Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

καλημέρα σας και ευχαριστώ προκαταβολικά όσους και όσες θελήσουν να συνεισφέρουν στην συζήτηση!

 

Πρόκειται για μια 4ώροφη πολυκατοικία του 1998, 115τ.μ. σε κάθε όροφο, με την στάνταρ μόνωση της εποχής (αρκετά ταλαιπωρημένη εξωτερικά με πολλά σκασίματα σοβά) και κεντρική αυτόνομη θέρμανση με λέβητα πετρελαίου (70.000 θερμίδων) υπερδιαστασιολογημένο όπως μου είπε μηχανικός, με ωρομέτρηση.

 

Είμαστε και εμείς από αυτούς που πλήρωσαν πολλά και ζεστάθηκαν λίγο (γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα περισσότερα που ζήταγε ο λέβητας...) και ψάχνοντας οικονομικότερη θέρμανση έχω αποτανθεί σε δύο μηχανικούς που μου έδωσαν δύο διαφορετικές λύσεις/προτάσεις :

  1. εφαρμογή εξωτερικής μόνωσης "kelyfos" στην εξωτερική τοιχοποιϊα και ταράτσα με 5μμ φύλλα πολυουρεθάνης διογκωμένης (αν το λέω σωστά)
  2. τοποθέτηση Α/Θ ΝΙΒΕ monoblock F2300-20 17.3Kw που θα αναλάβει το 75-80% των αναγκών και σε περίπτωση μεγάλου φορτίου θα παίρνει μπρος ο λέβητας πετρελαίου

Ο ένας ισχυρίζεται ότι γενικά συμφέρει περισσότερο η εξωτερική μόνωση και ο άλλος η τοποθέτηση Α/Θ... το κόστος εν τω μεταξύ είναι παραπλήσιο (14.000 ευρώ για κέλυφος, 12.000 ευρώ για Α/Θ, όλα με την τοποθέτηση).

 

Το ερώτημα όμως είναι πιο από τα δύο συτήματα θα μας βοηθήσει περισσότερο να κάνουμε οικονομία ;;;

 

(σημείωση : ελπίζω να μπούμε στο "εκοικονομώ κατ' οίκον" γιατί αλλιώς θα καταλήξουμε στα... ηλεκτρικά καλοριφέρ!!)

 

Ευχαριστώ και πάλι για την (όποια) συμβουλή σας !

Δημοσιεύτηκε (edited)

Οι 70.000 θερμίδες αντιστοιχούν σε θερμική ισχύ 81KW.

Πρέπει να τοποθετήσεις 5 A/Θ για να έχεις την ίδια θερμαντική ικανότητα.

Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξεις και τα σώματα για να έχεις την ίδια απόδοση. Ο λέβητας μπορεί να θερμάνει το νερό στους 80°C~90°C, ενώ η Α/Θ δεν το θερμαίνει ούτε μέχρι τους 60°C.

 

Η εξωτερική θερμομόνωση κάνει δουλειά αρκεί να μην έχεις πολλές προεξοχές (μπαλκόνια, εξώστες) και ανοίγματα.

Οι προεξοχές λειτουργούν ως θερμογέφυρες (όπως τα πτερύγια ψύξης στους αερόψυκτους κινητήρες) ενώ τα ανοίγματα δεν θερμωμονώνονται.

 

Καλύτερα κάλεσε μηχανικό για αυτοψία ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για το ακίνητο.

Edited by sdim
Δημοσιεύτηκε

sdim ευχαριστώ για την απάντηση.

 

και οι δύο μηχανικοί έχουν επισκεφθεί την πολυκατοικία... και μου κάνει εντύπωση αυτό που γράφεις για την Α/Θ γιατί ακόμα και αν είναι υπερδιαστασιολογημένος ο λέβητας όπως μου είπαν, εδώ μιλάμε για το 1/4 της θερμικής ισχύος (αν το λέω σωστά... 81Kw / 17.3kw που βγάζει η Α/Θ)... μα τι σκεφτόταν όταν μου έλεγε ότι θα καλύψει το 75% των αναγκών σε θέρμανση.... :confused: :confused:

 

Πάντως συγκριτικά να υποθέσω ότι μάλλον είναι αποδοτικότερη λύση το "κέλυφος" ; (σε κάθε όροφο υπάρχουν τρια μπαλκόνια, το ένα μεγάλο, περίπου 6-7 μέτρα και τα υπόλοιπα δύο από 2-3 μέτρα) ;;

Δημοσιεύτηκε

και συγνώμη να συμπληρώσω ότι τα κουφώματα αλουμινίου είναι με διπλά τζάμια (αλλά χωρίς θερμοδιακοπή)... το χειμώνα πολύ συχνά "ιδρώνουν" όταν ανάβαμε το καλοριφέρ...

Δημοσιεύτηκε

Η εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης έχει πλεονεκτήματα όμως και το καλοκαίρι στις ζεστές θερμοκρασίες (μικρότερη κατανάλωση ρεύματος λόγω περιορισμένης χρήσης A/C).

 

To ερώτημα είναι ότι αναφέρετε σκασίματα σοβά τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν από τι πρόερχονται και ποιες οι αιτίες δημιουργίας τους πριν (αν αποφασίσετε) να τοποθετήσετε εξωτερική θερμομόνωση.

 

Έχετε σκεφτεί ότι οι μαγαλύτερες απώλειες μπορεί να πρόέρχονται από τα κουφώματα; Οι μηχανικοί που ήρθαν έδωσαν απλά προσφορά ή σας συμβούλεψαν και υπήρξε και μελέτη-μετρήσεις.

 

Κατά τη δική μου άποψη θα πρέπει να διερευνηθεί που υπάρχουν και που οφείλονται οι απώλειες στη θέρμανση σας και να γίνει μία μελέτη θερμομόνωσης με εναλλακτικά σενάρια (εξωτερική-κουφώματα-δώμα-pilotis-σώματα-λέβητας) και να βρεθούν οι αιτίες ρηγματώσεων των επιχρισμάτων.

 

 

Η εξωτερική θερμομόνωση φορέων από οπλισμένο σκυρόδεμα, όπως η θερμοπρόσοψη και το κέλυφος θεωρούνται σήμερα ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση στις θερμικές απώλειες των κτιριακών έργων. Με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων μονωτικών υλικών όπως η εξηλασμένη πολυστερίνη, οι θερμοανακλαστικές βαφές, οι θερμομονωτικοί σοβάδες και τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές δόμησης ο μηχανικός επιτυγχάνει το σχεδιασμό ενός πλήρως ενεργειακά οικονομικού κτιρίου. Τα υλικά αυτά όμως έχουν μία ιδιότητα η οποία όσον αφορά τον έλεγχο της ανθεκτικότητας και την εξέλιξη του φαινομένου διάβρωσης του δομικού σκελετού είναι αρνητική. Στη πλειοψηφία τους τα θερμομονωτικά υλικά είναι εύκαμπτα και μπορούν να δέχονται μεγάλες παραμορφώσεις χωρίς να εμφανίζουν ρηγματώσεις αποκρύβοντας έτσι την εικόνα του δομικού σκελετού.

 

Λόγω της διάβρωσης ο χάλυβας παράγει στοιχεία τα οποία αποκτούν έως και οχτώ φορές τον αρχικό τους όγκο με συνέπεια να αναπτύσσονται εσωτερικά του σκυροδέματος εφελκυστικές τάσεις και να οδηγούμαστε σχεδόν από την έναρξη της διάβρωσης σε μικρού εύρους ρηγματώσεις και στη συνέχεια σε μεγαλύτερου μέχρι να καταλήξουμε σε αποτινάξεις σκυροδέματος.

 

Διαβάστε και το παρακάτω με προσοχή.

Τα θερμομονωτικά υλικά , καθώς είναι ελαστικά και εύκαμπτα ακολουθούν τις παραμορφώσεις του σκυροδέματος χωρίς όμως να τις εμφανίζουν στην εξωτερική τους επιφάνεια. Για να υπάρξει ένδειξη βλάβης λόγω διάβρωσης θα πρέπει το φαινόμενο να φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσει να ρηγματώσει τη θερμομόνωση, βαθμός ο οποίος ουσιαστικά θα σημαίνει τη σχεδόν πλήρη αποδιοργάνωση της διατομής. Η θερμομόνωση επομένως με τις ευεργετικές της ιδιότητες θα πρέπει να τοποθετείται μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του δομικού σκελετού και ύστερα από πολύ καλό οπτικό έλεγχο για τυχόν περιοχές με ρηγματώσεις, φωλιές σκυροδέματος, κακής συμπύκνωσης. Ακόμη ενδείκνυται η λήψη προληπτικών μέτρων πριν τη τοποθέτηση της θερμομόνωσης μέσω ενόργανης επιθεώρησης από όπου μπορεί να προκύψουν απαιτήσεις επεμβάσεων όπως ο εμποτισμός με αναστολέα διάβρωσης ή εφαρμογή ειδικών βαφών σκυροδέματος έναντι διείσδυσης διοξειδίου του άνθρακα, χλωριόντων και υγρασίας.

  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε (edited)
Είμαστε και εμείς από αυτούς που πλήρωσαν πολλά και ζεστάθηκαν λίγο (γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα περισσότερα που ζήταγε ο λέβητας...) και ψάχνοντας οικονομικότερη θέρμανση έχω αποτανθεί σε δύο μηχανικούς που μου έδωσαν δύο διαφορετικές λύσεις/προτάσεις :

 

Ο ίδιος προβληματισμός που κυριαρχεί σε χιλιάδες οικογένειες μετά το Βατερλό της τιμής πετρελαίου θέρμανσης.Μπράβο σου όμως που δεν κάνεις του κεφαλιού σου και απευθύνεσαι στους ειδικούς προκειμένου να έχεις μία μόνιμη λύση στο πρόβλημά σου.

Στο δια ταύτα τώρα,παρ΄ότι δεν είμαι ειδικός θα σου πω δυό πράγματα εμπειρικά καθώς το διαμέρισμα της μόνιμης κατοικίας μου είναι στην κατάσταση του δικού σου,ενώ η εξοχική μου κατοικία είναι στη ενεργειακή κατάσταση που επιθυμείς να βρεθείς.

Την θερμομόνωση εάν δεν την συνδυάσεις και με αλλαγή κουφωμάτων (θερμοδιακοπτόμενα) δεν θα έχεις τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση που επιθυμείς.Θα έχεις ένα καλό αποτέλεσμα,αλλά όχι το μέγιστο δυνατό.

Αναφέρεις ότι η θερμομόνωσή σου κοστολογήθηκε στις 14.000€.Σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνονται και τα επιχρίσματα?

Διότι εάν αφορούν μόνο την εφαρμογή θερμομόνωσης θα σου πω ότι υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών ανά τ.μ. ανάλογα το συνεργείο που θα επιλέξεις,

με ακριβότερα συνήθως τα συνεργεία που είναι πιστοποιημένα από την Kelyfos.

Ο λέβητάς σου λες ότι είναι υπερδιαστασιολογημένος.Εκτός από μηχανικό απευθύνθηκες και σε μηχανολόγο?Το συζήτησες με τον καυστηριατζή σου? Στα λέω αυτά μήπως υπάρχει περιθώριο με μία καλύτερη ρύθμιση πίεσης ή και με μία αλλαγή μπεκ του καυστήρα να έχεις 20..30..ή και 40%

οικονομία καυσίμου.

Για να πάρεις μία ιδέα του τι εννοώ ρίξε μία ματιά εδώ

και εδώ

Μακάρι να γράψουν τη γνώμη τους πολλοί από τους φίλους μηχανικούς του forum γιατί πραγματικά ο δικός σου προβληματισμός αφορά πολύ

κόσμο,και ότι χρήσιμο ειπωθεί μόνο ευεργετικά αποτελέσματα θα έχει σε πολλούς από εμάς που δεν θα έχουμε πιά τη δυνατότητα να πληρώνουμε

πετρέλαιο με 1,5€ το λίτρο....

Edited by postman
Δημοσιεύτηκε

δεν ειμαι μηχανικος ειδικος σε ενεργειακα θεματα, αλλα θα προτιμουσα να βελτιωσω πρώτα τη μόνωση. Διότι αν γινει σωστα μετα θα εχεις και λιγοτερη χρήση της κεντρικης θερμανσης για την ιδια αποδοση, αρα επιπλεον οικονομια εκτος της ανεσης.

Δημοσιεύτηκε

σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας. Θα κοιτάξω πιο αναλυτικά τις προσφορές που πήρα για να κάνουμε μια πιο διεξοδική συζήτηση γιατί όπως αναφέρει και ο postman το ζήτημα καίει πολύ κόσμο... είναι αλήθεια... αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι αυτό το καλοκαίρι (με το "εξοικονομώ κατ' οίκον" παντα γιατί "λεφτά δεν υπάρχουν") έχουμε αποφασίσει απλά να μην πάρουμε πετρέλαιο του χρόνου.

 

Σχετικά με τα σκασίματα στον εξωτερικό τοίχο, μου είπαν ότι είναι αστοχία του μείγματος που χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο κτισίματος (αν κατάλαβα καλά δηλαδή ο εργολάβος πήγε να γλυτώσει χρήματα από κει και χρησιμοποίησε λιγότερα ή μη ποιοτικά υλικά) γιατί βρίσκονται σε όλο το κτήριο (πάνω-κάτω και μπρος-πίσω).

 

Δεν θα κάνουμε τίποτα όμως αν δεν έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη μηχανολόγου μηχανικού για το αποτέλεσμα... για να ξέρουμε και ποιον να κυνηγήσουμε αν δεν πιάσει... :smile: χα χα χα... σοβαρά τώρα για να είμαστε σίγουροι ότι όποια λεφτά δώσουμε θα πιάσουν τόπο

Δημοσιεύτηκε

Βασικά κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να δώσει 100% ορθή απάντηση διότι δεν έχει δεί την εν λόγω οικία απο κοντά άρα όλες οι προτάσεις μας έχουν σοβαρές ελλείψεις.

Επι πλέον καμία προτεινόμενη λύση απο τις 2 που θες δεν μπορεί να σου δώσει το ορθότερο αποτέλεσμα.και αυτό πολύ απλά διότι ΠΑΝΤΑ είναι συνδυασμός δυο , τριών ή περισσοτέρων προτάσεων για να πετύχουμε ένα ορθότερο αποτέλεσμα.

 

όπως αναφέρει και ο postman μπορείς να τσεκάρεις και τα μπεκ.

 

Ή μπορεί να πας και στην λύση για αρχή ενός συστήματος αντιστάθμισης για εξοικονόμηση πετρελαίου.

 

ΠΡΩΤΑ κάνεις αυτά για αρχή και μετά κοιτάς για τις πιο δαπανηρές λύσεις.

 

ΚΑΙ μην ξεχνάς πως μπορείς να επιτύχεις το ΤΣΑΜΠΑ ή σχεδόν ΤΣΑΜΠΑ και να ζεσταίνεσαι ΑΠΛΑ δεν γίνεται!

 

Απλά μπορείς να μειώσεις το κόστος θέρμανσης κατά ένα ποσοστό!

Άρα μην περιμένεις με την εγκατάσταση που έχεις εκεί που θέλατε 6000 lit πετρελαίου μετά τις μετατροπές να καις 1000lit.

Δημοσιεύτηκε

jimevi 13, έχεις δίκιο θα ξεκινήσω όπως πρότεινε και ο φίλος postman από τα μπεκ και το σύστημα αντιστάθμισης... φαντάζομαι ότι πρέπει να αποτανθώ στον καυστηρατζή για αυτά τα δύο;

 

καταλαβαίνω βέβαια (παρ' ότι δεν είμαι μηχανικός) ότι δεν είναι δυνατόν κανείς από εδώ να ισχυριστεί οτι αυτή η λύση είναι 100% σωστή κλπ... δεν ήταν η πρόθεση μου αυτή εξ' άλλου...

 

ήθελα απλά μια συμβουλή σε περίπτωση ιδανικών (ίδιων) συνθηκών, συγκρίνοντας τα δύο συστήματα (αλλαγή λέβητα πετρελαίου με Α/Θ και τοποθέτηση "κελύφους") να ξέρω ποιό είναι πιο αποδοτικό. Φυστικά και καταλαβαίνω ότι από κει και πέρα υπάρχουν πολλοί παραγοντες και ιδιαιτερότητες σε κάθε κατασκευή που μπορεί να επηρρεάσει το τελικό αποτέλεσμα...

 

Μια ερώτηση ακόμα... φαντάζομαι ότι σε σύγκριση με τα φύλλα εξηλασμένης πολυστερίνης, η απλή βαφή με θερμοανακλαστικά χρώματα ή και θερμομονωτικούς σοβάδες δεν συγκρίνεται ως προς την μόνωση που επιτυγχάνεται αλλά μια και θα είναι πολύ φθηνότερη λύση αξίζει τον κόπο; ανεβαίνουμε επίπεδο στο ενεργειακό πιστοποιητικό μόνο με αυτα ; (απλή βαφή με θερμοανακλαστικά χρώματα ή και θερμομονωτικούς σοβάδες) ;;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.