Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα .με αφορμή τον προσφατο σεισμό Ιταλίας κ μιας και εδώ στην Ιταλία που βρίσκομαι κάνουν σε συνήθη κτίρια αλλά και όχι μονο ,πλακες με σωματα πλήρωσης(τουβλα διαστασεων 38χ20 χ 25cm) και όχι συμπαγεις ήθελα να ακούσω αποψεις σε σχεση με τις πλακες που κάνουμε στην ελλαδα.ποιες πιστέυετε ειναι καλυτερες σε συμπεριφορα ,σε σεισμό μιλαώ.

αναφερω δικο μου παραδειγμα μελετης που έκανα για να δώσω παραπάνω πληροφοριες για να χετε μια ιδέα απο θεμα φορτιων

μόνιμα φορτία περιπου 8ΚN/m2

κινητα φορτια 2ΚΝ/m2

παραθετω και μια τομη για να δειξω τον τυπο πλακων.

 

http://ifile.it/plk5swv/ΠΛΑΚΑ.rar

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

 

Αν αντιλαμβάνομαι σωστά την πλάκα του σχεδίου σου (δεν είμαι γνώστης της ιταλικής ακόμα) τα φατνώματα (εσοχές) της πλάκας γενικά μπορεί να είναι μίας διεύθυνσης η δύο. (Φατνωματική ή με νευρώσεις) Γενικά η μορφές αυτού του είδους κατά τους Ευρωκώδικες είναι Waffle Slabs, Ribbed Slabs, Sandwitch Slabs. Αυτά συνήθως πληρώνονται με ελαφρύ υλικό και όχι με τούβλα. Προσωπικά, δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

 

Ο λόγος χρήσης τους γενικά είναι τα μεγάλα ανοίγματα που μπορούν καλύπτουν >8Χ8 σε περιπτώσεις που η χρήση στύλων στο ενδιάμεσο του χώρου είναι απαγορευτική.

 

Συνεπώς, ένας ακόμα λόγος χρήσης τους είναι οι λόγοι λειτουργικότητας που τις επιβάλουν λόγο του πολύ μεγάλου πάχους που θα προέκυπτε με τη χρήση συμπαγών για την αποφυγή βελών κάμψης. Οι μικρές διαδοκίδες δημιουργούν ένα σύστημα κατά το οποίο τα φορτία κατανέμονται στην πλάκα ομοιόμορφα ενώ παράλληλα το πάχος αυτής είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό των συμπαγών πλακών.

 

Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους, και εκεί γενικά που πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στην μελέτη, είναι η διάτρηση (punching shear) στα σημεία όπου η πλάκα πατάει στα υποστυλώματα ή στις κεφαλές αυτών. Οι κεφαλές αν και εφ' όσων απαιτούνται (αν και στην Ελλάδα νομίζω ότι η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική από τον ΕΑΚ), δύναται να είναι ορθογωνικής διατομής, η κωνικής

 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους έναντι των συμπαγών, είναι το σημαντικά μειωμένο βάρος τους σε σχέση με το άνοιγμά τους.

.

Τέλος για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται πλαστικότυποι ανοίγματος όσο και της πλάκας.

Γενικά είναι άλλη η χρήση της μίας πλάκας και διαφορετική της άλλης. Η συμπεριφορά έναντι σεισμικών δράσεων εξαρτάται από τις σωστές παραμέτρους-συνδιασμούς δράσης- που λαμβάνεις κατά τον σχεδιασμό. Κάθε μορφή δομικού στοιχείου έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Με βάση τις εκάστοτε απαιτήσεις, αλλά και την κλίση της "πλάστιγγας" ως προς τα + και τα - κάνεις την επιλογή σου.

Δημοσιεύτηκε

να σημειώσω ότι σαυτο που λες για την διάτρηση ,οι πλακες δεν πατανε κατευθειαν στα υποστυλωματα αλλά κανονικά σε δοκους όπως κ σε μας στην ελλάδα.το παχος τους έιναι 25cm .αρκετο!!!

Δημοσιεύτηκε

Ιστορική σημείωση: Πλάκες Zollner με σώματα πλήρωσης διάτρητα τούβλα ήταν συνήθεις σε παλαιότερη εποχή.

Έχω συναντήσει και πλάκα με συμπαγή.

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Εγώ πάλι όπως είπα, πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο. Αν γεμίσει την Zollner με τούβλα τότε ποιός ο λόγος να την κάνεις; Έχεις περισσότερο βάρος από κανονική συμπαγή πλάκα. Δεν μου αρέσει η ιδέα. Συνήθως όπως είπα τα κενά είναι άδεια και καλύπτωνται με γυψοσανίδες για λόγους αισθητικής.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

Έτσι ήταν η πρακτική πολλών μηχανικών τότε.Μιλάμε για δεκαετία του 50.

  • Thanks 1
Δημοσιεύτηκε

παραθετω μερικες φωτο για να δείτε καλύτερα τις πλάκες στην πράξη.να σημειώσω στις φωτο που φαινοντε κατι φαρδιες λωρίδες ειναι τα δοκαρια..οι φωτο ειναι σε φαση προ σκυροδετησης φυσικα.αφου απο πάνω θα πέσει σκυροδεμα παχους 5cm.να πω και κάτι άλλο.αν έιναι πιο ελαφριές γιατι είναι καλύτερα???επειδή εχω μικρότερη μαζα άρα και αδρανειακές μαζες??? απο την αλλη όμως οταν έχω μεγαλύτερο βαρος δεν έχω καλυτερη διαφραγματική λειτουργία?????τι ειναι τελοσπάντων καλύετερα

FOTO.rar

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλύτερα είναι να συνδυάζονται όλα αυτά που γράφεις μαζί. Σκέψου λογικά. Αυτές οι πλάκες εφαρμόζονται έτσι ώστε να καλύψουν μεγάλα ανοίγματα! Αν χρησιμοποιούσες συμπαγής πλάκες τότε για να αποφύγεις το μεγάλο βέλος κάμψης θα έπρεπε να έχεις πολύ μεγάλο d πλάκας! Έτσι σχεδιάζεις αντί για συμπαγής, πλάκες με φατνώματα. Τα φατνώματα πληρώνονται με ελαφρύ υλικό και έτσι μειώνεται το ίδιο βάρος της πλάκας. Οι πυκνές διαδοκίδες στο εσωτερικό της δημιουργούνε ένα σύστημα μεταφοράς φορτίων προς τις δοκούς ή αν δεν έχεις προς τα υποστυλώματα περιμετρικά, που σου επιτρέπει να έχεις μεγάλα ανοίγματα, αποφεύγοντας την λύση της προέντασης.

 

Πάρα πολύ ωραίες φωτογραφίες.

Για να τα βάλουμε κάτω λοιπόν να δούμε τι έχουμε...

 

Έστω τούβλα 19Χ20Χ25 (κάτι παρόμοιο που βρήκα σε μία εταιρία κοντά σε αυτά τις φωτογραφίας). Αυτά έχουνε ειδικό βάρος 7.5 kg/τεμ και καλύπτουν 26 τεμάχια το 1 m2.

 

Έστω πλάκα Zoellner 12Χ8m, Α=96m2. Α φατνώματος 0.5Χ0.5m = 0.25m2. 18X12 τα κενά που έχω υπολογίσει μας κάνουν 216 φατνώματα. 216Χ0,25= 54m2 τα φατνώματα, 42m2 το Ο.Σ.

 

Για τα φατνώματα, 54Χ26τεμ/m2 = 1404τεμ. => 1404Χ7.5=1053kg/100 = 10.53 kΝ (σύνολο για όλη την πλάκα).

Vοπλ.σκύρ: 42Χ(0,23+0,07 ύψος διαδοκίδας+πάχος πλάκας)= 12,6m3

 

Wπλ: 12,6Χ25=315 kN = 319 kN μαζί με το οπλ. σκυρόδεμα επάνω από τα κενά και για ολόκληρη την πλάκα δίχως πληρωμένα φατνώματα.

W1: 319+10,53= 329,53 kN για πλάκα με φατνώματα πληρωμένα με τούβλα.

W2: 319+0.15kN/m2*54m2 = 327,1 kN για πλάκα με φατνώματα κρυμμένα με γυψοσανίδα.

W3: Βάρος προεντεταμένης πλάκας με d=40cm, περίπου 960 kN

 

Συμπέρασμα, αναιρώ το παραπάνω μου post!! :)

Αν τα έχω υπολογίσει σωστά και δεν με έχει πειράξει το πολύ καρπούζι που έφαγα το μεσημέρι, η διαφορά είναι αρκετά μικρή σαν βάρος, αλλά αρκετά μεγάλη σαν τιμή.

 

Μία διαφορετική πρόταση από μένα παρ' όλα αυτά:

 

Αντ' αυτού, της σήμερον ημέρα εφαρμόζεται ένα πολύ καλύτερο σύστημα κατ' εμε και πολλών άλλων Μηχανικών, αυτό των πλακών που είναι γεμισμένες με πλαστικές κούφιες μπάλες. Αυτό το σύστημα ονομάζεται BUBBLE DECK FORM και κάνει ΘΡΑΥΣΗ (μόνο μεταφορικά)! Καλύπτει πολύ μεγάλα ανοίγματα και έχει ελάχιστο ίδιο βάρος, δεν χρειάζονται δοκοί, και τα υποστυλώματα μπορούν να τοποθετηθούν σε αραιές σχετικά αποστάσεις.

 

Εδώ:http://www.bubbledeck.com/

και εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=7bo709u7xmA&feature=related

Edited by Earl
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

καταρχην ευχαριστω πολυ για το post σου και που ασχολήθηκες.λεπτομερετστος και ακριβεστατος στους υπολογισμούς.τοσο φορτίο ειχα βγάλει και γω πανω κατω στην μελέτη μου στο πρώτο post μου.ωραίο το συστημα και ενδιαφερον κ αμα λάχει παιζεις καιο ένα μποουλινγ πριν τη σκυροδετηση :smile: ....παντως ανα πολυ μεγαλο μειονέκτημα των πλακών που ανέφερα εγώ ειναι κ η πολυ χαμηλή ηχομονωση.μιλάμε ακους το παραμικρο απο τον από πάνω ακόμα κ όταν παέι στο μπανιο :D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.