Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οι απαραίτητοι έλεγχοι είναι πολύ συγκεκριμένοι, απότι θυμάμαι για μικρές κατασκευές υπάρχει ένα ελάχιστο 3 δοκιμίων, αν κ εδώ ο κανεπε εννοεί όλο το κτίριο και όχι τη θεμελίωση μόνο. Τώρα δεν ξέρω αν μπορείς να συνδυάσεις ec8-3 και ερήμην τιμές από κανεπε για να το αποφύγεις, αλλά να είσαι και καλυμμένος.

Γεωμετρία θεμελίωσης θες, αν κ θα φαίνεται από το "υπόγειο". Για οπλισμούς ή σκανάρισμα ή αποκάλυψη ή συνδυασμός. Για αυτό νομίζω 1 σε κάθε πλευρά είναι αρκετή. Άντε κάνε και 1-2 έξτρα για να σου φύγει το άγχος, ότι δεν ήταν πολύ μεθυσμένος ο μάστορας και δεν έκανε ότι να'ναι σε κάθε κολώνα/πέδιλο.

Η μοντελοποίηση δεν είναι το πρόβλημα σου, αφού ότι και να κάνεις δεν θα επαρκεί (λος τσιμεντόλιθος).

Εφόσον το πάτωμα της σοφίτας είναι μεταλλικό, δεν θεωρείς διάφραγμα και λύνεις σαν μονοόροφο από τοιχοποιία και μεμονωμένα λύνεις πλάκα, δοκούς πατώματος και ζύγωμα στέγης, βγουν δεν βγουν αυτά αδιάφορο (ντάξει άμα δεν βγουν, θέλουν αλλαγή). Α, τη θεμελίωση τη φορτίζεις με τις αντιδράσεις των τοίχων (αυτό πρέπει να το κάνεις σωστά, εφόσον οι τοίχοι δεν θα πάνε πουθενά, ότι λύση και να προτείνεις)

Ναι, ο ευρωκώδικας προκρίνει τρισδιάστατο μοντέλο, άρα θες μικτό φορέα, αλλά ούτε αυτό θα βγεί, οπότε μη σκας.

 

Πες στον πελάτη σου ότι χρειάζεται ενίσχυση/επέμβαση, αλλιώς δεν έχεις λόγο να ασχοληθείς και δώστου λίγο χρόνο να το χωνέψει, εντωμεταξύ βρες την πιο οικονομική κ ασφαλή λύση.

Εγώ θα καταργούσα τελείως τον φορέα από τοιχοποίια (οπότε σύμφωνα με και με τον κανεπε δεν χρειάζεται καθόλου αποτίμηση) που απλά σημαίνει να πάρεις τα φορτία κάπως αλλιώς και να τα μεταφέρεις ασφαλώς στο έδαφος. Οι επιλογές που έχεις είναι 3: Μέταλλο, σκυρόδεμα, τοιχοποιία (ένα ορθομπλόκ εσωτερικά; ). Νομίζω είναι φως φανάρι ότι το να προσθέσεις κοιλοδοκούς είναι ότι πιο απλό μπορείς να κάνεις, καταναλώνοντας το λιγότερο δυνατό χώρο. Αν δεν βγαίνει η αγκύρωση στο υπάρχον σκυρόδεμα, θές και θεμελίωση ή έστω τοπική ενίσχυση της εδαφόπλακας.

Αν κολλήσεις με τις συνδέσεις ροπής κοιλοδοκών ο πίνακας 7.14 του ec3.1.8 είναι φίλος σου, αν δεν τον έχεις να στον στείλω.

 

Αυτά. Τόση ώρα που το συζητάμε, την τοιχοποίια την φτιάχναμε στο fedra (τσιμεντόλιθοι με πεπερασμένα! :P ) και φαντάζομαι οπουδήποτε αλλού. Για πέταμα είναι έτσι και αλλιώς.

Για το θέμα των κανονισμών (ec/κανεπε vs υφιστάμενοι), ρώτησα και στο [email protected] και η απάντηση ήταν "Δεν υπάρχει κάποια άλλη αναφορά στο ν.4495 ή την ΚΥΑ που αναφέρετε όσον αφορά τη στατική επάρκεια. Αναμένεται από το ΥΠΕΝ κάποια Εγκύκλιος σχετικά με το θέμα." - ζήσε Μάη μου δηλαδή, αν κρίνουμε από τη περφόρμανς του υπουργείου τώρα τελευταία.

 

3 πυρήνες απο κάθε είδους δομικό στοιχείο. Βέβαια στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κανένα πρότυπο εξαγωγής θλιπτικής αντοχής.   

  • Απαντήσεις 444
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με το κυοφορούμενο ΦΕΚ:

"...Απαλλάσσονται από την μελέτη στατικής επάρκειας κτίρια, στα οποία έχει εφαρμοστεί ως προς τις διαστάσεις του φέροντος οργανισμού η εγκεκριμένη στατική μελέτη για το νόμιμο τμήμα του ακινήτου και εφόσον συντρέχει τουλάχιστον μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις: (σ.σ. γράφω την πρώτη μόνον, που ενδιαφέρει εδώ):

1) Το τελικό (μετά την όποια αυθαιρεσία) κτίριο είναι μονώροφο, δηλαδή υπάρχουν μόνο οι στάθμες θεμελίωσης, υπογείων, ισογείου, ισογείου με πατάρι ή σοφίτα......"

Άρα, με την εφαρμογή του ΦΕΚ, την γλυτώνεις μεν όσον αφορά τη σοφίτα, αλλά την πατάς στο ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη στατική μελέτη, οπότε δεν υπάγεσαι καν στις εξαιρέσεις του ΦΕΚ.

Γνώμη μου είναι ότι για εξ ολοκλήρου αυθαίρετα δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση, ανεξάρτητα αν είναι ισόγεια.

Δημοσιεύτηκε

Πέρασα από τον ΟΑΣΠ να υποβάλλω ερώτημα για το θέμα των εφαρμοζόμενων κανονισμών στα εξ'ολοκλήρου αυθαίρετα, και κατά σύμπτωση είχε συνεδρίαση η επιτροπή για τα ερωτήματα του ΚΑΝΕΠΕ, επίσης κατά σύμπτωση ήμουν τελείως ακούρευτος και αξύριστος και μπορεί να τους τρόμαξα και λίγο, πάντως προφορικά μου είπαν τα εξής:

- Δεν είναι αυτή η αρμόδια επιτροπή για να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, υπάρχει άλλη (την οποία εγώ και έρμος ο επιστήμονας που στρίμωξα δεν ξέρουμε ποια είναι).

- Το 350Β16 αφορά προσθήκες κτιρίων με μελέτη και όχι εξ'ολοκλήρου αυθαίρετα.

- Η αποτίμηση των αυθαιρέτων είναι και αυτή αυθαίρετη προς το παρόν, περιμένουμε λοιπόν την περίφημη εγκύκλκιο, η οποία θα έχει κυρίως απαλλακτικό χαρακτήρα για διάφορες περιπτώσεις. gp1   μάλλον έχεις δίκιο για τα εξ'ολοκλήρου αυθαίρετα, απότι είπαμε εκεί (αλήθεια το κείμενο της εγκυκλίου υπάρχει κάπου;) Προς το παρόν βάση του αρθ5 παρ2 (3796/Β/17) μπορείς να κάνεις τον έλεγχο με τον ισχύοντα κανονισμό. Για επεμβάσεις μιλάει οκ, αλλά να κάνεις αποτίμηση με κανεπε και επέμβαση με ισχύοντα δεν στέκει.

Τελικά ερώτημα δεν κατέθεσα, αφού δεν είναι αρμόδιοι.
 

 

Βέβαια στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κανένα πρότυπο εξαγωγής θλιπτικής αντοχής.   

 

 

Α ωραία, θενκς για την πληροφορία πάντως. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κάτι στον κανονισμό για τις τοιχοποίιες.

Η απάντηση μου βασίζεται στο ότι είναι (σχεδόν) διόροφο με τσιμεντόλιθους και κατοικία και αν κρίνω από αυτά που έχω δει (κοντά σε θάλασσα) μόνο σε καλή κατάσταση και αξιόπιστα δεν τα λες. Το καλό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η βάση από σκυρόδεμα, όσα έχω δει που είναι και η θεμελίωση από τσιμεντόλιθους είναι κυριολεκτικά υπό διάλυση (μετά τα 40 χρόνια).


 

Δημοσιεύτηκε (edited)

αλήθεια το κείμενο της εγκυκλίου υπάρχει κάπου;

http://ecopress.gr/?p=5552

Δεν είναι επίσημο, πολλώ δε μάλλον δεν έχει καν ψηφιστεί.

Edited by gp1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ε για να πάρουμε μια ιδέα καλό είναι. Ευχαριστώ.
Ροδοπουλος
Για μέχρι διόροφες κατοικίες νομίζω έχει εξαίρεση από τον κανόνα των 3 δοκιμίων ανά είδος στοιχείου και επιτρέπει 3 δοκίμια συνολικά, θα το κοιτάξω και επανέλθω.

Δημοσιεύτηκε

3.7.1.3 Απαιτούμενο πλήθος δοκιμών - Σ.Α.Δ.
α. Για μικρά (μέχρι διώροφα) κτίρια, το απολύτως ελάχιστο απαιτούμενο πλήθος πυρήνων, είναι n = 3, από ομοειδή δομικά στοιχεία.  Για μεγαλύτερα κτίρια,  απαιτούνται  τουλάχιστον  3  πυρήνες  ανά δύο ορόφους, οπωσδήποτε όμως 3 πυρήνες στον
«κρίσιμο» όροφο.

 

Για το συγκεκριμένο ρημάδι δλδ, 3 για τη θεμελίωση και 'ξεμπλεξες'.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλημέρα έχω το εξής θέμα:

Θέλω να κάνω αλλαγή χρήσης ισογείου καταστήματος 6οφης πολυκατοικίας με υπόγειο με Ο.Α. του 1987 και αναθεώρηση το 1990 (και στατική μελέτη) και η νέα χρήση είναι σπουδαιότητας Σ3 καθώς πρόκειται για ΚΕΚ. Η στατική μελέτη έχει συνταχθεί με τις πρόσθετες διατάξεις του 1984. Δεν υπάρχει αύξηση των κατακόρυφων φορτίων καθώς οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις θα γίνουν με ελαφρά χωρίσματα- γυψοσανίδες. 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 350/17-02-2016 απαλλάσσεται από την μελέτη ΚΑΝΕΠΕ:

- για κτίρια με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατηγορίας σπουδαιότητας Ι ή ΙΙ, στα οποία η στατική μελέτη έχει συνταχθεί με βάση τις πρόσθετες διατάξεις του 1984   όταν το ρv <= 1,25

 

Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

1. Η κατηγορία σπουδαιότητας που αναφέρεται στην απαλλαγή εννοεί την νέα χρήση ή την υπάρχουσα; 

2. Ο έλεγχος του λόγου των τεμνουσών στη βάση ως προς το 1,25 πώς γίνεται; Πρέπει να λυθεί όλος ο φορέας για Σ2 και μετά για Σ3 για να προκύψουν οι τιμές της τέμνουσας ή είναι ο λόγος των 2 συντελεστών σπουδαιότητας δηλαδη 1,15/1 = 1,15;

καθώς δεν υπάρχει κάποια άλλη αλλαγή ως προς τον στατικό φορέα.

  • 5 months later...
Δημοσιεύτηκε

καλησπέρα,

περίπτωση αλλαγής χρήσης με αύξηση κατακορύφων φορτίων και αύξηση συντελεστή σπουδαιότητας. Για την αύξηση του συντελεστή σπουδαιότητας υπολογίζουμε το λόγο ρv σύμφωνα με το ΦΕΚ 350Β/16 για να δούμε αν θα ελέγξουμε το υφιστάμενο με ΚΑΝΕΠΕ ή όχι?

ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Όλα μαζί για το λόγο των τεμνουσών (φορτίο, ψ2, γΙ).

Μόνο αν είναι από Κατηγορία Ι σε Κατ. ΙΙ και υπάρχει με τις πρόσθετες διατάξεις '85 ή νεότερες, υπάρχει ελπίδα. Αλλιώς ΚΑΝΕΠΕ ή EC8.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
  • 5 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδερφοι να κάνω μια ερώτηση,

Σε υφιστάμενο τριόροφο για προσθήκη καθ ύψος 1 οροφου με ξύλινη προκατασκευασμένη κατοικία , για να κάνουμε έλεγχο υπάρχωντος με ΚΑΝΕΠΕ  απαιτείται συναίνεση όλων των συν ιδιοκτητων σε ποσοστό 100% ή μπορούμε με μικρότερη συναίνεση πχ 67%.? υπάρχει κάπου γραμμένο τι απαιτείται?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.