Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορισμός Ημιυπαίθριου Χώρου


Recommended Posts

αυτο ρωτάω...

μπορώ να εμφανίσω (νοητά) το 6.0*2,57 ως ΑΗΧ και το υπόλοιπο  6.0*0.63 (3.20-2.57) ως ΣΔ; :mrgreen:

post-3683-0-17724700-1504535790_thumb.png

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Το λογικό θα ήταν να γίνεται αυτό που λες -κάτι που ίσχυε μετά από εγκύκλιο για τους Η/Χ του ΓΟΚ 85

Έλα όμως που δεν το συμπεριέλαβαν στις Τ.Ο-οπότε δεν είναι σίγουρο αν η ΥΔΟΜ δεν σου πει "για την ώρα τράβηξε και τον τοίχο"!

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Να σου πω την αλήθεια θα το έκοβα... με την λογική οτι το 35% αναφέρεται στον ορισμό του ΑΗΧ στο αρθ2. ανεξαρτήτως αν μετρά η οχι στον ΣΔ...

Αλλά επειδή είναι δικό μου θέλω να επιμείνω. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

jbosdas, για να μην έχεις τύψεις το παίρνω επάνω μου και στο κόβω εγώ :grin: ...

 

Γενικά πάντως, στο ΝΟΚ δεν υπάρχει η λογιστική άποψη εννοιών του ΓΟΚ '85.

Εδώ που τα λέμε, ποτέ δεν βοήθησε στην πράξη. φαντάσου πχ. να έχεις περίπτωση ανασύστασης φακέλου με λογιστικούς ΣΔ !

Link to comment
Share on other sites

Θόδωρε καλησπέρα

Υπάρχει και μια περίπτωση να μην κόβεται ..αυτή

Άρθρο 35 - Καταργούμενες διατάξεις  (ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤ,ΟΙΚ)

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε διάταξη, η οποία είναι αντίθετη στις ρυθμίσεις του παρόντος, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του άρθρου 1 και του άρθρου 34.

Διευκρινίζεται ότι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας οι οποίες δεν είναι αντίθετες με τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν. Ενδεικτικά αναφέρονται το άρθρο 27 παρ. 1 του Ν.1577/85 και ο Κτιριοδομικός Κανονισμός (ΦΕΚ59Δ/89) όπως ισχύει, πλην των συγκεκριμένων διατάξεων που τροποποιούνται ρητώς από τον παρόντα νόμο (π.χ. το ελεύθερο ύψος του κύριου χώρου).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Π.Χ.

 

Στο σχήμα έχουμε εξώστες στεγασμένους (υποθέτω :smile: ) και άρα αυτοί είναι ΑΗΧ; ή ΑΗΧ είναι μόνο ο μεσαίος; (Ας πούμε ότι έχουμε το >35%)

 

.

 

Σε αντιστοιχία με το σχήμα, που δίνει και πρακτική εικόνα στην διατύπωση του νόμου, τι αποτελεί εξώστη και τι ΑΗΧ στην παρακάτω εικόνα (ας πούμε και εδω ότι έχουμε το 35 %);  :smile: (μην δίνετε σημασία στα βέλη :P

 

https://s26.postimg.org/poy3d7zi1/outnumbers.jpg

outnumbers.jpg

 

Παραθέτω ανακεφαλαιώνοντας και τις αναφορές του ΝΟΚ:

Άρθρο 2

Ορισμοί

 

5.

Ανοικτός Εξώστης (μπαλκόνι) είναι η οριζόντια προεξοχή του δαπέδου ορόφου ή δώματος που προβάλλει πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου.

Παρεπιπτόντως να προσθέσω: Για το άρθρο αυτό ισχύει η πιο κάτω διευκρινιστική εγκύκλιος (απόφαση 63234 /2012 από 19 / 12 / 2012 µε Αριθµ. Πρωτ. οικ. 63234 ). Ο ανοιχτός εξώστης βρίσκεται κατ’ επέκταση του κτιρίου, όπως αυτό ορίζεται από τον φέροντα οργανισµό και τα στοιχεία πλήρωσής του. Στο επίπεδο του ισογείου και κατ’ επέκταση του δαπέδου του, όταν ο ανοιχτός εξώστης («βεράντα ισογείου») είναι µπαζωµένος, θεωρείται ότι αποτελεί διαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και δεν προσµετράται στο σύνολο των επιτρεπόµενων εξωστών. Εμένα και αυτό με πραπέμπει σε ΑΗΧ ( ;)

6.

Ανοικτoί ημιυπαίθριοι χώροι είναι οι μη θερμαινόμενοι στεγασμένοι χώροι που διαθέτουν τουλάχιστον μία ανοιχτή πλευρά προς κοινόχρηστο χώρο ή προς τους υποχρεωτικούς ακάλυπτους χώρους και το μήκος του ανοίγματος είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του ανοικτού ημιυπαίθριου χώρου.

 

Άρθρο 11

Συντελεστής δόμησης

 

6. Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται:

α. Οι επιφάνειες των ανοιχτών εξωστών και ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν η συνολική επιφάνεια των χώρων αυτών έχει ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό των ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20 % της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

τελικά ο ΑΗΧ με νοητό ΣΔ δεν περνάει τον ελεγχο. Κ ο συναδελφος στην ΥΔΟΜ αναφερθηκε στον ορισμό του ΑΗΧ. Εξ'ορισμού δηλαδή, οτι ειναι ανοιχτό λογίζεται ως ΑΗΧ κ σε αυτό γίνεται ο ελεγχος του 35%.

 

@Forma: -ρωτάς η απαντάς' δεν εχω καταλάβει- παντως αν ρωτάς: 1,2=εξωστες, 3=ΑΗΧ (αν περναει τον υπολογισμό του35%), 4=; υπαιθριος στον ΓΟΚ. εξώστης στον ΝΟΚ; -δεν βλεπω τον ορισμό του υπαίθριου, ο λευκός καθετος όγκος δίπλα στο 2= κλειστος εξώστης -ερκερ (αν προεξεχει της καλυψης).

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ο ορισμός του Α.Η.Χ μας αναγκάζει ακόμη και στην περίπτωση που έχουμε

απλούς εξώστες με κολώνες στις γωνίες

να κάνουμε ένα σωρό υπολογισμούς για να αποδείξουμε το αυτονόητο  (ότι πρόκειται για εξώστη)

 

Κατά τη γνώμη μου κακώς αντικαταστάθηκε ο ορισμός του Η/Χ

ή έπρεπε να συνυπάρχουν  στον ΝΟΚ και οι δύο ορισμοί και του Η/Χ και του Α.Η.Χ 

Link to comment
Share on other sites

Όλα εξώστες. Τμήμα του 4 είναι υπάιθριος χώρος και τμήμα μπορεί να είναι ανοιχτός ημιυπαίθριος. Δεν φαίνεται αν είναι στεγασμένο το 3 δενα αποτελέι μέρος του κτι΄ριου αλλά επέκταση της πλάκας = εξώστης δείτε ορισμό παρ. 2 άρθρου 16

Edited by Αλέξανδρος
Link to comment
Share on other sites

jbosdas ακριβώς για ερώτηση πρόκειται... θεώρησα ενδιαφέρον το σχήμα που ανάρτησε ο georg coco παλαιότερα και θεώρησα καλή ιδέα να δούμε μερικά  real life παραδείγματα για καλύτερη κατανόηση των όσων αναφέρονται στον ΝΟΚ και όσων λέγονται στο παρών thread ... 

 

KANA πόσο δίκιο έχεις... 

 

Αλέξανδρε όπως ανέφερε ο jbosdas στον ΝΟΚ δεν γίνεται αναφορά/ορισμός στον υπαίθριο χώρο... πάντως με βάση αυτό που λες για το 3 περί επέκτασης της πλάκας και στεγασμένου χώρου... το στεγασμένος θα μπορούσε να προκύπτει από την ύπαρξη του άνω εξώστη (μιας και καλύπτει το 3 από πάνω) ή θα έπρεπε να είναι λειτουργικός κλειστός χώρος ο επάνω ώστε ο 3 να θεωρείται στεγασμένος (στους ορισμούς του ΝΟΚ δεν αναφέρει κάτι ώστε να το συγκεκριμενοποιεί); Επίσης, περί της προβολής του εξώστη, αν στο 3 όπως κοιτάμε δεξιά την κολόνα του εξώστη η οποία έχει μεγάλο μήκος, αν δεν άφηνε άνοιγμα αλλά έφτανε μέχρι τον τοίχο κι πάλι δεν θα θεωρούνταν εξώστης (ή σε αυτή την περίπτωση ΑΗΧ);

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.