Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Διαμέρισμα του 2006 με καλή κατασκευή έχει 4 A/C για ψύξη. Θεωρητικά καλύπτουν ολόκληρο το σπίτι δηλαδή ποσοστό κάλυψης ψύξης = 1. Σε αυτή την περίπτωση το διαμέρισμα βγαίνει "Γ".

 

Αν όμως θεωρήσω ποσοστό ψύξης 0,50 που με αφήνει ο ΚΕΝΑΚ και κάνω τα στραβά μάτια ότι π.χ. δεν υπάρχει το ένα A/C....το διαμέρισμα βγαίνει "Β" !

 

Τι να κάνω ?

  • Απαντήσεις 230
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Nik το 0,5 δεν αφορά τον αριθμό των AC, ούτε τα τετρ. μέτρα που καλύπτουν αλλά τον τρόπο λειτουργίας τους σε κατοικία. Και σύμφωνα με το <<πνεύμα>> της ΤΟΤΕΕ, καλά κάνεις και θεωρείς 0,5.

 

Αν σου βγαίνει όμως κτίριο που δεν έχει εφαρμοστεί ο ΚΕΝΑΚ κατάταξη Β, θα σου έλεγα να το ξαναδείς.

Edited by hkamp
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μιλάμε για διαμέρισμα 4αρι. Σαλόνι - κουζίνα ενιαία και 3 υπνοδωμάτια. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν A/C εκτός από τα λουτρά φυσικά. Εγώ δεν πρέπει να δηλώσω την πραγματική κατάσταση ? Η ΤΟΤΕΕ λέει ότι "μπορώ" να θεωρήσω μέχρι 50%.

 

Βασικά φοβάμαι μην μου γίνει κάποιος έλεγχος από ΕΥΕΠΕΝ....! Λέτε να υπερβάλω ?

 

Γιατί Β ? Γιατί έχει τεράστιο ηλιακό, έχει μποιλερ, καλό λέβητα πετρελαίου με 0.92 απόδοση, τα A/C έχουν EER 3.6, από μόνωση και κουφώματα τα κλασσικά της εποχής: U=0.55 τοιχοι και u=0.65 ο φέρων οργανισμός. Επίσης δεν έχω ταράτσες πυλωτές κ.τ.λ.

Edited by nik
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δες λίγο τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ:

 

<<...Εάν στο υπό εξέταση κτήριο κατοικίας υπάρχει σύστημα ψύξης που καλύπτει επιφάνεια του κτηρίου μεγαλύτερη από το 50% της συνολικής επιφάνειας (χώρων διαμονής), τότε ως ποσοστό κάλυψης ορίζεται το αντίστοιχο ποσοστό της επιφάνειας που καλύπτει το σύστημα ψύξης. Στην πράξη, επειδή τα συστήματα ψύξης κατοικιών είναι συνήθως αυτόνομες αντλίες θερμότητας τα οποία δεν λειτουργούν ταυτόχρονα, μπορεί να θεωρηθεί ότι το ποσοστό κάλυψης του ψυκτικού φορτίου, είναι 50% και όχι το ποσοστό της επιφάνειας που μπορεί να ψυχτεί από το υφιστάμενο σύστημα ψύξης......>>

Αν τώρα δεις μέσα στην ΤΟΤΕΕ, σελ. 99 πάνω πάνω (παρ. 4.2.3) σου λέει το ίδιο πράγμα. Γενικά υπάρχει ένα πνεύμα <<προτροπής>> για 50%.

Δηλαδή δεν υπάρχει θέμα να είσαι λάθος σε οποιοδήποτε έλεγχο. Δεν <<κρύβεις>> τίποτα. Εφόσον πάντα μιλάμε για τοπικές αντλίες θερμότητας (σπλιτάκια).

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ποιος έλεγχος ρε Νικ?? Θα πεις ότι μπήκε 1 μετά.... :smile:

Ξαναδές το λίγο..Ελεγχο υπερδιαστασιολόγησης έκανες?? Οταν λες τεράστιο ηλιακό??

Δημοσιεύτηκε (edited)

Οκ..ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ικαρε....4Μ2 !

Edited by nik
Δημοσιεύτηκε

Nik και σε μένα είχε τύχει κτίριο παλιό που στο σενάριο μου έβγαινε Β+ (!!!!). Ευτυχώς στο σενάριο μόνο. Εφαγα μισή μέρα να ψάχνω που είχα κάνει λάθος και δεν βρήκα τίποτα... Αγνωσται αι βουλαί......

Αλλά σου λέω ξαναδέστο.... Το Β σε πριν το 2010 κτίριο... <<χτυπάει>> στο μάτι.

Δημοσιεύτηκε

Kτιριο που ακουμπαει απ τις 2 πλευρες, εχει μονο 2 οψεις και αρα μικρη επιφανεια κελυφους, με ηλιακο και καλο λεβητα, ανετα βγαινει Β...

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι δεν είναι τόσο θέμα εκτεθειμένων εξωτερικών επιφανειών γιατί και το κτίριο αναφοράς έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Αυτό που κάνει την διαφορά είναι τα U.

 

Αν έχεις στην εκτεθειμένη επιφάνεια καλά U και γενικά σου πάνε όλα καλά (έλεγχος υπερδιασ/σης, βαθμοί απόδοσης μονάδων και δικτύων, κατηγ. αυτοματισμών κλπ) και επαρκή ηλιακό τότε ΟΚ. Το βγάζεις το Β.

 

Συνήθως αυτό που σε χαντακώνει σε μεγάλες εξωτερικές επιφάνειες είναι η διαφορά στα U των δομικών. Μία οροφή δηλαδή με μεγάλο U θα σε στείλει στο Η άνετα γιατί σε μεγάλο Α και με μεγάλη διαφορά U από το ΚΑ, το γινόμενο είναι πολύ μεγαλύτερο. Αν όμως έχεις καλύτερο U από αυτό του ΚΑ τότε θα το <<νικήσεις>>.

Επειδή το ΚΑ είναι (εκτός των ηλιακών) ένα πολύ <<δυνατό>> κτίριο, το να πετύχεις σε κατοικίες το Β είναι κομματάκι δύσκολο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.