ant_ena Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2012 Στα πλαίσια εξυπηρέτησης ενός φίλου, ανέλαβα να διευκρινίσω την κατάσταση σχετικά με τις δαπάνες κεντρικής θέρμανσης σε ένα υφιστάμενο, παλαιό κτίριο δύο ορόφων, επειδή υπάρχουν προστριβές ανάμεσα στους ενοίκους. Πρόκειται για κτίριο κατασκευασμένο στα τέλη της δεκαετίας του '60, με δύο διαμερίσματα στον 1ο όροφο και ένα διαμέρισμα στον 2ο όροφο. Το 2002 το κτίριο είχε ανακαινιστεί, οπότε και έγινε εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με αυτόνομη λειτουργία ανά ιδιοκτησία. Λόγω της παλαιότητας της οικοδομής, ο ιδιοκτήτης δεν έχει μελέτη θέρμανσης του κτιρίου. Άλλωστε, τόσο παλιά, δεν ξέρω καν εάν εκπονούταν τέτοια μελέτη. Επομένως, δεν έχω στοιχεία για τους συντελεστές fi και εi της κάθε ιδιοκτησίας. Πήγα για αυτοψία στα τρία διαμερίσματα και κατέγραψα αναλυτικά όλα τα θερμαντικά σώματα (τύπου panel), που εγκαταστάθηκαν το 2002, ανά χώρο και ιδιοκτησία. Οπότε, αυτή τη στιγμή έχω καταγράψει την εγκατεστημένη θερμική ισχύ του κάθε διαμερίσματος. (Όπως μου είπε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, τα σώματα τοποθετήθηκαν το 2002 ''εμπειρικά'', από τον υδραυλικό που έκανε τότε την εγκατάσταση.) Το θέμα μου είναι το εξής: από τη στιγμή που υπάρχει μια υφιστάμενη κατάσταση, είναι λάθος να θεωρήσω σαν Qi για το κάθε διαμέρισμα την ήδη εγκατεστημένη θερμική ισχύ των θερμαντικών σωμάτων του κάθε διαμερίσματος; Επομένως, να καθορίσω τα εi με τον τρόπο αυτό; Ή θα πρέπει να γίνει κανονικά η μελέτη θέρμανσης; Τι νόημα, όμως, θα έχει αυτό, αφού η εγκατάσταση είναι δεδομένη και δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα πια; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη γνώμη σας.
kcher Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2012 Πρέπει να κάνεις μελέτη θερμικών απωλειών, γιατί έτσι ορίζει το ΦΕΚ του 1985. Παλιό μεν, αλλά είναι ό,τι πιο επίσημο υπάρχει. Αν, λοιπόν, θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά, υπολόγισε τις θερμικές απώλειες.
ant_ena Δημοσιεύτηκε Μάιος 11 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 11 , 2012 @ kcher Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Από νομικής απόψεως είναι όντως η πιο τεκμηριώμενη λύση, το να εκπονηθεί κανονικά η μελέτη θερμικών απωλειών. Ωστόσο, σε περίπτωση που προκύψουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στη θερμική ισχύ ανά ιδιοκτησία που θα υποδείξει η μελέτη και στην πραγματικά εγκατεστημένη, φοβάμαι ότι οι προστριβές θα συνεχιστούν. Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ και πάλι πολύ!
nikmmech Δημοσιεύτηκε Μάιος 11 , 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11 , 2012 Η εγκατεστημένη πάντως, σύμφωνα με το νόμο, δεν λαμβάνεται υπόψη.
centervak Δημοσιεύτηκε Μάιος 11 , 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11 , 2012 Αν θέλεις να είσαι 100% σωστός και νομικά καλυμένος , θα πρέπει να κάνεις και μελέτη απωλειών. Για τη σύνταξη του πίνακα κατανομής δαπανών πρέπει να έχουν υπολογιστεί οι βασικές απώλειες , οι απώλειες ανοιγμάτων , οι πλευρικές επιφάνειες κ.α. Από πρακτικής απόψεως, κατά τη γνώμη μου, πρώτα απ'όλα πρέπει να σε απασχολεί τι μέθοδο μέτρησης έχουν και μετά όλα τα άλλα. Αν έχουν θερμιδομέτρηση και κάνεις κανονικό πίνακα κατανομής , νομίζω είσαι απόλυτα σωστός και δε σε απασχολούν τα σώματα. Τώρα αν έχεις ωρομέτρηση , αστα να πάνε..... Πρόσεχε μόνο κατα πόσο μπορείς να κάνεις τη μελέτη νομικά, πρέπει να έχουν συμφωνήσει όλοι για να μη τρεχεις μετά.......
ant_ena Δημοσιεύτηκε Μάιος 11 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 11 , 2012 Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απόψεις σας. Δυστυχώς, η κατανομή των δαπανών στο εν λόγω κτίριο γίνεται με ωρομέτρηση. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο βασικός λόγος του σχετικού προβληματισμού μου ευθύς εξ αρχής. Ως προς το θέμα της συμφωνίας των ενοίκων, έχουν συμφωνήσει όλοι, προφορικά τουλάχιστον. Άλλωστε, τρεις είναι όλοι κι όλοι.
nikmmech Δημοσιεύτηκε Μάιος 11 , 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 11 , 2012 (edited) Αν κάνεις πίνακα με βάση την εγκατεστημένη ισχύ μην τον σφραγίσεις. Και να αναγράψεις ότι δεν συντάχθηκε σύμφωνα με τη νομοθεσία. Γιατί με την ωρομέτρηση που έχουν και με δεδομένο ότι τα θερμ. σώματα είναι διαφορετικά σε ισχύ από ότι απαιτείται, η κατανομή δεν θα είναι δίκαιη. Αυτό που λέει ο centervak είναι το πιο σωστό. Και πάλι όμως προϋποθέτει ότι ο πίνακας θα συνταχθεί σύμφωνα με τις απώλειες του κάθε διαμερίσματος και όχι με την εγκατεστημένη ισχύ των σωμάτων. Edited Μάιος 11 , 2012 by nikmmech
aithilenio Δημοσιεύτηκε Μάιος 12 , 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12 , 2012 (edited) Η δικιά μου συμβουλή είναι να μην αναλάβεις αν δεν κάνουν θερμιδομέτρηση. Να τους κάνεις μελέτη απωλειών να συντάξεις καινούργιο πίνακα κατανομής δαπανών και αφού τα σώματα είναι ήδη εγκατεστημένα να βάλουν και 3 θερμιδομετρητες....Δεν χάθηκε και ο κόσμος. Να είσαι απόλυτος, κοφτός και ασυμβίβαστος σε αυτό. Θα πρέπει επιτέλους να τελείωσει αυτό το παραμύθι με τις greek πατεντες στην κατανομη δαπανών. Και αν εσεις οι μηχανολόγοι κάνετε συμβιβασμούς στην κάθε μαλακία που σας λέει ο κάθε ειδήμων ιδιώτης ζήτω που καήκαμε. Edited Μάιος 12 , 2012 by aithilenio 1
sixoremenos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2012 Θα σας παρακαλούσα να με βοηθήσετε στο παρακάτω θέμα: Μπορώ να υπολογίσω τις δαπάνες θέρμανσης για πολυκατοικία (ισόγειο και 1ος) αποτελούμενη από 3 διαμερίσματα, χωρίς μελέτη θέρμανσης; Πρόκειται για κτίσμα του 1960 και στα downloads βρήκα ένα αρχείο .doc που προτείνει εναλλακτικό τρόπο υπολογισμού (σε περίπτωση που δεν υπάρχει μελέτη θέρμανσης) με βάση τον όγκο, πολλαπλασιασμένο με ένα συντελεστή, ανάλογα με τον όροφο. Θα είναι νόμιμος αυτός ο τρόπος υπολογισμού; Θα εκτιμούσα πολύ τις όποιες απαντήσεις σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα