doritta Δημοσιεύτηκε April 27, 2012 at 08:44 μμ Δημοσιεύτηκε April 27, 2012 at 08:44 μμ παρακαλώ, θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι μάλλον απλό.... σε ταράτσα ενός οικογενειακού διορόφου, οι ιδιοκτήτες ενός από τα διαμερίσματα, μπορούν να αγοράσουν την ταράτσα και να χτίσουν σε αυτή? δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας. μόνο συμβόλαια... Μήπως μπορείτε να με παραπέμψετε σε σχετική νομοθεσία? ευχαριστώ
doritta Δημοσιεύτηκε April 27, 2012 at 10:12 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε April 27, 2012 at 10:12 μμ Μετά από έρευνα κατέληξα στα εξής. Συμφωνείτε? Κάνω κάποιο λάθος? Η ταράτσα είναι κοινόχρηστη και αντικείμενο αναγκαίας συγκυριότητος για όλους του συνιδιοκτήτες της οικοδομής. Η αποκλειστική χρήση ταράτσας μπορεί να συμφωνηθεί από τη γενική συνέλευση. Σχετικά με τη σύσταση αποκλειστικής ιδιοκτησίας σε ταράτσα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αγοραστεί ο λεγόμενος «αέρας», άλλως το δικαίωμα υψούν, δηλ το δικαίωμα επέκτασης της οικοδομής προς τα άνω. Αυτό γίνεται με συμφωνία όλων των ιδιοκτητών και συμβολαιογραφικό έγγραφο. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να παραχωρηθεί σε έναν μόνο εκ των ιδιοκτητών και οτιδήποτε χτιστεί ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα του. Προσοχή όμως γιατί πρέπει να συμφωνηθεί ξεχωριστά η αποκλειστική χρήση του δώματος, γιατί το δώμα εξακολουθεί να είναι κοινόχρηστο.
BAS Δημοσιεύτηκε April 27, 2012 at 10:16 μμ Δημοσιεύτηκε April 27, 2012 at 10:16 μμ Σωστά τα διάβασες . Αγοράζουν τον αέρα και χτίζουν με δικές τους δαπάνες . Γιά το τι χρήση θα έχει η νέα ταράτσα είναι θέμα συμφωνίας .
dimitris GM Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 01:42 πμ Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 01:42 πμ καλημερα, λες οτι σε οικοπεδο εχει κτισθει διοροφη οικοδομη και εχει γινει συσταση οροφοκτησιας και μεταβιβασεις. διαιρετων χωρων. Ολα καλα μεχρις εδω. Το δικαιωμα της καθ υψος επεκτασης, για να πραγματοποιηθει πρεπει α] να εχουν κρατηθει χιλιοστα οικοπεδου για τον "αερα" β] να μην εχει εξαντληθει ο συντελεστης δομησης. γ] στα συμβολαια να αναγραφει την υποχρεωση των αγοραστων να ανεχονται τις εργασιες ανοικοδομησης στο μελλον για την αξιοποιηση του αερα.. δ] κτιριοδομικα να μπορουν να κτισθουν και αλλοι οροφοι..
MAKAP Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 04:36 πμ Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 04:36 πμ (edited) παρακαλώ, θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι μάλλον απλό.... σε ταράτσα ενός οικογενειακού διορόφου, οι ιδιοκτήτες ενός από τα διαμερίσματα, μπορούν να αγοράσουν την ταράτσα και να χτίσουν σε αυτή? δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας. μόνο συμβόλαια... Μήπως μπορείτε να με παραπέμψετε σε σχετική νομοθεσία? ευχαριστώ Εάν έχει εξαντληθεί ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης (σδ) της περιοχής, με την ανέγερση της διώροφης οικοδομής, τότε δεν υπάρχει υπολειπόμενος σδ και, επομένως, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να χτίσει στην "ταράτσα". Εάν υπάρχει υπολειπόμενος σδ, και δεν έχει συσταθεί κανονισμός της πολυκατοικίας, τότε οι ιδιοκτήτες της διώροφης οικοδομής είναι συνιδιοκτήτες, εξ αδιαιρέτου, του υπόλοιπου σδ και μπορούν να ανεγείρουν οικοδομή στην "ταράτσα", που να αντιστοιχεί στα τετραγωνικά του υπόλοιπου σδ, όπως ισχύει σήμερα. Σ' αυτή την περίπτωση, μπορεί ο ένας από τους συνιδιοκτήτες της διώροφης οικοδομής να αγοράσει τα μερίδια των άλλων, στον υπόλοιπο σδ, και να ανεγείρει την αντίστοιχη οικοδομή, εφόσον έχει προβλεφθεί επέκταση καθ΄ύψος στη στατική μελέτη της διώροφης. Edited April 28, 2012 at 11:43 πμ by MAKAP
Didonis Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 08:42 πμ Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 08:42 πμ (edited) ... ... Το δικαιωμα της καθ υψος επεκτασης, για να πραγματοποιηθει πρεπει α] να εχουν κρατηθει χιλιοστα οικοπεδου για τον "αερα" β] να μην εχει εξαντληθει ο συντελεστης δομησης. γ] στα συμβολαια να αναγραφει την υποχρεωση των αγοραστων να ανεχονται τις εργασιες ανοικοδομησης στο μελλον για την αξιοποιηση του αερα.. δ] κτιριοδομικα να μπορουν να κτισθουν και αλλοι οροφοι.. αα)Την Στατική επάρκεια να αντέχει το υφιστάμενο κτίριο έναν όροφο ακόμα. (θα το έβαζα πρώτο απ όλα πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε.) Υπάρχει η τυπική επάρκεια με βάση αν στην εγκεκριμένη στατική μελέτη της οικοδομικής άδειας είχε πρόβλεψη για έναν όροφο. Είναι όμως πιο σημαντική η ουσιαστική επάρκεια με βάση τον πλήρη έλεγχο και επίλυση του φορέα ως έχει σήμερα. Η πιο σοφή κίνηση είναι προ άλλων εξόδων να γίνει το έξοδο σε έμπειρο Πολιτικο Μηχανικά για τον στατικό έλεγχο. Edited April 28, 2012 at 08:43 πμ by Didonis
doritta Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 08:46 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 08:46 πμ Σας ευχαριστω πολύ! Καλό σ/κ σε όλους.
doritta Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 04:03 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 04:03 μμ να ρωτησω και κάτι ακόμα αν γνωρίζει κανείς? 1) η ταράτσα στον όροφο που θα χτιστεί, θα θεωρείται κοινόκτητη και κοινόχρηστη ή θα ανήκει πλέον αποκλειστικά στον κύριο του κτίσματος και μόνο αυτός θα μπορεί να την χρησιμοποιεί ? 2)αν στην ταράτσα χτίσει αντί για διαμέρισμα υπόστεγο με σκεπή (για να βάλει φωτοβολταϊκά), η σκεπή θα είναι δική του κατά κυριότητα, χρήση και κάρπωση ή και αυτή κοινόκτητη και κοινόχρηστη? και με την ταράτσα κάτω από το υπόστεγο τι γίνεται? και αυτή κοινόκτητη και κοινόχρηστη?
MAKAP Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 04:26 μμ Δημοσιεύτηκε April 28, 2012 at 04:26 μμ Έχεις δώσει τις απαντήσεις στο post #2.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα