Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω μία απορία για τον υπολογισμό του βαθμού απόδοσης.

Στον τύπο [4.1] υπολογισμού του Pgen και πιο συγκεκριμένα στον παράγοντα Um, για τα κτήρια μετά το 1980, σε αυτά δηλαδή με κανονισμό ΘΜ.

Όσο πιο κρύα είναι η περιοχή, τόσο πιο μικρός είναι ο συντελεστής Um. Δεν μου κάθεται καλά το συγκεκριμένο, γιατί στις ζεστές περιοχές (ζώνη Α) υπολογίζει μεγαλύτερη Pgen από ότι στην ζώνη Γ όπου έχει περισσότερο κρύο.

Με αυτό τον τρόπο, στην ζώνη Γ μου βγαίνει σχεδόν πάντα μεγάλη υπερδιαστασιολόγηση ενω΄στη ζώνη Α & Β σχεδόν ποτέ.

 

Το βρίσκετε λογικό. Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει;

 

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

To Um εχει να κανει με το ποσο καλα ειναι θερμομονωμενο το κτιριο. Λογικο ειναι οτι οσο πιο κρυα ειναι περιοχη τοσο πιο μικρο το Um λογω υπαρξης αυξημενης θερμομονωσης.

Η Βορεια Ελλαδα ανεκαθεν απαιτουσε περισσοτερη θερμομονωση απο τη Νοτια Ελλαδα αρα το Um εκει στα κτιρια ειναι μικροτερο.

Απο την αλλη το ΔΤ αυξανει ευλογα οσο πιο κρυα ειναι η περιοχη.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Pgen = A*Um*ΔΤ*2,5

Ζώνες Α,Β,Γ,Δ: ΔΤ= 18, 20, 23, 28 σύμφωνα με τις διευκρινίσεις. Το ίδιο κτίριο σε πιο "κρύα" ζώνη > Pgen.

Για να βγάλεις το ίδιο Pgen από την Α ζώνη στην Β θα πρέπει ο Um(m,β ζώνη) αν είναι 1 στην Α ζωνη να πάρει την τιμή 18/20=0,9 στην Β ζώνη και ανάλογα για τις υπόλοιπες (Γ=18/23=0,78,Δ=18/28=0,64).

PS:Προκαταβολικά συγγνώμη που δεν γράφω μονάδες!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Θα προσπαθήσω να "ξαναγράψω" αυτά που έγραψε το Σιωπηλό Βέλος, ελπίζοντας να μην τα διαστρεβλώσω.

Στις ψυχρότερες περιοχές λογικό ήταν (και είναι και με τους νέους συντελεστές Um), να σου ζητά να προστατεύσεις καλύτερα το κτίριό σου, είτε μέσω μεγαλύτερου πάχους θερμομόνωσης, είτε καλύτερου συντελεστή υλικών (γενικά και όχι μόνο θερμομονωτικών), είτε και με αλλαγή της χωροθέτησης του κτιρίου και των ανοιγμάτων του (χλωμά τα δυο τελευταία στα αστικά -τουλάχιστον- κέντρα).

Οπότε έβαζε και πάλι βάζει, τον πήχη του μέγιστου επιτρεπόμενου μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας Um,max χαμηλά, αφού και το κτίριο σου θα έπρεπε να το κάνεις με όσο το δυνατόν καλύτερη θερμομονωτική προστασία και κατά συνέπεια μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση στη ............ θέρμανση του. Το ξέρω πως το πήγα λίγο ανάποδα, αλλά το κάνω προκειμένου να καταλάβω κι εγώ τι παίζει.

Στο δροσισμό του όμως, αν δεν έχεις φυσικό δροσισμό με τίποτα άλση, κήπους (όχι ορτανσίες και τέτοια) ή καμιά αιολική καμινάδα + διαμπερές κτίριο, τότε την πάτησες. Θα πρέπει να το δροσίσεις τεχνητά.

Θέλω να πω πως, ίσως και να είναι λάθος ο τόσο χαμηλός πήχης του Um_max, μιας και αν συγκρίνετε τις τιμές του Κ.Θ.Κ. με αυτές του Κ.Εν.Α.Κ. θα δείτε ότι είναι κοντά. Ίσως γιατί και οι δύο δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά την περίοδο θέρμανσης. Ναι αλλά η Ελλάδα είναι μεσογειακή χώρα και τείνει να γίνει αφρικανική.

Σίγουρα δεν είναι τόσο απλοϊκά τα πράγματα, αλλά πάντως κομματάκι υπερβολικές μου φαίνονται οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές του συντελεστή Um.

Edited by panos-vicious
Δημοσιεύτηκε

Με μπέρδεψε το γεγονός ότι στον ΚΕΝΑΚ οι ζώνες Β και Γ έχουν το ίδιο μέγιστο επιτρεπτό U για εξωτερικούς τοίχους σε επαφή με αέρα (βέβαια διαφέρουν οι τοίχοι που βρίσκονται σε επαφή με έδαφος και ΜΘΧ).

Δημοσιεύτηκε

panos-vicious, γιατί σε περδεύει το πράγμα; και στη θέρμανση και στη ψύξη έχουμε μεταφορά ενέργειας απο το θερμότερο στοιχείο στο ψυχρότερο. Με την θερμομόνωση θέλουμε να μειώσουμε αυτή την μεταφορά, άσχετα απο το που βρέθηκε αυτή η ενέργεια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.