Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κολώνα και δοκοί: Σύνδεση με εκκεντρότητα


 

Recommended Posts

Σχεδιασα μια μεζονετα αλλα εχω ενα μικρο προβλημα με την κεντρικη κολωνα που μου τρωει το διαδρομο. Με το σχεδιο που εχω κανει μπορει να γινει 25X80cm (υπαρχει αυτος ο χωρος) με τη μορφη κολωνας και δοκαριων που δειχνω στο σχημα 'Α'. Σε περιπτωση που ο πολιτικος μηχανικος που θα κανει τα στατικα μου πει οτι πρεπει να γινει μεγαλυτερη για στατικους λογους (π.χ. 25X110cm) το συνηθισμενο ειναι να γινεται οπως στην σχημα 'Β'. Ομως μηπως μπορει να γινει καποιο απο τα 'Γ' και 'Δ΄; Ειναι καποιο σωστο απ τα 2; Θα με βολευε πολυ .

 

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ. acnt

post-5133-131887207732_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ξεκίνησα να σου απαντώ, αλλά εν τέλη δεν θα το κάνω για λόγους δεοντολογίας.

Ως πολιτικός μηχανικός που δουλεύει με αρχιτέκτονες, θα σου πω πως μάλλον θα έπρεπε να εμπιστεύεσαι τον πολιτικό μηχανικό τον οποίο πληρώνεις.

Link to comment
Share on other sites

Μα δεν ειναι θεμα εμπιστοσυνης. Απλα επειδη φτιαχνω το σχεδιο και μου δημιουργηθηκε αυτο το προβλημα με την κεντρικη κολωνα, δε βρηκα το μηχανικο να τον ρωτησω και ρωτησα εδω. Δεν ξερω αν πρεπει να αλλαξω το σχεδιο μου ή θα βγει οπως ειναι.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου, όλες οι διατάξεις που παρουσιάζεις έχουν κάποιο πρόβλημα. Η 80/25 είναι κοντό υποστύλωμα, η 115/25 δεν προσφέρει καλή αγκύρωση στις δοκούς όπως και το γ) που δείχνεις στο οποίο αγκυρώνεις έξω απο την κρυφοκολώνα. Η διάταξη δ) είναι καλή αλλά πάλι κοντό υποστύλωμα. Η καλύτερη λύση, αν και πάλι δεν αποφεύγεις το κοντό, είναι διατομή τύπου Ζ, με την οποία τουλάχιστο θα λύσεις το πρόβλημα της αγκύρωσης.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι δεν βρίσκω κανένα απολύτως πρόβλημα, σε καμία απολύτως από τις 4 διατάξεις!!!!!!!!

 

sakistsalikis, δούλεψέ το όπως θέλεις!

 

acnt:

 

α) Γιατί το 80/25 είναι κοντό υποστύλωμα;;;!!! Αυτό εξαρτάται από το λόγο διάτμησης as, και εάν αυτός οδηγεί όντως σε κοντό υποστύλωμα, τότε υπάρχουν μέτρα αντιμετώπισης (1. ικανοτικός σχεδιασμός συγκεκριμένου κόμβου, 2. επίλυση στύλου με αυξημένα εντατικά μεγέθη κατά ΕΚΟΣ, 3. και καλύτερο, σχεδιασμός κτιρίου με q=1,5). Αν και πιστεύω ότι για μεζονέτα μάλλον είναι ουτοπικό το ζήτημα του κοντού στύλου κατά as.

 

β) Η 115/25 δεν προσφέρει καλή αγκύρωση, αλλά με Φ12 προσφέρει καλή αγκύρωση τελικά... (εντάξει, καλύτερα θα ήταν να γίνονταν Ζ)

 

γ) Δεν είναι καθόλου μα καθόλου απαραίτητο η δοκός να πατάει στο κρυφοϋποστύλωμα, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, υλοποιείται αποκλειστικά για λόγους που έχουν να κάνουν με το ίδιο το τοίχωμα και τη συμπεριφορά του σε σεισμό. Αν γίνει σχεδιασμός με q=1,5, ο ΕΚΟΣ δεν επιβάλλει τα κρυφοϋποστυλώματα στα τοιχώματα. Τότε δεν θα μπουν δοκοί επάνω στο τοίχωμα;

 

δ) Η διάταξη δ (π.χ. 80/40) είναι καλή από πλευράς αγκύρωσης, αλλά και λίγο ογκώδης για ένα σπιτάκι όπως η μεζονέτα, και επίσης, αν γίνει θεμελίωση με πεδιλοδοκούς και ο μηχανικός είναι της φιλοσοφίας «πλάτος πεδιλοδοκού > πλάτος υποστυλώματος» (σωστή κατά τη γνώμη μου), θα χρειαστεί να μπει πεδιλοδοκός 40/80 ή κάτι ανάλογο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι δεν βρίσκω κανένα απολύτως πρόβλημα, σε καμία απολύτως από τις 4 διατάξεις!!!!!!!!

1)Θεωρητικά όλα γίνονται. Τα προβλήματα που βλέπω είναι κατασκευαστικά. Κοντό υποστύλωμα = τρελοί οπλισμοί (απο ζώνη ΙΙ και πάνω) και αν θεωρείς την 80/40 ογκώδη διατομή, πού να δείς και τα κολωνοσίδερα της (προβλέπω 12-16Φ20). Και αφού αναφέρεις το θεωρητικό του πράγματος δες και τί άλλο ισχύει για τα κοντά. Πρέπει:

as = (Msd/Vsd)*(1/h) = (L/2)*(1/h) = L/2h <=2.5

σωστά; Για υψος ορόφου L = 3,00μ as<2.5 όταν h = 0,60μ. Αρα η 80/25 είναι φύσει κοντο κατά κανόνα...

β) δεν διαφωνώ... Θα αισθάνεσαι πολύ σίγουρος όμως πως όλα θα φίνουν by the book στην κατασκευή;

γ) Δεν θα το έκανα, έστω και αν δεν το απαγορεύει ο Κανονισμός.

δ) Ε, και;

ε) Πάντως φίλε Jimmy επιμένω: Διατομή τύπου Ζ!!!

Link to comment
Share on other sites

Μα πώς μπορούμε να αποφανθούμε ρε παιδιά αν δεν δούμε όλο τον φορέα? Εγώ sakistsalikis θα σου έλεγα να πάς στον μηχανικό σου με όλη την κάτοψη.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως θα έλεγα διατομή 80/30 με καμπύλες αγκυρώσεις αν δεν μπορεί να μπει Ζ.

Μεζονέτα είναι, αν έχει αρκετά τοιχεία δεν θα έχει πολυ μεγάλο οπλισμό.

 

Συμφωνώ βέβαια με τον iovo

Link to comment
Share on other sites

Για μια δυόροφη μεζονέτα δεν θα βάλουμε κολώνες που να αφήνουν δόντι κλπ. 25αρι τοιχείο και Φ12 στα δοκάρια για να αγκυρώνει είναι οκ.και δεν χρειάζεται και Ζ σε αυτήν την περίπτωση

Link to comment
Share on other sites

Πως ειναι η μορφη Ζ που λετε; Μηπως με βολευει.

 

Αν εχουμε ενα τοιχειο πως ειναι το καλυτερο να μπουν τα δοκαρια; Καλυτερα ειναι να βρισκονται απεναντι; Κι αν το σπιτι κανει ενα σπασιμο 1 μετρο δεν πρεπει να εφαρμοσουμε το Β;

Γινεται στο σχεδιο μου τα δοκαρια να μπουν σε ευθεια, χωρις σπασιμο. Ομως δυστυχως θα περασει το δοκαρι μεσα απο ενα δωματιο, γι' αυτο και κανω αυτο το σπασιμο ωστε να ειναι πανω απ τον τοιχο. Δυστυχως το χωραφι ειναι περιεργο και δεδομενου οτι ειναι μεζονετα υπαρχουν περιορισμοι του κατω, σε σχεση με το πανω. Δε θελω να μπει κολωνα για παραδειγμα στη μεση αναμεσα απο καθιστικο και σαλονι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.