Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ναι 0,91 είναι...εγω τα μπέρφεψα

 

Συγγνώμη #dim8888 για τη σύγχηση

ok αφού το βρήκαμε .... σε ευχαριστώ και εσένα και τους υπόλοιπους για τις τόσες απορίες που μου λύσατε :)

Δημοσιεύτηκε

Προσπαθω να παρακολουθησω τη συζητηση με το Boiler και τον ηλιακο αλλα ακρη ιδιαιτερη δε βγαζω

Οταν εχουμε λεβητα πετρελαιου κεντρικης θερμανσης ο οποιος παραγει ΖΝΧ στελνοντας το στο boiler στο παταρι του μπανιου και παραλληλα εχουμε και ηλιακο στο δωμα με δικο του καζανι εκει, ποιο απο τα δυο θεωρουμε συστημα αποθηκευσης?

Το καζανι του ηλιακου η το Boiler στο παταρι?

 

Προφανως αν δεν υπαρχει Boiler στο παταρι και ο λεβητας στελνει αυτοματως στο καζανι του ηλιακου, λαμβανουμε και απωλειες δικτυου διανομης αλλα και απωλειες απο Boiler σε εξωτερικο χωρο ως συστημα αποθηκευσης.

 

Αν ομως ο ηλιακος μπει εκ των υστερων και εχεις ηδη εγκατεστημενο boiler στο παταρι του μπανιου σου?

Δημοσιεύτηκε

Άμα έχει βάλει τέτοιο σύστημα εξ αρχής (boiler στο παταρι και ηλιακό τριπλής στη ταράτσα)....είναι πολύ μ@....ας !!!!

 

Αν όμως εκ των υστέρων μπεί ηλιακός τριπλής (με υπάρχον boiler στο παταρι), τότε καταργεί τη τροφοδότηση στο πατάρι...ή συνδέει τους συλλέκτες του ηλιακού με το boiler στο πατάρι

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

...Οταν εχουμε λεβητα πετρελαιου κεντρικης θερμανσης ο οποιος παραγει ΖΝΧ στελνοντας το στο boiler στο παταρι του μπανιου και παραλληλα εχουμε και ηλιακο στο δωμα με δικο του καζανι εκει, ποιο απο τα δυο θεωρουμε συστημα αποθηκευσης?

Το καζανι του ηλιακου η το Boiler στο παταρι?

Όλα όσα χρησιμοποιούν συμβατικές μορφές ενέργειας για την παραγωγή του ζ.ν.χ.

Στα υπόλοιπα απάντησε ο Δημήτρης.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

καλησπερα..

 

Μονοκατοικια 1: αμονωτη 90 τμ

 

λιγο πιο διπλα (στην ιδια αυλη)..Μονοκατοικία 2: Μονωμένη 70 τμ

 

Λεβητοστάσιο ανεξάρτητο απ τα δυο προηγούμενα με λέβητα πετρελαίου, μποιλερ (μεσα στο λεβητοστάσιο), και απο εναν κυκλοφορητη για κάθε κατοικία και για το μποιλερ.

 

Εγώ πρέπει να βγάλω ΠΕΑ για την αμόνωτη κατοικία...

Πείτε μου τωρα πως να βγαλω αποδόσεις με υπερδιαστασιολογήσεις κτλ..

Επίσης μου είπε πως δεν εχει ηλεκτρικο θερμοσίφωνα..Μόνο το μποιλερ και ηλιακο. Τι κάνω σ αυτη την περίπτωση για το καλοκαίρι. Μου είπε πως δουλευει και το μποιλερ το καλοκαιρι μαζι με τον ηλιακο.

Edited by aspire
Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει η δυνατότητα να έχεις κάποια στοιχεία ώστε να υπολογίσεις την επιφάνεια Α της κατοικίας Νο2 (70 τ.μ.), που σου χρειάζεται για τον υπολογισμό του συνολικού Pgen; Ή τουλάχιστον κάποια σχέδια ώστε να ελέγξεις κάποιες εξωτερικές διαστάσεις και να δεις αν συμφωνούν με αυτά; Κι επίσης να μάθεις των αριθμό των υπνοδωματίων αυτής της μονοκατοικίας;

Αν ναι καλώς. Αν όχι, τότε ...πιάσ' τ' αυγό και κούρευτο.

 

Η συνολική Pgen θα είναι:

  • Για τη θέρμανση: Pgen = (A1*Um1*ΔΤ*2,5) + (A2*Um2*ΔΤ*2,5) + Pn1 + Pn2.
  • Για το ζ.ν.χ. τους χειμερινούς μήνες: ίδια με πριν.
  • Για το ζ.ν.χ. τους θερινούς μήνες: Pgen = Pn1 + Pn2, και ο βαθμός απόδοσης ngen θα βγει προφανώς μικρότερος από αυτόν των χειμερινών μηνών.
  • Δηλαδή στο ζ.ν.χ. καταχωρείς δύο μονάδες (με λέβητα και οι δύο, για τον ηλιακό απλώς θα καταχωρήσεις τα στοιχεία του στην αντίστοιχη καρτέλα, χωρίς να καθορίσεις εσύ το ποσοστό συμμετοχής του) και με βαθμό κάλυψης μονάδα (1) τους αντίστοιχους μήνες.

Βαθμός απόδοσης του δικτύου διανομής θέρμανσης: αυτός του κλάδου που δίνει στη μονοκατοικία Νο1 και με ισχύ Pm1 = Pm*ng1*ng2*a% ...τι να πω... δες τις διατομές ή βγάλε την σαν ποσοστό από το άθροισμα (A1*Um1*ΔΤ*2,5) + (A2*Um2*ΔΤ*2,5).

 

Ισχύς βοηθητικών στη θέρμανση: Ισχύς καυστήρα επιμερισμένη + ισχύς κυκλοφορητή θέρμανσης Νο1.

 

Βαθμός απόδοσης του δικτύου διανομής ζ.ν.χ., προκύπτει από την ημερήσια ζήτηση της κατοικίας Νο1, τον χώρο διέλευσης του δικτύου προς την μονοκατοικία Νο1, από την μόνωσή του και την ύπαρξη ή όχι ανακυκλοφορίας (υποθέτω πως θα έχεις πάνω από 20% σε εξωτερικό χώρο).

 

Βαθμός απόδοσης του συστήματος αποθήκευσης: 100% - 5% λόγω εναλλάκτη - 2% πλευρικές απώλειες λόγω τοποθέτησης σε εσωτερικό χώρο = 93%.

 

Ισχύς βοηθητικών παραγωγής ζ.ν.χ.: επιμερισμένη η ισχύς του κυκλοφορητή του boiler + επιμερισμένη η ισχύς του κυκλοφορητή ανακυκλοφορίας (αν υπάρχει).

 

 

 

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Σ ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανάλυση που έκανες..Μου βοήθησες σε αρκετά διλήμματα..

Έχω βγάλει άκρη για το 2ο σπίτι (τμ,δωματια,κατοψη κτλ.) επομένως κάπως θα προχωρήσει το πράγμα

 

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω ειναι για τις βοηθητικές στη θέρμανση. Νόμιζα πως βάζουμε ΜΟΝΟ την ισχύ του κυκλοφορητή(αν έχουμε μόνο κυκλοφορητή και επιμερισμένη όταν χρείαζεται). Βάζουμε ΚΑΙ την ισχύ του λέβητα επιμερισμένη πάντα..Δλδ σαν βοηθητική μονάδα βάζουμε πχ. 1 κυκλοφορητής αλλά σαν ισχύς μπαίνει το άθροισμα που ανέφερες?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Βάζεις και την καταναλισκόμενη (απορροφώμενη) ηλεκτρική ισχύ του καυστήρα του λέβητα, επιμερισμένη ανάλογα με τα τετραγωνικά ή τα χιλιοστά θέρμανσης. Αλλά επειδή είναι μια βοηθητική συσκευή κοινή τόσο για θέρμανση όσο και παραγωγή ζ.ν.χ. την καταχωρείς μία μόνο φορά και συγκεκριμένα στην θέρμανση. Δεν είναι το πιο σωστό αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό στην ΤΟΤΕΕ. Το ίδιο θα έκανες κι αν είχες κυκλοφορητή/ες κοινό/ους για θέρμανση και boiler.

 

Εδώ που έχεις ξεχωριστούς κυκλοφορητές θέρμανσης για κάθε κατοικία και έναν ακόμα για το δίκτυο από τον λέβητα ως το boiler και πίσω, το κάνεις με τον τρόπο που έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα.

Π.χ. στη θέρμανση, καταχωρείς:

  • Κυκλοφορητής (ο κυκλοφορητής θέρμανσης της κατοικίας 1), με ισχύ την απορροφώμενη (όλη) στην ταχύτητα που είναι ρυθμισμένος (ή την μέγιστη αν είναι inverter)
  • Αντλία (επειδή δεν υπάρχει επιλογή "καυστήρας", βάλε αυτό τον τύπο, εννοώντας την αντλία πετρελαίου το καυστήρα), με ισχύ την απορροφώμενη ηλεκτρική ισχύ του καυστήρα, επιμερισμένη
  • Ηλεκτροβάνα (αν υπάρχουν), με ισχύ είτε ολόκληρη είτε επιμερισμένη ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται στο σύστημα.
  • Ανεμιστήρας, πχ. για τους ανεμιστήρες των FCUs ή αν έχεις σύστημα με τεχνητό αερισμό και εξαερισμό του λεβητοστασίου (ή της αποθήκης καυσίμου).
Edited by panos-vicious
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και από εμένα. Προσπαθώντας κι εγώ να ξεδιαλύνω κάποια πράγματα με τα η/μ στα ΠΕΑ, λόγω ειδικότητας περισσότερο, έχω την εξής ερώτηση:

 

Διαμέρισμα ισογείου έχει κεντρικό λέβητα θέρμανσης στο υπόγειο που τον μοιράζεται με άλλο ένα διαμέρισμα, μέχρι εδώ καλά. Υπάρχει ηλεκτρομπόϊλερ διπλής ενέργειας στο λεβητοστάσιο συνδεδεμένο για ζνχ από το λέβητα, μόνο που ανήκει και χρησιμοποιείται μόνο από το ένα διαμέρισμα για το οποίο θα εκδοθεί το ΠΕΑ. Το καλοκαίρι, το εν λόγω διαμέρισμα, χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρικό για την κάλυψη ζνχ. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Στον έλεγχο Pgen προσθέτουμε και το θερμικό φορτίο για ζνχ άσχετα αν χρησιμοποιείται για το ένα διαμέρισμα;

Στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ στα αντίστοιχα πεδία για ΖΝΧ, βάζω τον λέβητα για χειμερινούς μήνες και τον τοπικό θερμαντήρα τους καλοκαιρινούς. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, έχω και δίκτυο διανομής, απώλειες κλπ κλπ, λόγω ύπαρξης του θερμαντήρα στο υπόγειο, σωστά ή μου διαφεύγει κάτι;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.