Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Πλάκες με διάκενα πληρωμένες με σφαιρικά σώματα (μπάλες)

aka, Biaxial Bubble Deck Slabs

 

Το παρόν θέμα έχει σαν σκοπό την παρουσίαση μίας σχετικά καινούριας τεχνοτροπίας για την κατασκευή ελαφριών πλακών οπλισμένου σκυροδέματος, και για μεγάλα ανοίγματα. Πρόκειται για πλάκες που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να χαρακτηριστούν οι απόγονοι των φατνωματικών και δοκιδοτών πλακών των παλαιότερων δεκαετιών.

 

Πρόκειται για προκατασκευασμένες πλάκες οι οποίες στο εσωτερικό τους είναι γεμισμένες με κούφιες πλαστικές μπάλες παρατεταγμένες όπως φαίνεται στις εικόνες και βίντεο παρακάτω. Οι πλάκες αυτές είναι γνωστές ως Bubble Deck Slabs και «εφευρέθηκαν» τρόπον τινά το 1990 από τον Jørgen Breuning.

 

Πλεονεκτήματα:

Η τεχνοτροπία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα η κατασκευή να έχει πολύ μικρό βάρος με αποτέλεσμα τα μεγάλα ανοίγματα πλακών με μικρό βέλος κάμψης να είναι εφικτά, χαμηλό κόστος κατασκευής αφού οι πλάκες αυτές διαμορφώνονται με περίπου 35% λιγότερο σκυρόδεμα από τις συμπαγείς, καθώς και 30% γρηγορότερη κατασκευή από τη στιγμή που δεν χρειάζεται ξυλότυπος αφού αποτελούνται από προκάτ πανέλα των 30 m2 το καθένα. Αυτό συνεπάγεται και την ελαχιστοποίηση του εργατικού κινδύνου αφού η κατασκευή τους γίνεται στο έδαφος και σε κοντινή απόσταση από αυτή του project. Το ελάχιστο απαιτούμενο πάχος τους για καλή ηχοπροστασία είναι 23 cm. Επίσης υπάρχει ελευθερία στον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Διατίθενται στην αγορά σε διάφορα χρώματα!! :)

 

Μειονεκτήματα:

Η αντοχή τους σε διάτμηση και διάτρηση έχει να κάνει με την ποσότητα και συνεπώς τη μάζα του σκυροδέματος. Λόγο του μειωμένου όγκου του σκυροδέματος μειώνεται και η αντίσταση σε διάτμηση. Για τον λόγο αυτό, όπου υπάρχει σημαντική μείωση στην αντοχή της πλάκας απλά δεν τοποθετούνται μπάλες, για παράδειγμα κοντά σε δοκούς και τοιχία. Επίσης σε αυτές τις περιοχές τοποθετείται φυσικά κατάλληλος οπλισμός. Η αντοχή τους έναντι πυρκαγιάς πάλι εξαρτάται από την ποσότητα σκυροδέματος.

 

Σεισμική Συμπεριφορά:

Καλή διαφραγματική λειτουργία, και γενικότερα πολύ καλή σεισμική συμπεριφορά λόγο του χαμηλού βάρους.

 

Σχεδιασμός:

Ο σχεδιασμός αυτών των πλακών είναι παρόμοιος με αυτό των συμπαγών, από τη στιγμή που συμπεριφέρονται σαν συμπαγείς. Κατά τα Βρετανικά Πρότυπα οι πλάκες αυτές μπορούν να αντιμετοπιστούν σαν κανονικές πλάκες σκυροδέματος δίχως δοκούς, εδρασμένες απ’ ευθείας σε υποστυλώματα.Πολύ περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο τεχνικό εγχειρίδιο για τον σχεδιασμό τους στον σύνδεσμο παρακάτω.

 

Λοιπές πληροφορίες:

Η αγκύρωση των οπλισμών γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με αυτό των συμπαγών πλακών. Οι μπάλες δεν επηρεάζουν τον οπλισμό σε καμία περίπτωση.

Τα φαινόμενα ερπυσμού και συστολής ξηράνσεως είναι πανομοιότυπα με αυτά των συμπαγών. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία ουσιαστική διαφορά.

Το κόστος κατασκευής είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό των συμπαγών πλακών και προεντεταμένων κατά συνέπεια.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: http://www.bubbledec.../specifications

Τεχνικό Εγχειρίδιο Σχεδιασμού: http://www.bubbledec...chManualv1a.pdf

Παρουσίαση: http://www.bubbledec...resentation.pdf

Βίντεο με τα στάδια κατασκευής:

 

http://www.youtube.com/watch?v=7bo709u7xmA

post-4539-0-35909900-1339758970_thumb.jpg

post-4539-0-55473800-1339758987_thumb.jpg

post-4539-0-67676800-1339759045_thumb.jpg

post-4539-0-95888300-1339759053_thumb.jpg

post-4539-0-53845700-1339759076_thumb.jpg

Edited by Earl
  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε

Και εγώ έτσι νομίζω Γιάννη! Κάποτε σε μία εργασία μου, είχα να σχεδιάσω ένα 3 όροφο σταθμό αυτοκινήτων. Λόγο περιορισμού στο ύψος του δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσω δοκούς στο εσωτερικό του, και έτσι κατέφυγα στη λύση των Flat Slabs, δηλαδή πλακών δίχως δοκούς με κρίσιμες περιοχές. Επάνω στο ψάξιμο λοιπόν γνώρισα και αυτήν την επιλογή η οποία από τότε μου αρέσει και ελκύει την περιέργειά μου. Έπειτα από καιρό πέτυχα στην Λευκωσία μία οικοδομή που χρησιμοποιούσαν πλάκες πληρωμένες με αυτές τις μπάλες. Ελπίζω κάποια στιγμή σε αυτή την ζωή να σχεδιάσω κάτι παρόμοιο... :)

 

Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα και όταν υπήρχε δουλειά, κανένας δεν τολμούσε να κάνει κάτι διαφορετικό. Μπετόν, μπετόν, μπετόν. Αυτό ξέρουμε αυτό εμπιστευόμαστε. Ούτε λόγος για πολυώροφα μεταλλικά με χρήση κατοικίας, ή και εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως αυτή..

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Θυμάμαι οτι είχαμε χρησιμοποιήσει σε μια μελέτη το σύστημα αυτό, το 2006 που δουλευα σε μια εταιρία στο Λονδίνο. Σε πρώτη φάση κάναμε μια εκτίμηση για την προμελέτη, την τελική μελέτη την έκανε το μελετητικό τμήμα της Bubble Deck.

Δημοσιεύτηκε

Για να προσθέσω στην ενημέρωση ...

 

Έχουν ήδη ενσωματωθεί σε λογισμικά και πρόσθετα add-ons για τη διαστασιολόγηση του συστήματος : http://axisvm.eu/eu/images/Add-ons.png

 

@Earl,

στην πολύ καλή εισαγωγή σου,

η αναφορά σου "Πρόκειται για προκατασκευασμένες πλάκες" οδηγεί σε συμπέρασμα ότι το σύστημα αφορά προκατασκευασμένα στοιχεία πλάκας, ενώ στην ουσία πρόκειται για στοιχεία κατασκευής (μπάλες-κλωβός ενσωμάτωσης και μεταφοράς) που έχουν την ίδια λογική με τους προκατασκευασμένους μανδύες ...

Cobiax_Insight_E.pdf

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση και φυσικά για το αρχείο kan62! Πολύ χρήσιμο για περαιτέρω ενημέρωση! +1 χαλαρά!

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Προκατασκευασμένα είναι τα σώματα πλήρωσης...

 

Το μεγάλο όφελος σε σχέση με τα παραλληλεπίπεδα σώματα πλήρωσης που έχουμε συνηθίσει αφορά αφενός στην συγκέντρωση των τάσεων και αφετέρου στην ευκολία σκυροδέτησης και συμπύκνωσης.

 

Βέβαια, η χρήση μη παραλληλεπίπεδων σωμάτων πλήρωσης δεν είναι νέα υπόθεση. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε γέφυρα που έχει για σώματα πλήρωσης άδεια βαρέλια (Μελετητής ο γνωστός Ι. Τέγος).

Edited by AlexisPap
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ίσως η διατύπωσή μου να μην ήταν η καλύτερη.

Στις ακόλουθες φωτογραφίες φαίνονται τα προκατασκευασμένα πανέλα που εννοώ!

Κατασκευάζονται στο εργοτάξιο και έπειτα με γερανούς τοποθετούνται στην θέση τους για να γίνει η σκυροδέτηση της πλάκας.

 

kan62 απ' ότι βλέπω στο πρόγραμμα ακόμα δεν έβαλαν τα "Greek Annexes".

 

http://www.npcaa.com...eDeck%20web.jpg

https://fpm-www3.fpm...34/Default.aspx

 

Τα πανέλα κατά την τοποθέτηση:

 

http://www.youtube.com/watch?v=p31NDJ9M8nU

 

Να με συγχωρείτε για το απανωτό βίντεο αλλά νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο για να πάρουμε μία καλύτερη γεύση του περί τίνος πρόκειται :)

 

http://www.youtube.com/watch?v=znWeHXP9XNE&feature=related

Edited by Earl
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Η σωστή διατύπωση είναι "πρόπλακες"

 

Και στην Ελλάδα διατίθενται πρόπλακες για πλάκες με διάκενα, απλά είναι με παραλληλεπίπεδα σώματα πλήρωσης.

 

Οι πρόπλακες ξεκίνησαν από την προκατασκευή, και στην Ελλάδα τις είδαμε για πρώτη φορά στην γεφυροποιία κατά την δεκαετία του '80, για συμπαγείς βεβαίως πλάκες.

Edited by AlexisPap
Δημοσιεύτηκε

... αφορά αφενός στην συγκέντρωση των τάσεων και αφετέρου στην ευκολία σκυροδέτησης και συμπύκνωσης.

Βέβαια, η χρήση μη παραλληλεπίπεδων σωμάτων πλήρωσης δεν είναι νέα υπόθεση.

 

Η χρήση κλειστών σχημάτων, μικρού βάρους, ενσωματωμένων στο φορέα είναι ακόμη παλαιότερη ιδέα ...

Σε ρωμαϊκές κατασκευές χρησιμοποιούσαν ενσωματωμένα πήλινα αγγεία σε διάταξη μέσα στη λιθοδομή ... μάλιστα σε σημείο που την κατασκευή αποτελούσαν σχεδόν μόνον αυτά.

Θα ανεβάσω, μόλις τη βρω, σχετική δημοσίευση.

Μέχρι τότε ... μερικές φωτογραφίες από βυζαντινό ναό με ενσωματωμένα αγγεία στα ψηλά σημεία των τοίχων.

Μάλιστα οι βυζαντινοί το είχαν προχωρήσει πιό πολύ γιατί τα χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα και στη βελτίωση της ακουστικής του ναού, όταν τα έβαζαν (στα λοφία) με το στόμιο προς το εσωτερικό του.

Στις φωτογραφίες (σε πολλά σπασμένος ο πάτος από προηγούμενη επισκευή) τα χρησιμοποιούσαν μόνο για τη μείωση βάρους εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα αντοχής του κλειστού σχήματος ...

post-68089-0-92807900-1339782612_thumb.jpg

post-68089-0-73730800-1339782621_thumb.jpg

post-68089-0-47864100-1339782632_thumb.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.