Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Απ΄ότι ξέρω μόνο οι προοδευτικής λειτουργίας καυστήρες αυξομοιώνουν με αυτοματισμό τη παροχή καυσίμου ανάλογα με την ζήτηση.

 

Οι απλοί διβάθμιοι καυστήρες νομίζω δεν διαθέτουν τέτοιο αυτοματισμό και δουλεύουν σταθερά σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του καυστηρατζή :

ή σταθερή ακολουθία 1η-2η σε οποιοδήποτε φορτίο, ή προρυθμισμένη λειτουργία μόνο της 1ης.

 

Υπάρχει βέβαια η περίπτωση των πολυβάθμιων καυστήρων σε ατμολέβητες όμως, όπου μέσω πρεσσοστάτη μόλις η πίεση του καζανιού φθάσει σε προκαθορισμένο σημείο, τότε δεν σβήνει ο καυστήρας, αλλά δουλεύει μόνο στην 1η βαθμίδα για να συντηρεί την ζήτηση μέχρι να πέσει η πίεση για να μπούν και οι επόμενες βαθμίδες.

 

Πάντως για μένα παραμένει το ερώτημα αν είναι λογικό, όταν βλεπεις ότι την δεδομένη στιγμή που επιθεωρείς το κτήριο δουλεύουν και τα δύο μπεκ, ελέγχεις υπερδιαστασιολόγηση σαν να δούλευε μόνο το ένα;

 

Επίσης τι γίνεται όταν έχουμε διβάθμιο καυστήρα σε πολυκατοικία χωρίς αυτονομίες, όπου δεν έχουμε μεταβαλλόμενα φορτία.

 

Όπως έχω πει και παραπάνω την μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι δεν θέλουν να "χαντακώσουν" ένα πολυβάθμιο σύστημα και θέλουν να πριμοδοτήσουν την όποια ευελιξία του.

  • Απαντήσεις 647
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Νομίζω ο αυτοματισμός τους είναι πολύ απλός, γίνεται μόνο με δύο θερμοστάτες αντί για ένα, και θεωρώ "κουτό" να μην υπάρχει.

 

Υ.Γ. Συμφωνώ ότι αν δεν υπάρχει δεν είναι λογικό να υπολογίζουμε μόνο την 1η βαθμίδα, πιστεύω όμως ότι με βάση την ανωτέρω λογική, έγινε η οδηγία της ΤΟΤΕΕ.

 

 

Υ.Γ. 2  Ακόμα και χωρίς αυτονομίες, αν η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή, τότε οι απώλειες είναι χαμηλές, άρα μικρή ζήτηση, άρα μπορεί να αρκεί μία βαθμίδα.

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Οι περιπτώσεις που περιγράφεις έχουν να κάνουν με αυτοματισμούς πέραν του καυστήρα και θα πρέπει να ελέγχεις αν υπάρχουν πρώτα και μετά να εφαρμόζεις υπερδιαστασιολόγηση με την 1η βαθμίδα.

 

Υ.Γ.

Συμφωνώ με τα Υ.Γ. σου και νομίζω ότι το ίδιο λέω και εγώ όταν λέω ότι ουσιαστικά η λογική της ΤΟΤΕΕ είναι να πριμοδοτήσει την δυνατότητα ευελιξίας των πολυβάθμιων συστημάτων. Θα έπρεπε όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη να βάλει την προϋπόθεση της ύπαρξης των σχετικών αυτοματισμών για να υπερδιαστασιολογήσεις μόνο με την 1η βαθμίδα.

Edited by nick_61
Δημοσιεύτηκε

Κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει τρόπο αυτοματισμού (από hightec PID controller, μέχρι απλά διπλό θερμοστάτη) όμως σε όλες τις περιπτώσεις το βασικό μετρούμενο μέγεθος είναι η θερμοκρασία νερού που φεύγει από το λέβητα. 

 

Έτσι στην απλούστερη περίπτωση με setpoint π.χ.80oC - 1η βαθμίδα και 75οC - 2η βαθμίδα έχουμε ένα απλό - φτηνό αυτοματισμό που πιστεύω είναι το minimum που υπάρχει σε όλους τους διβάθμιους καυστήρες.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Νίκο τώρα είδα το Υ.Γ. σου και συμφωνώ εν μέρει.

 

Η ένστασή μου είναι ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να διαπιστωθεί τι υπάρχει μέσα στο κουτί του λέβητα-καυστήρα αν σκεφτείς ότι επιθεωρήσεις κάνουν και μηχανικοί που δεν ξέρουν καλά -  καλά, τι είναι καυστήρας και τι λέβητας κλπ. οπότε βγήκε "φιρμάνι" μόνο 1η βαθμίδα και τέλος.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Για φιλολογική συζήτηση και μόνο :

 

Αρκετοί λέβητες μεγάλης ισχύος έχουν δύο θερμοστάτες στον πίνακα οργάνων για τον έλεγχο της κάθε βαθμίδας.

 

Σε καθε περίπτωση όμως μπορούν οι καυστηρατζήδες πριν εκδόσουν το ΦΕ να υποχρεώνονται να διαπιστώνουν αν υπάρχει αυτοματισμός για την εναλλαγή των βαθμίδων και να τον αναφέρουν στο ΦΕ.

 

Είναι άδικο να τα βάζεις όλα σε ένα σακκί.

Edited by nick_61
  • Upvote 1
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Σε ενεργειακή επιθεώρηση σε αυτόνομη κατοικία, από το φύλλο ελέγχου λέβητα έχω:

ονομαστική ισχύς λέβητα 35kw

εσωτερικός βαθμός απόδοσης 77,2% (ο λέβητας είναι σε κακά χάλια...).Να σας αναπτύξω λίγο το σκεπτικό μου να μου πει κάποιος αν βλέπει λάθος:

Πραγματική ωφέλιμη θερμική ισχύς Pm=ngm (0.772 από φ.ε. λέβητα) x κατανάλωση καυσίμου (1,95kgr/h από φ.ε. λέβητα) x κατώτερη θερμογόνος δύναμη πετρελαίου (11,92kwh/kgr από ΤΟΤΕΕ) = 17,94KW και αυτή είναι η ισχύς που μπαίνει στο λογισμικό για τον λέβητα σε θέρμανση και ζνχ, σωστά?

Ακολούθως για να υπολογίσω τον συνολικό βαθμό απόδοσης της μονάδας θέρμανσης ngen:

ngm=0,772 από φ.ε. λέβητα

ng2=0,936 (πίνακας 4.4 άνευ μόνωσης και λέβητας 20-100kw)

από σχέση 4.1 (βάζοντας μέσα και την προσαύξηση για ζνχ), έχω Pgen=44kw, άρα ο εγκατεστημένος λέβητας είναι μικρότερος, άρα ng1=1 (από πίνακα 4.3 ΤΟΤΕΕ). Συνεπώς ngen=0,772x1x0,936=0,72 και αυτός είναι ο β.α που μπαίνει στο λογισμικό για για τον λέβητα σε θέρμανση και ζνχ, οκ??

Μια τελευταία ερώτηση, στο ζνχ ως απώλειες του δικτύου διανομής θεωρείτε μηδενικές βάσει και των όσων λέει στην σελ.122 της ΤΟΤΕΕ (...σε περίπτωση τοπικών μονάδων παραγωγής ζνχ όπου το δίκτυο διανομής είναι μικρό οι απώλειες λαμβάνονται μηδενικές..) ή κάνετε χρήση του πίν 4.16 από πάνω?

ευχαριστώ θερμά παιδιά!!!

Edited by pirsogiannis
Δημοσιεύτηκε

Για τον λέβητα στη θέρμανση και παραγωγή ζ.ν.χ. (τη χειμερινή περίοδο) όπως τα λες, αν και φαίνεται ο καυστήρας να καταναλώνει περίπου το 66,4% της ονομαστικής ισχύος του λέβητα (11,92 [kwh/kgr] x 1,95 [kg/h] = 23,244 kW).

Αν το boiler είναι κοντά στις καταναλώσεις (λήψεις) του ζ.ν.χ., π.χ. κουζίνα ή μπάνιο, ναι θεωρείς "μικρό" δίκτυο. Αν όμως το boiler βρίσκεται π.χ. στο λεβ/σιο, προσωπικά θα χρησιμοποιούσα τον πίνακα 4.16.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Πάνο..

Σε ευχαριστώ για την τοποθέτηση.Στην αναμονή κάποιας απάντησης ξέθαψα κι ένα παλιότερο ποστ που θεωρώ αρκετά πλήρες και το ξαναφέρνω στο προσκήνιο για όποιον τυχόν ενδιαφερθεί:

http://www.michanikos.gr/topic/25834-%CE%A0%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CE%A0%CE%95%CE%91-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/page-183

Για την ακρίβεια είναι το ποστ 1830...

Έκανα τον έλεγχο μου όπως λέει ο φίλος εκεί και βρήκα ισχύ Pm=17,85kW (δλδ πολύ μικρή διαφορά με το 17,94 που γράφω παραπάνω...).Άρα νομίζω είναι οκ.

Παράλληλα στην επόμενη σελίδα από αυτή που υποδεικνυω έχει ένα πολύ ενδιαφέρον excel για υπολογισμό ngm...

Το μπόιλερ μου είναι στο λουτρό, άρα νομίζω μπορώ για ζνχ να πάρω β.α.δικτύου διανομής=1.

Ευχαριστώ και πάλι..

Δημοσιεύτηκε

Έχω λέβητα πετρελαιου κεντρικης θερμανσης με φυλλο ελεγχου που μου δινει 3 γαλονια παροχη στο μπεκ (μονοβαθμιο) στα 12 bar

Απο τη γνωστο πινακα βγαζω 12,5 κιλα ανα ωρα παροχη μπεκ, πολλαπλασιαζομενη με τη θερμογονο του πετρελαιου δινει 149 kW

Πολλαπλασιαζομενο με 85% αποδοση λεβητα, εχω 126,65 kW εγκατεστημενη ισχυ

 

Ο συντηρητης με ειπε κατ εκτιμηση ειναι περιπου 200.000 θερμιδες...

 

Για τον ελεγχο υπερδιαστασιολογησης του λεβητα προτιμαται να παρω τις 126,65 kW που υπολογισα αναλυτικα η την εκτιμηση του συντηρητη?

Σημειωτεον οτι η εκτιμηση του μαστορα δινει διπλασια ισχυ...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.