Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδερφοι γεία σας

 

Θέλω να σας αναφέρω μια περίπτωση που μου έχει τύχει και οι απαντήσεις που λαμβάνω από υπαλλήλους της ίδιας πολεοδομίας είναι διαφορετικές και ασαφείς.

 

Συγκεκριμένα πρόκειτε για κατασκευή με οικοδομική άδεια 2 ορόφων χωρίς την κατασκευή στέγης. Στην άδεια χαρακτηρίζεται το ισόγειο ως κατάστημα και ο 1ος όροφος ως κατοικία. Στον ισόγειο όροφο λοιπόν, κατασκευάστηκε ένα κατάστημα μικρότερου εμβαδού από αυτό της άδειας και στη φάση της αρχικής κατασκευής τροποποιήθηκε η θέση υποστυλωμάτων και ο αριθμός των πλαισίων που προβλεπόταν στην άδεια. Επίσης άλλαξαν και οι διατομές των υποστυλωμάτων. Στη συνέχεια έγινε αυθαίρετη προσθήκη κατ' επέκταση (περίπου ίση με το μισό εμβαδό του καταστήματος που κατασκευάστηκε αρχικά) του οποίου το στατικό σύστημα λειτουργεί σε συνεργασία με το αρχικό κτίριο. Συνδέθηκε η πλάκα οροφής με την πλάκα του εξώστη του επάνω ορόφου και ουσιαστκά έτσι μεταφέρει φορτία στην αρχκή κατασκευή, αλλάζοντας φυσικά και όλα τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς της κατασκευής. Στον 1ο όροφο κατασκευάστηκε κατοικία η οποία επεκτείνεται και πάνω από την αυθαίρετη προσθήκη του ισογείου. Το χαρακτηριστικό της κατασκευής είναι ότι έχουν κατασκευαστεί μόνο κάποια από τα περιμετρικά υποστυλώματα και τις περιμετρικές δοκούς της στατικής μελέτης της άδειας και όλη η υπόλοιπη πλάκα έχει κατασκευαστεί πάνω σε φέρουσα τοιχοποιία. Επίσης πάνω από τον 1ο όροφο έχει κατασκευαστεί αυθαίρετη σοφίτα και στέγη μεγάλου ύψους που δεν προβλεπόταν στην οικοδομική άδεια και την στατική μελέτη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έντονη ρηγμάτωση (χιαστί ρωγμές μεγάλου εύρους, πάνω από 3 cm) όλων σχεδόν των φερουσών τοχοποιίων του 1ου ορόφου. Κατά την άποψη μου είναι στατικά ενεπαρκής και επικίνδυνος ο 1ος όροφος και θα πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες στην κατεδάφιση όλων των κατασκευών πάνω από το κατάστημα και της αυθαίρετης προσθήκης κατ' επέκταση που έχει γίνει στο ισόγειο. Στο ισόγειο κατάστημα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με ρωγμές και κρίνεται ασφαλές. Με αυτή την άποψη συμφωνούν αρκετοί συνάδερφοι και ο ιδιοκτήτης είναι σύμφωνος να προχωρήσει σε κατεδάφιση. Η κατασκευή και τα αυθαίρετα έγιναν μεταξύ 1982 και 1985. Το κτίριο στο σύνολο του δε χρησμοποιείται τα τελευταία 5 χρόνια περίπου.

 

Για να εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης απαιτείται η καταγραφή των αυθαρέτων και η επιβολή των αντστοίχων προστίμων. Έθεσα λοιπόν στην πολεοδομία το ερώτημα εάν είναι δυνατή η υπαγωγή του στις δατάξεις του Ν.4014/2011 ώστε να πληρωθεί το αντίστοιχο παράβολο και στη συνέχεια, λόγω στατικής ανεπάρκειας της κατασκευής να προχωρήσει η διακδικασία έκδοσης άδειας κατεδάφισης των αυθαίρέτων ή ακόμη και του συνόλου της κατασκευής, χωρίς την αποπληρωμή όλου του προστίμου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ορίζει ο Ν.4014/2011. Για ποιό λόγο να πληρώσει ο ιδιοκτήτης ένα πρόστιμο (το λγότερο 20.000 €, λόγω μεγάλου πλήθους και μεγέθους των αυθαρεσιών, όπως εκτίμησα) για κάποια κατασκευή που έτσι κι' αλλιώς θα κατεδαφίσει ? Ο ιδιοκτήτης δεν είναι υπεύθυνος για τις αυθαίρετες κατασκευές και το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του τα τελευταία χρόνια που δεν χρησμοποιείται πια. Οι απαντήσεις που έλαβα από "αρμοδίους" υπαλλήλους δε διασφαλίζουν την ομαλή έκδοση της άδειας κατεδάφισης και φοβάμαι μήπως με μια αρχική ένταξη στον Ν.4014/2011 "στοχοποιήθει" ο πελάτης μου και βρεθεί να πληρώνει πρόστιμο για κάτι που είναι επικίνδυνο και κάθε άλλο παρά όφελος, του έχει προσφέρει έως σήμερα.

 

Θα ήθελα την άποψη σας και αν γνωρίζεται που θα μπορούσα να απευθυνθώ για να διασφαλίσω την έκδοση άδειας κατεδάφισης, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πελάτη μου.

 

Ευχαριστώ πόλυ !

Δημοσιεύτηκε

Δεν νομίζω ότι, μπορεί επίσημα κάποιος να σου διασφαλίσει (όπως λες) ότι, θα μπορέσεις να βγάλεις την άδεια κατεδάφισης (πόσο μάλλον με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πελάτη σου).

 

Κατά πάσα πιθανότητα θα του κοστίσει ..."πολύ ακριβά" ό,τι κι αν αποφασίσει να κάνει ή να μην κάνει!

Δημοσιεύτηκε
Κατά την άποψη μου είναι στατικά ενεπαρκής και επικίνδυνος ο 1ος όροφος και θα πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες στην κατεδάφιση όλων των κατασκευών πάνω από το κατάστημα και της αυθαίρετης προσθήκης κατ' επέκταση που έχει γίνει στο ισόγειο.

μη βιάζεσαι να το κρίνεις από τις τοιχοποιίες μόνο. Τα μέλη δομικού σκελετού σε τι κατσταση είναι (δοκοι,πλακες, υποστυλωματα)

 

Ο ιδιοκτήτης δεν είναι υπεύθυνος για τις αυθαίρετες κατασκευές και το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του τα τελευταία χρόνια που δεν χρησμοποιείται πια.
Φυσικά δεν είναι υπευθυνος αλλά ήξερε τι αγόραζε ή τι κληρονομούσε και αν δεν ήξερε ας πληρωνε ένα μηχανικό να τον συμβουλεψει.

 

Από εκει και πέρα επειδη μου έχει τύχει σε κτίριο να βγαίνουν τόσο μεγάλα πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες το έκαναν δωρεα στην τοπική εκκλησία με τον όρο ότι θα μένουν μέσα μέχρι το θάνατο τους... μετά το ακίνητο με τις αυθαιρεσίες θα πάει στην εκκλησια.Αυτά.

Δημοσιεύτηκε

Γιατί δεν εξετάζεις την περίπτωση του παράβολου και άδειας σε τρία χρόνια ;

Στην άδεια μπορεί να περιλαμβάνονται και κατεδαφίσεις και γενικότερο συμμάζεμα στο πλαίσιο των όρων δόμησης ... υπάρχει κάπου αντίθετη άποψη ;

Οπωσδήποτε ΔΕΔΟΤΑ με πλήρη και τεκμηριωμένη περιγραφή της ανεπάρκειας ... και αφού δε χρησιμοποιείται ... ότι προκύψει στο μέλλον.

Σίγουρα εσύ θα είσαι σωστός και ο πελάτης δεν πρόκειται να πληρώσει κάτι που δε θα διατηρήσει ... εσύ θα του πεις τι ...

Δημοσιεύτηκε (edited)

πιστεύω ότι μπορείς να το δηλώσεις ως αυθαίρετο και να πληρώσεις μόνο το παράβολο

 

Μετά να προχωρήσεις σύμφωνα με αυτό

 

 

Άρθρο 22

Οικοδομικές άδειες - Αυθαίρετες κατασκευές

1. Για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης εντός ή εκτός οικισμού απαιτείται οικοδομική άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας. Τέτοιες εργασίες είναι ιδίως οι εκσκαφές και επιχώσεις, η εγκατάσταση ικριωμάτων, η ανέγερση, επισκευή, διαρρύθμιση και κατεδάφιση κτιρίων και των παραρτημάτων τους. Η οικοδομική άδεια κτιρίου ή εγκατάστασης θεωρείται ότι περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του εδάφους, τις αναγκαίες εκσκαφές για τη θεμελίωση του κτιρίου ή της εγκατάστασης, καθώς και την κατασκευή περιφραγμάτων, βόθρων και υπόγειων δεξαμενών ύδατος. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 8 του Ν. 1512/1985 (ΦΕΚ 4) και του άρθρου 4 του παρόντος δεν απαιτείται άδεια για εσωτερικούς χρωματισμούς ή για εξωτερικούς χρωματισμούς όταν δεν γίνεται χρήση ικριωμάτων, για μικρές εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν θίγουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή την εμφάνιση του, για επισκευές δαπέδου, για επισκευές, διασκευές ή συμπληρώσεις των εγκαταστάσεων και αγωγών των κτιρίων, για μικρές επισκευές θυρών, παραθύρων, στεγών δωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων και γενικά για μικρές και μεμονωμένες επισκευές για λόγους χρήσης, υγιεινής και προστασίας των κτιρίων «που υφίστανται νόμιμα».

Τα παραπάνω μέσα σε « » προσετέθησαν με την παρ. 1 άρθρο 19 του Ν. 2831/12/13.6.2000 (ΦΕΚ 140 Α΄)

«Επίσης δεν απαιτείται άδεια:

α) για την κατεδάφιση κατασκευών ή κτιρίων που χαρακτηρίζονται επικινδύνως ετοιμόρροπα σύμφωνα με τις διατάξεις περί επικινδύνων οικοδομών, με την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου,

β) για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που καθορίζονται από την πολεοδομική υπηρεσία, σε κτίριο ή κατασκευές που έχουν χαρακτηρισθεί επικίνδυνες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,

γ) για την κατεδάφιση ή αποκατάσταση κατασκευών που έχουν κριθεί οριστικά αυθαίρετες κατά τις ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις.

ΣΤις παραπάνω περιπτώσεις α, β, και γ οι εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με τους όρους που ορίζει η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ύστερα από δήλωση ανάληψης επίβλεψης από αρμόδιο τεχνικό, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.»

Τα παραπάνω μέσα σε « » εδάφια τίθενται όπως αντικαθίστανται με την παρ. 2 άρθρου 19 του Ν. 2831/12/13.6.2000 (ΦΕΚ 140 Α΄)

Edited by ΚΑΝΑ
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ή, επειδή δε βλέπω να προλαβαίνεις μέχρι την εφαρμογή του ΝΟΚ :

NOK, άρθρο 4

 

4.
Για τις ακόλουθες περιπτώσεις
οι εργασίες εκτελούνται χωρίς άδεια δόμησης
σύμφωνα με τους όρους που ορίζει η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και
ύστερα από δήλωση ανάληψης επίβλεψης από αρμόδιο μηχανικό
, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα :

α)
κατεδάφιση κατασκευών ή κτιρίων, που χαρακτηρίζονται επικινδύνως ετοιμόρροπα
σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επικινδύνων οικοδομών, με την επιφύλαξη της παραγράφου 8 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου,

β) εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, σε κτίριο ή κατασκευές που έχουν χαρακτηρισθεί επικίνδυνες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,

γ)
κατεδάφιση ή αποκατάσταση κατασκευών που έχουν κριθεί οριστικά αυθαίρετες
κατά τις ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις.

 

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά μπορείς να τα κάνεις
αφού
παγώσεις τη διαδικασία με ένταξη στο Ν4014 (παράβολο + άδεια σε 3 χρόνια).

Αλλιώς, δε μπορείς (ή δεν προλαβαίνεις) να τα χαρακτηρίσεις επικ. ετοιμόρροπα ή να τα κρίνεις οριστικά αυθαίρετα (γιατί θα έρθουν τα πρόστιμα) ...
Edited by kan62
Δημοσιεύτηκε

Δε νομίζω ότι με το άρθρο 26 (4014) μπορεί το κτίριο να ονομαστεί οριστικά αυθαίρετο.Τα αυθαίρετα πάνε με το άρθρο 24 και φυσικά υπάρχουν τα πρόστιμα.Με το άρθρο 26 πας για άδεια νομιμοποίησης όχι άδεια κατεδάφισης.Βέβαια το άρθρο 24 το χρησιμοποιείς ως επί το πλείστον για την αναστολή προστίμων για 30 χρόνια με παράλληλη διατήρηση του κτιρίου.Τώρα πως θα χρησιμοποιηθεί αναίμακτα (χωρίς πληρωμή προστίμου) για κατεδάφιση δεν μπορώ να σκεφτώ.Λύση πρέπει να υπάρχει και θα πρέπει να βρεθεί γιατί είναι παράδοξο αυτός που θέλει να το κατεδαφίσει να τιμωρείτε το ίδιο με αυτόν που θα το διατηρήσει για 30 χρόνια ακόμα.

Δημοσιεύτηκε

Μανώλη, αυτό που εννοώ είναι να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 26 ώστε σε μία τριετία να ξεκαθαρίσει τι θα κρατήσει (νομιμοποιούμενο) και τι θα κατεδαφίσει είτε ως οριστικά αυθαίρετο είτε ως οριστικά επικίνδυνο ...

Δημοσιεύτηκε

Αυτό που μπορεί να κάνει είναι αν γίνεται (πολεοδομικά) να νομιμοποιηθεί και μετά να κατεδαφισθεί.Αυτό βέβαια έχει πάλι το κόστος της νομιμοποίησης και της άδειας κατεδάφισης.Αυτό που λες είναι ότι μάλλον μέσα από τη στατική επάρκεια ίσως να κριθεί ετοιμόρροπο ή επικίνδυνο κατά τη διαδικασία της νομιμοποίησης (κάποιο τμήμα του) και να οδηγηθεί στην κατεδάφιση χωρίς άδεια.

Δημοσιεύτηκε

Όσο και να ψαχτεί το συγκεκριμένο θέμα, δεν πιστεύω ότι, ο ιδιοκτήτης θα καταφέρει να τη γλυτώσει σχετικά "φτηνά".

Και μάλλον ο μηχανικός θα "μπλέξει" αν δεν χειριστεί το θέμα "έξυπνα" και "άκρως επαγγελματικά"!

Όποιον τρόπο και ν' ακολουθήσει πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθεί (αφού υφίσταται ως αυθαίρετη κατασκευή) με μοναδικό τρόπο "νομιμοποίησης" την ένταξη στον 4014 και στη συνέχεια να κατεδαφιστεί (ή να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες ενίσχυσης κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι σχετικά μεγάλο....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.