MAVRO Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11 , 2012 στο σχ'ημα 1 υπάρχουν πολλά ανοίγματα και μάλλον δεν νοείται το άθροισμα αυτών να είναι μεγαλύτερο από 35% του περιγράμματος αλλά τουλάχιστων 1 από αυτά σύμφωνα με την άποψη μου αυτό μετράει στη δόμηση
Faethon11 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11 , 2012 (edited) 5. Ανοικτός Εξώστης (μπαλκόνι) είναι η οριζόντια προεξοχή του δαπέδου ορόφου ή δώματος που προβάλλει πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου. 6. Ανοικτοί ημιυπαίθριοι χώροι είναι οι μη θερμαινόμενοι στεγασμένοι χώροι που διαθέτουν τουλάχιστον μία ανοιχτή πλευρά προς κοινόχρηστο χώρο ή προς τους υποχρεωτικούς ακάλυπτους χώρους και το μήκος του ανοίγματος είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του ανοικτού ημιυπαίθριου χώρου. 95. Χώροι κύριας χρήσης των κτιρίων είναι όσοι προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου και την παραμονή των χρηστών του σε αυτούς, όπως είναι σε κτίρια κατοικίας τα υπνοδωμάτια, οι χώροι διημέρευσης, οι κουζίνες, τα γραφεία. Οι χώροι κύριας χρήσης έχουν για τα κτίρια που κατασκευάζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 2,65 μ.. 96. Χώροι βοηθητικής χρήσης είναι χώροι που δεν προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου και την παραμονή των χρηστών του σε αυτούς, όπως είναι χώροι κυκλοφορίας, διάδρομοι, προθάλαμοι, κλιμακοστάσια, χώροι υγιεινής, μηχανοστάσια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κτίρια παραμονής ζώων. Από τα παραπάνω συμπεραίνω πως ο ανοιχτός εξώστης δεν είναι χώρος!!!! :) άρα δεν μπορεί να είναι Α.Η.Χ. !!!! στο σχ'ημα 1 υπάρχουν πολλά ανοίγματα και μάλλον δεν νοείται το άθροισμα αυτών να είναι μεγαλύτερο από 35% του περιγράμματος αλλά τουλάχιστων 1 από αυτά σύμφωνα με την άποψη μου αυτό μετράει στη δόμηση Δηλαδή ο παρακάτω χώρος δεν είναι ΑΗΧ; Edited Ιούλιος 11 , 2012 by Faethon11 1
kan62 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11 , 2012 (edited) Γενικά και για όλα τα παραπάνω σχόλια, νομίζω ότι η διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ εξωστών και χώρων (γενικά) είναι το περίγραμμα κάλυψης που ταυτίζεται με τις όψεις του κτηρίου. Βάσει αυτού, όλοι οι ΑΗΧ (αφου περιέχονται στην κάλυψη) εφάπτονται του περιγράμματος κάλυψης ... άρα και των όψεων του κτηρίου. Στο ερώτημα ποιό είναι το "ανοικτό" τμήμα του περιγράμματος του ΑΗΧ μπορούμε να απαντήσουμε αυτό που ανήκει στις όψεις του κτηρίου. Επομένως, στο παραπάνω 2ο σχήμα, το περίγραμμα ορίζεται μόνο από τις εξωτερικές κολώνες και οι εσωτερικές αγνοούνται. Για το σχήμα του @Faethon11 δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιό περίγραμμα ελέγχεται ... Edited Ιούλιος 11 , 2012 by kan62
Faethon11 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12 , 2012 kan62, έχεις δίκιο για το 2ο σχήμα.
MAVRO Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13 , 2012 faethon11 από μόνος του σύμφωνα με την άποψη μου δεν είναι Η/Χ δηλαδή δεν αρκεί 13,00-κολονες>35%χ(2*13,00+2*5,00)=12,60μ για τον ορισμό του Η/Χ διότι ανοιγμα είναι το καθαρό μεταξύ φερουσων στοιχείων και οχι το αθροισμα διαφόρων ανοιγματων αλλα επιμένω στο τι θα πουν απο το υπουργειο κάποτε όποτε θυμηθούν ότι ο νόμος είναι σε εφαρμογή και δεν μπορούν να αναμένουν πότε θα καταδικάσουν κάποιους για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα ίσως με σιγουριά θα μάθουμε όταν ο ΝΟΚ από 50 σελίδες γίνη 1000 σελίδες με τις τροποποιήσεις και διευκρινήσης εως τότε ας επιμένη ο καθένας στον δικό του ορισμό και ας ελπίζει να ταυτίζεται με το υπουργείο και τους δικαστικούς
Popular Post όλεθρος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18 , 2012 Popular Post Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18 , 2012 Το μεγάλο πρόβλημα με τους ΑHΧ είναι αν το άνοιγμα του 35% της περιμέτρου πρέπει να ικανοποιείται από το ένα από τα ανοίγματα (προφανώς το μεγαλύτερο), ή αν αντιστοιχεί στο συνολικό μήκος των ανοιγμάτων. Διαβάζοντας τον ορισμό και ερμηνεύοντας με βάση την γενική φιλοσοφία του ΝΟΚ, δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι το 35% αναφέρεται στο άθροισμα των ανοιγμάτων. Έτσι ερμηνεύεται καλύτερα και η αύξηση στο 20% των επιτρεπόμενων ΑΗΧ, όπως και μια πρόθεση που διαφαίνεται για έναν περισσότερο πράσινο "βιοκλιματικό " σχεδιασμό, μιας που οι ΑΗΧ είναι βασικότατο εργαλείο σκίασης των εξωτερικών τοίχων. Στην πολεοδομία όμως μου είπαν πως εφόσον δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση για το θέμα, είναι αναγκασμένοι να δεχτούν την δυσμενέστερη ερμηνεία, δηλαδή ότι το 35% της περιμέτρου θα πρέπει να αντιστοιχεί σε μία μόνο πλευρά. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς παράλογο γιατί οδηγεί αυτόματα στην αποφυγή χρήσης ΑΗΧ στα κτίρια. και εξηγώ το γιατί. Αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για έναν ΑΗΧ με κάτοψη ορθογώνιο παραλληλόγραμμο μεγάλης πλευράς Α και μικρής Β. Τότε θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον Α=0,35[2(Α+Β)]. Κάνοντας τις πράξεις καταλήγουμε σε Α=2,333Β. Δηλαδή ένας κλασικός παλιός ΗΧ με άνοιγμα 2.50μ. μπορεί να έχει μέγιστο βάθος περίπου 1,07μ. Σε παρόμοιους μακρόστενους διαδρόμους καταλήγουμε και με μεγαλύτερα Α. Δηλαδή αν θέλεις πραγματικά βιώσιμο ΑΗΧ που προσφέρει και επαρκή σκίαση και δεν είναι το κλασσικό μπαλκόνι για τον κάδο απορριμμάτων, θα πρέπει να βάλεις μέρος του στην δόμηση. Δηλαδή το ξεχνάμε, ειδικά σε μικρές κατοικίες. Επίσης θέλω να επισημάνω ένα σχεδιαστικό πρόβλημα. Το Α=2,333Β δεν δίνει καθαρά ούτε καν ακέραια νούμερα. Δηλαδή όπως είδαμε πριν αν Α=2,50 το Β<=1,071. Αν σχεδιάσω το Β με βάθος 1,10μ. τότε θα πρέπει να μετρήσω στην δόμηση μια επιφάνεια με πλάτος 3 εκ. και μήκος Α=2,50. Τα 3εκ. σε κλίμακα 1/100 που είναι τα περιγράμματα των ορόφων συνήθως είναι 0,3mm. (καταλάβατε τι εννοώ)….. <ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΚ ΣΤΟ ΝΟΚ ΟΠΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΖΑ> 1 9
ΚΑΝΑ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19 , 2012 (edited) ναι και εμένα με εντυπωσίασε η ορθή παράθεση του αξιέπαινου συναδέλφου (που τον βαθ/σα αντιστοίχως με άλλους) Edited Ιούλιος 19 , 2012 by ΚΑΝΑ
st2 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20 , 2012 όλεθρος έχεις απόλυτο δικιο εχει βγει καμια εγκύκλιος?
όλεθρος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20 , 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20 , 2012 (edited) Στο σχήμα που παραθέτει ο faethon 11 βλέπουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ενιαίο χώρο διαστάσεων 13.00μ. επί 5.00μ. με δύο πλευρές κλειστές και δύο ανοικτές. Στο νόμο δεν αναφέρει ‘τμήμα πλευράς’ αλλά άνοιγμα πλευράς προς κοινόχρηστο ή ακάλυπτο. Κατά συνέπεια κάποιος που χρησιμοποιεί στοιχειώδη λογική, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ανοίγματα κατά το μήκος των 13 μέτρων πρέπει να προστεθούν, γιατί απλά αντιστοιχούν στην ίδια πλευρά του ενιαίου χώρου. Βέβαια όπως καταλαβαίνετε στην πολεοδομία (έκανα σήμερα το ερώτημα για μία ανάλογη περίπτωση σε μελέτη μου) δεν δέχονται το άθροισμα των πλευρών ούτε καν στην περίπτωση που τα ανοίγματα είναι στην ίδια πλευρά. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με ανάλογο τρόπο που γινόταν με το παλιό σύστημα των 2.50 μ., ερμηνεία που πιστεύω ότι είναι εντελώς λάθος και είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθώ όταν πλέον είναι αργά. ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΑΣΧΗΜΑ θέλω να επισημάνω ότι δεν έχει βγει κάποια εγκύκλιος και ότι οι ερμηνείες που δίνονται στην πολεοδομία είναι κλασικές αερολογίες ανθρώπων που δεν υποψιάζονται στο παραμικρό το πόσο δύσκολο θα είναι όταν αναγκαστούν κάποια στιγμή να βγούνε στην αγορά εργασίας. ευχαριστώ για την κατανόηση Edited Ιούλιος 20 , 2012 by όλεθρος
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα