Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Στην ενότητα 5.1 των διευκρινήσεων - προσθηκών της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, έχει προστεθεί πώς και στον υπολογισμό των θερμικών φορτίων (κερδών στη συγκεκριμένη περίπτωση) πρέπει να συμπεριληφθούν τα φορτία από φωτισμό, ώστε να υπολογισθεί το σύστημα θέρμανσης (και βέβαια και ψύξης).

Γνωρίζει κανείς πως γίνεται αυτό; Σε κανένα από τα πρότυπα (DIN 77 και 83, ASHRAE, EN 12831) δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος τρόπος υπολογισμού αυτών.

Για τα ψυκτικά φορτία εντάξει, υπάρχει μεθοδολογία που ούτως η άλλως τη χρησιμοποιούσαμε.

Edited by panos-vicious
Δημοσιεύτηκε (edited)

Νομιζω οτι εαν η εσωτερικη θερμοκρασια ενος χωρου ειναι 20 βαθμους κελισιου , το συστημα θερμανσης αποδιδει τα 18,3 και τα υπολοιπα ειναι κερδη που οφειλονται στα ατομα που βρισκονται στον χωρο αυτο, απο φωτα και τις ηλεκτρικες συσκευες.

 

Η συντελεστες αυτοι νομιζω ειναι οι Tb=18,3 και Ti=20 βαθμους κελισιου..

 

Και με βαση τον παρακατω τυπο μπορεις να βρεις την ενεργεια θερμανσης.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ=(Κ*Α+(Nv/3))*(Tb-To)*h/ετη)/1000

Edited by agoratos56
Δημοσιεύτηκε

Πάνο

 

Αυτού του είδους τα κέρδη υπολογίζονται ΜΟΝΟ για την ενεργεική απόδοση του κτηρίου (δες ΔΚ1 2.5.1.2 / 2.5.1.2.2)

 

Κατά τη φάση της μέλετης θέρμανσης δεν υπολογίζεις αυτά τα κέρδη. Στο κάτω κάτω λειτουργούν θετικά (δεν είναι απώλειες, είναι κέρδη).

Δημοσιεύτηκε

Και να φανταστω υπολογιζονται αυτοματως απο το προγραμμα του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ χωρις να χρειαστει να κανουμε εμεις κατι εξτρα, ετσι?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Τελική ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, ενότητα 5.1 "Για τα κτήρια κατοικίας τα φορτία για το φωτισμό δεν συνυπολογίζονται στην τελική ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, αλλά λαμβάνονται υπόψη ως εσωτερικά κέρδη στον υπολογισμό των θερμικών και ψυκτικών φορτίων του κτηρίου, όπως αναφέρεται και στην παράγραφο 2.6".

 

Ηλία αυτά ακριβώς γράφω στο πρώτο μήνυμα. Δεν είπα ότι είναι απώλειες. Λέω απλά ότι όπως τα πάιρνουμε υπόψη στη μελέτη και σχεδιασμό των συστημάτων ψύξης (σαν φορτία) το ίδιο πρέπει να γίνεται και στο σχεδιασμό-μελέτη των συστημάτων θέρμανσης (σαν οφέλη).

 

Βέβαια στην ενότητα 2.6 γράφει πως"Σε ό,τι αφορά στη διαστασιολόγηση των συστημάτων θέρμανσης, για λόγους ασφαλείας των υπολογισμών

αυτά τα εσωτερικά κέρδη αγνοούνται πλήρως στη συντριπτική πλειοψηφία των προτύπων υπολογισμού φορτίων θέρμανσης". Άντε βγάλε άκρη....

 

Και τα τα εσωτερικά θερμικά κέρδη από χρήστες & συσκευές δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης, λαμβάνονται όμως κανονικά στον υπολογισμό ψυκτικών φορτίων.

 

@agoratos56

Αν μπορείς δώσε στοιχεία για το από που προκύπτει αυτή η σχέση καθώς και επξήγηση των συμβολισμών και των μεγεθών.

Edited by panos-vicious
Δημοσιεύτηκε

Δεν σου είπα ότι είπες ότι είναι απώλειες και όχι κέρδη... :smile:

 

Εννούσα ότι υπολογίζονται (τώρα στην ενεργειακή απόδοση είναι για τα τριτογενή; στα φορτία του προγράμματος είναι για όλα τα κτήρια; τέλος πάντων, υπολογίζονται εσωτερικά) στο πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ με βάση τα πρότυπά τους.

 

Δεν τα βάζεις πάντως στον σχεδιασμό.

Δημοσιεύτηκε

 

 

Η συντελεστες αυτοι νομιζω ειναι οι Tb=18,3 και Ti=20 βαθμους κελισιου..

 

Και με βαση τον παρακατω τυπο μπορεις να βρεις την ενεργεια θερμανσης.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ=(Κ*Α+(Nv/3))*(Tb-To)*h/ετη)/1000

Οπου Κ = Κμ μεσο συντελεστης θερμοπερατοτητας

Α= εμβαδον κτηριου σε m2

N=εναλλαγες αερα.

V=ογκος κτηριου m3

Το Tb ειναι η εσωτερικη θερμοκρασια .

Το Tο ειναι ο μεσος ορος της μεσης ελαχιστης θερμοκρασιας που προκειπτυ απο απο τις βαθμοημερες /της μερες του καθε μηνα.

Το h ειναι η ωρες λειτουργιας του συστηματος θερμανσης για το ενα ετος ή για τα χρονια που γινεται η μελετη.

 

Και το /1000 ειναι για να βγει η ενεργεια θερμανσης σε kw..

 

 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Για τα θερμικά φορτία δεν λαμβάνεις υπ'΄οψιν το ηλιακό φως καθώς το βράδυ που έχεις την χαμηλότερη θερμοκρασία της ημέρας δεν έχεις ήλιο.

 

Για τα ψυκτικά φορτία το λαμβάνεις υπ'όψιν καθώς όταν έχεις την μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία έχεις και τις μέγιστες απαιτήσεις για ψύξη.

 

Τα δεδομένα που θέλεις θα τα βρεις στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-3/2010 ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.

Από τους πίνακες της ΤΟΤΕΕ, ανάλογα με την περιοχή, βρίσκεις την ισχύ της ηλιακής ακτινοβολίας σε W/m² για την περιοχή που βρίσκεται το κτίριο.

Δημοσιεύτηκε

Θα μπορούσαν όμως στη θέρμανση, να λαμβάνονταν υπόψη τα κέρδη από τεχνητό φωτισμό. Τέλος πάντων από ότι γράφει και στην 2.6: "Σε ό,τι αφορά στη διαστασιολόγηση των συστημάτων θέρμανσης, για λόγους ασφαλείας των υπολογισμών αυτά τα εσωτερικά κέρδη αγνοούνται πλήρως στη συντριπτική πλειοψηφία των προτύπων υπολογισμού φορτίων θέρμανσης". Και να συμπληρώσω, πως και από χρήστες και συσκευές δεν λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη στα ίδια πρότυπα.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Εννοείται πως θα μπορούσαν, αλλά αν το δεις από την πρακτική πλευρά θα παρατηρήσεις πως την χαμηλότερη θερμοκρασία του 24ώρου την έχουμε αργά το βράδυ που ο κόσμος κοιμάται και συνεπώς έχει κλειστά τα φώτα.

 

Αν η εγκατάσταση θέρμανσης είναι διαστασιολογημένη λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα θερμικά φορτία τότε τα κρύα βράδια θα παγώσουν οι ένοικοι.

Edited by sdim

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.