Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Γεια σας,

 

έχω ένα δικτύωμα που αποτελείται από ράβδους με διπλά γωνιακά, συγκεκριμένα L 50x5 πλάτη-πλάτη, και θα ήθελα να ρωτήσω αν μειώνεται η αντοχή τους έναντι ροπής εξαιτίας των αξονικών θλιπτικών δυνάμεων σύμφωνα με την παράγραφο 6.2.9.1 του EC1993. Στην παράγραφο δεν αναφέρει πώς υπολογίζεται η απομείωση σε τέτοιου είδους διατομή. Επίσης, το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ κάνει την απομείωση σε 2 ράβδους μόνο που μάλιστα δέχονται και μικρότερη αξονική δύναμη από ότι οι υπόλοιποι ράβδοι του δικτυώματος στους οποίους δεν κάνει απομείωση. Έψαξα βιβλιογραφία και δεν βρίσκω τίποτα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

 

Με αρκετά παραπάνω ψάξιμο, να ενημερώσω όσους ενδιαφέρονται για το θέμα που έθεσα, ότι ο EC1993-1-1 2005 δεν δίνει εξίσωση για την περίπτωση των γωνιακών και έτσι δεν ξέρω πώς θα πρέπει να υπολογίζεται η απομείωση της αντοχής της διατομής. Ο αντίστοιχος κανονισμός του 1992 χρησιμοποιεί τον τύπο 6.32 (6.2.9.1 (3)) του EC1993-1-1 2005 που ο τελευταίος τον χρησιμοποιεί μόνο για " συμπαγή τετραγωνική διατομή χωρίς οπές". Μήπως έχει δοθεί κάποια διόρθωση στον κανονισμό που δεν την έχω πάρει χαμπάρι; Ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί συμπαγή τετραγωνική διατομή στα κτίριά του; Το πρόγραμμα που χρησιμοποιω το robot φαίνεται να τα μπερδεύει και όταν η Ned είναι μεγαλύτερη από την Npl,Rd να μην λαμβάνει καθόλου απομείωση της αντοχής της ροπής και να θεωρεί ότι είναι διαθέσιμη όλη η Μpl,Rd. Τελικά έχει βρει κάποιος εξίσωση για τον υπολογισμό της απομείωσης της διατομής εξαιτίας αξονικής;

Edited by AlexisPap
Δημοσιεύτηκε

Το δικτύωμα έχει την κλασσική μορφή δικτυώματος;

Η ροπή προέρχεται από άμεση φόρτιση της διαγωνίου, από το ίδιον βάρος, ή από την παραμόρφωση του φορέα;

 

Στα συνήθη δικτυώματα θεωρούμε τις διαγωνίους αμφιαρθρωτές, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται ροπές και να ελέγχουμε μόνο σε λυγισμό. Δεν είναι αυτή η περίπτωσή σου;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Στην περίπτωση σου θα χρησιμοποιήσεις τον τύπο 6.2 [παράγραφος 6.2.1 (7)] του EC3 2005. Αυτός ο τύπος γενικά είναι συντηρητικός για διατομές κατηγορίας 1 ή 2 αλλά τα γωνιακά αν δεν κάνω λάθος το πολύ κατηγορία 3 μπορεί να είναι.

Υπενθυμίζω ότι από τα λεγόμενα σου μιλάμε για έλεγχο διατομής και όχι λυγισμού. Υποπτεύομαι ότι το Robot αυτό τον τύπο λαμβάνει υπόψη καθώς δεν μου έρχεται στο μυαλό κάποιος εναλλακτικός.

Edited by SemiRigid
Δημοσιεύτηκε

καταρχήν το robot μου βγάζει τη συνθετη διατομή από 2 γωνιακά 50Χ5 πλάτη-πλάτη τάξη 2, ενώ όταν βάζω να λύσει ίδια διατομή σε νέο αρχείο προσομειώνοντας ένα απλό πρόβολο μου το δίνει κλάση 3. Δηλαδή πραγματικά δεν ξέρω τί κάνει! Δευτερον ενώ προσπαθώ να του βάλω να κάνει όλα τα στοιχεία του δικτυώματος truss elements το πετάει όλο το δικτύωμα με πρόβλημα instability.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Πρωτή συμβουλή μου:

Κοιτα να "βγάζεις" εσύ στο Robot και όχι το Robot να σου "βγάζει"... (φιλική συμβουλή)

Εφόσον το λύνεις με Ευρωκώδικα, σωστά σου βγάζει διαφορετική κλάση στο μέλος, καθότι στη πρώτη περίπτωση έχεις αξονικό φορτίο μόνο και στην δεύτερη έχει κάμψη.

 

 

Δεύτερον:

Εφόσον έχεις δικτύωμα, δεν χρειάζεται να ορίσεις ούτε truss elements ούτε να βάλεις releases στα στοιχεία σου (αυτός ειναι μάλλον και ο λόγος που σου "βγάζει" instabilities).

Αν τα έχεις απλά στοιχεία χωρίς releases θα δείς στα αποτελέσματα οτι οι ροπές σου (Mx, My, Mz) είναι τόσο μικρές που πρακτικά είναι μηδενικές.

Edited by Topap
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ με Topap.

Τσέκαρε το μοντέλο σου στο Robot και στο ANSYS αν το έχεις. Στο δεύτερο στα δικτυώματα εμφανίζονται πολύ μικρές ροπές στις διαγώνιες!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Το ίδιο και στο Robot. Εκτός και αν κάποιος θεωρεί οτι 0.1kNm ροπή είναι άξιο λόγου σε μια διατομή πχ L 50x50x5...

Edited by Topap
Δημοσιεύτηκε

Όντως υπάρχει μείωση της αντοχής σε κάμψη λόγω αξονικής δύναμης. Οι παρακάτω δημοσιεύσεις πιστεύω ότι απαντούν στο ερώτημά σου:

 

Vayas, I., Charalampakis, A. E., Koumousis, V. K., "Inelastic resistance of angle sections subjected to biaxial bending and normal forces", Steel Construction 2(2) (2009): 138-146, doi:10.1002/stco.200910018.

Charalampakis, A. E., "Full plastic capacity of equal angle sections under biaxial bending and normal force", Engineering Structures, 33 (2011): 2085–2090 doi:10.1016/j.engstruct.2011.02.044.

 

Αν θες να πας με ελαστική ανάλυση, θα πρέπει να υπολογίσεις το διάγραμμα αλληλεπίδρασης "με το χέρι", με κάποιο εργαλειάκι όπως αυτό:

 

http://users.ntua.gr/achar/_en/_content/research/res4.html

 

ΗΤΗ

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.