι από τούβλα, σκυρόδεμα ή λαμαρίνα. Οριζόντιους αεραγωγοί από δομικά υλικά οικοδομικής κατασκευής δεν έχω δει για αυτό μιλά για αεραγωγούς. Γενικά επιτρέπεται να έχεις κατακόρυφη απαγωγή αφού μιλά για φρεάτιο απαγωγής. Στην παράγραφο 8.5.3.3 αν παρατηρήσεις λέει σε ένα σημείο (σελ.65) "Ο αεραγωγός απαγωγής πρέπει να έχει διατομή ίση με το άνοιγμα απαγωγής, εκτός αν πρόκειται για κατακόρυφο φρεάτιο απαγωγής αέρα, βλέπε την 8.5.3.1". Άρα επιτρέπει τον κατακόρυφο αεραγωγό.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι μια επιτροπή ασχολήθηκε, και όχι μόνο ένα άτομο με τον νέο κανονισμό.

Αν προσέξεις στην 8.5.3.2 αναφέρει την εγκατάσταση συσκευών τύπου Β με ΣPn>50 kw γενικά σε χώρους με άνοιγμα προσαγωγής σύμφωνα με τον τύπο F x a [2,5 x (ΣPn +70)] και το άνοιγμα απαγωγής είναι ίσο με το άνοιγμα που υπολογίζεις με τον άνω τύπο. Επίσης στην παράγραφο 8.5.3.1 λέει αρχικά "Τα ανοίγματα και οι αγωγοί απαγωγής πρέπει να έχουν διατομές ίσες με τις διατομές των αντίστοιχων ανοιγμάτων και αγωγών προσαγωγής αέρα"

Παρακάτω λέει:

Ειδικά για τα λεβητοστάσια (νοώντας τα λεβητοστάσια που δεν πληρούν του κτιριοδομικό) τίθενται αυξημένες απαιτήσεις για την προσαγωγή αέρα:

αν το άνοιγμα........θα είναι υπερδιαστασιολογημένο για συνολική ισχύ προσαυξημένη κατά 100% (παρ. 8.5.3.1).

 

Προφανώς κατά εξαίρεση σε όσα δεν πληρούν τις απαιτήσεις θα υπάρχει υπερδιαστασιολόγηση στην προσαγωγή.. αυτό ενοοεί ο ποιητής.

Αν ήθελε υπερδιαστασιολόγηση και στην απαγωγή θα το έλεγε.. Θα έλεγε ότι τίθενται αυξημένες απαιτήσεις και την προσαγωγή και απαγωγή.. δεν το είπε όμως...

Οι νόμοι της φυσικής δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη με έναν κανονισμό. Αυτό που πρέπει να διαπιστώσουμε είναι ότι καταργήθηκε ο παλιός τύπος 150+2x(ΣPn-50) της παρ. 8.5.4.1.1 που οδηγούσε σε μικρότερα αποτελέσματα.. έτσι διαπιστώνουμε μια αυξημένη προσαγωγή...

 

Γενικά από το μπάχαλο του παλιού κανονισμού που έκανε την διάκριση σε λεβητοστάσιο και λεβητοστάσιο αερίου. Πλέον υπάρχει μόνο λέβητοστάσιο αερίου..τέλος..

Απλώς όσα δεν είναι σύμφωνα με τον κτιριοδομικό (δεν έχουν το ύψος, εξόδους κ.α) πρέπει να έχουν καλύτερη προσαγωγή:

Με τον παλιό για αυτά που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις πέρναμε Α+Β

A=150+2(ΣPn-50)= 50 + 2xΣPn

 

B= F x a [2,5 x (ΣPn +70)] = 175 x F x a + 2,5 x F x a x ΣPn

 

Με τον νέο υπολογίζουμε για τα υφιστάμενα λεβητοστάσια που δεν πληρούν τις απαιτήσεις προσαγωγή 2 x B και ισχύει:

 

B>Α διότι F,a =1 ή >1

 

Mάλιστα για F=a=1:

 

B-A=125 + 0,5 x ΣPn δηλαδή ο νέος κανονισμός είναι αυστηρότερος στην προσαγωγή...

 

Θα συμφωνήσω μερικώς για την παρ. 8.6.8 επειδή χρησιμοποιεί την λέξη αερισμός προφανώς μιλά για προσαγωγή, γιατί η απαγωγή λέγεται εξαερισμός..

Από τον τρόπο που υπολογίζει τους αεραγωγούς (από το διάγραμμα 8.3 αντί του 8.1) φαίνεται ότι αναφέρεται σε 2 χωριστούς αεραγωγούς έναν προσαγωγής και έναν απαγωγής διαστασιολογημένους σύμφωνα με αυτό. Άρα μιλά και για 2 ανοίγματα.

Στις συσκευές τύπου C και 10000 kw να έχω... η προσαγωγή αέρα καύσης γίνεται από αεραγωγό κατασκευασμένο κατά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Άρα έχω να καλύψω μόνο τις ανάγκες προσαγωγής και απαγωγής αέρα του χώρου για να είναι ασφαλής η παρουσία προσωπικού σε αυτό..Ορθώς το διαστασιολογεί με την επιφάνεια. Δεν έχει σημασία η ισχύς των συσκευών...

 

 

Θα μπορούσε να είχε πιο προσεκτικές διατυπώσεις..

Edited by abouts
Δημοσιεύτηκε (edited)

Η παράγραφος 14.2 αποτελεί ίσως την πιο ενδιαφέρουσα: Όλες οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις πρέπει να προσαρμόζονται εντός τριών ετών (από τη δημοσίευση του νέου κανονισμού), στις απαιτήσεις του κατά το μέγιστο βαθμό υπό την έννοια ότι θα πρέπει να αιτιολογείται κατά τη προσαρμογή ποια σημεία δεν μπορεί να τηρηθούν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις του νέου κανονισμού:

α) Υποχρεωτική τοποθέτηση-ρύθμιση ασφαλιστικών διατάξεων υπερπίεσης στις εγκαταστάσεις που λειτουργούν από 50 ως 500mbar. Με τον παλιό κανονισμό θα μπορούσε μια εγκατάσταση να τροφοδοτηθεί με αυξημένη πίεση π.χ 100mbar, χωρίς να υπάρχουν ασφαλιστικά υπερπίεσης εφόσον οι συσκευές ήταν πιστοποιημένες για αυτή τη πίεση.

β) Υποχρεωτική τοποθέτηση κεντρικής βάνας απομόνωσης. Αυτός ο όρος γενικά τηρείται στον παλιό κανονισμό με την κεντρική αποφρακτική βάνα.

γ) Τήρηση των νέων ορίων επιτρεπόμενης πτώσης πίεσης. Αυτή η απαίτηση μπορεί να θεωρηθεί ότι ικανοποιείται καθώς τα νέα όρια είναι μεγαλύτερα.

δ) Τήρηση των νέων απαιτήσεων αερισμού στους χώρους εγκατάστασης συσκευών. Οι νέες απαιτήσεις αερισμού στους χώρους εγκατάστασης ενδέχεται να διαφοροποιούνται σε λεβητοστάσια, μαγειρεία, χώρους εγκατάστασης συσκευών τύπου C κ.α.

Υπεύθυνοι για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου κανονισμού στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις θα είναι ο μελετητής, ο επιβλέπων και ο εγκαταστάτης (ο καθένας ως προς το πεδίο ευθύνης του) οι οποίοι εκτιμούν και βεβαιώνουν την εφαρμογή τους, εξασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης αερίου, των συσκευών και του συστήματος απαγωγής. Αυτή η επιβεβαίωση της συμμόρφωσης, θα πρέπει να εκτιμάται από την Εταιρεία Αερίου και αφού κρίνει σύμφωνα με το νέο κανονισμό θα βεβαιώνει τη δυνατότητα ασφαλούς λειτουργίας και παροχής αερίου, αλλιώς θα ζητά τροποποιήσεις και βελτιώσεις.

 

 

Με λίγα λόγια θα κάνουμε ελέγχους..Tώρα πόσο ουσιαστικοί θα είναι αυτοί και τι νόημα θα έχουν..ας πούμε ότι μηχανικοί θα παντρεύονται τις προηγούμενες αμαρτίες άπειρων συναδέλφων και ανεύθυνων εγκαταστατών/εταιριών για ένα κομμάτι ψωμί.....

Edited by abouts
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

πάντως δεν ξεκαθαρίζει τα υλικά κατασκευής του κατακόρυφου φρεατίου και αν μπορει να είναι ένας κυκλικός αεραγωγός. Και μάλιστα σύμφωνα με την 8.5.3.5 τα φρεάτια απαγωγής πρέπει να οδηγούνται όπως οι καπνοδόχοι πανω απο την στέγη και υπολογίζονται με βάση το διάγραμμα 8.4. Αρα και κατασκευαστικά είναι ασύμφορο και δύσκολο και επίσης δεν μπορεις να χρησιμοποιήσεις το διάγραμμα 8.3 για υπολογισμό αεραγωγών ως 10 μετρα (αν εχει 2 γωνιες π.χ 90ο τοτε σου μενουν 4 μετρα αεραγωγού να χρησιμοποιήσεις). Γράφοντας στην απαγωγή οριζόντιος αεραγωγός εγω καταλαβαίνω οτι ενοει τον αεραγωγό υπολογισμένο με βάση το 8.3 διάγραμμα και οτι πρέπει να είναι οριζόντιο. Το φρεάτιο απαγωής που μιλάει η 8.5.3.1 μαλλον στην 8.5.3.5 αναφέρεται.

 

8.5.3.1 Για τα υφιστάμενα λεβητοστάσια λεει για υπερδιαστασιολογημένη κατα 100% προσαγωγή και ΔΕΝ γραφει για την απαγωγή. το αναφέρει πιο πριν όπως είπες οτι τα 2 ανοίγματα πρέπει να ειναι ισα αλλά και στην 8.5.3.2 λεει οτι τα 2 ανοίγματα πρεπει να ειναι ισα. Αρα στον αναγνωστη δεν ξεκαθαριζεται αν στα υφισταμενα λεβητοστασια τα 2 ανοιγματα πρεπει να ειναι ίσα αρα κατα 100% προσαυξημένα ή μονο κατα 100% η προσαγωγή. Ειναι ασαφές. Να δουμε τι θα καθιερωσει η ΕΠΑ βέβαια.

 

abouts ασχετο αλλα πώς κάνεις copy/paste απο το ΦΕΚ?? Σε οσους υπολογιστες δοκιμαζω και παω να κανω paste se word/notepad βγάζει ακαταλαβίστικα.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν κάνω αντιγραφή..έτσι.. μια λύση που χρησιμοποιώ είναι να έχω κάνει το κέιμενο με OCR από PDF σε DOC...

Kοίτα ως προς τα 10μ που λέει στο διάγραμμα 8.3 καλώς και δεν εισάγει πάνω από 10μ γιατί μετά αρχίζει να παραείναι μακρύς ο αεραγωγός για φυσική προσαγωγή. Αν έχουμε πολύ μεγάλο μήκος και είναι υφιστάμενο πάμε σε βεβιασμένο..αλλοιώς πέρνουμε δρόμο.. Κακά τα ψέματα.. καθώς λεβητοστάσια σε 2ο υπόγειο δεν έχουν καλό φυσικό αερισμό όσο και να χτυπιόμαστε...Βάλε μια βεβιασμένη να δεις τι καλά που είναι.......Τα υλικά κατασκευής των φρεατίων θα πληρουν τον ευρ. κανονισμό 305/2011 δηλ. άκαυστα κτλ,,, δεν χρειάζεται να λέει πράγματα που εξειδικευουν τον κανονισμό.. Μπορούμε να βάλουμε πλαστικά τοιχώματα; υπάρχουν πλαστικά τούβλα πιστοποιημένα; Εφόσον ο χώρος εγκατάστασης είναι πυροδιαμέρισμα είναι προφανές ότι μιλαμε για άκαυστα υλικά. Το φρεάτιο επειδή είναι δομική κατασκευή, δεν μπορεί να κανει συστάσεις αυτής της μορφής.. είναι εκτός πεδίου του..

Ως προς το δίλημμα στο 8.5.3.1 προσωπική εκτίμηση είναι ότι θα έπρεπε πέρνουμε 2x την προσαγωγή στα υφιστάμενα και την απαγωγή 1x. Αυτό διότι παρά αυτό που λέει επαναλαμβανόμενα, κάνει ουσιαστικά μια εξαίρεση ως προς την προσαγωγή υφιστάμενων. Αν ήθελε να πέρναμε το διπλάσιο και στην απαγωγή θα το έλεγε.. ή θα έλεγε όλα τα ανοίγματα λαμβάνονται υπερδιαστασιολογημένα 100% στην περίπτωση υφιστάμενων.. (θα τελείωνε πιο απλά το θέμα έτσι). Τώρα λέει πάρε διπλάσια την ισχύ κτλ κτλ.. , μα η σχέση και η γραφική παράσταση είναι γραμμικές μετά τα 50KW...

 

Γενικά σε ορισμένα σημεία δυστυχώς φαίνεται ότι έβαλαν το χέρι τους "παιδάκια-ειδικοί του αερίου"....βλέπε παράδειγμα την φράση στην παρ. 9.5.6.9 του παραρτήματος 9 που λέει "καλό είναι, το δίκτυο να είναι συγκολλητό και αν υπάρχει δυνατότητα να προστατεύεται από χιτώνιο" Αυτή η φράση και μόνο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ας με συγχωρέσουν οι administrators..Δεν είναι δυνατόν να θεσπίζουμε τεχνικές προδιαγραφές με αυτόν τον τρόπο...Θεμιτό και λογικό να θέλει να μας προτείνει την καλύτερη λύση, όμως ας καταλάβουν ότι αυτή η έκφραση έχει διαφορετική ερμηνεία για τον καθένα.. Για κάποιους είναι υποχρέωση ενώ για άλλους απλή σύσταση που μπορεί να αγνοηθεί..

Edited by abouts
Δημοσιεύτηκε (edited)

ένα άλλο σημείο μου χρήζει διευκρίνισης είναι στο κεφ. 13 σχετικά με τα επαγγελματικά μαγειρεία. Γράφει <<

Για μικρά μαγειρεία με συνολική ονομαστική θερμική φόρτιση μέχρι 50 kW, αν ο χώρος εγκατάστασης έχει όγκο τουλάχιστον m3 ανά 1 kW, τότε αρκεί ένα άνοιγμα προσαγωγής προς το ύπαιθρο με ελεύθερη διατομή 150cm2, κατά το δυνατό κοντά στο δάπεδο. Αν ο χώρος εγκατάστασης δεν έχει όγκο τουλάχιστον 2 m3 ανά 1 kW, τότε αντί του ενός ανοίγματος προσαγωγής προς το ύπαιθρο των 150 cm2, πρέπει να δημιουργηθούν δύο ανοίγματα των 75 cm2.

Για την ανανέωση του αέρα του χώρου και για συσκευές με συνολική ονομαστική θερμική φόρτιση μέχρι και 14 kW, εάν δεν υπάρχει χοάνη απαγωγής καυσαερίων και αέρα επάνω από τις συσκευές, τότε απαιτείται δεύτερο άνοιγμα απαγωγής προς το ύπαιθρο με ελεύθερη διατομή 150 cm2, κατά το δυνατό κοντά στην οροφή. Για συσκευές με συνολική ονομαστική θερμική φόρτιση άνω 14 kW, απαιτείται απαγωγή αέρα μέσω χοάνης μαζί με τα καυσαέρια..>> <----Δέν λέει αν για φόρτιση πάνω απο 14kw απαιτείται ανοιγμα απαγωγης. Και αν δεν απαιτείται άνοιγμα απαγωγής αλλά αρκεστούμε στην χοάνη, πως θα γίνει απαγωγή καυσαερίων στην περίπτωση που δεν υπάρχει μανδάλωση (κατω απο 50kw δεν απατείται) και για κάποιο λόγο δεν είναι ανοικτή η χοάνη?

 

σχετικά με την φράση που ανέφερες "καλό είναι, το δίκτυο να είναι συγκολλητό......." και εγώ μόλις την διάβασα κόλλησα. Τι παει να πει καλό ειναι. Ειναι έκφραση αυτή για τεχνικό κανονισμό??? :confused: Προφανως και οι επιχειρηματίες-εταιρίες δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με αυτό το "καλό είναι, το δίκτυο να είναι συγκολλητό.......".

Edited by electrical_salonika

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.