Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επισκευή εξώστη


 

Recommended Posts

Έχω το εξής πρόβλημα με έναν εξώστη: κατασκευή του 1990, μετά τη σκυροδέτηση "'εκατσε" η πλάκα. Μέχρι τώρα ήταν ταράτσα και έτσι δεν απασχόλησε ποτέ ως πρόβλημα. Σήμερα που ανέλαβα εγώ να κάνω την προσθήκη, πώς μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα? Το μπαλκόνι δηλαδή έχει μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω, φαίνεται από ένα έμπειρο μάτι. Επίσης υπάρχουν κάποιες κατακόρυφες μικρές ρωγμές κοντά στην έδρασή του, στο πλάι. Δεν γνωρίζω αν αντέχει να πάρει τα φορτία που του αναλογούν. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω? Οι δύο λύσεις που έχω σκεφτεί, είναι υποστύλωση από κάτω με μεταλλικό στύλο, ή γκρέμισμα και σκυροδέτηση ξανά, αν και η δεύτερη περίπτωση δεν ξέρω πώς μπορεί πρακτικά να γίνει. Και στην πρώτη όμως περίπτωση, παύει να λειτουργεί ως πρόβολος πλέον, σωστά? Καμιά ιδέα για το πώς να το χειριστώ?

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που λες για την υποστηλωση προτεινω να μη το κανεις γιατι θα κανεις τα πραγματα χειροτερα.

Για ποσο μεγαλο μπαλκονι μιλαμε? Μετρησες το παχος του? Γνωριζεις την ποιοτητα των υλικων που χρησιμοποιηθηκαν? Απο τη μελετη τι σιδερα εχει? Εχει μονο πανω στρωση? Μηπως και τα απο κατω μπαλκονια εχουν αντιστοιχη κλιση?

Χωρις να το εχω δει, οταν λες οτι φαινεται απο ενα εμπειρο ματι [αρα δεν ειναι εμφανεστατο], τοτε φρονω οτι δεν υπαρχει προβλημα. Αν και με προβληματιζουν οι ρωγμες. Νομιζω οτι ειναι περιπτωση που αν δε το δει καποιος δε μπορει να απαντησει.

Μπορεις να μετρησεις με ενα αλφαδι το ποσο εκατσε?

Αν μπορεις ανεβασε και μια φωτο.

Απο την αλλη πλευρα της δοκου που στηριζει το μπαλκονι τι υπαρχει?

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, στην πραγματικότητα, είναι τρία τα μπαλκόνια που παρατηρείται το πρόβλημα. Στο ένα από τα τρία, είναι πιο έντονο. Ας πούμε για το πιο προβληματικό. Το πλάτος του είναι 2.30 μ. Τα άλλα δύο, είναι λίγο μικρότερα, 1.70 μ. Το πόσο εμφανές είναι, το καταλαβαίνεις, δεν είναι ότι είναι ανεπαίσθητο. Και όταν είσαι πάνω το καταλαβαίνεις, και όταν το παρατηρήσεις από κάτω. Αν δεν στο πουν όμως, δεν το βλέπεις. Δεν πάει το μάτι εκεί κατευθείαν. Υπάρχει όμως κλίση, σαφώς. Εδράζεται σε δοκό, που συνορεύει με πλάκα του κυρίως σπιτιού. Δεν υπάρχει δηλαδή κενό από πίσω, σε κανένα από τα τρία. Όσοι το είδαν λένε πως έγινε αμέσως μετά τη σκυροδέτηση έτσι (δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αυτό. Μήπως κατά την προσθήκη, όπως συνδέθηκαν οι κολώνες υπήρξε κάποια καταπόνηση?). Όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε κανένα σοβαρό φορτίο αφού ήταν ταράτσα. Τώρα που θα γίνει βεράντα σπιτιού, ανησυχώ, γιατί θα στρωθεί με μάρμαρο ή πλακάκι, θα μπουν ίσως τραπεζι και καρέκλες, κλπ. Τη λύση με την υποστύλωση δεν τη θέλω ούτε για αισθητικούς λόγους, αλλά και όπως λες, αλλάζει το στατικό μοντέλο. Απλά ήταν η πρώτη που μου πρότεινε ένας παλιός μηχανικός. Θα μετρήσω με αλφάδι την κλίση, και θα βάλω και φωτογραφίες, θα μετρήσω και το πάχος. Τα κάτω μπαλκόνια, όχι κανένα δεν έχει κλίση, και αυτό όντως κάνει εντύπωση.

Θα δω και τι σίδερα είχε η μελέτη αρχικά, αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρη πως έχουν τηρηθεί.

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητη eliza καλο θα ηταν [αν εχεις τον ξυλοτυπο] να τον φωτογραφισεις και να τον ανεβασεις. Και λεω να τον φωτογραφισεις γιατι δε νομιζω να βρεις τοσο μεγαλο scanner. Ενω με φωτογραφιση απο αποσταση 1μ περιπου θα αποτυπωθει αρκετα καλα για να τον μελετησουμε. Αν το κανεις φροντισε να "κρυψεις" τα στοιχεια του μελετητη μηχανικου.

Παντως 2.30 ειναι μεγαλο μπαλκονι και θα επρεπε να εχει στρωση με σιδερα και κατω.

Αληθεια, αν περπατας πανω του νοιωθεις καποια ταλαντωση?

Αν παντως τα πραγματα ειναι "δυσκολα" μπορεις απο 2.30 να το κανει μικροτερο π.χ. 1.70. Τοτε σιγουρα θα ειναι πολυ πιο ασφαλες.

Σχετικα με την προταση της επανασκυροδετησης ειναι κατι που δεν το εχω κανει ποτε και δεν μπορω να εκφερω αποψη.

Και κατι που δεν καταλαβα:Η προσθηκη εχει γινει? Για ποια σκυροδετηση αναφερεσαι και λες οτι παρουσιαστηκε το προβλημα μετα απο αυτη?

Οι κολωνες που αναφερεις ειναι στο μπαλκονι?

Link to comment
Share on other sites

nai, i prosthiki exei ginei. olo to ktirio einai apo oplismeno skyrodema. milw gia tis kolwnes pou einai stin edrasi tou mpalkoniou. nai, niwtheis talantwsi otan eisai panw. ok, tha to fwtografisw kai tha to anevasw!

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα πολύ πιθανόν να είναι λειτουργικότητας και μόνο και όχι αντοχής.

Η αισθητική (μεγάλη κλίση) και οι έντονες ταλαντώσεις που δημιουργούν ανασφάλεια στους χρήστες είναι θέματα λειτουργικότητας. Αν συμβιβάζεσαι μ' αυτά τότε μόνο και εφόσον αντέχει... δεν κάνεις τίποτα.

Αν δε συμβιβάζεσαι τότε... καθαίρεση και ξανά από την αρχή ή ενίσχυση της πλάκας (βλ. (3)).

 

Έλεγχος αντοχής.

α) Πρέπει να ελέγξεις το πάχος του εξώστη στο ελεύθερο άκρο του και στη βάση του και να μετρήσεις το μήκος του (γεωμετρία).

β) Να βρεις την ποιότητα του σκυροδέματος. Είτε θα την λάβεις όσο στη μελέτη είτε θα πάρεις καρότα (ακριβής μέθοδος) είτε με μη καταστρεπτικές μεθόδους (λιγότερο ακριβείς μέθοδοι).

γ) Να βρεις την ποιότητα και ποσότητα του χάλυβα. Είτε με διερευνητικές τομές στη βάση του εξώστη άνω να δεις τις διατομές και την απόσταση είτε με ειδικό όργανο χωρίς να σκάψεις καθόλου. Για την ποιότητα θα λάβεις αυτήν της μελέτης (εκείνη την εποχή StIII ή S400).

 

Αφού τα κάνεις αυτά δουλεύεις στο χαρτί (Η/Υ) και κάνεις έλεγχο επάρκειας. Αν σου βγαίνει έχει καλώς. Αν όχι τότε πώς ενισχύεις;

1) Ριζική λύση: Καθαίρεση και ξανά από την αρχή. Πρέπει να καθαιρεθεί και ένα τμήμα της εσωτερικής πλάκας όπου θα αγκυρωθούν οι οπλισμοί του εξώστη εκτός αν τους οπλισμούς ενίσχυσης τους "φυτέψεις" στην εσωτερική πλάκα.

2) Ενίσχυση με ταινίες ανθρακοϋφάσματος.

3) Ενίσχυση με πρόσθετη πλάκα από σκυρόδεμα που θα συνεχίζεται και στο εσωτερικό άνοιγμα.

4) κολώνες: ΟΧΙ γιατί αλλάζεις το στατικό σύστημα της πλάκας (θα έπρεπε να έχει οπλισμό κάτω γιατί από πρόβολος γίνεται αμφιέρειστη) και γιατί μεταφέρεις το μισό φορτίο του εξώστη στον εξώστη του παρακάτω ορόφου ο οποίος θα αποκτήσει και αυτός πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη μπορεις να εξηγησεις την επισκευη με ανθακουφασμα?

 

και εγω συμφωνω μαζι σου.λογικα φταιει το παχος της πλακας ή η μεγαλη διαφορα παχους εξωστη με την εσωτερικη γειτονικη πλακα και χρειαζεται ενισχυση(δεν δημιουργειται πακτωση).Το προβλημα ειναι πως θα πρεπει να ενισχυθει και η εσωτερικη πλακα για να συνεργαστει και να δημιουργηθει η πακτωση αλλιως θα προσθεσουμε μονο βαρος!

Link to comment
Share on other sites

Δες ΕΔΩ.

 

Αν η εσωτερική γειτονική πλάκα δεν έχει πολύ μεγάλο πάχος σε σχέση με τον εξώστη ποιο είναι το πρόβλημα;

Το πάχος είναι το πρόβλημα ή το μήκος και το αντίβαρο που δημιουργείται;

Αν δεν υπήρχε εσωτερική πλάκα δε θα μπορούσε να σταθεί ο εξώστης;

Link to comment
Share on other sites

μπαλκονι 2.30 χωρις αντιβαρο...και ποιος θα παραλαβει την στρεψη το δοκαρι?δεν ξερω αλλα δεν μου ακουγεται καλο.και με τα ελασματα που κοιταξα τωρα πως θα γινει αυτο?εγω πιστευω οτι χρειαζεται μια στρωση σκυροδεματος πανω απο τον τωρινο εξωστη και την μεσα πλακα σε πλατος 2.30 (μα καλα θα υπαρχει σκαλι μεσα στο δωματιο θα μου πεις?!!!) με νεα σιδερα αφου προηγηθει προσωρινη υποστυλωση.ετσι η δυσκαμψια της πλακας θα αυξηθει αρκετα και θα ικανοποιουνται τα κριτηρια λειτουργικοτητας.Βέβαια ααπο αρχιτεκτονικης πλευρας θα εχουμε προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.