Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορισμός Ημιυπαίθριου Χώρου


Recommended Posts

η λεμπεση ειπε οτι πέρνεις απο τα ανοιγματα το μεγαλυτερο....

 

 

ελπίζω εκει στο ΥΠΕΚΑ να εχουν στοιχειωδη συνειδηση των πραγματων και να μην στειλουν καμια εγκυκλιο που να την επιβεβαιωσει

 

οι υπαλληλοι της πολεοδομιας δεν ξερουν τιποτα επισημως το τσεκαρα και περιμενουν και αυτοι εγκυκλιους

 

 

στο μεταξυ αυτη η λογική του Α=2,33Β δεν εξυπηρετει σε τιποτα την λειτουργικοτητα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

κατα την γνώμη μου αυτός είναι ανοιχτός ημιυπαίθριος χώρος γιατί είναι "μη θερμαινόμενος στεγασμένος χώρος που διαθέτει τουλάχιστον μια πλευρά προς ακάλυπτο και το μήκος του ανοίγματος είναι μεγαλύτερο του 35% του περιγράμματος" .

 

Στην πολεοδομία μου είπαν πως δεν είναι αλλά δεν κατάλαβα γιατί. Θα το εκτιμούσα πολύ αν κάποιος συνάδελφος μου έλεγε γιατί δεν μπορεί να είναι.

post-69383-0-67331600-1342811309_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Περίμετρος 2*(6,95+2,85+1,20)=22,00μ αρα 35%*22,00=7,70>6,95 μ από μόνος του ο χώρος μετράει στη δόμηση μένει να ξεκαθαρίσει το ΥΠΕΚΑ αν μπορεί ο χώρος να σπάσει σε περισσότερους χώρους ώστε τμήμα του να μην μετράει στη δόμηση και τμήμα του να μετράει

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα! Αν και δεν εχω αμφιβολιες οτι πρεπει να υπολογιστει ετσι οπως το υπολογισε ο MAVRO (που κατα την γνωμη μου ειναι τουλαχιστον γελοιο αυτό που ζητανε), δεν εχω αμφιβολιες πως πρεπει παλι να ξεκινησουμε απ' το μηδεν, μαθαινοντας τα βασικα...πχ τί ειναι ο χώρος, πώς οριζεται ενας χώρος,ποια στοχεια αφαιρουν την ιδιοτητα ενος χωρου να λεγεται χωρος κτλ

 

Για παμε .

Τί ειναι ο χώρος? Και γιατι το σχημα του όλεθρος δεν μπορει να θεωρηθει ΑΗΧ, ή γιατι θα πρεπει να συμπεριλαβουμε στην περιμετρο του ΑΗΧ και το 2* 1,20μ ???

 

Και με την ιδια λογικη πχ αν ειχα ενα δωματιο 5,00μ*5,00μ2 και στη μεση μια κολώνα 0,40μ*0,40μ τί θα με εμποδιζε να πω οτι η περιμετρος ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ειναι 20,00μ. ή μηπως θα πρεπε να το διαιρεσω σε τεταρτα και να λαβω υποψη μου και την κολωνα... αρα οι χωροι ειναι τεσσερις?

 

Δεν ξερω αν καταλαβαινετε τι θελω να πω, παντως με ολα αυτά καλουμαστε να στηριξουμε κατι εκ των πραγματων παράλογο, το οποιο παραλογο θα πρεπει να το υπολογιζουμε με αριθμητικες πραξεις για να το αποδειξουμε.

 

Κραταω τη φραση του όλεθρος στο #50 ...''εχουμε μπλεξει ασχημα''

Edited by nasos1979
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θεωρείς ότι το 1.20 (δηλαδή το μήκος του στοιχείου που εισέχει στο πίσω μέρος του ΑΗΧ) θα το προσμετρούσες στην περίμετρο. Σίγουρα αυτό είναι μία πιθανή ερμηνεία.

Πώς θα το αντιμετώπιζες εάν το στοιχείο αυτό (δηλαδή ή προεξοχή 1.20 στο κέντρο του πίσω μέρους) δεν εφάπτονταν στο πίσω μέρος του ΑΗΧ αλλά υπήρχε ένα κενό; Δηλαδή αν ήταν ένα ανεξάρτητο δομικό στοιχείο στο εσωτερικό του ΑΗΧ.

 

Ισχυρίστηκα στην πολεοδομία ότι το άνοιγμα του χώρου 6.95 είναι αρκετό για να δικαιολογήσει ΑΗΧ σε όλο το βάθος 2.85. Μου είπαν πως εξαιτίας του στοιχείου που χωρίζει το πίσω μέρος σε δύο τμήματα το άνοιγμα δεν είναι το 6.95 αλλά το 3.35. Πρότεινα να το θεωρήσουμε σαν τρεις ΑΗΧ. Έναν μπροστά με άνοιγμα 6.95 και δύο πίσω με ανοίγματα 3.35.

Πάλι δεν το δέχτηκαν γιατί θεωρούν ότι οι πίσω ΑΗΧ σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν πρόσωπο σε ακάλυπτο άλλα στο μπροστά ΑΗΧ.

Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω. Βλέπω μόνο ότι αυτή η ερμηνεία των ΑΗΧ οδηγεί σε πολλά προβλήματα και ουσιαστικά στην μη χρήση ΑΗΧ (εκτός αν έχεις πολλά τετραγωνικά δόμησης και έναν ιδιοκτήτη πρόθυμο να τα ξοδέψει σε ΑΗΧ).

 

Είναι πραγματικά παράλογο σε ένα υποτίθεται "πράσινο" ΝΟΚ, να μην προσμετρούνται στην δόμηση σοφίτες, πατάρια, έρκερ, κλιμακοστάσια κλπ κλπ. (δηλαδή χώροι θερμαινόμενοι) και να γίνεται τόσο δύσκολη η χρήση λειτουργικών ΑΗΧ, παρ΄όλο που αυξήθηκαν σε ποσοστό. Πραγματικά περίεργο.

 

nassos 1979 με πρόλαβες..

Edited by όλεθρος
Link to comment
Share on other sites

Για να λυθούν τα προβλήματα πρέπει να ξεκαθαριστούν πρώτα κάποια γενικά πράγματα σε σχέση με τους ΑΗΧ ...

 

Κατά τη γνώμη μου, τα κύρια είναι :

1. Το προς έλεγχο άνοιγμα, μετράται σαν άθροισμα των πλευρών όπου ο ΑΗΧ εφάπτεται στις όψεις (ή στο περίγραμμα κάλυψης) του κτηρίου.

2. Το περίγραμμα του ΑΗΧ, μετράται σαν άθροισμα του προηγούμενου ανοίγματος και των πλευρών όπου ο ΑΗΧ εφάπτεται με προσμετρούμενους στο ΣΔ χώρους.

3. Τα στοιχεία εντός του περιγράμμτος του ΑΗΧ, πρέπει να μη διασπούν την ενιαία λειτουργικότητά του.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, στα συνημμένα σχήματα έχουμε (κόκκινη διαγράμμιση εντός ΣΔ, μαύρη διαγράμμιση εκτός ΣΔ, κόκκινη γραμμή άνοιγμα, διακοπτ. γραμμή στοιχείο) :

Στο σχ.1 το β αγνοείται αλλά το α δεν επιτρέπει ενιαία λειτουργία, όπως επίσης και το α στο σχ. 2.

Στο σχ. 3 τα β αγνοούνται και επιτρέπουν ενιαία λειτουργία, όπως επίσης το α στο σχ. 4.

 

*** Ειδική περίπτωση προς εξέταση (για το εύρος του α) πρέπει να θεωρηθεί για τις περιπτώσεις της παρ. 9 του άρθρου 16 :

 

9.
Μεταξύ των ανοιχτών στεγασμένων χώρων, στους εξώστες και στους υπαίθριους χώρους των κτιρίων, επιτρέπονται
στηθαία και διαχωριστικά στοιχεία
μεταξύ των όμορων ιδιοκτησιών ή των συνιδιοκτησιών.

ΑΗΧ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Διαπιστώνω ότι το θέμα των ΑΗΧ είναι κάτι παραπάνω από καυτό, γιατί πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν κάνει μελέτες δίνοντας διαφορετική ερμηνεία και τώρα βρίσκονται σε αδράνεια περιμένοντας μια επίσημη απάντηση που αργεί.

 

Δεν συζητώ για τα άλλα αμέτρητα θέματα που υπάρχουν διάσπαρτα στον νόμο και επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες.

 

Για παράδειγμα στο άρθρο 11 παρ.5β που αναφέρεται στο τι προσμετράει στην δόμηση ,διαβάζουμε "μη θερμαινόμενοι στεγασμένοι χώροι που διαθέτουν τουλάχιστον μία πλευρά προς οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο του οικοπέδου ή του κτιρίου και το μήκος του ανοίγματος είναι μικρότερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του χώρου αυτού".

 

Αυτοί οι χώροι διαφέρουν από τους ΑΗΧ γιατί έχουν άνοιγμα "...προς οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο του οικοπέδου ή του κτιρίου." και όχι "...προς κοινόχρηστο χώρο ή προς υποχρεωτικό ακάλυπτο."

Το ότι είναι διαφορετικοί από τους ΑΗΧ το αποδεικνύει και το γεγονός ότι στους μεν κάνει λόγο στο αρθ.11 παρ.5β και στους δε στο αρθ.11 παρ.5δ.

 

Και αναρωτιέμαι.

Οι ΑΗΧ είναι ανοιχτοί χώροι του κτιρίου;

Μπορώ να έχω "μη θερμαινόμενο στεγασμένο χώρο" με άνοιγμα σε ΑΗΧ;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστό ως προς τι λαμβάνεται στο σ.δ

αλλά από την άλλη δίνεται έμμεσα ένας άλλος σιωπηρός ορισμός (νέου χώρου)

δείτε

άρθρο 11

5. (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ) Στο σ.δ. προσμετρώνται:

α. Οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χώρων του κτιρίου.

β. Οι επιφάνειες των μη θερμαινόμενων στεγασμένων χώρων που διαθέτουν τουλάχιστον μία ανοιχτή πλευρά προς οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο του οικοπέδου ή του κτιρίου και το μήκος του ανοίγματος είναι μικρότερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του χώρου αυτού.

γ. Οι επιφάνειες των υπογείων οποιασδήποτε άλλης χρήσης εκτός αυτών που ορίζονται στην παράγραφο 6.

δ. Οι επιφάνειες των ανοικτών εξωστών και ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν η συνολική επιφάνεια των χώρων αυτών έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.

 

δηλαδή αν έχω

μη θερμαινόμενο στεγασμένο χώρο που διαθέτει τουλάχιστον μία ανοιχτή πλευρά προς οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο του οικοπέδου ή του κτιρίου και το μήκος του ανοίγματος είναι μεγαλύτερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του χώρου αυτού.

 

ΑΥΤΟΣ πως λέγεται;;

 

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@ΚΑΝΑ και @όλεθρος,

νομίζω ότι παρασυρόμαστε από λέξεις ενός κακογραμμένου νόμου ... ούτε οι συντάκτες δεν έδωσαν τόση σημασία στις διαφορές όταν τον έγραφαν ...

 

Δεν υπάρχει άλλος κρυφός χώρος ... ΑΗΧ είναι μόνο αυτός με πάνω από 35% ανοικτή πλευρά.

Αυτός με μικρότερη από 35% είναι απλά στεγασμένος χώρος όμοιων χαρακτηριστικών με αυτά του ΑΗΧ, αλλά όχι ΑΗΧ γιατί ο ΑΗΧ ορίζεται να έχει επιπλέον ανοικτή πλευρά πάνω από 35%.

Άρα μη κλειστός χώρος του κτηρίου που μετράει στο ΣΔ.

 

Οι μικροδιαφορές στις λέξεις των ορισμών ίσως οφείλονται και στο ότι οι ορισμοί ξαναγράφηκαν την τελευταία στιγμή πριν την ψήφιση ...

 

Σημειώνω ότι, το "ή του κτηρίου" είναι πιό σωστό, από αυτά του ορισμού του ΑΗΧ, γιατί ΑΗΧ (ή υποψήφιος για ΑΗΧ στεγασμένος χώρος) μπορεί να βλέπει και σε διαμπερές οριζόντιο άνοιγμα του κτηρίου.

Edited by kan62
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@kan62

νομίζω πως έχεις απόλυτο δίκιο. στο άρθρο 11 παρ.5β δεν τους ονομάζει ΑΗΧ γιατί μιλάει για χώρους που έτσι και αλλιώς μετρούν στην δόμηση.

Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να έχουμε ΑΗΧ σε συνεχεια στεγασμένου μη θερμαινόμενου χώρου, ούτε σε διαμπερές άνοιγμα, και αν κατάλαβα καλά, ούτε εξώστη σε συνέχεια ΑΗΧ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.