Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθορισμός νεών κατώτατων ορίων ημερομισθίων εργατοτεχνιτών


Recommended Posts

 

να κοβεται τις αποδειξεις σε καθε ασφαλισμενο - το 19,95%

Άν δεν αφαιρέσω το 19,95%, δεν μπορώ να πληρώσω μόνο την εργοδοτική εισφορά σαν εργοδότης και την εισφορά του ασφαλιζόμενου στο όνομά του?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 125
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

κυριε γεωργιου με συγχωρειτε aλλa δεν τa πaω κaλa με τους υπολογιστες κaι δεν ξερω πως νa το κaνω aυτο. πολυ ευχaριστως ομως νa συνεννοηθουμε με π.μ. aκομa κaι νa με πaρετε τηλεφωνο νa σaς εξηγησω.

 

κυριε aντλουκιδη aυτο που λετε το ιδιο εινaι δεν aλλaζει κaτι aπλa aντι νa πληρωσετε στο ικa τa δωροσημa εσεις θελετε νa τa δωσετε κaτευθειaν στον εργaζομενο. δεν το ξερω ομως ρωτηστε κaνa υποκaτaστημa του ικa

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα και αν μπορούσε κάποιος να βοηθήσει.

Επειδή δεν πρόσεξα τις αλλαγές που έγιναν ξεκίνησα το κτίσιμο, και δεν έκανα ατομικές συμβάσεις, τι μπορώ να κάνω τώρα;

1.
Αν δεχθούνε να κάνουμε ατομικές συμβάσεις τώρα , ετεροχρονισμένες, και τις κρατήσω με τις αποδείξεις πληρωμής στο τέλος μαζί με υπεύθυνες δηλώσεις στο ΚΕΠ ότι εξοφλήθηκαν βάσει της ατομικής σύμβασης, στέκεται;

2.
Να τους ζητήσω να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις για το υπόλοιπο έργο και να κολλήσουμε ένσημα με την παλαιά για το μισό και και με τη νέα Σ.Σ.Ε για το άλλο μισό;

Είναι εφικτό κάποιο από τα παραπάνω;

Αν όχι, τότε είμαι υποχρεωμένος να πάω με τον παλιό πίνακα αποδοχών και να μιλάμε για τεχνίτες, βοηθούς, εργάτες και 70€ -80€ κ.λ.π;

 

Θα μπορούσε να ανεβάσει κάποιος σε έστω word ένα σχέδιο ατομικής σύμβασης;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη, ελπίζω διόρθωση

Για το θέμα που έθεσα πιο πάνω την 20:39. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με δυο υποκαταστήματα του ΙΚΑ , ανάμεσα τους και αυτό στο οποίο ανήκει το έργο και κάποιο ζητούσε ατομική σύμβαση επικυρωμένη από ΚΕΠ, άλλο από επιθεώρηση εργασίας κ.λ.π.Όταν τους επεσήμανα την παράγραφο από το Α41/ΟΕ/1 της 03/05/2012 εγγράφου του ΙΚΑ που αναφέρει:

 

 

. β) Για τους προσλαμβανόμενους σήμερα από εργοδότες οικoδομοτεχνικών έργων εργατοτεχνίτες που ασφαλίζονται ως οικοδόμοι, εφόσον δεν έχει συναφθεί έγγραφη ή άτυπη «ατομική σύμβαση εργασίας» που να ορίζει διαφορετικούς όρους, μπορεί να γίνει δεκτή ασφάλιση επί αποδοχών ημερομισθίου που ορίζεται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., όπως προσδιορίζεται στα πραγματικά ασφαλιστικά στοιχεία ενός εκάστου (άγαμος, έγγαμος, τριετίες κ.λπ.) υπό την προϋπόθεση βεβαίως της απόδειξης εκ μέρους των εργοδοτών και υπόχρεων καταβολής εισφορών των πράγματι καταβαλλομένων αποδοχών στους εργατοτεχνίτες.

σε συνδυασμό με την παράγραφο του εγγράφου:

Ι.Κ.Α. αριθ. πρωτ.: Α41/ΟΕ/2/31.5.2012

Επισημάνσεις - τροποποιήσεις οδηγιών αναφορικά με την εφαρμογή Σ.Σ.Ε. εργατοτεχνιτών οικοδόμω

Διευκρινίζεται επίσης ότι, η έννοια της «απόδειξης των πράγματι καταβαλλομένων αποδοχών στους εργατοτεχνίτες», περιλαμβάνει οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει αυτές, όπως είναι οι αποδείξεις πληρωμής, ιδιωτικά συμφωνητικά, υπεύθυνες δηλώσεις , δηλώσεις ενώπιον οργάνων σε επιτόπιους ελέγχους ή αλλού κ.λ.π. και επίσης ότι, οι εισφορές υπέρ Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. υπολογίζονται επί των μικτών αποδοχών των ασφαλισμένων.

 

Και τους εξήγησα ότι δεν αναφέρει τίποτα από αυτά που μου ζητάνε και ότι αν είχα:

Μια υπεύθυνη δήλωση του εργάτη, με τον αριθμό των ημερομισθίων που εργάστηκε και την αξία του

ή ακόμα καλύτερα

μια απόδειξη πληρωμής για τις ημέρες εργασίας και το ποσό των ημερομισθίων που καταβλήθηκε μετά το πέρας των εργασιών , αφού συμφωνούν οι εργαζόμενοι θεωρώ ότι είμαι νομότυπος και καλυμμένος

Μην μου πει κάποιος ότι οι αποδείξεις πληρωμής εκδίδονται πριν την έναρξη των εργασιών

 

Δεν μπόρεσαν να με αντικρούσουν.

 

Κατόπιν επισκέφτηκα το ΙΚΑ του τόπου διαμονής μου , δίχως να γνωρίζω κάποιον υπάλληλο όταν έθεσα το προβληματισμό μου, ως εκ θαύματος μου έδωσαν ως απάντηση αυτά που ισχυρίστηκα σε συναδέλφους τους και περιγράφω στην προηγούμενη παράγραφο. Όταν τους παρουσίασα τα σημεία των έγγραφων που είχα εντοπίσει, αντιλήφθηκαν ότι είχα ψάξει κάπου το θέμα.

 

Τελικά ο καθείς ερμηνεύει τις επισημάνσεις κατά το δοκούν;

Τι να πει κανείς;

 

Θα ήθελα την άποψη σας.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την Α41/ΟΕ/1 της 03/05/2012 απόφαση με θέμα:

< < Διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή Σ.Σ.Ε εργατοτεχνικών οικοδόμων>>

Σχετ: Τα με αριθ. Α41/ΟΕ/1/21-08-2009 και Α41/1/03-04-2012 Γενικά Έγγραφα.

Στη 2η σελίδα αναφέρει τα εξής:

β) Για τους προσλαμβανόμενους σήμερα από εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων εργατοτεχνίτες που ασφαλίζονται ως οικοδόμοι, εφόσον δεν έχει συναφθεί έγγραφη ή άτυπη <<ατομική σύμβαση εργασίας>> που να ορίζει διαφορετικούς όρους, μπορεί να γίνει δεκτή ασφάλιση επί των αποδοχών ημερομισθίου που ορίζεται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., όπως προσδιορίζεται στα πραγματικά ασφαλιστικά στοιχεία ενός εκάστου ( άγαμος, έγγαμος, τριετίες κ.λ.π) υπό την προϋπόθεση βεβαίως της απόδειξης εκ μέρους των εργοδοτών και υπόχρεων καταβολής εισφορών των πράγματι καταβαλλομένων αποδοχών στους εργατοτεχνίτες.

Σε συνδυασμό με το: Α41/ΟΕ/2 της 31/05/2012

 

Γενικό έγγραφο με θέμα:

<<Επισημάνσεις-τροποποιήσεις οδηγιών αναφορικά με την εφαρμογή Σ.Σ.Ε εγατοτεχνιτών οικοδόμων>>

που αναφέρει στην τελευταία παράγραφο:

Διευκρινίζεται επίσης ότι, έννοια της <<απόδειξης των πράγματι καταβαλλομένων αποδοχών στους εργατοτεχνίτες>>, περιλαμβάνει οποιοδήποτε στοιχείο αποδεικνύει αυτές, όπως είναι οι αποδείξεις πληρωμής, ιδιωτικά συμφωνητικά, υπεύθυνες δηλώσεις, δηλώσεις ενώπιον οργάνων σε επιτόπιους ελέγχους ή αλλού κ.λ.π και επίσης ότι, οι εισφορές υπέρ Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.ΑΜ υπολογίζονται επί των μικτών αποδοχών των ασφαλισμένων.

Το να προσκομίσει κάποιος απλά και μόνο τις αποδείξεις πληρωμής των εργατοτεχνών μετά το πέρας των εργασιών –δεν κόβεται απόδειξη πληρωμής αν δεν έχεις τελειώσεις την εργασία – δεν απαγορεύεται και είναι μέσα σε στα πλαίσια που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις θεωρώ δε ότι ο εργοδότης είναι νομικά καλυμμένος .

Τώρα κάποιοι μιλάνε για ατομική σύμβαση με υπογραφές Κ.Ε.Π για κάποια μεροκάματα, με επιβεβαίωση από επιθεώρηση εργασίας κ.λ.π. Δεν αναφέρονται πουθενά στα παραπάνω έγγραφα για τους νεοπροσλαμβανόμενους αλλά για τους ήδη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σημερα στο ΙΚΑ Ραφηνας μου είπαν μόνο αποδειξη, αλλά καλό θα ήταν να τους τις προσκομίσω. Όταν τους ρώτησα πού το αναφέρει αυτό, μου απάντησαν πως διαφορετικά θα σας καλέσουμε εμείς να τις προσκομίσετε σε κάποιο (;;; ) έλεγχο.

Edited by Giorgos Georgiou
Link to comment
Share on other sites

Σημερα στο ΙΚΑ Ραφηνας μου είπαν μόνο αποδειξη, αλλά καλό θα ήταν να τους τις προσκομίσω. Όταν τους ρώτησα πού το αναφέρει αυτό, μου απάντησαν πως διαφορετικά θα σας καλέσουμε εμείς να τις προσκομίσετε σε κάποιο (;;; ) έλεγχο.

 

Kαλό θα ήταν να ακολουθήσεις με ευλάβεια τη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, γιατί σήμερα μπορεί να κάνεις του δουλειά σου και να πληρώσεις όσα πληρώσεις, αργότερα όμως όταν (και αν ) το ΙΚΑ κάνει έλεγχο υπάρχει ο κίνδυνος (εδώ βεβαιότητα θα έλεγα) να κλάψτετε πικρά.

Link to comment
Share on other sites

Kαλό θα ήταν να ακολουθήσεις με ευλάβεια τη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, γιατί σήμερα μπορεί να κάνεις του δουλειά σου και να πληρώσεις όσα πληρώσεις, αργότερα όμως όταν (και αν ) το ΙΚΑ κάνει έλεγχο υπάρχει ο κίνδυνος (εδώ βεβαιότητα θα έλεγα) να κλάψτετε πικρά.

Με ευβλάβεια την ακολουθώ. Παραθέτω ξανά το απόσπασμα από την Α41/ΟΕ/1 που μοιράστηκε ο συνάδελφος Tommyand λίγο πιο πάνω.

 

«....β) Για τους προσλαμβανόμενους σήμερα από εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων εργατοτεχνίτες που ασφαλίζονται ως οικοδόμοι, εφόσον δεν έχει συναφθεί έγγραφη ή άτυπη <<ατομική σύμβαση εργασίας>> που να ορίζει διαφορετικούς όρους, μπορεί να γίνει δεκτή ασφάλιση επί των αποδοχών ημερομισθίου που ορίζεται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., όπως προσδιορίζεται στα πραγματικά ασφαλιστικά στοιχεία ενός εκάστου ( άγαμος, έγγαμος, τριετίες κ.λ.π) υπό την προϋπόθεση βεβαίως της απόδειξης εκ μέρους των εργοδοτών και υπόχρεων καταβολής εισφορών των πράγματι καταβαλλομένων αποδοχών στους εργατοτεχνίτες.»

 

Οταν λετε αποδειξη πληρωμης, εννοειται μια απλη αθεωρητη αποδειξη ?

 

Ναι

Edited by Giorgos Georgiou
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.