Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετατροπή φυσικού αερίου σε ηλεκτρισμό


Recommended Posts

Σε αυτό το σημείο που φτάσαμε η θεωρία και η πράξη το ίδιο είναι.

Εδώ μας λένε ότι και τα ΕΛΠΕ με τον σταθμό των 400 MW ακόμα δεν έχουν κέρδος. Δηλαδή τι να κατασκευάσουμε για να έχουμε κάποιο οικονομικό όφελος;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή θυμάμαι, εγώ να σου έχω ξαναγράψει για αυτό το θέμα, θα επαναλάβω ότι η επένδυση δεν έχει αποσβεστεί (όχι με την λογιστική έννοια) και ΟΧΙ ότι δεν παρουσιάζει κέρδη. Αυτές οι επενδύσεις δεν γίνονται με ορίζοντα πενταετίας, όπως πχ τα ΦΒ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακτριβώς ήθελα να μάθω. Δηλαδή πόσα κερδίζουν.

 

Αν υποθέσουμε ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός δουλεύει μόνο 16 ώρες την ημέρα (συνήθως δουλείουν 24 ώρες το 24ωρο) και ότι πληρώνονται με 0.2 €/kWh από την ΔΕΗ τότε έχουν έσοδα 1280000 € την ημέρα. Σε ένα έτος ξεχρεώνουν.

Συνήθως η απόσβεση για τις βιομηχανικέςε εγκαταστάσεις είναι το πολύ μια δεκαετία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κερδίζουν. Απλώς στο τέλος της απόσβεσης εκτός από τα ετήσια κέρδη θα έχουν σαν απόθεμα και το κεφάλαιο που επένδυσαν αρχικά για να αντικαταστήσουν εκ νέου τον εξοπλισμό.

Link to comment
Share on other sites

Οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν λειτουργούν παρά ελάχιστες ώρες (σε σχέση με αυτές που είναι διαθέσιμες) το έτος, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής που τις αποτρέπει την είσοδο στο σύστημα. Ενδεικτικά τα 2 τελευταία χρόνια μάλιστα, ο όμιλος ELPEDISON παρουσιάζει ζημιές σε ετήσια βάση

 

http://www.elpedison...0%20%281%29.pdf

 

Ο χρόνος ζωής τους προσεγγίζει τα 50 έτη και η απόσβεση προβλέπεται (προβλέπονταν καλύτερα) από 15-20 έτη. Πολύ μεγάλο κόστος έχουν, πέρα από την δαπάνη για καύσιμο, οι δαπάνες συντήρησης, οι οποίες συντελούν στα πολύ αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και όχι βραχυπρόθεσμες όπως τα ΦΒ.

 

Για αυτό το λόγο, παντού και πάντα, ο κλάδος ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί ολιγοπώλειο.

Edited by nikmmech
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή και η Ήρων Θερμοηλεκτρική δεν πάει καλα; Από όσο θυμάμαι είχε πολλά προβλήματα στο ξεκίνημα. Η κατασκευή του πρώτου συγκροτήματός της έγινε μέσα σε 5 μήνες και για να πάρει την άδεια χρειάστηκε κάτι χρόνια.

Αλλά τώρα βλέπω ότι μεγάλωσε αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.