Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι, μετά από κουβέντα με κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε κτίριο πελάτη μου (μελέτη-επίβλεψη), προέκυψε η απορία :

Σε ένα κτίριο αποθήκης (ισόγειο) επιτρέπεται τα φέροντα στοιχεία να έχουν μηδενικό δείκτη πυραντίστασης?

Επειδή το κτίριο πιθανότατα θα αλλάξει χρήση και θα μετατραπεί σε εργαστήριο κοπής-επεξεργασίας πέτρας, σε αυτή την περίπτωση τί σχύει?

Και τα δύο (είτε ως αποθήκη που κατασκευάζεται με την άδεια όπως ισχύει, είτε ως βιομηχανικό αν μετατραπεί η χρήση), από πυροθερμικό φορτίο είναι χαμηλά.

Ωστόσο εχώ διαβάζοντας το Αρ. 11 του ΠΔ 71/88 για αποθήκες κατάλαβα ότι δεν υπάρχει κτίριο του άρθρου 11 με δείκτες στα δομικά στοιχεία του πυροδιαμερίσματος <60 (εκτός αν μπουν καταιονητήρες):

""3. ΔΟΜΙΚΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

3.1. Τα φέροντα δομικά στοιχεία καθώς και όλα τα δομικά στοιχεία του περιβλήματος των πυροδιαμερισμάτων πρέπει να έχουν ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης ανάλογα με την περίπτωση, σύμφωνα με τον Πίνακα Ζ.3.""

Από τον πίνακα Ζ3 για αποθήκη κατηγορίας Ζ1 (χαμηλού) προκύπτει δείκτης 60 λεπτά ή 30 με καταιονισμό, για τα φέροντα και για όλες τις πληρώσεις του πυροδιαμερίσματος.

 

 

- Υπάρχουν δηλαδή αποθήκες ή απλά βιομηχανικά με μηδενικό δείκτη, ακόμα και αν αποτελούν στο σύνολό τους ένα πυροδιαμέρισμα?

- επειδή ο ιδιοκτήτης γκρινιάζει ότι του ανεβάζω το κόστος !!!, ρωτάω :

υπάρχουν κτίρια έστω και μικρά στα οποία μπορείς να γράψεις ότι τα φέροντα στοιχεία δεν είναι προστατευμένα με ελάχιστο δείκτη 60 λεπτά ή 30 με καταιονισμό? γιατί το διάβασα σε παλιά thread στο φορουμ και δεν μπορώ να καταλάβω τί μου διαφεύγει.

Edited by sarcs
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ποιος ειπε οτι τα μεταλλικα υποστυλωματα εχουν μηδενικο ΔΠ??

Φυσικα ο ορος ΔΠ ειναι μια εννοια του κανονισμου πυροπροστασιας.

Η διαδικασια ομως υπολογισμου του διατειθεμενου χρονου πυραντιστασης ενος μελους, ειναι θεμα του ΕΚ3 Μερος 1.2 και ΕΚ1 Μερος 1.2.

 

Σε καθε περιπτωση τροποι αυξησης του διατειθεμενου χρονου πυραντιστασης υπαρχουν και πρεπει να ειναι τετοιοι ωστε να καλυπτουν και τον κανονισμο πυροπροστασιας.

 

 

ΥΓ. Μηδενικος ΠΔ σημαινει οτι τη στιγμη εναρξης της πυρκαγιας στην οποια εκτειθεται ενα μελος, εχει κιολας αστοχησει.

Edited by terry
Δημοσιεύτηκε (edited)

Άρθρο 14

[Όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 374/1988 (ΦΕΚ 168 τ. Α’)

Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 81813/5428/1993 (ΦΕΚ 647 τ. Α’)]

3. Φέρουσες κατασκευές από μορφοσίδερο.

Σιδηρές κατασκευές χωρίς ειδική πυροπροστατευτική επίστρωση ή επένδυση, θεωρούνται ότι παρουσιάζουν μηδενικό δείκτη πυραντίστασης. Ο δείκτης πυραντίστασης εξαρτάται τόσο από τη χρησιμοποιούμενη διατομή, όσο και από το υλικό επικάλυψης και τον τρόπο εφαρμογής του. Θα πρέπει να αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση με πιστοποιητικό εξουσιοδοτημένου εργαστηρίου ξένης χώρας, κατά προτίμηση Ευρωπαϊκής, που χρησιμοποιεί αποδεκτή πρότυπη δοκιμασία.

Δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι στο συγκεκριμένο άρθρο. Δες το

.Ειδικά σε πυροπροστατευμένη όδευση οι δείκτες πυραντίστασης καθορίζονται απο τους πίνακες του άρθρου 11 ανάλογα του βαθμού κινδύνου του κτιρίου. Όπως επίσης κ αυτό που λεει ο terry στο#2 για τρόπους αύξησης χρόνου πυραντίστασης. Αν δε κάνω λάθος υπάρχουν και ειδικές βαφές

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)

Πολυ σωστο αυτο που παρεθεσες.

Δεν το θυμομουνα καθολου.

 

Σκεψου οτι η τελευταια ενημερωση εγινε το 1993!!

 

Στην πραξη.

Μπορεις να κανεις εναν ελεγχο βασει του ΕΚ3 Μερος 1.2 για να δεις τι γινεται στα μελη που σε ενδιαφερουν.

Αν εισαι οκ, κανεις δεν προκειται να σου πει τιποτα, βαζεις τους υπολογισμους στο τευχος της παθητικης πυροπροστασιας.

Αν δεν εισαι, υπαρχει τροπος να καλυψεις τον απαιτουμενο ΔΠ, πχ με βαψη συγκεκριμενου παχους και προδιαγραφων, επικαλυψη με πανελ πετροβαμβακα, επικαλυψη με πυραντοχη γυψοσανιδα κτλ

Edited by terry
Δημοσιεύτηκε (edited)

Από ότι κατάλαβα, η βασική ερώτηση είναι η εξής:

 

Σε ένα κτίριο αποθήκης (ισόγειο) επιτρέπεται τα φέροντα στοιχεία να έχουν μηδενικό δείκτη πυραντίστασης?

 

Η απάντηση είναι "όχι". Σε κάθε ειδικό άρθρο του κανονισμού πυροπροστασίας καθορίζονται απαιτήσεις για τον ΔΠ των φέροντων δομικών στοιχείων (ίδιος με τον ΔΠ των πυροδιαμερισμάτων).

 

Για τα υπόλοιπα υπάρχει το θέμα Πυροπροστασία μεταλλικών κατασκευών.

Edited by miltos
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, miltos αυτό ήθελα να δω κυρίως, το ότι υπάρχουν οι βαφές το ξέρω, το θέμα είναι στην παρούσα ότι βγήκε αρχικά μία προσφορά χωρίς βαφές και μετά με ρώτησαν ως επιβλέποντα αν χρειάζεται.

Για να είμαι ειλικρινής terry ακριβή υπολογισμο μεταλλικού μέλους με τον ευρωκώδικα δεν έκανα, αυτό που ρωτάω είναι όμως πιο απλό :

έχω μια αποθήκη 470 τμ (η οποία μπορεί να γίνει και βιοτεχνικό με αλλαγή χρήσης - υπό συζήτηση) : με βάση τα λεγομενα του ΠΔ 71/88, έγραψα στο τευχος της παθητικής ότι απαιτείται ελάχιστος δείκτης πυραντίστασης 60 λεπτά για τα φέροντα στοιχεία και για τα στοιχεία επικάλυψης (πάνελς). Και ρωτάω πιο απλά : άλλαξε κάτι που δεν ξέρω ή δε μπορώ να βρω και με ρωτάνε σαν εξωγήινο?

Edited by sarcs
Δημοσιεύτηκε

Δεν καταλαβα την ερωτηση.

Αλλα αν απαιτειται ΔΠ 60λεπτων πρεπει να προσδωσεις αυτη την ιδιοτητα στα μελη που θες, ΑΝ δεν την εχουν.

Και ο μονος τροπος για να τα κανεις ειναι ο ΕΚ3, Μερος 1.2.

Εκτος και αν χρησιμοποιησεις καποια επικαλυψη πχ πανελ πετροβαμβακα, για τα οποια ο κατασκευαστης θα σου δωσει μια εκτιμηση ΔΠ αναλογα με το παχος του πανελ.

 

Η βαφη ειναι μεγαλη κουβεντα.

Δεν ειναι μπακαλικο να πεις "βαλλε 1χιλ και εισαι οκ"

Προυποθετει εστω μια απλη μελετη/υπολογισμο, πιστοποιημενη βαφη ΚΑΙ πιστοποιημμενο συνεργειο που θα την εφαρμοσει στο παχος που θες.

Τοτε μονο μπορεις να πεις οτι καλυπτεις τις απαιτησεις του κανονισμου.

 

Δεν μου εχει τυχει μεταλλικο με εκτεθειμενο σκελετο για να σου πω τη γνωμη της πυροσβεστικης, αλλα πχ σε ξυλινη στεγη εστιατορειου μου ειχαν βγαλλει το λαδι.

 

Σε καθε περιπτωση πιστευω οτι το κοστος βαφης ίσως ειναι απαγορευτικο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για τη βοηθεια και την άμεση απάντηση.

Τα λεγόμενά σου ενισχύουν την αρχική ερώτηση : αναφέρεις "αν απαιτείται ΔΠ 60 λεπτών". Και εγώ ρωτώ : υπάρχει περίπτωση σε αποθήκη ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ????

Από το πδ 71/88 άρθρο 11 παρ. 3.1 καταλαβαίνω ότι "Τα φέροντα δομικά στοιχεία καθώς και όλα τα δομικά στοιχεία του περιβλήματος των πυροδιαμερισμάτων πρέπει να έχουν ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης ...... " ο οποίος από τον παρακάτω πίνακα για κατηγορία Ζ1 προκύπτει 60 λεπτά ή 30 λεπτά με καταιονισμό.

Ακόμη και αν ντύσω όλο το κτίριο δηλαδή με πάνελ πετροβάμβακα με ΔΠ >60, πρέπει να εξασφαλίσω και το σκελετό. Σωστά? Ο οποίος θα είναι εμφανής γιατί δεν απαιτείται κάτι άλλο.

Επειδή όπως σου είπα δεν έχω ασχοληθεί αναλυτικά, απ ότι καταλαβαίνω λες ότι αν διαβάσω καλά τον ευρωκώδικα και υπολογίσω αναλυτικά για κάθε είδος μεταλλικού στοιχείου του φ.ο. , μπορώ να βρω πιο οικονομική λύση?

Να στο πω αλλιώς terry, δεν ψάχνω την εύκολη λύση στο πρόβλημα χωρίς να διαβάσω, απλά έχω εταιρεία και πελάτη -με αλλαγές στην πράξη ως συνήθως- και να μου κάθονται με το μαχαίρι στο λαιμό και να με ρωτούν στο παραπέντε τί να διορθώσουν από μία προσφορά που βγήκε χωρίς να με ρωτήσουν, και για χρήση μη διευκρινισμένη ουσιαστικά!

Από την εμεπειρία σου, μπορώ να κάνω κάτι άλλο εκτός από το να υπολογίσω αντιπυρική βαφή στο φ.ο. και πάνελ με ίδιο Δ.Π.? (όπως κατάλαβες, με λίγα και απλά μεταλλικά έχω ασχοληθεί)

 

υγ μιλάμε για αποθήκη 460 τμ που μπορεί να γίνει και μαραμαράδικο όμως, εκτός σχεδίου, αποστάσεις από όρια 15μ.

Edited by sarcs
Δημοσιεύτηκε

Το "αν απαιτειτει ΔΠ 60λεπτων" δεν το ειπα θεωρητικα, απλα δεν ανοιξα τον κανονισμο για να δω.

Αναλογα με τη χρηση και την κατηγορια βρισκεις τον απαιτουμενο ΔΠ.

 

Ευκολη λυση δεν υπαρχει.

'Η θα ντυσεις με καταλληλο υλικο ολα τα μελη ή θα πας σε βαφη (αν πας σε βαφη θες ενα υπολογισμο, δεν ειναι τιποτα σπουδαιο)

 

 

ΥΓ. Εχεις λεπτοτοιχες διατομες σε τεγιδες, C ή Z??

Δημοσιεύτηκε (edited)

Όχι, οι τεγίδες μου είναι IPE120.

Το να ντύσω με υλικό όλα τα μέλη είναι απιθανο, γιατί θα απαιτηθεί ψευδοροφή για τα ζευκτά, ενώ παράλληλα ο ιδιοκτήτης ληγουρεύεται και γερανογέφυρα εκ των υστέρων οπότε δεν πρέπει να χάσω ύψος.

Οπότε τα πανέλα τα κάνω πετροβάμβακα με συγκεκριμένο πιστοποιητικό, για το φ.ο. καλώς έγραψα ότι θέλει πυράντοχη βαφή, αλλά πρέπει και να την υπολογίσω με EC3, εφόσον απορρίπτω την επένδυση των στοιχείων.

Τέρρυ σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια, χρωστάω χάρη.

Edited by sarcs

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.