Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικινδυνότητα διατηρητέου


Aelios

Recommended Posts

Γειά σας

Μήπως ξέρει κανείς να με πληροφορήσει τι μπορεί να κάνει κανείς όταν έχει στην ιδιοκτησία του ένα σπίτι που έχει κριθεί διατηρητέο, χρειάζεται επισκευή την οποία αδυνατεί να κάνει και στο μεταξύ το σπίτι καταρρέι όλο και περισσότερο δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο από σοβάδες, ίσως και ακροκέραμα για τα αυτοκίνητα που παρκάρουν από κάτω αλλά και τους περαστικούς.

Ούτε με το Δήμο βγάλαμε άκρη, ούτε με την Πολεοδομία που απαντούν σαν την γνωστή διαφήμιση "να κατεβώ στο υπόγειο, να μπω στον υπολογιστή, να δω...".

.

Ευχαριστώ.

Πάσα προσφορά γνώσης δεκτή

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να πάει σε ΜΗΧΑΝΙΚΟ επιλογής του ο οποίος θα προτείνει λύσεις. Γενικά υπάρχει αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη η οποία σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να μετατραπεί σε ποινική. Εαν δεν υπάρχουν χρήματα τότε μπορείτε να το δωρίσετε στο κράτος και να απεγκλωβιστείτε απο τις ευθύνες. Πιστευω οτι η πολεοδομία μετά απο αίτηση σας θα στείλει ομάδα να το χαρακτηρίσει. Βεβαίως στην περίπτωση αυτή μπορεί να απαιτήσει με την σειρά της επισκευή εντός συνήθως 60 ημερών.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμη είναι η συνεργασία μηχανικού-δικηγόρου, καθώς όπως είπε ο Ροδόπουλος οι ευθύνες είναι αστικές έως ποινικές.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα κι υχαριστώ πολύ για τις ταχύτατες απαντήσεις.

Πρόκειται λοιπόν για άλλο ένα μαφιόζικο σχήμα του κράτους που κρίνει διατηρητέο ένα κτίριο ερήμην και εν αγνοία του ιδιοκτήτη, χωρίς καν να το δει από μέσα για να διαπιστώσει αν είναι γερό κι αφού καταστήσει, με τον τρόπο αυτό, την επικσευή του πανάκριβη, καθιστά τον ιδιοκτήτη υπεύθυνο για ό,τι επακολουθήσει με μοναδική διέξοδο τη δωρεά του στο ίδιο το κράτος!

 

Πριν από καιρό, όταν το είχαν διαρρήξει για τέταρτη φορά, ο αστυνομικός που με χίλια ζόρια δέχτηκε να πάρει την περιττή, όπως την χαρακτήρισε καταγγελία μου, με συμβούλεψε φιλικά το εξής: αφού σας το ανοίγουνε κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίτοτε, κι αφού είναι διατηρητέο και δεν μπορείτε να το γκρεμίσετε, δεν του βάζετε φωτιά να το κάψετε; Μετά από αυτό, κάνοντας μια βόλτα στη γειτονιά, είδα δυο-τρία κτίρια καμμένα που δεν τα είχα παρατηρήσει πιο πριν.

 

Παρασύρθηκα και είπα πολλά. Άλλη μια ερώτηση όμως: μήπως ξέρει κανείς τι τάξεως είναι η αμοιβή του μηχανικού που θα αναλάμβανε να εξετάσει την κατάσταη του σπιτιού και τις πιθανές λύσεις:

Link to comment
Share on other sites

Η αμοιβή ποικίλει ανάλογα με το εύρος εργασιών που απαιτούνται, το χρόνο απασχόλησης, τις λύσεις, το βάθος των περιπτώσεων και της γραφειοκρατίας, τις απαιτήσεις κλπ είναι αρκετά πολύπλοκο στην κοστολόγηση.

Επειδή πρόσφατα μου έχει τύχει κάτι παρόμοιο μπορώ να σας πω ότι από τη στιγμή που εμπλέκονται δημόσιες υπηρεσίες θα χρειαστεί (βέλτιστα) ως προς τη πλήρη κατωχύρωση σας η συνδρομή νομικού όπως σας αναφέρω παραπάνω. Οι διαδικασίες, από τη στιγμή που εμπλέκεται και το δημόσιο, ενδέχεται να είναι χρονοβόρες.

 

Συμπλήρωση: Στη δική μου περίπτωση όμως έχει γίνει καταγγελία στη πολεοδομία.

Edited by kostassid
Link to comment
Share on other sites

Υπέβαλλε μια αίτηση στην πολεοδομία σου με την οποία να ζητάς "έλεγχο ετοιμόρροπου"

και μετά την γνωμάτευση της "επιτροπής επικινδύνων και ετοιμόρροπων" με άλλη αίτηση σου να τη γνωρίζεις την οικονομική σου αδυναμία για αποκατάσταση της ευστάθεια ή της άρσης επικινδυνότητας των οποιονδήποτε στοιχείων της παλιάς οικίας σας

 

Με όμοια αίτηση σου να γνωρίζεις την οικ αδυναμία σου και στην αρχαιολογία που υπάγεται το διατηρητέο σου (νεωτέρων ή κλπ )

 

Επίσης υπέβαλλε μια αίτηση

στο Δήμο σου και μία στην Αστυνομία

 

με την οποία να ζητάς να οριοθετήσουν την περιοχή επί της οδού και γενικώς

να λάβουν μέτρα "έναντι κινδύνου" διερχομένων και του κοινού λόγω της οικονομικής σου αδυναμίας για αποκατάσταση των χαρακτηρισθέντων «επικινδύνων» με την τάδε …. απόφαση της πολεοδομίας σου (επισύναψε αντίγραφο της)

 

Περιέφραξε το οικόπεδο ώστε να αποκλείεται η είσοδος σε οποιονδήποτε

Βάλε και μια πινακίδα "απαγόρευσης εισόδου στην οικία λόγω κινδύνου καταρρεύσεως»

 

Για όλες τις παραπάνω αιτήσεις σου κράτα πρωτοκολλημένα αντίγραφά τους και για όλες τις ενέργειες φωτογραφίες με τα αρνητικά φίλμ (περίφραξη –πινακίδα κλπ)

 

Πάντως να γνωρίζεις ότι ακόμη και αν το "κάψεις" σε μελλοντική αξιοποίηση του οικοπέδου

θα πρέπει να ανεγερθεί "ακριβώς όμοια με την παλιά οικοδομή" βάσει των ΓΟΚ/1985 και ΝΟΚ/2012

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται λοιπόν για άλλο ένα μαφιόζικο σχήμα του κράτους που κρίνει διατηρητέο ένα κτίριο ερήμην και εν αγνοία του ιδιοκτήτη, χωρίς καν να το δει από μέσα για να διαπιστώσει αν είναι γερό κι αφού καταστήσει, με τον τρόπο αυτό, την επικσευή του πανάκριβη, καθιστά τον ιδιοκτήτη υπεύθυνο για ό,τι επακολουθήσει με μοναδική διέξοδο τη δωρεά του στο ίδιο το κράτος!

Δεν υπάρχει κανένα "μαφιόζικο σχήμα" και αλίμονο αν αποδεχτούμε αυτόν τον χαρακτηρισμό για ενέργειες που αποσκοπούν στην διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο συνάδελφος με πρόλαβε και σας υπέδειξε τις σωστές κινήσεις.

Τέλος, να θυμόμαστε ότι η νομοθεσία μας ένα από τα πράγματα που προστατεύει καλά είναι η ιδιοκτησία, οπότε θα ήταν πολύ δύσκολο να αποσκοπεί το κράτος με τέτοιες μεθόδους σε "αρπαγή" ιδιωτικής περιουσίας. Αντίθετα, και δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσάς, πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων κτηρίων προκαλούν εσκεμμένα βλάβη σε αυτά με σκοπό να αποχαρακτηριστούν ώστε να εκμεταλλευτούν το οικοπεδο.

Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε καλό είναι να υποδεικνύουμε τα κακώς κείμενα του συστήματος, αλλά τα όσα ορθά γίνονται για να προστατευτούν κάποια πράγματα, ας τα ενισχύσουμε και ας τα αναδείξουμε.

Link to comment
Share on other sites

...

...

 

Πριν από καιρό, όταν το είχαν διαρρήξει για τέταρτη φορά, ο αστυνομικός που με χίλια ζόρια δέχτηκε να πάρει την περιττή, όπως την χαρακτήρισε καταγγελία μου,

...

...

 

Μα αν κατάλαβα καλά μένει μέσα τώρα?

Είναι πράγματι ετοιμόρροπο? Αν ναι γιατί ρισκάρει την ζωή του?

 

Κάτι άλλο.

Συνήθως τα διατηρητέα δεν είναι κατά κανόνα γερά, και η ιδιοκτησιακή ευθύνη που έχει κάποιος για την περιουσία του υπάρχει.

Αν πέσει ακροκέραμο σε αυτοκίνητο θα το αποζημιώσεις εσύ αλλά πίστεψε είναι το μικρότερο πρόβλημα που θα έχεις. Άμα πέσει σε κεφάλι περαστικού τότε είναι τα τεράστια ζητήματα.

Πριν λίγα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας από ακροκέραμο διατηρητέου έπεσε και πέθανε ένας άνθρωπος. Μάλιστα στο ακίνητο είχαν γίνει και έργα συντήρησης και ανακαίνισης.

 

Χρησιμότατες όλες οι συμβουλές και των συναδέλφων και ειδικά του ΚΑΝΑ σε ότι αφορά τις ευθύνες και τα άμεσα μέτρα προστασίας τρίτων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.