Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

 Τα υποστυλώματα και οι προβολές τους που συμπεριλαμβάνονται σε ημιυπαιθρίους χώρους δεν μετρούσαν ποτέ στην δόμηση στον ΓΟΚ85.

Εγκύκλιος  113/86§1Βε

image.png.ca2795c74170603615f820ebc606b552.png

και έγγραφο ΔΟΚΚ 82452/00.

image.png.660a5d43e572d1ef1e6ff623ad584b40.png

Βέβαια υπήρχαν οι ελεγκτές που υποχρέωναν μελετητές να τα μετράνε, γιατί-έτσι, και παρουσιάστηκε το φαινόμενο της Πολεοδομίας-Κράτος, άλλα να ισχύουν στην πολεοδομία-κράτος Α, και άλλα στην πολεοδομία-κράτος Β. Και έτσι συνεχίζουμε και στις μέρες μας, αμήν.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μπορούμε να δείξουμε μια περιορισμένη κατανόηση για το μπέρδεμα, διότι η φράση "στοιχεία που τον ορίζουν (τοίχοι, υποστυλώματα)" κτλ είναι σε ένα μικρό βαθμό ασαφής χωρίς περαιτέρω επιβεβαίωση οπότε ο πιο ευθυνόφοβος θα πάρει το δυσμενέστερο. Κατόψεις όπως στα παραρτήματα του ΝΟΚ που βάζουν τις κολώνες μέσα στον ανοιχτό ημιυπαίθριο βοηθάνε σε τέτοιες περιπτώσεις και για αυτό φαίνεται να υπάρχουν.

Edited by curzondax
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, ήθελα να κάνω μια τελευταία ερώτηση σχετικά με τον ορισμό του η/χ αν μπορείτε να επιβεβαιώσετε το παρακάτω. Όντως ισχύει βάσει ΓΟΚ 85 ότι αν ένας ημιυπαίθριος χώρος δεν έχει πλάτος τουλάχιστον 2,50μ. τότε μετρά στη δόμηση? Σε μία περίπτωση ρύθμισης αυθαιρέτου Ν.4495 για κτίριο που έγινε βάσει ΓΟΚ 85, λόγω μετατόπισης των τοίχων δημιουργήθηκε ο ημιυπαίθριος χώρος της εικόνας που έχει δύο ανοιχτές πλευρές, μία με πλάτος 2,30μ. και η δεύτερη με πλάτος 0,60μ. Οπότε στο Διάγραμμα Κάλυψης αυτήν την επιφάνεια του η/χ 2,30 x 0,60 = 1,38 θα την αναφέρω ως επιφάνεια που μετρά στη δόμηση?

1290421531_-.png.d89c7669e1f072e4bfea78bf8f789cc4.png

Δημοσιεύτηκε

Στην τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν σε ενδιαφέρει αν ο Η.Χ μετρούσε ή δεν μετρούσε στη δόμηση σε περίπτωση που θα εκδίδονταν ο.α με τις διατάξεις του ΓΟΚ 85/00. αν ο Η.Χ είναι αυθαίρετος θα ενταχθεί σε μια λοιπή παράβαση. Τίποτα περισσότερο από αυτό. Αν αυτή η κατασκευή γινόταν για έκδοση άδειας με τις τότε διατάξεις θα προσμετρούσε στο ΣΔ καθώς, το πλάτος είναι μικρότερο των 2,50 μ.

Γενικώς δείχνεις να μην έχεις ξεκαθαρίσει την διαφορά τακτοποίησης με έκδοση άδειας. Απλώς να θυμάσαι ότι είναι δυο τελείως διαφορετικές διαδικασίες.

Για το ιστορικό του ερωτήματός σου παραθέτω το άρθρο 11 του ΓΟΚ 85/00 το οποίο το συνδυάζεις με το άρθρο 7 για κατασκευές που δεν προσμετρούν στο Σ.Δ

1. Εξώστες με τυχόν οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία και ημιυπαίθριοι χώροι διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου. 

      "2. Εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι συνολικής επιφάνειας έως 35% αυτής που επιτρέπεται να δομηθεί συνολικά στο οικόπεδο, δεν υπολογίζονται στο συντελεστή δόμησης. 
      Από το ανωτέρω ποσοστό οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης. 
      Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής, οι ημιυπαίθριοι χώροι πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,50 μ. και βάθος μικρότερο ή ίσο με το πλάτος τους. 

      

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Να αναφέρω ότι αυτός ο η/χ  δεν είναι αυθαίρετος. Βάσει της άδειας δε μετρούσε στη δόμηση αλλά λόγω μετατόπισης ορισμένων τοίχων άλλαξαν οι διαστάσεις του με αποτέλεσμα πλέον να μετράει στη δόμηση(Βάσει ΓΟΚ). 1) Για τυπικούς λόγους, στην Τεχνική έκθεση να αναφέρω ότι το εμβαδόν του κτιρίου είναι x και επίσης αυτός ο ημιυπαίθριος χώρος ψ ο οποίος μετράει στη δόμηση έχει τόση επιφάνεια? 

2)Τώρα βάσει ΝΟΚ αυτός ο ημιυπαίθριος χώρος δε μετρά στη δόμηση, οπότε αν βγει  κάποια οικοδομική άδεια για το ακίνητο, η επιφάνεια του η/χ δε  θα προσμετρηθεί στο σ.δ. στο διάγραμμα κάλυψης?

Edited by dadabook
Δημοσιεύτηκε
6 ώρες πριν, dadabook said:

Να αναφέρω ότι αυτός ο η/χ  δεν είναι αυθαίρετος. Βάσει της άδειας δε μετρούσε στη δόμηση αλλά 

Αφού ο ΗΧ της οικ.άδειας μίκρυνε, κατά την ίδια επιφάνεια αυξήθηκε το περίγραμμα του κτιρίου.Άρα θα ρυθμίσεις την ΥΔ  που δημιουργήθηκε λόγω του "κλεισίματος" τμήματος του ΗΧ της άδειας.Στην έκθεση σου θα αναφέρεις "Τμήμα του ΗΧ της οικ.άδειας εμβαδού .... τ.μ. κλείστηκε εντός του περιγράμματος του κτιρίου και ρυθμίζεται ως υπέρβαση δόμησης".Δεν σ ενδιαφέρει πού θα μετρούσε ή δε θα μετρούσε ο υφιστάμενος ΗΧ.Υπήρχε στην άδεια,δεν είναι αυθαίρετος,είναι απλά μικρότερος,ρύθμιζεις (βλ.παραπάνω) ως ΥΔ την επιφάνεια που του "έφαγε" το δωμάτιο και είσαι εντάξει.

2.Αν βγει μελλοντικά άδεια στο κτίριο με ΝΟΚ στο διάγραμμα κάλυψης που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο εξωστών + ΗΧ του κτιρίου θα γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί και θα απαντηθεί.😊

 

 

 

 

  • Upvote 2
  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μέχρι ποιό ύψος πρέπει να έχει κλείσει κάποια πλευρά για να θεωρείται ως κλειστή?

Στο παρακάτω σκαρίφημα ο ένας τοίχος είναι πιο χαμηλός και αφήνει ένα κενό ανάμεσα στον τοίχο και στη στέγη. Θεωρείται ως στεγασμένος χώρος που μετράει στη δόμηση και θα  υπολογίσω παράβαση ως επιφάνεια αντί για 1 ΛΠ αναλυτικού προυπολογισμού?

Υπάρχει κάποιο όριο στο ύψος για να θεωρείται κλειστή πλευρά?

12.jpg

 

 

Edited by Paul_Mix
  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε
Εξετάζω ως προς τις προδιαγραφές Η.Χ. έναν διαμπερή χώρο με μεγάλο μήκος και μικρό πλάτος και άνοιγμα στις μικρές πλευρές του. Μπορώ να τον σπάσω στα 3 ώστε τα άκρα να θεωρηθούν Η.Χ. και το κεντρικό κομμάτι να μετράει στον συντελεστή δόμησης;
Επί ΓΟΚ το δεχόντουσαν. Ξέρουμε αν είναι αποδεκτό με τον ΝΟΚ;
  • 3 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.