Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μεταξύ των χωριών Βυρώνεια και Γόνιμο του νομού Σερρών, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπήρχε πάνω στον Στρυμόνα παταμό μια σιδερένια γέφυρα. Την είχε εγκαταστήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο στρατός για τις μετακινήσεις των κατοίκων, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια βρισκόταν σχεδόν σε αχρηστία, μια και το κράτος κατασκεύασε άλλη, σύγχρονη, λίγο παραπάνω.

 

Αν και παροπλισμένη για τους ντόπιους, δεν έπαυε να συμβολίζει μια ολόκληρη εποχή και ως τέτοια ήταν και ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.

 

Τελευταία όμως η γέφυρα χάθηκε! Δεν την παρέσυραν τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα, την αποσυναρμολόγησαν συμμορίες και πούλησαν τα εξαρτήματά της στη βουλγαρική «μαφία του χαλκού και του μαντεμιού»!

 

Μοιάζει απίστευτο πώς μπόρεσαν να διαλύσουν μια ολόκληρη γέφυρα, αλλά η περίπτωση δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Το κακό έχει παραγίνει στην περιοχή των Σερρών. Διέλυσαν και πήραν τη γέφυρα σε ποσοστό 60%, κλέβουν μαντεμένιες σχάρες και καπάκια από δίκτυα ύδρευσης και υπονόμων, μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ό,τι έχει σχέση με σίδερο και χαλκό», λέει ο πρόεδρος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου κ. Ευθύμιος Σπανίδης.

 

Τα κρούσματα κλοπών στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΣΕ, στα αντλιοστάσια των χωραφιών, σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια, ακόμα και φρεάτια σε αυλές σπιτιών τείνουν να λάβουν μορφή επιδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

 

Οργανωμένα κυκλώματα αφαιρούν από το σιδηροδρομικό δίκτυο εναέρια και επίγεια χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης, καλώδια μετασχηματιστών της ΔΕΗ, μαντεμένιες σχάρες κ.λπ. και τα πωλούν σε χυτήρια στην Ελλάδα, κυρίως όμως στη Βουλγαρία, όπου τα μεταφέρουν με νταλίκες.

 

Η «μπίζνα», που είναι ιδιαίτερα επικερδής, ασκείται κυρίως από αθίγγανους, σε όλες σχεδόν τις Βαλκανικές Χώρες και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός ελέγχου της μαφίας. Κατεβαίνουν στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου σε συνεργασία με Έλληνες, ή και μόνοι τους, επιδίδονται σε κλοπές. Στους κύκλους των διεθνών διωκτικών αρχών κάνουν λόγο για «μαφία του χαλκού και του σκραπ», με επίκεντρο τη Βουλγαρία, όπου οι συμμορίες έχουν εξαφανίσει ακόμη και τα κάγκελα από τις πλατείες και τους κεντρικούς δρόμους της Σόφιας αναγκάζοντας τον δήμο να τα αντικαταστήσει με τσιμεντένια για να μην τα κλέβουν!

 

«Έχουμε πιάσει ολόκληρα φορτηγά με κλεμμένα καλώδια χαλκού, μεταλλικά εξαρτήματα και σχάρες, που κατευθύνονταν στη Βουλγαρία» λέει ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών, κ. Στέφανος Μανδύλας, ο οποίος επισημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζουν οι οδηγοί πλαστά παραστατικά και τιμολόγια δήθεν αγοράς. Με την πτώση των συνόρων και την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα το έργο της μαφίας έγινε πολύ πιο εύκολο.

 

Βέβαια, ένα μέρος πωλείται σε χυτήρια στη χώρα μας. «Οι κλεπταποδόχοι εδώ στην Ελλάδα πληρώνουν τον χαλκό πάνω από τρία ευρώ το κιλό, οπότε αν η συμμορία τούς εφοδιάσει με δυο ή τρεις τόνους, βγάζει ένα σεβαστό ποσό για όλη τη χρονιά», εξηγεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Θεσσσαλονίκης.

 

Στη Βουλγαρία υπολογίζεται ότι διακινούνται εκατομμύρια τόνοι μετάλλων σκραπ, προερχόμενοι από κλοπές εντός και εκτός της χώρας. Οι αρχές, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, ψήφισαν νόμους που προβλέπουν αυστηρές ποινές για τις μάντρες όπου γίνονται οι γκρίζες αγοραπωλησίες. Η απάντηση ήρθε με διαδηλώσεις εναντίον του μέτρου από εκατοντάδες εξαθλιωμένους Ρομά, αλλά και ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων από τους «βαρώνους» του scrap μαντρών.

 

Ομάδες περιφρούρησης

 

Ο επικεφαλής του Δικτύου Διαχείρισης Δικτύου Διανομής της ΔΕΗ στον νομό Σερρών κ. Μανώλης Εμμανουηλίδης υπολογίζει ότι οι ζημιές από τις κλοπές μετασχηματιστών ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. «Τοποθετούμε πλέον συστήματα συναγερμού στα αντλιοστάσια των γεωργών και όταν ενεργοποιηθούν κινητοποιούνται οι ομάδες εθελοντικής περιφρούρησης που έχουν αναγκαστεί να συγκροτήσουν στα χωριά οι κάτοικοι για να προστατεύουν την περιουσία τους», λέει.

 

Μολονότι οι αρχές επισημαίνουν τους κινδύνους ατυχημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στη ΔΕΗ από τις κλοπές, αλλά και για τη ζωή των ίδιων των δραστών, το κίνητρο του κέρδους υπερισχύει, όπως δείχνουν τα αυξανόμενα με γεωμετρική πρόοδο κρούσματα.

 

πηγή : skai.gr

http://www.skai.gr/news/greece/article/203873/summories-tou-skrap-xilosan-gefura-ston-strumona-/

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Η «μπίζνα», ασκείται κυρίως από αθίγγανους

Δεν είμαι ρατσιστής... Αλλά μπορεί να μού πει κάποιος τι προσφέρει στην κοινωνία αυτή η φάρα των τσιγγάνων, ή αθίγγανων, ή ρομά, ή γύφτων, ή όπως αλλιώς τους λένε;

 

Συνάδελφε, ο κοινωνιολογικός προβληματισμός δεν εμπίπτει στην θεματολογία του νήματος.

Επίσης, μπορεί να μην είσαι ρατσιστής, η εκφορά του λόγου όμως αδικεί τις προθέσεις σου.

Το μήνυμα αυτό θα διαγραφεί.

AlexisPap.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Επειδή πολιτισμικά θέματα μάλλον δεν σε αφορούν, πληροφοριακά θα σου πω πως αυτοί οι νομάδες έκαναν τις εποχικές αγροτικές κυρίως δουλειάς που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα (μάζεμα φρούτων και λαχανικών) και συνήθως πληρώνονταν σε είδος το οποίο πουλούσαν στα φορτηγάκια τους, επίσης ασκούσαν επαγγέλματα που έχουν σήμερα εκλείψει λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας πχ γανωτής, μικροεπισκευές (ψαθιά σε καρεκλες κα), μικρέμποροι σε είδη ένδυσης και υπόδησης στην επαρχία, σε πανηγύρια κλπ

Edited by myri
Δημοσιεύτηκε

......αυτοί οι νομάδες έκαναν τις εποχικές αγροτικές κυρίως δουλειάς που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα.....

 

επειδή ζω σε περιοχή αγροτική που έχει και ανθρώπους που ζουν με αυτό το νομαδικό τρόπο ζωής όπως λες

τσιγγάνοι κατ εμέ ή γύφτοι ποτέ δεν ασχολήθηκαν με γεωργία ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή.

 

έχοντας πέσει θύμα κλοπής (στο κτήμα του πατέρα μου) πάμπολλες φορές, την τελευταία φορά μας ξύλωσαν τις σιδερένιες πόρτες

(του γείτονα του σήκωσαν τα φωτοβολταικά) συμφωνώ απόλυτα με τον gp1

 

αν μάλιστα μάθεις και ότι παίρνουν και ενα σκασμο λεφτά από το ελληνικό κράτος αυτοί οι νομάδες :smile:

θα συμφωνήσεις και εσύ και θα αφήσεις στην άκρη πολιτισμικες ανησυχίες

Δημοσιεύτηκε

.....εκτός από διακίνηση μπάφων δεν νομίζω να προσφέρουν κάτι άλλο. Μόνο προβλήματα

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Επί του θέματος ("Συμμορίες του σκραπ..."), καταθέτω εδώ ( http://www.michanikos.gr/topic/25089-%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%83%CF%89%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8D%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85/page__fromsearch__1 ) και την δική μου εμπειρία.... όταν μάς έκλεψαν των φουκαράδων τους σωλήνες φυσικού αερίου...

Δημοσιεύτηκε

Μερικες απο αυτες τις συμμοριες ειναι και καλα εξοπλισμενες με μπουκαλες οξυγονου-ασετυλινης και θερμαινουν

τα μεταλλα που ειναι προς κλοπη ωστε να τα κοψουν πιο ευκολα. Για μενα το θεμα δεν ειναι να μαθεις στους ρομα

να μην κλεβουν αλλα αν τραβηξεις το αυτακι σε 3-4-5 χυτηρια που δεχονται αυτα τα προιοντα κλοπης μπορει να μπει

ενα τελος στην φαμπρικα.

 

Αν δεν μπορουν να πουλησουν πουθενα τα προιοντα κλοπης δεν θα υπαρχει λογος να κλεψουν...

 

Μια ερωτηση, δεδομενου οτι η τιμη του scrap ειναι χαμηλη, βγαινουν οικονομικα οι κλεφτες με την πωληση?

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

το θεμα δεν ειναι να μαθεις στους ρομα να μην κλεβουν

Και να θες να τους μάθεις, δεν έχεις τρόπο. Δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Δημοσιεύτηκε

Η παρωχημένη γέφυρα δεν είναι σημαντικό πρόβλημα.

 

Οι συμμορίες Scrap όμως κάνουν κλοπές που προκαλούν πολύ σημαντικότερα προβλήματα. Ενδεικτικά κλέβουν:

 

1) Καλώδια σε σπίτια/διαμερίσματα. Έχουν ξηλώσει σε οικοδομές τα καλώδια. Ο πελάτης έχει πληρώσει τον ηλεκτρολόγο για την εγκατάσταση, ο ηλεκτρολόγος την έχει τελειώσει και την επόμενη μέρα που πάει να συνδέσει τους υποδοχείς τα καλώδεια λείπουν.

2) Καλώδια σε φωτοβολταϊκά. Από ένα μεγάλο Φ/Β πάρκο μπορούν να πάρουν πολλά κιλά χαλκού. Η αξία του βέβαια δεν φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ που είναι η ζημιά του ιδιοκτήτη.

3) Καπάκια από φρεάτια. Πηγαίνει το μηχανάκι με το όριο ταχύτητας, ο οδηγός φοράει κράνος, όλα καλά. Μέχρι που πέφτει στο ανοιχτό φρεάτιο, η συνέχεια γνωστή (νοσοκομείο στην καλύτερη).

4) Μετασχηματιστές. Οι περισσότεροι αναφέρουν το πρόβλημα με τους αγρότες που δεν έχουν να ποτίσουν αν κοπεί το ρεύμα. Εκτός από αυτούς όμως έχουν πρόβλημα τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα ιατρικά κέντρα, όσοι έχουν μηχάνημα υποστήριξης ζωής στο σπίτι. Φαντάσου τώρα να έχεις παιδί με δύσπνια και να μην λειτουργεί το μηχάνημα για το οξυγόνο. Παράλληλα καταστρέφουν οικονομικά τις βιοτεχνίες/βιομηχανίες που ηλεκτροδωτούνται από τους μετασχηματιστές.

5) Σίδερα. Έχεις κανονίσει τα συνεργεία και το πρόγραμμα του έργου και έχεις ποινική ρήτρα. Φέρνει τα σίδερα και τις πρόκες ο σιδεράς. Την επόμενη που έρχονται τα συνεργεία κάποιος έχει κλέψει τα σίδερα, οπότε χρεώνεσαι ξανά τα σίδερα, τα μεροκάματα για τα συνεργεία παρόλο που δεν έκαναν δουλειά (δεν ήταν δική τους ευθύνη οπότε αφού ήρθαν θα πληρωθούν), συν την ποινική ρήτρα για κάθε μέρα καθυστέρησης.

6) Αρδευτικούς σωλήνες. Είσαι αγρότης, πας να ποτίσεις και σου κλέψανε τους σωλήνες. Αν βρεις ετοιμοπαράδοτους χάνεις μόνο όσο πληρώσεις για τους νέους σωλήνες και την μεταφορά. Αν δεν βρεις ετοιμοπαράδοτους, πάει χαμένη η σοδειά της χρονιάς.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.