Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη ή νέα άδεια;


petra mantw

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Έχω έναν πελάτη ο οποίος έχει ένα οικόπεδο με ένα διόροφο κτίριο μέσα, με άδεια μετά από το '85. Έχει ηλεκτροδοτηθεί το ακίνητο και η άδεια έχει κλείσει.

 

Ήθελε να κάνει δίπλα έναν επαγγελματικό χώρο, κατάστημα, αλλά σε απόσταση από το υπάρχον. Ξεκινήσαμε την άδεια σαν προσθήκη.

Ενώ είχα περάσει αρχιτεκτονικά - στατικά, στα φορολογικά αποφάσισε ο ελεκτής μηχανικός να μας πει ότι η άδεια δεν είναι προσθήκη, αλλά νέα άδεια.

 

Εγώ τώρα έχω μπερδευτεί.

Είναι τελικά προσθήκη ή νέα άδεια?????

 

Για να μην συζητήσω ότι κατηγορήθηκα ότι το έκανα επίτηδες για να πάρω μεγαλύτερη αμοιβή... τελως πάντων.

 

Αν τελικά είναι νέα άδεια, με τις εντολές του τεε που κατατέθηκαν οι αμοιβές στην τράπεζα, τι κάνω??? γιατί με νέα άδεια οι αμοιβές προκύπτουν μικρότερες.

Link to comment
Share on other sites

Οι αμοιβές που υπολογίζονται από το ΤΕΕ είναι οι νόμιμες ελάχιστες αμοιβές. Κανείς δεν σε υποχρεώνει να περιοριστείς σ' αυτές. Μπορείς να ζητήσεις περισσότερα, λιγότερα δεν μπορείς.

 

Σχετικά με την υπόθεσή σου, μπορείς να του κάνεις έκπτωση τη διαφορά που προκύπτει λόγω προσθήκης αλλά να κρατήσεις ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΦΕΜ, ΦΠΑ για την αρχική αμοιβή που υπολόγισες (ως προσθήκη) και για την οποία έκοψες ΑΠΥ.

 

Τα ΚΗ, Δήμος κ.λπ. κρατήσεις είναι τα ίδια εφόσον ο προϋπολογισμός είναι ίδιος. Τα ίδια είναι και τα ένσημα του ΙΚΑ που υπολόγισες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν το είχα σκεφτεί αυτό! Ευχαριστώ!!!

Εν τέλει όμως είναι προσθήκη αυτό το κτίριο? Γιατί ο μηχανικός στην πολεοδομία υποστηρίζει ότι εφ'όσον δεν ακουμπάει στο υπάρχον κτίριο και είναι σε απόσταση δεν είναι προσθήκη. Έτσι είναι?

Link to comment
Share on other sites

Ναι έτσι είναι, αφού δεν έχει επαφή δεν είναι προσθήκη. Κάπου υπάρχει και εγκύκλιος αλλά που??? (το αλτσχάιμερ μου, μέσα)

Link to comment
Share on other sites

Εν τέλει, αφού ρώτησα τεε και πολεοδομία η απάντηση είναι, πως για τα αρχιτεκτονικά είναι προσθήκη, εφ'όσον στό οικόπεδο υπάρχει υφιστάμενο κτίριο (ανεξάρτητα αν κολλάει ή όχι). Αλλά για τά φορολογικά δεν το υπολογίζουμε ως προσθήκη, αφού το κτίριο είναι ανεξάρτητο δεν υπάρχει έλεγχος στατικής επάρκειας. Οπότε στα φορολογικά το υπολογίζουμε χωρίς επάυξηση, σαν νέα άδεια.

Αυτά από το τμήμα αμοιβών του ΤΕΕ και το τμήμα ΓΟΚ του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.